VIROLAINEN KEITTIÖ KUTSUU

by Beachhousekitchen

Kaupallinen yhteistyö Visit Tallinnan kanssa

Vuosi 2017 on Suomen juhlavuosi ja meidän rakas naapurimaamme Viro saa juhlia sataa vuottansa ensi vuonna! Miltä näyttää virolainen ruokakulttuuri ja löytyykö yhtäläisyyksiä suomalaiseen keittiöön? Lovely Planet nimesi Tallinnan maailman parhaimmaksi Best Value 2018 matkakohteeksi, osin varmasti juuri monipuolisen ja edullisen ravintolatarjontansa vuoksi!

Olen mukana yhdessä Viimeistä murua myöten – blogin Saaran ja Pullahiiren leivontanurkka – blogin Tarun kanssa Makuja Virosta -yhteistyöprojektissa, jossa pääsemme syvällisemmin tutustumaan Viron ruokakulttuuriin ja kertomaan siitä lukijoillemme. Tänään keskiviikkona lähdemme kahden päivän makutourneelle Tallinnaan, siitä tulossa tietysti raporttia tänne blogiin. Paikanpäältä tunnelmia ja mm. Viron parhaat ravintolat -julkistuksen Kultuurikatelissa voi seurata suorana instagramin (ja instagram storiesta) puolelta.

Pari viikkoa sitten olimme kuulemassa Viron ruokakuulumisia sekä maistelemassa bloggaajakollegoidemme (kuva alla) Mari-Liisin (Siit nurgast ja sealth nurgast), Siljan (Jakatud rööm) ja Liinan (Karronliina) makutuliaisia Viron suurlähetystön Makuja Virosta – ruokaseminaarissa. Paikallinen luonto on se, joka inspiroi virolaista ruoka- ja makumaailmaa. Taustalla on myös vahva pohjoismainen vaikutus jo satojen vuosien ajalta. Viron ravintolamaailma on nykyään jopa eläväisempi kuin Suomessa, kukaan ei tahdo pysyä uusien ravintoloiden perässä, sillä niitä avataan melkein viikoittain.

Ruokaseminaarissa kuulimme mielenkiintoisia faktoja mm. siitä kuinka luomutuotannossa Viro on menossa Suomen ohi. Jo 16,5% maasta on sertifioitua luomumaata (luku on 4. suurin EU:ssa, Suomi löytyy sieltä loppupäästä). Vielä parikymmentä vuotta sitten Tallinnasta ei löytynyt kasvisruokaa, eikä tietoakaan vähälaktoosista tuotteista. Nyt menuista löytyy laktoosittomia vaihtoehtoja ja vegaanista ruokaa on tarjolla läpi maan! Terveellinen ruoka on nyt se juttu: vähemmän sokeria, suolaa sekä lisäaineita. Funktionaalisten tuotteiden kysyntä on suuressa kasvussa.

Virolaiset rakastavat paikallista ruokaa, koska se on aina tuoretta ja tasalaatuista. Keittiöissä halutaan yhdistää niin uutta kuin perinteistäkin makumaailmaa. Pakkausten ulkonäköön panostetaan, ne saavat olla innovatiivisia ja designiltaan näyttäviä. Proteiini, laktoosittomat ja gluteenittomat tuotteet, Premium-tuottet sekä snacksit ja välipalat ovat nousussa. Aika paljon siis Suomen trendejä myötäilevää, mutta ehkä vielä rohkeammin?

SUURLÄHETYSTÖN MENUMAISTIAISIA

Saimme nauttia miniannoksia siitä perinteisemmästä virolaisesta keittiöstä esitysten jälkeen. Tässä alla upea kuvakimara. Tarjolla oli mm. Remedy Wayn tuoretattariblinejä, Viru Rannan sillitartar, punajuurta ja Saaren smetanaa, Palumäen tilan luomurahkaa, Saaren kreikkalaista jogurttitahnaa ja Muhen mustikoita. Sekä makeata marsipaanista vadelmakakkua ja käsityöläissiidereitä!

Virolainen kiettiö

Virolainen ruoka

Virolainen ruoka

Virolainen keittiö

Ruokaseminaarissa oli myös mukana virolaisia pientuottajia maistattamassa paikallisia makuja, toivottavasti saamme näitä myös Suomen kauppoihin! Mieleen jäi erityisesti terveellinen Värskan mineraalivesi, joka peittoaa kyllä kuuluisat ranskalaiset vastineensa. Kuplavesien suurkuluttaja toivoo suuri sitä 6-packin kokoa, niitä pieniä pullokokojahan meiltä jo saa.Virolainen keittiö

Virolaisia makuja

Virolaisia makuja

Virolaiisa makuja

makuja virosta

Virolainen ruoka

virolainen ruoka

virolainen ruoka

Virolainen ruoka

virolainen ruoka

virolainen ruoka

RAVINTOLA GRÖN VETI SANATTOMAKSI

Veimme bloggajakollegamme Visit Tallinnan markkinointipäällikkö Mall Ojan johdolla tutustumaan myös Suomen 100-vuotisjuhlamenuun ravintola Kappelissa sekä juuri avattuun Yes Yes Yes – kasvisruokaravintolaan. Ville Relanderin, Alex Niemisen ja Richard McCormickin Yes Yes Yes taitaa olla se Helsingin puhutuin tulokas, jotakin aivan uutta ja niin freshiä! Ravintolaan on päästävä tutustumaan uudestaan ja pian.

Vuoden ravintolaksikin taannoin valittu ravintola Grön, joka nimestä huolimatta tarjoaa myös muutakin kuin kasvisruokaa, oli Helsingin päivän kulinaristinen huippu ja päätepistemme. Grönissä olen käynyt kerran aiemmin ja olihan se taas sellainen sykähdyttävä kokemus, jota voi suositella jokaiselle. Nautimme viiden ruokalajin menun ja tässä hieman maistiaisia menusta. Kollegamme olivat sanattomia, nämä annokset ja se juurileipä (Liinan ilme alla kertoo kaiken), täydellistä! Nyt lähdemme sitten nauttimaan Tallinnan herkuista, pysy kuulolla ♥

virolainen keittiö

Virlainen keittiö

virolainen ruoka

virolainen ruoka

virolainne keittiö

virolainen ruokaWith ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

8 Kommenttia

Jael 01/12/2017 - 19:32

Onpa ihana yhteistyöprojekti, ja ihanat kuvat:) Pitkään aikaan en ole ollut VIrossa, mutta kaikilla reissuilla sieltä on kyllä tullut tuotua enimmäkseen ruokatuliaisia:)

Vastaa
Beachhousekitchen 05/12/2017 - 16:00

Viro on kyllä tullut tutuksi nyt viime vuosina, onhan se juuri sopivan matkan päässä & aina sieltä löytää uusia kohteita!

Vastaa
Outi 29/11/2017 - 20:31

Kivoja nuo valmiit liemipussit. Samoin jotenkin veti puoleensa nuo smoothie pussukat. Herkullinen tarjoilu on ollut lähetystössä.
Mukavaa keskiviikkoiltaa Heli!

Vastaa
Beachhousekitchen 05/12/2017 - 16:02

On muuten kiva design noissa liemipusseissa, houkuttelevat ostamaan. Smoothieita täytyy pian testata, niissäkin loistava konsepti, kaikki valmiina yhdessä pussissa!

Vastaa
Tuuli - Lumo Lifestyle 29/11/2017 - 10:02

Mukavaa makumatkaa! Herkullisia kokemuksia on varmasti tiedossa!

Viime viikolla piipahdin taas Tallinnassa työmatkalla, bisnespartnerit veivät Kadriorgille kivaan pikku Faehlmann-kahvilaan syömään iltapäivällä. Niin maukasta ja annos maksoi alle 5€. Ihan kulmakuppiloissakin Tallinnassa saa hyvää, innovatiivista ruokaa.

Vastaa
Beachhousekitchen 05/12/2017 - 16:04

Niin saa edullisesti laatua, täytyypä laittaa tuo kahvilavinkki korvan taakse!

Vastaa
Viikonlopppukokki 29/11/2017 - 09:31

Virossa on hyvä boosti monessekin asiassa tällä hetkellä. Virolaisessa ruokakulttuurissa kiinnostaa perinteiden kunnioittaminen, mikä näkyy etelänaapurissa koti-Suomea enemmän.

Vastaa
Beachhousekitchen 05/12/2017 - 16:05

On kyllä niin loistava boosti naapurissa, yllättyy joka kerta kun siellä käy! Rohkean innovatiivista menoa – tykkään!

Vastaa

Kommentoi