Tiesitkö, että Turku on Suomen glögipääkaupunki?
Glögikauden avajaisia* pääsin viettämään ihan pääkallopaikalle, eli Turun Juomatehtaalle, jossa valmistetaan Marlin ja Pernod-Ricardin juomia. Merkittävä osa suomalaisten nauttimasta sekä alkoholittomasta että alkoholipitoisesta glögistä valmistetaan legendaarisessa Marlin tehtaassa Turun Artukaisissa. Pääsimme mielenkiintoiselle tehdaskierrokselle ja muistelemaan mm. niitä lapsuuden kolmiomallisia Trip-mehuja. Eihän tehdaskäyntiä ilman asiaankuuluvia maistiaisia, kauden hitti, eli kuohuva Valkia glögi oli raikas ja omaan makuun sopiva uutuus. Alkoholittoman valikoiman sokeroimatonta glögia tulee olemaan aina kaapissa tästä eteenpäin yllätysvieraiden varalta.
Kaimani Heli Rouva Raadelmasta- blogista oli valmistanut glögikauden avajaisiin monenmoista herkkua kekseliäästi eri glögimakuja hyödyntäen! Glögimestarin salaatissa oli glögillä marinoitua punasipulia, joka oli täydellinen kumppani sinihomejuustolle. Saimme maistaa myös erinomaista saaristolaisleivän tyylistä limppua, sekin glögiin tehtyä.
Glögillä voi maustaa myös suklaatryffelit, vaahtokarkit ja leivonnaiset. Näissä kauniissa minikuppikakuissa itse kakkuosa on kostutettu glögillä ja kuorrutteessa on Marlin perinteistä glögitiivistettä. Jos glögiä jää purkin pohjalle, sitä ei suinkaan kannata heittää pois, vaan hyödyntää ruoanlaitossa ja leivonnassa.
Ihastuin tilaisuudessa kalkkunan kanssa tarjottuun jouluiseen omenakompottiin, joten sitäpä keitin satsin savukalkkunan seuraksi. Savukalkkuna on muuten se oman joulun perinnejuttu, eli savukalkkunalla aloitamme joulun vieton jo aatonaattona. Niin on tehty jo melkeinpä 10 vuoden ajan.
Jouluetkoissa ja lahjavalvojaisissa kalkkuna on sopivan kevyttä, mutta niin unelmaisen suussa sulavaa. Jos vietän joulua muualla, savukalkkuna on se odotettu viemiseni – aiemmin minttuhyytelön kanssa, tästä eteenpäin lisukkeena omenakompotti, joka muuten maistuu juustojenkin kanssa ♥

Ainesosat:
500 g (3-4 kpl) kuutioitua kotimaista omenaa
2 dl Marli Premium Vaaleaa glögijuomaa
1-2 tl sitruunan mehua
1 pkt hillo-marmeladisokeria (330 g)
Ohje:
Kuumenna glögijuoma kiehuvaksi. Lisää joukkoon kuutioidut, kuoritut omenat. Kiehauta. Lisää hillo-marmeladisokeri ja kuumenna uudelleen kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Mausta sitruunanmehutilkalla ja purkita kompotti puhtaisiin lasitölkkeihin. Tarjoa jouluista omenakompottia esimerkiksi savustetun kalkkunan kastikkeena.
*pressimatka
(Alkoholilainsäädännön vuoksi alkoholia koskevia kommentteja ei voida julkaista, olet lämpimästi tervetullut kommentoimaan postauksen muita osia)
With ♥ from beach house kitchen
2 Kommenttia
Pari talvea sitten ihastuin tuohon vaaleaan glögijuomaan ihan täysillä.
Omenakompotti kuulostaa ja näyttää herkulta, sopisi varmasti ihan vaan paahtoleivänkin päälle.
Ihanaa joulua koko teidän perheelle <3
Omenakompottia tein sen verran reilusti, että jää uuden vuoden juhlintaan juustojen kanssa ja juuri aamupalalle joko toastien tai croissanttien päälle : )