Sinivalkoinen itsenäisyyspäivän menu

by Beachhousekitchen
9 Kommenttia

Itsenäisyyspäivä on tärkeä juhlapäivä, jolloin pukeudutaan hienosti ja syödään paremmin, vaikka ihan kotona oltaisiinkin. Itsenäisyyspäivän menu ei ole mikään edellisenä päivänä nopeasti kokoon kyhätty, vaan sen suunnittelu alkaa vähintään viikkoa ennen juhlapäivää.

Omaan itsenäisyyspäivän viettoon liittyvät vahvasti sinivalkoiset kynttilät, jo edesmenneiden ja maatamme puolustaneiden isovanhempien muistelu, Tuntematon sotilas- leffa sekä alkuillasta alkava cocktail- ja suupalojen valmistelu. Niin, ja se illan kohokohta on ehdottomasti itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto presidentin linnasta.

Kuohuva juhlajuoma laitetaan kylmään hyvissä ajoin ja television eteen kootaan helpoista sormisyötävistä koostuva napostelupöytä. Kun Linnan juhlien ensimmäiset marssit kajahtavat, niin kukaan ei enää puuhastele keittiössä, vaan silloin nautitaan parhaasta suomiviihteestä, erinomaisesta ruoasta sekä juhlavista juomista.

sinivalkoinen menu

Kun sain K-ruokayhteistyön kautta haasteen tehdä sinivalkoinen, kotimaisista alkuperämerkityistä tuotteista koottu menu itsenäisyyspäiväksi, oli se mieluinen juttu. Haasteita tuli kuitenkin matkalle, kun niin moni elintarvike voidaan valmistaa Suomessa, mutta ainesosista suurin osa onkin jostain muualta, eikä tällöin lopputuotteesta löydy sitä merkintää Avainlippu tai Hyvää Suomesta. Näillä merkinnöillä varustetussa tuotteessa kotimaisuusaste on vähintään 50 %, keskiarvoltaan käytännössä kuitenkin jo 80 – 95 %:n luokkaa.

Varsinkin juuri tänä syksynä kotimaisten tuotteiden ostamiseen ja kuluttamiseen liittyvät asiat ovat olleet jatkuvasti esillä ja itse huomaan valitsevani yhä useammin juuri kotimaisia tuotteita ostoskoriini. Haluan osaltani olla edistämässä suomalaisen työn arvostusta, vaikka tietty osa ostoskorini sisällöstä tulee aina olemaan myös ulkolaista tuotantoa, kaikkea ei saa vaan saa rakkaasta kotimaastamme. Aina kun tuotteesta löytyy kotimainen vastine, laitan vaikka muutaman sentin ylimääräistä, sillä vain siten tuen suomalaisten työllistymistä ja kotimaisia yrityksiä.

Itseäni sykähdytti se fakta, että jos kukin meistä suomalaisista ostaisi joka kuukausi kympillä lisää kotimaisia tuotteita, niin se synnyttäisi Suomeen vuosittain 10 000 uutta työpaikkaa. Ei epäilystäkään, ettenkö haluaisi olla mukana näissä talkoissa, kannustan myös ihan jokaista blogin lukijaa lukemaan lisää Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjasta. Pieni panos, mutta tuo merkityksellisiä juttuja viisimiljoonaiselle kansallemme!

juhlamenu

juhlamenu

Tämä menu on sinivalkoinen ja se nautitaan antaumuksella ja suomalaista laatua kunnioittaen. Nyt jos koskaan kannattaa muuten kokeilla suomalaista Pirkka Parhaat saariston kermajuustoa, tässä juustossa on vahvasti makua ja kermaisuutta. Sopii erinomaisesti juustopiirakkaan ja itse piirakan voi koristella esim. naudanpaistilla, jolloin siihen tulee entistä enemmän ruokaisuutta. Sopii hyvin sellaisenaan juustopöytään, nousi ihan suosikkijuustokseni!

juhlamenu

Cocktailpiirakat saavat kevennetyn munatahnatäytteen, tämä ei kuitenkaan maussa tunnu, sillä Pirkan kotimainen ruohosipulituorejuusto raikastaa ja modernisoi aika mukavasti perinteisen munavoin. Olen niin ihastunut persiljaan, että ripottelen sitä koristeeksi melkein joka paikkaan. Trendikkäimmät visertäjät ovat kertoneen sen olevan myös yksi kuumimmista ruokatrendeistä vuonna 2016!

juhlamenu

Kotimainen leipäjuusto tai juustoleipä (kaksi eri nimiversiota tästä kivasti narskuvasta miedosta juustosta, kumpaan koulukuntaan sinä kuulut?) saa itsenäisyyspäivänä makupareiksensa kinuskikastikkeen ja kotimaisia lakkoja. Tai hilloja niin kuin osassa Suomea sanotaan. Yksinkertaisen hyvää ja helppoa juhlapöytään!

poronachot

Itsenäisyyspäivän juhlien jälkeen kokoonnutaan iltapalalle ja silloin maistuvat suomalaishenkiset streetfood poronachot. Pirkka Porojauheliha oli miellyttävä uusi tuttavuus kun etsiskelin suomalaisia tuotteita tähän menuun. Tämä pakastealtaasta löytyvä jauheliha on laadukasta poronlihaa ja sopii lihapullataikinaan tai paistetun jauhelihan muodossa tortilloihin tai pikkusuolaisiin. Tässä setissä poron kanssa maistuvat kotimainen punasipuli, puolukat ja smetana. Oikein maistuvaa ruisnachojen kanssa!

juhlamenu

ITSENÄISYYSPÄIVÄN MENU

Itsenäisyyspäivä on tärkeä juhlapäivä, jolloin pukeudutaan hienosti ja syödään paremmin, vaikka ihan kotona oltaisiinkin. Itsenäisyyspäivän menu ei ole mikään edellisenä päivänä nopeasti kokoon… blogiyhteistyö Sinivalkoinen itsenäisyyspäivän menu European Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ohje:

KERMAJUUSTOPIIRAS PIPPURISELLA NAUDANPAISTILLA Täyte

  • 350 g raastettua Pirkka parhaat saariston kermajuustoa (pakkauskoko 700 g)
  • 2 pkt Pirkka kevyt kermaviiliä
  • 2 Pirkka luomukananmunaa
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria

Pohja

  • 150 g Pirkka meijerivoita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 Pirkka luomukananmuna
  • ½ dl kylmää vettä

Koristeeksi 1 pkt Snellman Pippurinen ohuen ohut naudanpaistia 130 g

Ohje: Valmista pohja, nypi jauhot voihin, lisää kananmuna ja kylmä vesi. Taputtele taikinapalloksi ja laita kelmun sisään. Anna levätä kylmässä vähintään 20 minuuttia. Raasta kermajuusto ja sekoita täytteen ainesosat sekaisin. Painele taikina vuokaan, lisää täyte ja paista 200-asteisessa uunissa 30 minuutin ajan. Anna jäähtyä ja koristele naudanpaistilla.

 

COCKTAILPIIRAKKAPALASET JA MUNA-RUOHOSIPULITUOREJUUSTO

  • 4 kpl Pirkka luomukananmunia
  • 4 rkl  Pirkka Ruohosipulituorejuustoa (180 g)
  • ½ tl suolaa
  • persiljaa koristeeksi
  • 1 pkt Myllyn Paras Cocktail -Riisipiirakoita 675 g (pakaste)

Ohje: Paista cocktailpiirakat ohjeen mukaan. Keitä kanamunat kypsiksi, hienonna haarukalla ja lisää tuorejuusto. Mausta suolalla. Leikkaa cocktailpiirakka vinoittain kuutioiksi (kolmeen osaan) ja laita runsas lusikallinen täytettä piirakalle. Koristele persiljalla.  

 

YÖPALAKSI POROA, SMETANAA, PUNASIPULIA JA RUISNACHOJA

  • 2 x 225 g Pirkka porojauhelihaa (pakaste)
  • 1 rkl voita
  • suolaa ja mustapippuria

Lisäksi

  • 400 g Valio Eila smetanaa
  • 2 pussia Vaasan ruisnachoja – esim. seesami & merisuola 130 g
  • 2 punasipulia
  • 1 dl puolukoita
  • salaattia

Ohje: Sulata poron jauheliha pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää pannulle voi ja paista jauheliha nopeasti kypsäksi. Hienonmakuinen liha ei kaipaa muuta kuin suolaa ja pippuria. Lohko punasipulit ohuiksi siivuiksi ja vaahdota smetana. Laita kaikki ainekset omiin kulhoihin ja nauti!

 

LEIPÄJUUSTOA, KINUSKIA JA KOTIMAISIA LAKKOJA

  • 550 g Juustoportin vähälaktoosista leipäjuustoa
  • 2 dl Valion kinuskikastiketta
  • 200 g kotimaisia lakkoja

Ohje: Ota sopivalla muotilla leipäjuustosta kauniita suupaloja. Nauti kinuskin ja lakkojen kanssa.          

Ihka ensimmäinen Osta työtä Suomeen -päivä järjestetään perjantaina 4.12.2015. Päivä on osa Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen Jalanjälki -kampanjaa. Osta työtä Suomeen -päivän tavoitteena on, että suomalaiset ostaisivat päivän aikana ainoastaan suomalaisia tuotteita. Ostamalla suomalaisia tuotteita luodaan Suomeen myös uusia työpaikkoja. Kesko on myös mukana tässä päivässä.

Ihan kuka tahansa saa osallistua päivään ja tapahtuma löytyy Osta työtä Suomeen -Facebook-sivulta. Liity mukaan sivuilla ja kutsu sekä haasta ystäväsikin mukaan. Tavoitteena on saada sivuille 10 000 osallistujaa!

Käy siis 4.12. ostoksilla ja osta vain suomalaista (ota mukaan laatimani itsenäisyyspäivän menun kauppalista mukaan)! Hyödynnä silloin myös tilille napsahtavat veronpalautukset ja luvataanhan toisillemme ostaa vain kotimaista!

PAREMPAA HUOMISTA & ONNEA SUOMI 98-v!

#sinivalkoinenjalanjälki #suomalainentyö #sinivalkoinen #ostatyötäsuomeen #ostatyötäsuomeenpäivä

Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa

juhlamenu

juustolautanen

poronachot

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

9 Kommenttia

Kulinaari 05/12/2016 - 07:58

Upea menu ja painavaa asiaa! Ihanaa itsenäisyyspäivää!

Vastaa
Jael 28/11/2015 - 15:04

Ihana menu Heli.Tuo piirakka on “kukkineen” niin nätti! Juustoiset piirakat ovat kyllä herkkua:) Oikein ihanaa viikonloppua!

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 29/11/2015 - 19:27

Kiitos…Juustopiiras maistuu minullekin, nyt siitä tuli erityisen mehevää tuosta saariston maukkaasta kermajuustosta.
Upeata alkavaa uutta viikkoa : )

Vastaa
Outi 27/11/2015 - 17:29

Taas niin ihania herkkuja että. Tuon juustopiirakan reseptin nappasin heti talteen.
Kutsun narskuvaa juustoa leipäjuustoksi ja kun olin pieni niin se oli nirskun narskun juusto 🙂
Mukavaa viikonloppua.

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 28/11/2015 - 11:27

Kiitos. Minäkin kutsun leipäjuustoksi, mutta pohjoisessa ainoa oikea muoto on juustoleipä : )

Vastaa
Tiina Varjus 27/11/2015 - 14:41

Tuo piirakka menee kokeiluun ehdottomasti ja kuinka ihana idea nuo suupalan kokoiset cocktailpiirakkapalat.

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 28/11/2015 - 11:28

Täällä tykätään kovasti pienistä suupaloista : ) Piirakka oli mehevin mitä ikinä olen tehnyt, saariston kermajuusto toimii!

Vastaa
Tiia K 27/11/2015 - 09:08

Mikä postaus, mikä menu ja tärkeää asiaa joka laittaa ajattelemaan. Tuo piirakka, oijoi, sitä haluan testata. 🙂 kivaa viikonloppua <3

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 28/11/2015 - 11:31

Thanks. Puhutaan niin paljon halpuuttamisesta jne. jonka huumassa on unohtunut täysin suomalainen työ ja tuotanto. Rakastan italialaista parmesaania, mutta leivän päälle hankin kotimaista kermajuustoa. Kultainen keskitie ja toki aina kun mahdollista, niin koriin kotimainen tuote!

Vastaa

Kommentoi