Pressitilaisuus/Kala-Lappi, Kaartilan Mallaspossu ja Saimaa Brewing Company
Kala-Lappi Oy on suomalainen gourmetkalojen ja -kalatuotteiden valmistaja, joka lupaa aitoa Lapin makua savolaisella twistillä. Toivalassa päämajaansa pitävä yritys rantautui taannoin Helsinkiin ja kutsui yhdessä toisen suomalaisen laatulihayrityksen Kaartilan Mallaspossun kanssa joukon ruokavaikuttajia kokkausworkshoppiin.
Pöytä notkui illan päätteeksi kalaisia ja lopuksi lihaisia makuja ja ruokia, erinomaisia tuote- ja reseptilöytöjä – varmastikin tulevissa postauksissa tulee näkymään näiden vastuullista tuotantotapaa korostavien yritysten tuotteita. Iso peukku kotimaisuudelle sekä eläinten hyvinvoinnin huomioimiselle kasvatusprosessissa.
Valmistimme kahden hengen tiimeissä Kala-Lapin tuotteista alkupalapöytään mm. kylmäsavu-tuorejuustorullia, savukala-rosollia, graavilohitartar-paholaisen munia, lumouspihvi-joululeipäsiä, graavilohta sinappi dressing-vaahdolla sekä savumuikkumoussea.
Oman tiimini tehtävänä oli valmistaa savuahventa ja -muikkua sisältävä piirakka, siitä tulikin superduper hyvää! Aika vaivattomasti valmiista voitaikinasta valmistuva peltipiiras on kyllä täydellinen tarjottava pikkujouluihin, mihin tahansa juhliin ja vaikkapa uudenvuoden yöpalaksi! Kalana voi olla pelkästään jompaakumpaa, jos toista ei satu löytymään lähikaupasta. Peruna, parsakaali ja purjo antavat lisämakua ja mehevyyttä. Lupaan, että tämä piirakka ei jää vanhenemaan, se on petollisen hyvää!

Ainesosat:
1 iso voitaikinalevy tai 10 pientä levyä
400 g savuahvenia tai -muikkuja öljyssä (valutettuna)
200 g keitettyä perunaa
1 parsakaali
1/2 punttia tilliä
1 kpl purjo
4 dl smetanaa
4 dl kuohukermaa
4 kpl kananmunia
200 g juustoraastetta
suolaa ja pippuria
rypsiöljyä purjon kuullottamiseen
PIIMÄ-TILLIKASTIKE
1 l piimää
1 rkl piparjuuritahnaa/raastetta
1 tl suolaa
1 dl tilliöljyä
(1/2 tillipunttia hienonnettuna,
1 dl öljyä,
ripaus sokeria ja suolaa)
Ohje:
- Levitä voitaikinalevy piirakkapohjaksi leivinpaperilla vuoratulle pellille. Jos käytät pieniä levyjä, "liimaa" ne vedellä yhteen. Esipaista levyä n. 180-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.
- Valmista täyte sillä aikaa: suikaloi purjo, freesaa kevyesti rypsiöljyssä, mausta suolalla ja pippurilla, sekoita joukkoon hienonnettu tilli.
- Leikkaa parsakaali pieniksi nupuiksi.
- Leikkaa perunoista muutaman millin paksuisia kiekkoja. Sekoita kananmunat, smetana ja kuohukerma keskenään, mausta suolalla ja pippurilla.
- Levitä esipaistetun pohjan päälle tasaisesti perunakiekot, parsakaalin nuput, valutetut savukalat sekä tilli-purjoseos. Kaada päälle smetana-muna-kermaseos sekä juustoraaste.
- Paista 160-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.
- Jäähdytä ja leikkaa annospaloja. Laita tarjolle piimä-tillikastiketta.
PIIMÄ-TILLIKASTIKE
- Aseta suodatinpapereita tai liina siivilään ja kaada piimä siivilään. Anna valua 2-4 h kunnes massa puoliintuu.
- Ota paksu massa ja mausta suolalla ja piparjuurella.
- Sekoita juuri ennen tarjoilua kastikkeeseen tilliöljy.
- Tarkista maku ja tarjoile piirakan kanssa.
Suolaisille kalaruoille sopii erinomaisen hyvin makea siideri, kuulimme juomien ja illan ruokien yhdistämisestä mielenkiintoisia vinkkejä olutkirjailija ja opettaja Anikó Lehtiseltä. Saimaa Brewing Companyn makea mesimarjasiideri todellakin toimii suolaisten ja rasvaisten kalaruokien kanssa!
P.S. Erityiskiitokset mies Einesbattlen, Habanerokitchenin ja Kiksien takana – Timo. Loistavasti järjestetty tapahtuma! Kiitos myös hauskat kanssakokkaajat, tiimikamu Klaus, Anikó Lehtinen, Risto Mikkola, Henri Lepistö, Kala-Lappi, Mallas-Possu ja Saimaa Brewing! Ruokaa oli riittävästi, Mallaspossun kinkku pääruokana, joulumakkara ja Tomahawk-kyljys maistuivat myös, niistä pitää tehdä vielä omat versiot ennen joulua ♥
With ♥ from beach house kitchen
8 Kommenttia
Voi huokaus – kalapöytien rakastaja täällä huokailee ihastuksesta ja vesi melkein valuu suusta. Kiitos vinkeistä – tuo piirakka sopii hyvin myös Itsenäisyyspäivän iltaan!
Ihanaa joulunodotusta teidän perheelle <3
Tykkään kovasti noista Kala-Lapin laadukkaista kalavalmisteista ja nyt varmastikin jäävät käyttöön jatkossakin!
Ruokaa tosiaan oli riittävästi 😉 Oli niin hauska ja herkullinen ilta.
Kyllä, oli ruokabloggaajan unelmatapahtuma ja nuo tuotteet : )
Ei varmaan tarvitse kertoa, kuka meidän perheestä olisi tuolla viihtynyt. Mies olisi varmaan pitänyt poistaa tilaisuudesta, koska hän rakastaa kalaa ja äyriäisiä yli kaiken. Hyvä muuten valita vaimoksi kala-allergikko 😀 😀
Hih, todellakin!
Ai mitä herkkuja ja tuo savukala, ihanaa. Täällä juuri pähkin mitä tarjoan Itsenäisyyspäivänä, nyt taisi löytyä resepti.
Kivaa viikkoa Heli <3
Kiitos <3 Kalaa löytyy meidänkin itsenäisyyspäivän pöydästä -mukavia joulukuun päiviä!