MITÄ VUOSI 2018 TUO TULLESSAAN

by Beachhousekitchen

…omaan keittiöön, blogiin ja elämään yleensä? Ennen kaikkea toivon terveyttä niin muille kuin itselleni. Kun saa kuulla vakavista sairastumisista lähipiirissä, saa olla kiitollinen jos flunssaa pahemmat eivät iske. Ainahan sitä toivoo entistä parempaa vuotta myös työn, uran ja oman talouden kannalta. Sopivasti haasteita, onnistumisia, iloa ja intohimon säilymistä siinä mitä tekee.

Ei aina helpolla päästänyt 2017 ruuhkavuosien pyörteissä, vaikka nyt jälkikäteen muistan vaan hienoja hetkiä vuoden varrelta, vaikka moni muukin sitä kutsui välivuodeksi. Kun aina pitää ponnistaa ylös- ja eteenpäin, vuosi 2018 ei välttämättä kuulosta välivuodelta niin kuin edeltäjänsä, vaan kun se on lähempänä tasalukua 2020, ennakoikoon se siis tulevia huipennuksen vuosia!

Uskon kovasti, että ruoalla on vaikutusta hyvinvointiin ja varmasti sillä voi joitakin sairauksia ehkäistäkin. Laadukas, omalle keholle ja aivoille sopiva sekä omaa hyvinvointia edistävä RUOKA olkoon pääosassa ensi vuodesta eteenpäin. En kaipaa liikoja ähkyjä, joskus toki herkutellaan, mutta pääosin nautitaan energisoivasta ja maukkaasta ruoasta, sellaisesta josta oma keho kiittää.

Eri medioissa on nostettu esiin tämän vuoden ruokatrendejä ja mm. Lumo lifestyle ja Jotain maukasta – blogeissa on pitkälti samoja, jotka itsekin allekirjoitan: rento sekasyöminen ja juuri itselle räätälöity, hyvinvointia lisäävä ruokavalio, kasvisruoka, etniset keittiöt ja mausteet, ruokahävikin minimointi jne.

KASVISRUOKAA (JA KAURAPOHJAISIA TUOTTEITA) LISÄÄ

Kasviksista tehty ruoka valtasi ryminällä suomalaisten keittiöt, vaikka sinänsä lihan kulutus ei olekaan tilastojen valossa laskenut. Monipuolisen kasvisruoan reseptit ovat varmastikin kovassa huudossa tänäkin vuonna ja satokausikalenteri kulkee jo aika monen päässä ja sovelluksissa. Kiitos myös edelläkävijäkauppojen, satokauden parhaimmat antimet on niin helppo poimia ostoskoriin kaupassa kierrellessä.

mitä tuo 2018 beach house kitchen

Kuinka monella on se kinkkuleipä vaihtunut aamupalalla vaikkapa avokadoleipään? En aio enkä uskaltaisikaan ennustaa avokadosta tykkääjien lemppaavan tämän monikäyttöisen ja superterveellisen hedelmän takavasemmalle. Se vaan maistuu vuodesta toiseen, olipa se sitten pastassa, leivällä, lisukkeena tai smoothieissa.

KALA TAKAISIN

Minne ihmeessä unohtui terveellinen kala? Se jäi ehkä vegevallankumouksen (tai ei-niin-helposti-aukeavien eettisten kalanvalintaohjeistusten) jalkoihin ja itsekin taisin julkaista ennätysvähän kalareseptejä blogissa viime vuonna. Tänä vuonna aion syödä enemmän kalaa (toivottavasti itsepyydettyäkin) ja varmasti tulee kokeiltua aika usein kotimaisten kalalajien savustamista uudella Mustang- tehosavustimella.

ruokatrendit beach house kitchen

RENTOUS, FLEKSAUS JA LUKUISAT VAIHTOEHDOT

Eletään aika monen eri kuluttajasegmentin parasta aikaa. Kaikille löytyy kaikkea, eri ruokavalioita- ja ruoka-aineyliherkkyyksiin liittyviä sairauksia/allergioita kunnioitetaan ihan eri tavalla kuin aiemmin. Vegaanisia vaihtoehtoja saa jo melkein mistä tahansa kaupoista, toreilta ja tapahtumista ja esim. gluteenittomat tuotteet ovat kehittyneet valtavasti maultaan ja saatavuudeltaan.

Hyvänmakuiset, terveelliset ja vatsalle lempeät kauratuotteet ovat markkinoille tervetulleita – vaikka oma vatsa kestää laktoosittomia tuotteita, silti keholle voisivat paremmin sopia lempeät kasvispohjaiset ‘maitotuotteet’. Lanseerauksia näihin tuotteisiin liittyen on kuulemma luvassa montakin alkuvuonna.

Meidän lihaa vielä popsivilla ja ympäristöä sekä eläinten hyvinvointia ajattelevilla fleksaajilla on parempi omatunto valintoja tehdessä. Vastuullisuus on vielä vieno sana, mutta uskon että sen merkitys korostuu varsinkin lihan tuotannossa. Onneksi on kuitenkin valtavan laaja valikoima lihankorvikkeita, joista valita, jos lähikaupan lihatiskin normivalikoima ei nappaa. Oman jääkaapin miehitti pysyvästi vuoden 2017 hitti, eli härkis, löytyy sieltä aina silloin tällöin myös nyhtökaurapullia ja Mifu-suikaleitakin! Pian pääsen testaamaan kehuttuja nyhtöhernevalmisteita, maltan tuskin odottaa.

ruokatrenditHYÖTYPUUTARHAT JA HÄVIKKI KURIIN

Nyt jo kihelmöi tuleva kevät ja mitä kaikkea syötävää voisi kasvattaa omassa puutarhassa. Pihaprojektia on siis tulossa blogiinkin asti. Toivottavasti talvi menee lennossa ja pian pääsee kuokkimaan maata ja miettimään miten tuota pihan viihtyvyyttä voisikaan parantaa.

beach house kitchen

beach house kitchen

Ruokaohjeissa näkyy jatkossakin hävikin minimointi, taloudellinen ajattelu ja etukäteissuunnittelu.

ruokatrendit beach house kitchen

Miten sitten se ennakoitu hyönteisruokatrendi? Itse söin ensimmäiset frittisirkat Thaimaan katukeittiöstä jo vuonna 2007 ja vaikkei vielä tarvitsisikaan turvautua hyönteisiin proteiinin lähteinä, niin silti uskon kotimaassa kasvatettujen hyönteisten käyttöön sopivissa ruokatuotteissa jo ihan lähitulevaisuudessa.

ruokatrendit beach house kitchen

Kuva yllä. Sirkkapullia á la Topi Kairenius.

MAUSTEET JA KOKO MAAILMA LAUTASELLA

Niin kuin olen alusta saakka kuvannut blogin makumaailmaa sanoin koko maailma lautasella, se myös niin jatkuu entistä vahvempana. Makumatkoja lähelle ja vähän kauemmaksi on tulossa viime vuoden tapaan, kenties muutama kokkauskurssikin joulukuisen israelilaisen ruoan workshopin innostamana. Ruoassa täytyy olla makua ja siinä saa maistua vahvastikin vaikkapa Lähi-itä, Marokko, Japani tai ikisuosikkini Thaimaa. Ravintolavisiittejä, hotelliesittelyitä, kokkailua helpottavia hankintoja keittiöön ja pihalle – niitä on siis luvassa runsaasti ruokareseptien lisäksi!

ruokatrendit beach house kitchen

AITOA JA INSPIROIVAA YHTEISTYÖTÄ

Vuoden vaihtumisessa ja sen ensitunnelmissa on kyllä sitä kutkuttavan jännittävää fiilistä – tammikuun alku = maailma on nyt auki! Uskallanko, haluanko ja jaksanko kurkottaa korkeammalle ja miten kauan tuo uuden vuoden kaikkivoipaisuuden tunne jaksaa kannatella, etten heti lannistu kenties ensimmäisestä vastoinkäymisestä tai miten pystyisin unohtamaan tuon kurjan Suomen sään, enkä antaa sen vaikuttaa mielialaan. Nyt on käytettävä hyödyksi tuo kaikki yltiöpositiivisuus ja nousta unelmamantrojen avulla keskittämään kaikki energia oleelliseen ja samalla yllätettävä omat asiakkaat ja tietysti jokainen blogin lukija!

Olen päässyt tekemään aivan mielettömän hienoja yhteistöitä jo blogin alkutaipaleelta lähtien. Osa on ollut kertaluonteisia, osa taas pidempiä tai jatkuvia projekteja. Yksi upeimmista jutuista on se, että yhteistyö Keskon kanssa jatkuu tänäkin vuonna ja minä saan levittää blogini kautta Pirkka Parhaat -tuotemerkin ruokailosanomaa brändilähettiläänä. Kun käyttää päivittäin hintalaatusuhteeltaan erinomaisia tuotteita, on niin luontevaa olla myös inspiroimassa muita ja kertomassa omat parhaat tuote- ja reseptivinkit.

Paljon muutakin mukavaa tulossa, kaikissa yritysten kanssa tehtävissä yhteistyöprojekteissa lähtökohtana on aina oma aito innostuneisuuteni ja kiinnostukseni, oli kyseessä sitten tuote, palvelu tai vaikkapa matkakohde. Toivottavasti viihdyt blogini parissa & inspiroidut monipuolisesta sisällöstä myös tulevana vuonna ♥

P.S. Omassa henkilökohtaisessa elämässä vuonna 2018 someton aika varsinkin viikonloppuisin lisääntyy ja aion mm. palata lempiharrastukseni lukemisen pariin. Vuonna 2017 en tainnut saada yhtäkään aloitettua kirjaa päätökseen. Tänä sunnuntaina 7.1.2018 laatuaika läheisten kanssa oli tärkeämpää kuin virtuaalisessa maailmassa vietetyt ohikiitävät hetket ja ehdittiin jopa ihastella iltapäivän valoisia auringon pilkahduksia. Tätä lisää tänä vuonna♥

ruokatrendit

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

11 Kommenttia

Sari/Saaran lautasella 12/01/2018 - 14:05

Olen niin kanssasi samaa mieltä tämän kuluvan vuoden ruokatrendeistä. Kasviksia lupaan lisätä ja kuin huomaamatta on perunakin vaihtunut sesonkien muuhun tarjontaan. Kalaa meillä syödään vähintään se kerta viikossa, mutta vielä kun saisi vietettyä edes sen yhden puhtaan kasvispäivän.
Tosi ihania kuvia ja niin tuli kesää ikävä siitä lumoavasta tomaattikuvasta! Onneksi luvassa aurinkoinen viikonloppu, joten luvassa ulkoilua ja sitten tietty sitä hyvää ruokaa :). Iloa ja aurinkoa myös sinulle Heli <2.

Vastaa
Beachhousekitchen 14/01/2018 - 20:00

Ihana Sari, kiitos kommentistasi : )
Minulle tulee nykyään melkein huomaamatta ihan puhtaita kasvispäiviä, kun on nuo ‘lihaisat’ härkikset ja nyhtökaurat! Yritän toki ihan aitoja kasviksiakin syödä enemmän ja enemmän sekä kehitellä niille maistuvia reseptejä. Aika mielenkiintoien ruokavuosi tulossa, seurataan innolla!

Vastaa
Sari/Saaran lautasella 12/01/2018 - 14:02

Olen niin kanssasi samaa mieltä tämän kuluvan vuoden ruokatrendeistä. Kasviksia lupaan lisätä ja kuin huomaamatta on perunakin vaihtunut sesokien muuhun tarjontaan. Kalaa meillä syödään vähintään se kerta viikossa, mutta vielä kun saisi vietettyä edes sen yhden puhtaan kasvispäivän.
Tosi ihania kuvia ja niin tuli kesää ikävä siitä lumoavasta tomaattikuvasta! Onneksi luvassa aurinkoinen viikonloppu, joten luvassa ulkoilua ja sitten tietty sitä hyvää ruokaa :). Iloa ja aurinkoa myös sinulle Heli <2.

Vastaa
Tiina @myberryforest 08/01/2018 - 22:39

Todella ihana kirjoitus! Täällä myös paljon samoja mietteitä mm.somettoman ajan lisäämisestä. Yritän pyhittää viikonloppuja enemmän perheen kanssa rentoiluun, hauskanpitoon, ja ei-työhön-liittyvään kokkailuun. Ja siihen LUKEMISEEN. Miten upean rentouttavaa on lukea! Siis ihan old school meiningillä oikeita kirjoja eikä digiversioita 🙂 ps voisin tulla myöhemmin keväällä fiilistelemään puutarhasuunnitelmia? Voisin muutaman vinkin napata, teillä on niin UPEA piha!

Vastaa
Beachhousekitchen 09/01/2018 - 13:48

Kiitos ihanasta kommentista! Ja old school meininki rules! Minulla ei edes ole kirjasovellusta puhelimessa, eikä tule…; )
Jotta jaksaa keskittyä kunnolla työjuttuihin, niin on otettava täysin sometontakin aikaa joskus ja hakea inspiraatioita ihan muista jutuista. Aina ei tarvitse olla online, eikä sitä jää unholaan, jos pitääkin tarpeellisia taukoja ja tekee asioita ilman puhelinta. Omissa silmissä meidän piha on loputon työmaa, potentiaalia siinä kyllä piisaa! Ideoita löytyy, katsotaan kuinka monta ehtii totuttamaan tänä vuonna!

Vastaa
Outi 08/01/2018 - 17:03

Pitäisi itsekin ryhtyä pitämään yksi someton päivä viikossa. Se, että et ole velvollinen julkaisemaan postauksia, ei tulisi luettua muidenkaan postauksia ja voisi laittaa vaikka koko luurin kiinni…kyllä se voisi tehdä hyvää. Olen tässä pari somelomaa pitänyt loman kunniaksi ja kannatan niitä kyllä ehdottomasti.
Minä olen luvannut lisätä kasvisten määrää lautasella, mutta en halua olla ilman liharuokia, nam! Kalaa saa mies laittaa itselleen ja lapsille kerran viikossa, silloin minä syön vaikka salaattia 😀
Ihanaa viikkoa sinulle Heli ja ihanaa kun tuo Pirkka-juttu jatkuu!

Vastaa
Beachhousekitchen 09/01/2018 - 14:08

Kiitos ihana Outi! On kyllä pakko ottaa niitä (somettomia) hetkiä, jolloin luuri on mahdollisimman kaukana ja keskittyä olemaan hetkessä. Ehkä pitäisi vaikka lauantaisin yrittää nollata viikko ja keskittyä muihin juttuihin. Vaikka tämä työ on somemaailmassa, niin ihan varmasti tekee hyvää viettää myös lomaa sieltäkin! Toivottavasti tämä vuosi tuo meille kaikille hienoja juttuja & onnistumisen elämyksiä!

Vastaa
Tiia K 08/01/2018 - 11:14

Ehkä en vielä noihin hyönteisiin ihan lähde, mutta kalan ja kasvisten lisääminen on mieluisa juttu. <3 Jään innolla odottamaan blogis puutarhajuttuja, oma ns. piha on aika vaiheessa. Mukavaa uutta viikkoa Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 09/01/2018 - 14:11

Kiitos <3 On kyllä mielenkiintoista seurata mitä ruokarintamalla tapahtuu ; )
Mites muuten maistuisi rapea sirkkapizza…? Uskon, että joku päivä hyönteistenkin syönti on aika mainstreamia, itse ihan tykkään mausta, vaikken niitä himoitsekaan…vielä.

Vastaa
Tuuli - Lumo Lifestyle 07/01/2018 - 22:59

Yllättävän paljon ennusteissa näkyi tuttuja juttuja; mm. kasvisruoka, hävikin minimointi ja lähiruoka olivat kärkikahinoissa. Itse ajattelen niitä jo “uutena normaalina” ei enäää trendinä. Hyönteisiä tai toukkia en oikein osaa kuvitella omalle lautaselleni, enkä usko niden ihan lähivuosina olevan länsimaista valtavirtaa, vaikka uusia hyönteistuotteita varmasti tulee markkinoille tämänkin vuoden aikana.

Olemme kokeneet muutaman mahtavan (ruoka)matkan viime vuonna, aivan mahtavia kokemuksia!

Vastaa
Beachhousekitchen 09/01/2018 - 14:15

Niinpä, meille nuo ovat jo aika jokapäiväisiä juttuja, mutta ei suinkaan suurelle osalle väestöä. Sitten on taas asioita tai trendejä, joissa itse taas on myöhäänherännäinen : )
Toivottavasti tämä vuosi tuo meille entistä hienompia ruokaelämyksiä <3

Vastaa

Kommentoi