Joko sinä olet maistanut hyönteisiä vaihtoehtoisen ravinnon lähteenä? Täällä on maisteltu sirkkoja jo vuodesta 2007, ensimmäiset uppopaistetut ja mausteiset sirkat nautin thaimaalaisesta katukojusta. Kun muutenkin aika ennakkoluulottomasti suhtaudun uusiin asioihin ja tiedostan tulevaisuuden uhkakuvat ruoan (ja varsinkin lihan vähyydestä) sekä ympäristökatastrofeista, oli luontevaa tarjoutua testaamaan* tulevien aikojen ruokaa, jota turkulainen Entis valmistaa. Kuva alla thaimaalaisilta ruokamarkkinoilta, joissa tarjolla on jos monenmoista örkkiä.
Entis on siis vuonna 2017 perustettu startup-yritys, jonka missio on valmistaa helposti lähestyttäviä hyönteistuotteita jokaiseen makuun ja siten, että hyönteisruokaan tutustuminen käy helposti. Pääpaino sanoilla helposti lähestyttävä toteutuu täydellisesti jo Entiksen tuoteperheen ihan ensimmäisen tuotteen kohdalla, Kultasuklaan suklaalla päällystetyt kokonaiset sirkat ovat vastustamattoman hyviä ja koukuttavia! Makuvaihtoehtoina sirkkasuklaissa on maitosuklaa, valkosuklaajogurtti ja salmiakkisuklaa. Arvatkaas olivatko varsinkin oman lapsen herkkua!
Miksi ihmeessä hyönteisiä ruokana? Hyönteiset ovat ravintoarvoiltaan (runsaasti kalsiumia, B12-vitamiinia ja rautaa) lihaan verrattavia, mutta niiden kasvatus tuottaa paljon vähemmän kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa huomattavasti vähemmän vettä kuin lihantuotanto. Näin kerrotaan Entiksen kotisivuilla. Kuivatut kotisirkat sisältävät korkeimmillaan jopa 70% proteiinia ja paljon ihmiselle tarpeellisia ravinnosta hankittavia aminohappoja. Tulevaisuuden ruokaa lautasillamme jo nyt ja aika maistuvasti toteutettuna.
Ehkei meidän vielä tarvitsisi turvautua hyönteisiin mm. proteiinin lähteenä, mutta jo lapsillemme se voi olla todellisuutta, että koulussa on yksi sirkkapäivä per viikko. Toukkiin ja matoihin minulla on vielä ennakkoluuloja, mutta jauhettu sirkka hyvinkin maistuu muiden jauhojen seassa tai vaikkapa Entis -tuotteissa.
Testiin saadusta Sirkkis-proteiinivalmisteesta (ulkonäöltään kuin Härkistä) oli Thaimaan muistojen merkeissä tietysti valmistettava thaikkuruokaa ja avot, pad thai nuudeliruoan ‘lihana’ se toimi oikein maistuvasti. Sirkkis on kasvisproteiineja ja sirkkajauhoa sisältävä proteiinivalmiste, joka soveltuu käytettäväksi kypsän jauhelihan tapaan. Kaikki Entiksen tuotteet on valmistettu Suomessa ja kotisirkat tulevat kaikki suomalaisilta sirkkatiloilta. Myyntipaikat löytyvät täältä. Jatkoon kyllä!

Ainesosat:
1 rs (250 g) Entis Sirkkistä
100 -120 g riisinuudeleita
1 pienehkö sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 chili
1 iso tai pari pienempää porkkanaa
1 kananmuna
1 kourallinen basilikaa
korianteria ja limelohkoja
2 rkl kuorettomia maapähkinöitä
(mungopavun ituja, jos lähikaupasta löytyy)
KASTIKE
1 prk (100g) Tamarinditahnaa
3/4 dl palmusokeria, myös ruokosokeri käy
4-5 rkl kalakastiketta
1/2 dl limenmehua
2 rkl vettä
öljyä paistamiseen
Ohje:
- Valmista kuivariisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
- Kuori porkkana ja raasta ohuiksi suikaleiksi. Murskaa veitsellä maapähkinät.
- Kuori ja suikaloi sipuli sekä murskaa valkosipulinkynnet.
- Leikkaa chili ohuiksi siivuiksi ja sekoita kastikkeen ainesosat erillisessä kulhossa sekaisin.
- Kuullota sipuleita öljyssä wokkipannulla ja lisää porkkanasuikaleet. Anna poreilla hetki miedolla lämmöllä.
- Lisää wokkipannulle kulhossa kevyesti rikki vatkattu kananmuna ja anna hyytyä minuutin pari koskematta.
- Lisää esivalmistettu nuudeli kananmunan päälle ja 3/4 osaa pad thai -kastikkeesta. Lisää myös chililohkot ja basilika. Nostele sekaisin.
- Laita eri pannulle 1 rkl öljyä, lisää Entis sirkkis ja loput 1/4 osaa pad thai -kastikkeesta.
- Sekoita ja kuumenna sirkkis, tarjoa pad thai -nuudeleiden kanssa.
- Viimeistele maapähkinämurskalla, limelohkoin sekä silputulla korianterilla.
*tuotteet saatu testiin
With ♥ from beach house kitchen
10 Kommenttia
Tosi herkullisen näköistä:) En ole vielä koskaan maistanut sirkkoja, vaikka tekee mieli, mutta ehkä seuraavalla Suomi-reissulla voin menettää sirkkaneitsyyteni;D
Täällä luin viime vuonna täkäläisestä yrityksestä, myös start-up, joka on keksinyt jonkun supernopean sirkkakasvatustavan, ja joilla on sirkkatuotteita, mutten ole nähnyt niitä tuotteita missään vielä täällä.
Täällä on sirkkojen kasvatus kovassa käynnissä ja niistä valmistetaan nyt jos monenmoista tulevaisuuden ruokaa, iso peukku näille innovaatioille!
Herkullisen näköistä.
Täytyy itsekin sanoa, että oli ihan superhyvää ja chilistä ; )
Taisin maistaa koppakuoriaisia ekan kerran 97 Thaimaassa. En kyllä ihan heti jäänyt koukkuun, mutta muistan miten eksoottista ja kamalaa se oli kaikkien mielestä kun siitä kerroin.
Paljon on ajat muuttuneet siitä 🙂
Ovat muuttuneet ajat, kyllä! Hyvä tiedostaa, mitä vaihtoehtoja on vaikka lihan sijaan ja jos maku miellyttää, niin oikein pätevää ruokaahan tämä on!
Söisin. Sirkkaa olen kerran maistanut, minusta maku oli pähkinäinen. Pojan opettaja oli tuonut sirkkoja kouluun. Vain meidän Muhis oli niitä suostunut syömään.
Ihanaa viikonloppua sinulle Heli ❤️
Ihana Muhis <3 Mielestäni on tärkeää että edes kerran maistaa, Entiksen suklaat oli kyllä ihan superhyviä nekin, niissä ei sirkka maistunut sitten ollenkaan!
Uusi suomalainen sanonta: rohkea sirkan syö. Ei vaan, meillä on friteerattu sirkkoja jo pari vuotta. On ollut ihan kivaa keskustelunherättelyä ja jäänmurtamista, kun kaverit ovat tulleet kyllään. Ei
sirkat yhtään hullunpaa herkkua ole! Minusta on ollut yllättävää, että naiset suhtautuvat sirkkoihin miehiä epäilevämmin. Myös lapsia on hauska seurata, kun he maistelevat sirkkoja.
Meillä maistatettiin sirkkistä vieraille myös tacoissa jauhelihan sijaan ja todellakin miehet olivat ennakkoluulottomampia, veikkaukset menivät riistaan kun arvuuteltiin mitä lautasella!