8 asiaa joulusta

by Beachhousekitchen

Nyt on kuulkaas sellainen haaste, johon vasta äskettäin jouluihmiseksi tunnustautunut oikein ryntää vastaamaan! Ei siksi, että pääsisin kyseenalaistamaan vuoden tärkeintä juhlaa, vaan valaistumisen kautta kertomaan miten joulusta voi tehdä juuri omannäköisensä ja joulun härdelliä kammoksuvasta voi tulla joulusta innostuva. Ei ole yhtä oikeaa tapaa viettää joulua tai sitä voi olla viettämättäkin, niin helppoa, ei tarvitse ottaa paineita mukamas täydellisistä jouluista.

Sopusointuja -blogin ihastuttava Maarit on tämän 8 asiaa joulusta -haasteen luoja, kannattaa käydä lukemassa myös hänen tulkintansa joulusta kahdeksan verbin kautta.

Aloitan

…joulufiilistelyn nykyään jo todella varhain! Tähän se isoin syy on metrin mittainen eli oma lapsi. Lapsettomana oli niin helppo paeta joulua vaikka kaukomaille tai olla laittamatta koristeen koristetta kotiin. Muistan hyvin yhdenkin jouluaaton, haimme Stockan herkusta pari palaa valmista savukalkkunaa, nokareet laatikoita ja luumurahkaa, ne nautimme jo melkeinpä sandaalit jalassa eteisessä ennen taksin tuloa. No ei siellä yli 35 asteen kuumuudessa olisi raskaat jouluruoat enää maistuneet.

Vaikka tykkään säästää ne perinteisimmät jouluruoat ihan paraatipäiville, niin jotakin jouluista voi tehdä ja nautiskella vaikka omissa illanistujaissa tai pikkujouluissa. Luumuviikunagalette on täydellinen iltapala glögin seuraksi, kun ilmat kylmenevät ja jouluun on vielä hetki aikaa.

Joulumieltä käymme fiilistelemässä jo marraskuussa kauppojen ja joulukatujen jouluavajaisissa sekä Tuomaan markkinoilla joulukuun alusta lähtien. Viikonloppuna pääsimme mukaan Skidilän & Riikan Median joulujuhlaan, suosittelen piipahtamaan aivan siinä Kampin keskuksen lieppeillä sijaitsevassa Annantalo-monitoimikeskuksessa, joka tarjoaa ilmaista ohjelmaa lapsille ja lapsenmielisille 9.-20.12.2019. Skidilässä on myös joulupuoteja, vastuullisia lahjoja sekä joulukahvila, ihastuttavan tunnelmallinen paikka ♥

Arvostan

…oman äitini sekä siskoni joulurakkautta, jonka oljenkorteen en osannut kunnolla tarttua liki 40 vuoteen. Nyt ymmärrän miten tärkeätä on pitää suvun perinteitä voimissaan ja niistä voi todellakin valita ne omaan jouluun sopivimmat. Viimeiset joulut olemme viettäneet omassa kotona ja sitä edellinen joulu seilattiin merellä ja valmiissa pöydissä. Parissa viimeisessä joulussa ihan ydinperheen kesken on luotu oma perinne: jouluaattona nautitaan blinibuffetin antimista, eli joulukalat syödään päivällä n. klo 14-16 välillä. silloin tarjolla on mm. mätejä ja itse savustettua lohta sekä katkarapuja. Kalojen kanssa syödään myös rosollia, jossa korvaan perunan omenalla ja ehdottomasti oma rosolli tarjoillaan punajuurikerman kanssa! Illalla syödään sitten vasta ne laatikot, kinkut ja kalkkunat.

Olen myös joululaatikkofani, itse teen lanttulaatikkoa sekä imellettyä perunalaatikkoa pitkän kaavan mukaan, mutta tänä jouluna pääsen mm. äidin joulupöytään josta tulee löytymään ne kaikki mahdolliset laatikot: edellisten lisäksi mm. bataattilaatikkoa, punajuuri-auraa, porkkanalaatikkoa sekä maksalaatikkoa. Savustettu kalkkuna kuuluu omaan jouluun, sitä on nautittu jo laskujen mukaan vuodesta 2006!

Inspiroidun

…klassisen hartaista tai todella raskaan joulun joululauluista enemmän kuin kilkattelevista jouluralleista. On lumoavaa saattaa kotiväki yläkertaan nukkumaan ja jäädä itse alakertaan, kaivella laatikosta joulujuttuja, paketoida lahjoja ja kuunnella melodisen kauniita joululauluja. Antti Tuiskun versio omasta suosikkijoululaulustani Tulkoon joulu kolahti kovaa ja on melkein yhtä hyvä kuin Raskasta joulua – kokoonpanon esittämä Tulkoon joulu. Muita suosikkejani ovat mm. Oi jouluyö (Pentti Hietasen esittämänä), Walking in the air (Saara Aalto), Sydämeeni joulun teet (Vesa-Matti Loiri), Sylvian joululaulu, Ave Maria, Driving home for Christmas, Tähti tähdistä kirkkain ja Tonttu. Mainitsinko vielä Whamin Last Christmas, se on ihan must jo vaikka lokakuussa soitettuna!

Inspiroidun myös tuoksuista: joulu saa tuoksua kotona esim. hyasinttien muodossa. Ja kuka voi vastustaa pipareiden tuoksua? Äidin tekemästä piparkakkutaikinasta teimme Muumitalo-muoteilla piparkakkutalon jo lokakuussa ja esille se pääsi viikonloppuna. Hiukka vinonen se on ja kaikenlaista arkkitehtuurista haastetta riitti mutta talo on nyt tuplaliimattu ja kasassa, ensi vuonna kykenen ehkä hienompaan!

Muistan

..lapsuuden lumen täytteiset joulut, joissa rutiinit määrittivät rouheasti sen aaton kulun. Aattoaamun lasten ohjelmat ja sittemmin jouluaamu-TV, Lumiukko -animaatio ja sen tunnari, riisipuurolounas, Turun joulurauhan julistus, joulukirkko, kynttilöiden vienti haudoille, pukeutuminen jouluaterialle, syömismaraton sekä joulupukki. Sen jälkeen aloitettiin toinen kierros jouluruoilla ja jatkettiin konvehtien nautiskelulla joululeffan tai kirjojen parissa. Joulupäivänä ja tapanina kierrettiin sukulaiset ja katettiin jouluruoat esille ainakin sen kolme kertaa per päivä.

Nämä muistot ovat tärkeitä, siksi haluan, että oma lapseni saa olla mukana joulun valmisteluissa, leivonnassa ja joulukoristeluissa.Tyyli on more is more – eikä yhtään vähempää! Siksi meillä näyttääkin kotikutoisen runsaalta ja lapsen käden jälki saa näkyä.

Rasitun

…hieman “lahjaostopakosta” aikuisten kesken, eikö voitaisi sopia että lahjat vain lapsille tai annetaan ne eurot hyväntekeväisyyteen. Toki ilahdun syötävistä ja juotavista lahjoista, kosmetiikasta (sitä kun aina kuluu), lahjakortista äänikirjapalveluihin tai hierontaan, jos joku haluaa ilahduttaa ja yllättää mutta turhaa krääsää en halua antaa enkä sitä saada. Kierrätettävät lahjat myös ansaitsevat peukun, varsinkin pienten lasten leluissa toimivat!

Rakastan jouluruokia, mutta vain joulun seutuun nautittuina. Niistä menee vaan hohto, jos vaikka kinkkua söisi juhannuksena, se kuulemma perinne jossain päin Suomea on. Kukin tavallansa ja toivottavasti myös joulua viettämättömät löytävät ilon ja rauhan noista lepopäivistä, jolloin ainakin hetkeksi maailma rauhoittuu. Sen vielä tahtoisin takaisin, että kaupat menisivät aattona kiinni ja olisivat suljettuna ainakin tapaninpäivään saakka. Siinä oli jotakin seisahtumisen aitoa tunnelmaa.

Unelmoin

…sellaisesta joulusta, joka olisi tasapuolinen kaikille ja jokainen maailman lapsi saisi kokea lahjojen saamisen ilon ja turvallisen joulun. Jouluun liittyy vahvasti hyvän tekeminen, osallistun joka joulun alla Joulupuu yms. lahjakeräyksiin omien varojen mukaan esim. valitsemalla lapsen iän ja toiveen, se on pieni mutta tärkeä tekonen ja lahjoitus. Tänä vuonna HESY sai myös lahjoitukseni kissanruoan muodossa ja seuraavalla kauppareissulla haluan antaa lähiseudun vanhukselle joulukukan Ole joulupukkina seniorille -kampanjan myötä. En itse kaipaa mitään suurempaa elämääni ja ehkä vielä tulee se joulu, joka lähdetään viettämään kaukomaille, en tiedä onko se unelmaa, mutta koska elämässä pitää olla yllätyksiä ja joulun viettokohdetta voi vaihdella – voisin jonkun joulun viettää vaikka upean lumisissa maisemissa Suomen Lapissakin. Tämä joulu reissataan välivuosien jälkeen sukulaisissa ja tulossa melkoinen viikon rundi, luvassa paljon iloisia kohtaamisia ja jälleennäkemisiä!

Virittäydyn

…joulutunnelmaan kuuntelemalla jouluradiota ja paistamalla joulutorttuja, joka on ehdoton suosikkileivonnaiseni. Ja sitä luumuhilloa on oltava aina runsaasti, ainakin kaksi kukkurallista lusikallista. Kokeilin tänä vuonna myös uutuuksia kauppojen hyllyiltä, eli joulutorttujen täytteeksi tarkoitettuja viikuna – ja omena-kanelimarmeladeja – ihan hyviä kyllä, mutta luumu pysyy silti ykkösenä.

Tykkään myös suunnitella jotakin uutta ja modernia joulupöytään, se voi olla joku raikas alkupala tai joulumakeinen, lakritsitryffelit muutaman vuoden takaa oli uusi kokeilu ja maistuivat petollisen hyvin!

Väsyn

…jouluun jo heti tapanin iltana. Kun joulua on fiilistellyt kuukauden ja sitten antaumuksella vetänyt laiskottelu- ja ruokamaratonia kolmatta päivää, haluan aika nopeasti pakata joulun pakettiin ja siirtyä uuden vuoden tunnelmointiin. Jouluruoille sanon hyvästit jo tapaninpäivän iltana, jolloin kinkku kätketään unelmaisiin cake au jambon -leipiin tai siitä tehdään seuraavaksi päiväksi itämaista karkkipossua. Siinä sitä sitten jaksaa taas vuoden viettää ennen seuraavia lanttulooria ja joululauluja!

Olipa kiva haaste, terapeuttista kirjoittaa auki omia tuntoja joulusta ja samalla tuli tehtyä to do -listaa, mitä kaikkea sitä pitikään ottaa huomioon ja hoitaa kuntoon tämän joulun osalta.

Toteuta haaste myös omalla kanavallasi tai kerro kommenttikentissä, näitä on vaan niin mielenkiintoista lukea – tottakai haluan kurkistaa sinun jouluusi ja mitä ajatuksia se sinussa herättää ♥

Tässä avuksi haasteen verbit, joista voi jatkaa itse jouluisia ajatuksia: Aloitan, Arvostan, Inspiroidun, Muistan, Rasitun, Unelmoin, Virittäydyn, Väsyn ♥

Lue nämäkin

10 Kommenttia

Tiia 12/12/2019 - 10:46

Ihania kuvia ja vastauksia. Kyllä se perhe, lapset, ihmiset tekee joulun. Joskus on tullut vietettyä joulu yksin, miehen kanssa kaksin, niin ei se ole sama, yhtä hyvin olisi voinut paeta ulkomaille.

Tämän idean taidan minäkin toteuttaa blogissa. 🙂

Ihanaa päivää Heli. <3

Vastaa
Beachhousekitchen 12/12/2019 - 15:31

Kaksinkin on hauskaa, aina elämän tilanteen mukaan! Onneksi itsellä ei ole päässä mitään ohjelmoitua ihannemallia joulusta, joten aina ei tarvitse mennä saman kaavan mukaan!
Olisi hauska lukea vastauksesi samaan Maaritin haasteeseen : )

Vastaa
Johanna / hellan ja viinilasin välissä 11/12/2019 - 14:24

Ihana juttu! Ensinnäkin piparkakkutalojen kuuluu olla vinoja eli tuo on aivan täydellinen!
Just äsken juttelin mieheni kanssa että on eka joulu kun joulumieleni on karannut johonkin. Siis minä joka aloitan fiilistelyn marraskuussa, onnistuin hukkaamaan sen joulukuun alussa johonkin. Eikä auta vaikka soittelen joulumusiikkiakaan. Pah! No ehkä se jostakin vielä humahtaa ja viimeistään silloin kun kuusi kannetaan sisään.

Vastaa
Beachhousekitchen 12/12/2019 - 15:32

Just siksi kai se onkin niin liikkiksen näköinen : )
Minä kuuntelein joululauluja jo marraskuussa ja nyt tällä viikolla eivät ole uponneet ollenkaan, ehkä viikolla taas ja lähempänä joulua.
Fiilispohjalla rennosti mennään ja lapsen ehdoilla!

Vastaa
Katja 10/12/2019 - 21:11

Voi minä rakastan joulua niin kovin, mutta tänä vuonna olen a)fiilistellyt liikaa ja liian aikaisin tai b)kadottanut joulumieleni osaksi yritysahdistuksiin ja lumettomuuteen. Mutta josko se sieltä vielä. Ihanaa joulunalusaikaa! <3

Vastaa
Beachhousekitchen 12/12/2019 - 15:33

Kyllä se sieltä, kun ei liikoja mieti tai pakota! Todella ahdistaahan tämä lumettomuus, mutta onneksi me lähdetään pohjoiseen ja itään, jossa pitäisi olla lunta.
Paljon kivaa joulufiilistä sinne!

Vastaa
Maarit / Sopusointuja 09/12/2019 - 20:37

Ensinnäkin, tuli niin superihana olo, kun innostuit tästä ja tartuit haasteeseen. Tunsin pelonsekaista kauhua, kun kirjoitin sitä ja ajattelin, ettei tämä varmaan kiinnosta ketään.
Lasten tulo muuttaa joulun merkitystä ja se on heille varmasti vuoden juhlista se kaikkein mieleenpainuvin ja jännittävinkin. Olisi sääli jättää niitä tunnelmia ja tunnelmointia väliin, vaikka itse ei niin välittäisikään.
Omena sopiikin varmasti ihanasti rosolliin rapeana ja vähän rouskuvana, jos käyttää hapokkaita kovia omenoita. Hyvä idea!
Todella raskaan joulun joululaulut – tämä kuulostaa niin mahtavalta. Pitäisiköhän meidän järkätä jotkut todella raskaat illanistujaiset, missä kuunnellaan vain hartaita ja syvän melankolisia biisejä 🙂
Minäkin olen lähes allerginen liian aikaisin aloitettuun kinkkujen ja laatikoiden syömiseen – meillä itse asiassa syödään ensimmäisen kerran vasta jouluaattona ja eivätkä ne juuri joulun jälkeen enää maistu. No, kyllä seuraavana päivänä vielä syödään, ihan helpottaaksemme kokkausta. Mutta vain kinkku kunnon sinapilla ja kalat maistuvat Joulupäivän jälkeen.
Meillä on erittäin epäekologinen torttutapa – paistan kaksi – tai neljä, jos oikein tortuttaa – kerrallaan niin että saadaan takuulla rapsakat ja mehevät tortut kahvin kylkeen. Ja voin paistaa monena päivänä peräkkäin, kuten olen nyt tehnyt.
Meilläkin joulu loppuu kuin kananlento heti Tapanin jälkeen. Jos aurinko sattuu paistamaan, alan hengittämään ja aistimaan jo kevään tuloa!
Teidän metrinmittainen saa ihanat joulumuistot! <3

Vastaa
Beachhousekitchen 12/12/2019 - 15:35

Melankolinen ja raskas ilta kuulostaa oikein kutsuvalta, oikein tanniinisen punaviinin kera!
Oli hauska haaste ja tosi kiva olisi lukea muidenkin ajatuksia, toivottavasti moni tarttuu!
Meillä on ihan sama tortun paistotyyli, avattu luumutäyte kyllä jääkaapissa säilyy, joka päivälle pitää olla tuoreet ; )
Ihanaa joulunalusaikaa!

Vastaa
Outi 09/12/2019 - 19:23

Ihanan jouluinen postaus. Itse olen viritellyt joulua töihin lasten iloksi.
Kaunista viikkoa sinulle Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 12/12/2019 - 15:36

Kiitos! Oikein odotan kuvia teidän työpaikalta ja mitä ihanaa lasten iloksi on keksitty. Nyt lähden oman lapsen päiväkodille joulujuhlaan fiilistelemään <3

Vastaa

Kommentoi