MATKAMESSUT 2017 JA TRENDINÄ RUOKAMATKAILU

by Beachhousekitchen

Matkamessut villitsevät matkakuumeisia jälleen tänä viikonloppuna ja yli 80 kohdemaahan voi tutustua sunnuntai-iltaan asti Helsingin messukeskuksessa. Niin kuin messujen kattauksesta (oma Tasty Travel -osastonsa) ja ohjelmastakin voi nähdä, ruokanautinnot ja ruokamatkailu ovat suosituimpia kuin koskaan. Nyt matkustetaan kotimaassakin hyvän ruoan perässä ja kulinaristisia nautintoja löytyy muualtakin kuin kehäkolmosen uumenista!

Mitä messuilta jäi mieleen matkailun näkökulmasta? Eri asiantuntijoiden puheenvuoroissa vilisivät matkatrendeistä puhuttaessa niin vastuullisuus, ekologisuus, elämyksellisyys kuin aitouskin.

Lentoyhtiöt kehittelevät päästöjä vähentäviä teknikoita ja nyt valitaan automaattisesti hotelli, joka lajittelee, kierrättää ja säästää vettä mm. siten, ettei pyyhkeitä vaihdeta päivittäin. Kahden viikon loma samassa kohteessa ei välttämättä enää riitä, nyt haetaan elämyksiä yhdistelemällä monta kohdetta ja näkemällä mahdollisimman paljon. Aitous merkitsee sitä, että kohteista etsitään sellaisia ravintoloita, joissa paikalliset oikeasti käyvät. Sightseeing on nyt lifeseeing, eli halutaan nähdä kohdemaasta entistä enemmän aitoa elämää.

KULUTTAJA ON YHTÄ KUIN MEDIA

Jokainen meistä kuluttajista on oma mediansa (vaikkei bloggaisikaan)  ja matka konkretisoituu ja tulee näkyväksi vasta sosiaalisessa mediassa julkaistuilla kuvilla ja hashdageilla. Niitä katsotaan, luetaan ja ne saavat meidät varaamaan matkoja. Viimeisimpien tutkimustietojen mukaan me luotamme 90 %:sti kaverin suosituksiin, kun taas perinteiseen mediaan ja mainoksiin tukeutuu enää vain kolmannes.

Bloggaajien suosituksia hotelleista ja ravintoloista pidetään luotettavina ja niihin uskotaan. Kun vuosia seuraa omia suosikkiblogeja, niin itse bloggaajasta tulee tuttu kaveri, jonka sanaan luottaa. Niinpä sitä itsekin matkaa suunnitellessa googlailee ja usein päätyy blogeihin lukemaan kohteista, tekee päätöksiä hotelleista niiden perusteella ja instagramista etsii sijainnin avulla ne houkuttelevimmat kuvat ruoka-annoksista sekä parhaimmat ravintolat! Suosittelu on voimaa ja onhan se mahtava löytää muutamalla klikkauksella sitä tuoreinta videokuvaa ja infoklippejä tulevasta matkakohteesta.

MISSÄ RUOKAMATKAILLAAN 2017?

Suomi100 -juhlavuosi näkyy niin matkailussa kuin ravintoloiden menuissa. Messuilla jäinkin toviksi maistelemaan tuusulalaisen Hotelli- ja ravintola Krapin maistiaisia, heillä on tarjolla Eläköön Suomi 100-vuotta juhlamenu, jossa pääosaan on nostettu suomenkarja ja raaka-aineet, joilla on tarina ja satavuotinen historia.

matkamessut 2017

Ruokafestivaaleista yksi mielenkiintoisimmista on Turussa 27.9.-1.10.2017 järjestettävä Food & Fun Turku festivaali. Turussa nautittiin viime kesänä kyllä parhaat mustekalat koskaan, eli sinne suunnataan ruon perässä myös tänä vuonna.

matkamessut 2017

Messuilla tutustuin uuteen ruokamatkailumediaan RUOKARETKI, joka ilmiantaa ne ruoantuottajat, kahvilat, ravintolat sekä paikat, joissa lähiruoka on lähellä sydäntä. Kätevä mobiilisovelluskartta paljastaa lähiseutusi lähiruokapaikkoja ja sen avulla voi suunnitella vaikkapa viikonlopun ruokareissua lähikuntiin!

matkamessut 2017

RUOKATRENDEISTÄ

Messuilla julkistettiin torstaina Elo-säätiön järjestämän kansallisruoka-äänestyksen voittaja….ja se on yllätys yllätys RUISLEIPÄ! Eipä voisi suomalaisempaa olla ja nyt voisi olla vihdoinkin suomiruoan aika breikata ulkomailla tämän aidon ja oikean superfoodin avulla. Hapatettu ruoka on muutenkin IN!

matkamessut 2017

Joka vuoden alussa ilmestyy listauksia siitä, mikä mahtaa olla tulevan vuoden hitti ja ne trendisuuntaukset, jotka tulevat näkymään niin blogeissa, ravintoloiden listoilla kuin uutuustuotteissa. Pinnalla olevista ruokatrendeistä ja ennusteista voi mielenkiintoisen koosteen lukea Lumo lifestyle -blogista.

matkamessut

Mitä sitten nähdään beach housessa tänä vuonna?

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi lähiruokaa ja suomalaista kalaa, perinneruokaa sellaisenaan tai modernilla sovituksella sekä kekseliästä ja herkullista kasvisruokaa. Hävikkiin ja sesonkeihin kiinnitetään edelleen huomiota ja tehdään koko perheen ruokaa, josta voi oma 1-vuotias lapseni sekä muu perhe nauttia! Maista mm. Filippiinit, Lähi-itä sekä Marokko tulevat vierailulle ja makuja ammennetaan myös Latinalaisesta Amerikasta ja muualta Aasiasta.

Hyväntuulisuuden, sallivuuden ja rentouden toivoisi olevan vuoden 2017 trendejä myös muissa keittiöissä ja ruokakeskusteluissa. Maailmaan mahtuu hyönteisiä syöviä, vegaaneja, ton ton -tyyppejä ja trendeistä toiseen hyppeleviä, oikeasti ruoka-ainesairauksien kanssa eläviä, ennakkoluulottomasti uutuuksia maistelevia ja niistä hehkuttavia, laihduttajia, nautiskelijoita, luomuilijoita, maidottomia, happamia, makeita ja ihan mitä vaan – annetaan kaikkien kukkien kukkia, eikä aina jakseta pahoittaa mieltä turhista.

Ruoka on tehty nautittavaksi, ei riidan aiheeksi – suhtaudutaan siihen lempeydellä ja kaiken sallivalla ilolla. Tämä ajatus tuli mieleen eilen matkamessujen Suomen saaristo -osaston Visit Rauma- kulmassa näiden naisten hiljaista ilakointia seuratessa…

matkamessut

matkamessut 2017

Matkailun kautta tulevat ruokaelämykset ja uudet maut innostavat kokeilemaan erilaisia ja yllättäviäkin reseptejä kotikeittiöissä. Innovatiivinen oli tämä eilen TallinkSiljan tulevan Megastar- aluksen pressitilaisuudessa tarjoiltu toast skagen minitötterössä. Ei hassumpi ollut poromoussella täytetty punajuuritötterökään!

matkamessut

Övereiden ja king size pläjäyksien sijaan uskon mineihin – yhden sijaan voi maistella montaa eri makua ja lajia.

Messuilla siis on paljon nähtävää, uutuuskohteita ja -maita (kuten Filippiinit ja Qatar) sekä ruokamaistiaisia – menkää ja nauttikaa. Lauantaina mm. Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija -semifinaalit, sieltä jos mistä löytyy varmasti inspistä omiin kokkailuihin. Elämyksellistä viikonloppua!

matkamessut 2017

Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma Matkamessut 19.–22.1.2017 Messukeskuksessa Helsingissä. Matkamessujen partnerimaa vuonna 2017 on Turkki. Avoinna kuluttajille 20.–22.1. #matka2017, www.facebook.com/matkamessut, @matkatravelfair.

Vuoden Kokki 2017 ja Vuoden Tarjoilija 2017-kilpailujen semifinaalit käydään yleisön edessä Helsingin Messukeskuksessa Matka 2017-messujen yhteydessä 20.–21.1. Vuoden Kokki-kilpailun johtaja on Vuoden Kokki 2014 Heikki Liekola ja Vuoden Tarjoilija-kilpailun johtaja on Vuoden Tarjoilija 2016 Taneli Lehtonen. 8 Vuoden Kokki -semifinalistia ja 4 Vuoden Tarjoilija -semifinalistia jatkaa matkaansa loppukilpailuihin, jotka käydään 10.4. Rafla 2017-messuilla Peurungalla. Messukeskus on yksi kilpailun pääsponsoreista.

Perjantai 20.1.2017 klo 10–20
Lauantai  21.1.2017 klo 10–18
Sunnuntai 22.1.2017 klo 10–18

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

14 Kommenttia

Tuula / Tuula's life 23/01/2017 - 21:27

Olipa mielenkiintoinen makumatka messuille, jotka jäivät itseltä väliin.
Tykkään kovasti noista toast skageneista, niitä saa joistakin venesatamistakin. Ja tuo tötteröhän on mainio. Tötterö skagen. Ja tuolta poimin tuon ruisleivän. Minä aina ja ikuisesti rakastan ruisleipää.
Ja Turku on kovasti noussut kulinaristien kaupungiksi. Monissakin mittelöissä.
Mukavaa alkanutta viikkoa, Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 26/01/2017 - 11:44

Turku on ihan Superherkku kaupunki ruokarintamalla – toivottavasti tie vie sinne myös tulevana vuonna!

Vastaa
vuocho 22/01/2017 - 17:04

Hauskoja nuo tötteröt.
Ja onpas siellä ollut messuilla paljon kaikenlaista.

Vastaa
Beachhousekitchen 26/01/2017 - 11:45

Oli virkistävän ja poikkeuksellisen monipuoliset messut, ja tietysti saivat aikaan julmetun matkakuumeen!

Vastaa
Tiia K 21/01/2017 - 18:23

Aijai nyt mielisi mieli messuille, kun noin ihanat herkut odottaa. Mahtavaa viikonloppua Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 22/01/2017 - 15:36

Kiitos, olipa muuten kivat messut -enemmän nähtävää kuin koskaan : )

Vastaa
Viikonloppukokki 21/01/2017 - 16:46

Onneksi täällä pääsi nauttimaan tunnelmapaloja, kun aikataulujen vuoksi ei jouda messuille.

Vastaa
Beachhousekitchen 22/01/2017 - 15:37

Kivasti somesta löytyy matskua messuista, vaikkei itse pääsisikään paikalle : )

Vastaa
Lumo 21/01/2017 - 12:08

Jotkut suhtautuvat ruokamatkailuun vähän halveksien. Aivan turhaan, ruokahan yhdistää ja kokoaa ihmisiä yhteen, kertoo kulttuurista, historiasta, kansainvälisistä vaikutteista, ilmastosta olosuhteista… Ruoan perässä olen kulkenut kohteissa moniin sellaisiin kolkkiin joihin muuten en olisi eksynyt, ajautunut paikallisten kanssa keskusteluihin ja tutustunut paikallisiin tapoihin.

Vastaa
Beachhousekitchen 22/01/2017 - 15:38

Veit sanat suustani, näin se juuri on! Vaikkei yhteistä kieltä olisi, niin ruoan ympärillä ja sitä nauttien löytyy aina yhteisymmärrys : )

Vastaa
Alexander Trivedi 20/01/2017 - 22:28

Siellähän oli paljon kiinnostavia juttuja ruoka ihmisille 🙂 harmi kun en itse löytänyt lippuja.

Vastaa
Beachhousekitchen 22/01/2017 - 15:39

Olisi olut tosienkin päivän edestä, harmi kun kiireiden vuoksi ei ehtinyt olemaan kuin päivän : )

Vastaa
Outi 20/01/2017 - 22:03

Samaa mieltä, Suomiruoka maailmalle, meillä on hyvää ja puhdasta ruokaa täällä! On totta, että ruoka on iso osa matkailua, on aina ihana päästä kokemaan uusia elämyksiä ja makuja. Kivan kuuloiset messut!

Vastaa
Beachhousekitchen 22/01/2017 - 15:40

Oli kyllä kivat messut – jotenkin antoisammat kuin koskaan! Suomiruoka nyt maailmanvalloitukseen, ollaan itse liian sokeita kaikille herkuillemme : )

Vastaa

Kommentoi