5 ajatusta rahasta & nuukailijan salaatti jo liki 25 vuoden ajan

by Beachhousekitchen

*Sis. kaupallisia linkkejä Sortter

Raha, tuo välttämätön vaihdon väline ja asioiden mahdollistaja – siitä riittää jokaisella mielipiteitä ja ajatuksia. Sanotaan, ettei raha tuo onnea, ei varmasti yksin sellaisenaan, mutta kun sitä on sopivasti hyvään elämään, se riittää. Lottovoitosta niin moni haaveilee, lottoanhan silloin tällöin itsekin, mutta häviävän pienten todennäköisyyksien varaan ei kannata elämää ja suunnitelmia rakentaa. Tässä omat 5 ajatusta rahasta.

  1. Mikä on suhteesi rahaan? Rahaa on oltava tilillä sen verran, että yöunet eivät mene. Rahan merkitys avautuu jo ihan pienenä: lapsi toteaa, että kaupastahan voi ostaa mitä haluaa! Selitäpäs siinä sitten lapselle, että mutta kun se raha on jostakin hommattava ensin, eikä sitä ilmaiseksi mistään jaeta. Rahaa on hyvä olla sen verran, että pärjää, saa maksettua lainansa ja voisi myös toteuttaa pienimuotoisia unelmia. Omassa elämässä on ollut niitä korkealentoisia uravuosia, jolloin oli tavallista lähteä vähän shoppailemaan perjantaina raskaan työviikon päätteeksi ja kuluttaa vartissa 300 euroa vaatteisiin, jotka saattoivat jäädä roikkumaan vaatekaappiin lappuinensa muiden turhien ostosten sekaan. Nyt punnitsen tarkkaan jokaisen ostoksen, onko se todella välttämätön ja voisinko elää ilman sitä. Tässä maailman tilassa on helppo nuukailla ja ostaa vaikka käytettyä, se ei ole köyhän merkki vaan kertoo enemmän minusta tiedostavana kuluttajana. Kirpputorit ja vintagekaupat ovat suosituimpia kuin koskaan!
  2. Säästän/en säästä lomamatkoihin tällä hetkellä ja oman lapsen tulevisuuteen sijoittaen sijoitusrahastoihin. Vaikka tulen varmastikin opettamaan työnteon tärkeyden ja kannustamaan lasta kesätöihin jo varhain, haluan kuitenkin varmistaa jonkinlaisen pesämunan omalle lapselle opintoihin, ajokorttiin tai omaan asuntoon, kun hän tulee täysi-ikäiseksi. Säästän tällä hetkellä myös ravintolakäynneistä, olisihan se kiva useamminkin palkita itseänsä ja lähteä ulos syömään pitkän kaavan mukaan, nauttia viiineistä ja tulla taksilla kotiin, mutta sellaiseen iltaan helposti 250-300 euroa humahtavan summan siirrän säästöön. Onneksi ruoanlaittotaitoa riittää ja aika hyviä annoksia valmistuu myös kotikeittiöstä.
  3. Minulla on/ei ole lainaa aivan jäätävän paljon sidottuna omaan kotiin, eli asuntolainaa löytyy ja sitä riittää varmasti seuraavaksi pariksi kymmeneksi vuodeksi. Kiitos asuntojen hintojen täällä pääkaupunkiseudulla, mutta ei täältä perheasuntoa alle 300 000 euron hevillä saa. Kuukausivuokratkin hipovat sitä summaa millä lainaa itse lyhennämme, joten omistusasunto on paras sijoitus.
  4. Viimeisin ostokseni oli 50 euron joululahja omalle lapselle. Vaikka aikuisten kesken ei jaettaisikaan lahjoja, niin oma ja suvun lapset tulevat saamaan toivottuja ja tarkoin valikoituja lahjoja. Pukille kerrotaan tai kirjoitetaan toiveita samalla painottaen, että kaikkea ei saa mitä haluaa.
  5. Mitä tekisit jos sinulla olisi ylimääräistä rahaa? Lyhentäisin enemmän tai maksaisin kaikki lainat pois. Haaveissa on vene, jolla pääsisi pidemmälle merelle ja olisihan se pikkuinen kesämökkikin aika ihana. Koko perheen all inclusive loma bamseineen olisi myös tervetullut juttu. Pienemmässä mittakaavassa laittaisin muutaman ylimääräisen satasen heti koko kodin suursiivoukseen, se vasta luksusta olisikin saada siivouspartio paikalle. Jotta Suomen talous pyörisi, kannustan ehdottomasti kuluttamaan, toki harkiten ja kiinakrääsän sijaan esimerkiksi palveluiden ostaminen on se, joilla pidetään monen pienyrittäjän yritykset hengissä. Lahjakorteista parhaimpia ovat mm. hemmotteluhoidot kauneushoitolaan, hierontalahjakortit sekä ravintola- ja muut elämyslahjakortit.
5 ajastusta rahasta

NUUKAILIJAN LOUNASSALAATTI OPISKELIJA-AJOILTA TÄNNE SAAKKA

Myönnän, että tuli sitä muutama roiskeläppäpizza (oma suosikki tonnikala-katkarapu) ja pikanuudelikeitto syötyä opiskeluaikoina, mutta yksi ruoka oli yli kaiken, jota tuli syötyä ja joka vieläkin maistuu, eli pastasalaatti. Pastapussi kiehumaan kasvisliemeen ja vähän jäähtyneiden pastojen sekaan kermaviili, jossa American ranch -dippi, mukaan mm. kuutioitua omenaa, ananasta, tonnikalaa, viinirypäleitä, juustoa (esim. feta, emmental, raejuusto), kurkkua, tomaattia, salaattia, yrttejä, pähkinöitä ja siemeniä. Tätä kun teki ison kattilallisen, niin siitä riitti syötävää useaksi päiväksi!

Kun oma lapsi on pastan perään, sitä aina jää yli ja siitähän minä nopeasti tekaisen lounassalaatin itselleni ja tietysti niillä lisätäytteillä, joita jääkaapista löytyy. Edullista, hävikin hyödyntävää ja ravitsevaa!

* Tutustu Sortter lainavertailuun täältä ja hyödynnä maksutonta palvelua olemassa olevien lainojen kilpailutukseen tai uuden lainan hakemiseen.

Lue nämäkin

10 Kommenttia

Tuula / Tuula's life 23/01/2020 - 13:09

Hyvää pohditaarahasta. Ja kivasti toit esille ajatuksia lapsen maailmasta, on vaikeaa selittää lapselle, että raha ei kasva puussa. Onnea rahankasvatusasioissa 🙂
Elämä tuo yllätyksiä tullessaan ja kaikkeen ei pysty varautumaan. Mutta oikea ja kunniottava asenne rahaan auttavat ainakin monessa sattumuksessa. .
Hyvä kirjoitus! Ja makaronia pitäisi taas joskus tehdä.

Vastaa
Beachhousekitchen 31/01/2020 - 09:42

Nyt on just se aika selittää, ettei kaikkea saa ja raha täytyy ansaita! Makaroni maistuu vieläkin, onneksi niitä saa todella protsku/kuitu yms.pitoisina nykyään ; )

Vastaa
Tiia 20/12/2019 - 20:16

Joskus oli aika, että kaikki raha meni hummaamiseen. Mutta iän myötä roina kadottaa merkitystään ja etenkin hummaaminen, sitä alkaa miettiä tulevia vuosia ja rahan arvo vaan korostuu. Raha on suhteellista, sitä saa kulutettua vaikka kuinka, vaikka todella vähällä pärjää.

Mielenkiintoinen postaus Heli. <3 Oli kiva lukea.

Vastaa
Beachhousekitchen 15/01/2020 - 11:11

Oi kiva kuulla, juuri noin ajattelen, että sitähän kuluisi vaikka kuinka mutta välillä vähälläkin pärjää mainiosti, eikä elämänlaatu kärsi!

Vastaa
Minna Vuo-Cho 20/12/2019 - 15:35

Raha on sellainen välttämätön paha. Minulla on pakko olla pieni vararahasto sivussa aina – tai sitten käyn levottomaksi. Välillä se on ollut pienempi ja välillä sitten pikkuisen isompi. Ainakin kerran on kyseinen vara pelastanut perheen talouden, kun tulot tippuivat molemmilla kertalaakista.

Vastaa
Beachhousekitchen 15/01/2020 - 11:13

Juuri tuon takia on hyvä olla joku rahastosäästötili, josta saa nopeasti apua!

Vastaa
Tuuli - Lumo Lifestyle 20/12/2019 - 08:36

Jostain syystä useampikin ihminen pitää minua aika löysäkätiseö rahan kanssa, vaika olen hyvin tarkka kulutuksestai ja säästäväinen. Asuntolaina on onneksi jo maksettuna ja nyt rahaa siirtyy säästöön ja sijoitukseen. Tulevasta ei koskaan voi tietää ja matkan varrella voi tulla ihan mitä tahansa hintavia yllätyksiä kuten vaikka valtavan kallis hammasremontti joka minulle tuli alunperin ehjän hampaan haljettua. Kiittelin säästäväisyyttäni taas.

Juuri tällaisilla hävikkiruoilla pystyy ruokakuluja pitämään kurissa -ja ne ovat herkullisia!

Vastaa
Beachhousekitchen 15/01/2020 - 11:14

Hävikkiruoat ovat niin parasta ja tulee hyvä olo, kun saa jatkojalostettua ruokia ja pidennettyä kaupoissa käymisen väliä!

Vastaa
Outi 19/12/2019 - 20:35

Herkullisen näköinen salaatti. Muistan miten nuorempana tuli joskus vähissä rahoissa tehtyä pikaruokaa, keitettyä makaroonia, voita, tomaattilohkoja ja persiljaa 🙂
Ihanaa loppuviikkoa sinulle Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 15/01/2020 - 11:14

Makaroniruoat maistuvat ja ovat edullisia, siksi niihin tulee turvauduttua arjessa!

Vastaa

Kommentoi