Sushista ja sushille voisin kirjoittaa monta rakkaustarinaa ja -kirjettä. Aseta eteeni mikä tahansa sushi, sashimi, nigiri, temaki tai maki raa’alla tai kypsennetyllä kalalla, merenelävillä, tofulla tai vihanneksilla, niin maistuu aina. Mikä ihme siinä etikalla maustetun riisin, raa’an kalan, suolaisen soijan ja tulisen wasabin yhdistelmässä kiehtoo? Siihen olen ainakin minä syvästi hullaantunut ja rakastunut!
En ihan heti tieteellistä selitystä löydä, mutta jotakin tekemistä sillä on kai terveellisyyden, tuoreiden raaka-aineiden ja kauniin käsintehdyn ulkoasun lisäksi myös viidennen perusmaun, eli umamin (japanilainen sana, joka tarkoittaa herkullista makua tai ruokahalua herättävää) kanssa. Kaikki tämä yhdessä ratkaisee, aiheuttaako sushi minkälaisen myllerryksen ja makuelämyksen omassa suussa.
Kun sain lehdistökutsun* sushiworkshoppiin Espoon Haukilahdessa sijaitsevaan ravintola Yuzuun, olisin sinne vaikka kontannut tai pää kainalossa suunnistanut. Niin kovan syljen erityksen ja henkisen kuolan houkutteleva kutsu herätti. Nyt perinteisten sushien sijaan tekisimme nuoren ravintoloitsijan ja hänen tiiminsä opastuksella sushiburritoja ja loisimme oman mieleisen sushikulhon.
Kysyimme tietysti heti hyvän sushin salaisuutta toisen polven ravintoloitsija Leo Saloselta, joka on maineikkaan Leo-Jukka (Juki) Salosen poika ja luotsaa nyt innolla ja innovatiivisella otteella japanilais-suomalaista sushiravintolaansa Espoossa. Paras sushi syntyy aina laadukkaista ja tuoreista raaka-aineista, niiden merkitystä ei voi korostaa liikaa. Myös se miltä sushipala näyttää ja että sen voi suupalana kätevästi syödä, on tärkeää.
Tässä grillattua lohta eli yaki shakea tulossa Leon opastuksella. Palat kannattaa aina kaasukypsentää palovarmalla alustalla, riisi kärventyy hyvin äkkiä, jos lohta kypsentää riisipallon päällä.
Keittiön tervehdys. eli yuzuhedelmän mehua ja sakea sisältävä drinkki oli niin raikas ja misokeitto parasta mitä olen koskaan Suomessa syönyt! Senkin salaisuus on keittiön oma resepti semisalaisin ainesosin (mm. kuivattua merilevää ja sipulinvarsia). Saimme keittiön väeltä luvan jakaa tiettyjä Yuzun salaisuuksia kanavissamme ja lopussa annankin perusreseptit nauttimillemme herkuille.
Toinen illan opettajamme Riina (kuvassa alla toinen vasemmalta) ja sushiburritoiden taiteilua ja rullaamista.
Vegaanikin sai oman versionsa, sushin ei aina tarvitse sisältää kalaa, Inari tofutaskut maistuvat burritoissakin (kuva alla).
Sushiburritojen täytteissä kannattaa pitää maltti, jos liikaa täyttää, niin rullaaminen ja itse syöminen vaikeutuu!
Kuvissa näkyvän paksun siirappinen teriyaki-kastike herätti wow huutoja ja huokauksia yhdeltä jos toiseltakin! Saimme siihen raaka-aineluettelon, mutta ei mittasuhteita. Seuraavaksi onkin se dilemma ratkaistava, miten kotikeittiössä sama soosi onnistuisi.
Omaan sushiburritoon tuli runsaasti tuota teriyaki-kastiketta, paljon marinoitua sipulia, jäävuorisalaattia, paahdettua sipulia sekä lohta. Burriton huuhteli alas mielenkiintoinen uusi juomatuttavuus, sakekuohuviini.
Sushin ainesosat maistuvat myös kulhosta! Pokebowlina tai Shirazi- kulhona tunnettu kulhoruoka on helppo nauttia salaatin tapaan. Yuzun kulhot ovat runsaita ja niitä saa lohella, katkaravun pyrstöillä tai tofulla. Suosittelen kokeilemaan!
Omaani (kuva alla) laitoin tietysti kaikkea, more is more tässäkin!

Ainesosat:
Reseptit Yuzu Sushi Bar
Ohje:
SUSHIBURRITO merilevämatto, riisiä, kurkkunauhaa, jääsalaattia, marinoitua punasipulia, teriyaki-kastiketta, garia (sushi-inkivääriä), kevyesti grillattua lohta
SUSHIBOWL/SHIRAZI-SUSHI riisiä, teriyaki-kastiketta, garia (sushi-inkivääriä), wasabia, kurkkunauhaa, avokadoa, kimchiä, lohta, kevyesti grillattua lohta, ebiä (katkarapua), kevätsipulia
TERIYAKI-KASTIKE Mirin-riisiviiniä, soijaa, sakea, sokeria Valmistusohje: Sekoita ainekset kattilassa ja keitä kasaan.
RIISINTYÖSTÖLIEMI Riisiviinietikkaa, sokeria, suolaa, kombua (merilevää) Valmistusohje: Sekoita ainekset kattilassa ja keitä, kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet.
Sushiburriton valmistusohje: Aseta levä sushimaton päälle. Taputtele riisi levän päälle, laita täytteet kohdalleen ja rullaa.
Sushikulhon valmistusohje: Laita riisi kulhon pohjalle ja lisää kastike. Sommittele muut tuotteet makusi mukaan päälle.
Kiitos kutsusta ja upeasti järjestetystä workshopista! Mukana menossa oli mm. jo oman tarinansa illasta kirjoittanut Tyynen kaa – blogi, käy lukemassa sushipostaus, siellä lisää herkullisia ruokakuvia sekä enemmän paikan ja omistajien suvun mielenkiintoisesta historiasta! Yuzu Sushi Bar löytyy siis osoitteesta Ukkohauentie 11-13, 02170 Espoo. Lämmin ja loistava palvelu sekä ihan superherkulliset ruoat, tässä uusi kanta-asiakas, nähdään pian!
*Lehdistokutsu Yuzu/PR Mirva Saukkola
With ♥ from beach house kitchen
6 Kommenttia
Siis paratiisissahan te olette olleet. Sushirakastajan taivas. <3 Mikä voisi olla ihanampaa, kuin iso sushipötkylä. <3 Ihanaa viikkoa Heli <3
Tähän paratiisiin tahdon uudestaan : ) Mä niin rakastan sushia missä tahansa muodossa!
OI miten mahtava workshoppi! Ja niin herkullisen näköinen kulho,nam;)
Oli niin hienosti järjestetty juttu & oppi taas kivasti uusiakin juttuja, vaikka kotona on tullut tehtyä aika usein sushia!
Hyvältä näyttää ja taatusti myös maistuu! Ja ihan sattumoisin olin tänään postannut minäkin -tosin jo pari kuukautta sitten tekemästäni- sushikulhosta. Kulhoon on niin helppo kasata kaikki ilman näpertelyä.
Olipas herkullinen sinunkin kulhosi! Onhan se niin paljon helpompaa tehdä kulhoon ihan sushilta maistuva anos arkena kuin että näpertelee yksittäisiä palasia! Jos liikutte Haukilahdessa, niin käykääpä testaamassa nuo Yuzun herkut : )