Mitä tänään syötäisiin? –ohjelma on tuonut helpot ja nopeat arkiruoat suomalaisiin koteihin jo liki 2 000 jakson verran ja 8 vuoden ajan. Suosittu ja toimiva konsepti tarvitsee sekin aika ajoin uudistumista ja uutta ilmettä, sitä siihen tuovat muutama uusi kokkikasvo ja ihan uusi lähetysaika!
Pääsin mukaan Mitä tänään syötäisiin? -ohjelman ensimmäisten uusien jaksojen nauhoituksiin ja olipa mielenkiintoista seurata ammattilaisten työskentelyä kulisseissa. Televisiossa kaikki näyttää niin helpolta, mutta todellisuudessa muutaman minuutin lähetykseen vaaditaan vähintään kahdeksan eri ihmisen työ, runsaasti taustavalmistelua sekä itse kuvaustilanteessa monen monta eri ottoa.
Kaikki ei todellakaan aina mene niin kuin strömsöössä, mutta onneksi näissä kulisseissa huumorinkukka kukki ja ammattilaisten työskentelyä oli vaan niin viihdyttävää seurata. Voin jo paljastaa, että priimaa pukkaa televisiosta 4.1.2016, kun ensimmäinen uusittu ohjelma pamahtaa kuvaruutuihin!
Ohjelman uusi tuotantokausi tuo ruutuihin uusina kasvoina soppamies ja kokki Harri Syrjäsen, tv-juontaja ja ruokakirjailija Vappu Pimiän sekä jo aiemmilta kausilta tutun tv-kokin Alex Nurmen.
Lähetys kestää puolitoista minuuttia ja se tulee joka arki-ilta klo 18.55. Alkuviikon ohjelmissa painotus on helpoissa ja nopeissa arkiresepteissä. Torstain ja perjantain lähetyksissä keskitytään viikonloppuun ja herkutteluun! Sunnuntain TV-spoteissa mietitään tulevan viikon ruokalistaa ja jaetaan arkea helpottavia vinkkejä K-koekeittiön Sannan ja Lauran seurassa.
Reseptivinkit kuuluvat myös Radio Novalla joka arkiaamu sekä arki-iltapäivä. Mitä tänään syötäisiin? –kulisseissa nauhoitettiin myös tulevia radioklippejä. Tv-studion keskelle rakentui hetkessä äänitysstudio ja kuvausmiehet taipuivat myös tällaiseen rooliin!
Tiesittekö muuten, että tv-ohjelmien taustalla häärää ja annokset esivalmistaa apukokki, jonka työpäivä alkaa jo kello 6. Hän valmistelee eri valmistusvaiheisiin sopivat annokset ja myös huolehtii miehistön muonituksesta. Very Important Person siis!
Vaikka mukana on sanavalmiita ammattilaisia ja kameran edessä työskentelyyn tottuneita, niin keskittymistäkin tarvitaan ja kokonaisuuden hallintaa. Pitää sisäistää, mikä resepti, mitä ainesosia, mitä pitää ehtiä sanoa ja missä järjestyksessä. Eikä Vappu ole pelkkä puhuva pää vaan tämä timantin kova ammattilainen myös viimeistelee ja valmistaa annokset loppuun lyhyen lähetyksen aikana omien spiikkiensä lomassa.
Kolme kameraa kuvaa koko ajan ja kuvakulmia mietitään moneen kertaan. Onhan basilikasta se kukkein puoli esillä ja ketsuppipullo pöydällä juuri niin päin, että siitä puristettaessa etiketti näkyy kameraan päin?
Käsikirjoituksesta vastaava taustatiimi toimissa. Onko aikajärjestys kronologinen ja voisiko tässä kohtaa jo sanoa pari sanaa tulevista ohjelmista ja teemoista? Paras ratkaisu löydetään näihinkin kysymyksiin koko tiimin asiantuntevin voimin.
Mikä kuvauskulma toimii tässä parhaiten? Kuuluuko ääni? Ääni- ja kuvausmiehet aina valppaina.
Loppuvarmistus, että hedelmistä näkyy se paras puoli kameralle. Vappu saa napakan ohjeistuksen mehua lingotessaan, että ensin kone päälle, sitten kone kiinni ja puhe vasta, kun kone ei käy.
Rapatessa roiskuu ja taas saa naurahtaa. Kasviskeiton kuvaus joudutaan myös ottamaan uusiksi, kun sulatejuuston folio ei aukea. Senhän piti olla ihan helppo homma, mutta hymythän tämäkin kommellus sai meidän kaikkien huulille!
Näissä kuvauksissa jouduttiin myös vaihtamaan sauvasekoitin blenderiin, kun ei tullut tarpeeksi hienoa sosetta ja otosta olisi tullut muuten liian pitkä. Nopea tiimi toimii ja muutoksia tehdään sitä mukaa, kun käytäntö sitä vaatii!
Jos blenderista lurahtaa nestettä hieman pöydälle, sanavalmis tv-kokki siihen vain tokaisee, että lentelee niin kuin vähän keittiössä pitääkin! Näitä ohjelmia ei ryppyotsalla tehdä. Toki reseptit ovat K-koekekittiön testaamia, toimivia ja koko tuotantoa miehittää vankka ammattilaisporukka, mutta työt tehdään pilke silmäkulmassa.
Todellakin, kaikki kuvausannokset syödään! Näistä kuvauksista ei koskaan synny hävikkiä. Tammikuussa on tulossa sellainen reseptikimara raikkaita uuden vuoden ruokia ja kevyempiä herkkuja, että ei tätä ohjelmaa kannata jättää väliin. Mehulinko on viimeistään nyt hankittava, sillä mehustus on se tulevan vuoden iso hitti!
Päivän varsinainen lounas venyykin sitten pitkälle iltapäivään. Apukokki oli valmistanut fantastisen hyvää chili con carnea koko tv crew’ille ja seisovan lounaan parissa tehdään yhteenvetoa ja kiitellään tästä kuvauspäivästä kaikkia asianomaisia!
P.S. Näissä kulisseissa viihtyi myös Vappu Pimiän nuorimmainen, jota me kulisseissa häärivät pääsimme hoitamaan ja leikittämään! Jos kuulette jokellusta ja naurun remahduksia taustalta tulevissa ohjelmissa, niin se on vaan Vapun tytär, joka jokeltelee tämän ruokabloggaajan sylissä tyytyväisenä!
Kannattaa käydä kurkistamassa K-ruokamedioiden behind the scenes –materiaalia instagramissa @KRUOKA, jonne on myös tulossa taustamatskua Mitä tänään syötäisiin? –ohjelmasta. Televisiot auki siis ensi maanantaina 4.1.2015 klo 18.55, hieno kattaus arkiruokareseptejä tulossa uuteen vuoteen!
Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa
With ♥ from beach house kitchen
12 Kommenttia
Olipa mukava päästä kurkistamaan kulisseihin tämän postauksen myötä. Mahtavaa, että pääsit mukaan kuvauksiin tutustumaan kuvausammattilaisten päivään ja työhön! Ja vielä aina yhtä ihanan Harri the Soppamiehen kanssa! 🙂
Ihanaa uutta vuotta!
Kiitos paljon. Ihan mahtava työkeikka olikin…Opettavaista & hauskaakin!
Upeaa uutta vuotta 2016!
kiitos mukavasta ja viihdyttävästä postauksesta, taatusti ollut mieleenpainuva kokemus 🙂
Kiva kuulla : ) Tällaisiin kun pääsisi mukaan useamminkin! Ihanaa uutta vuotta 2016!
Itse en ole ollut ruokaohjelman kuvauksissa, mutta mieheni on kuvannut niitäkin. Kyllähän niissä sattuu aja tapahtuu. Katsojat eivät tajuakaan, kuinka paljon kuvataan parin minuutin kohtaukseen/ohjelmaan.
Juuri näin…ja mikä ilo oli seurata ammattilaisten työskentelyä. Uskomaton supliikki ja miten tilanteet voidaankaan pelastaa…: )
Vitsi miten mahtavaa, että olet ollut tuolla mukana ja no tietenkin olet, mutta siis täältä omasta näkövinkkelistä katsottuna, että olispahan mahtavaa päästä ruokaohjelman kulisseihin kurkkimaan. Nam ja kivaa näyttää olleen. 🙂 Iloista uutta vuotta <3
Ihan mieletön kokemus! Nyt on taas hieman viisaampi ja huh mikä arvostus ammattilaisia kohtaan.
Mitä ihaninta uutta vuotta 2016!
Olipas hauska postaus kulisseista! 🙂 Sitä ei tosiaan näin maallikkona pysty edes hahmottamaan kuinka paljon työtä ja ison tiimin tuollainen parin minuutin pätkä vaatiikaan.
Täällä oli kiva päästä vierailemaan. Ja todella miten paljon työtä vaaditaan lyhyenkin spotin tekemiseen..ja mitä ohjeita sieltä onkaan luvassa! Kannattaa seurata ohjelmaa:)
Olisi kyllä mahtavaa päästä seuraamaan mitä nauhoituksissa oikeasti tapahtuu.
Tuo Alex Nurmi on vielä niin komeakin ☆☆☆
Edustava ja niin ammattitaitoinen tv-tiimi : ) Ilo oli seurata!
Hauskaakin oli kun sanat menivät solmuun…