Klassikko Mateus Rosé kruunaa piknik-lounaan: merellinen kesäsalaatti ja manteli-paprikakastike

by Beachhousekitchen

Kaupallinen yhteistyö: JUOMAVINKKI

Kesä on vihdoinkin täällä ♥ On tätä niin odotettu ja myös niitä kohtaamisia läheisten kanssa vaikkapa pienimuotoisten puutarhajuhlien merkeissä. Takana on raskas, kylmä ja outo kevät, joten nyt on aika nauttia lämmöstä ja luoda nautinnollisen ilon hetkiä vaikka ihan jokaiseen arkipäivään.

Maagisen raikkaista kesäaamuista saa voimaa ja aamukahvi terassilla linnun laulua kuunnellen ja luonnon heräämistä tuoksutellen tuntuu voimaannuttavalta! Valoisat ja lämpimät kesäpäivät, illoista puhumattakaan, taas kutsuvat kiireettömiin kilistelyhetkiin – tervetuloa siis puutarhaamme juhlistamaan kesää 2020!

Vaikka niin pidän punaviineistä, on keväisin aika siirtyä kevyempiin ja heleän kauniisiin ruoka- ja nautiskelujuomiin. Tässä on jo parin vuoden ajan odotettu milloin oikein kunnolla ja lopullisesti roseeviinit singahtavat suomalaistenkin sydämiin. Merkkejä ilmassa on paljon ja taannoisen puutarhapiknikin lumoissa ainakin pari läheistä ystävää koki herätyksen!

Pinkin hurmiohetken koin minäkin maistaessani tämän yhteistyön merkeissä portugalilaista klassikkoviiniä Mateusta. Olette varmaan kaikki nähneet tuon pullon ja sen tunnistaa meistä aika moni! Hedelmäinen, mansikkainen ja aavistuksen jopa kirsikkainen, sellainen on makumaailma puolikuivassa ja keskihapokkaassa Mateus Rosé -viinissä. Rennon mutkaton ja erinomainen hintalaatusuhteeltaan.

Jopa pirskahtelevaksi luonnehdittua Mateus Rosé -viiniä löytyy kahdessa eri koossa, kaunis ja juhlapöytäänkin mallikelpoinen 75 cl pullo sekä 25 cl pikkupullo, näppärä piccolokoko piknikille tai treffeille!

MATEUS ROSÉ SOPII ITÄMAISILLE RUOILLE, MERENELÄVILLE SEKÄ SALAATEILLE

Mateus Rosé on roseeviinien klassikko ja se lanseerattiin Portugalissa 1940-luvulla. Alkon valikoimissa se on ollut vuodesta 1984 lähtien ja se on yksi harvoista roseeviineistä, joita kuluttajat ostavat Alkosta vuoden ympäri!

Mateus Rosén käymisvaihetta kontrolloidaan tarkasti, jotta saadaan valmistetuksi tuoksultaan hedelmäinen ja maultaan raikkaan helmeilevä ja pirteähappoinen viini. Hapokkuutensa vuoksi viini maistuu lähes kuivalta 14 gramman sokeripitoisuudesta huolimatta. Todellakin suutuntuma on kuiva, vaikka värikin viittaisi vähän makeampaan, todella miellyttävä ruoka- ja seurusteluviini.

Mateus Rosé maistuu salaattien ja merenelävien seurana, kuin myös itämaisten ruokien kanssa. Alkon tilausvalikoiman kautta voi tilata ja maksaa tuotteet, jolloin tuotteet voi vain noutaa valmiiksi maksettuina ja kerättyinä myymälästä tai noutopisteestä.

Mateus Rosé kannattaa viilentää hyvin ja sen ihanteellinen tarjoilulämpötila on 6-8 astetta.

MERELLINEN KESÄSALAATTI JA MANTELI-PAPRIKAKASTIKE

Lähdin suunnittelemaan omaa reseptiä Mateus Rosé -viinille merenelävät mielessä (ja ehkä vähän myöskin ne eteläisen Euroopan rantatavernat). Grillatut jättikatkaravut ja kampasimpukat tuovat ruokaisuutta muuten kylmänä tarjoiltavalle salaatille. Salaatissa pitää olla purutuntumaa enemmänkin ja sitä tuli pestopastan muodossa, simpukan muotoiset makaronit ovat maukas yksityiskohta.

Oletko muuten grillannut persikoita tai nektariineja aiemmin? Halkaise ne ja laita grilliin – maistuvat grilliruokien lisänä ja kesäisissä salaateissa.

Merellinen kesäsalaatti on runsas ja sopii erityisesti kuuman kesäpäivän lounaaksi tai juhlaruoaksikin! Värikkäitä kasviksia ja meheviä meren makuja, joille roseeviini on kyllä paras kumppani.

Mielessäni oli ollut jo pitkään paahdetuista paprikoista tehtävän romescotyylisen kastikkeen valmistus, sellaisen joka sopisi salaatin kastikkeeksi, levitteeksi leivälle ja grilliruokien kylkeen. Paprika rakastaa mantelin paahteisuutta, joten sitä tuli mukaan jauheena ja pikanttista potkua voi säädellä itse Pimenton-paprikajauheella tai tuoreella chilillä. Kastike säilyy kylmässä purkitettuna parisen viikkoa ja se sopii monikäyttöisyydessään myös alkupalojen kastikkeeksi – kokeile esim. kampasimpukoiden dippinä tai vaikka fish n’ chips -tyylisten ruokien kastikkeena.

merellnen salaatti

MERELLINEN KESÄSALAATTI JA MANTELI-PAPRIKAKASTIKE

Tulosta resepti
Annoksia: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

MERELLINEN SALAATTI

1 pss jäävuorisalaattia

1 pss sesonkisalaattisekoitusta

4 dl simpukkapastaa

1 dl pestokastiketta

1 rasia kirsikkatomaatteja tai 4 tomaattia

2 dl mansikkalohkoja

4 persikkaa tai nektariinia

300 g kampasimpukoita

400 g jättikatkarapuja tai jättirapujen pyrstöjä

1 ps minipaprikoita tai suippopaprikoita

parsaa

2-3 limeä

1 puntti korianteria

Lisäksi

maalaispatonkia

MANTELI-PAPRIKAKASTIKE

4 isoa punaista paprikaa

1 prk (70 g) tomaattipyreetä

2 valkosipulinkynttä

1 dl hienoa mantelijauhoa

3 rkl oliiviöljyä

2 rkl valkoviinietikkaa

1 tl savupaprikajauhetta

½ tl suolaa

Ohje:

  1. Sulata kampasimpukat ja jättikatkaravut ohjeiden mukaan ja mausta suolalla.
  2. Keitä pasta kypsiksi ja lisää sekaan pestokastike.
  3. Revi pohjalle pesty jäävuorisalaatti ja sen jälkeen lohkotut tomaatit ja paprikat sekä jäähtynyt pestopasta.
  4. Grillaa tai kypsennä pannulla jättikatkaravut sekä kampasimpukat kypsiksi.
  5. Leikkaa persikat tai nektariinit puoliksi ja grillaa kauniin värisiksi.
  6. Lisää sesonkisalaattiaines ja kokoa loppu salaatti.
  7. Koristele korianterilla ja pirskottele päälle limen mehua.
  8. Laita tarjolle manteli-paprikakastiketta sekä tuoretta maalaispatonkia.

MANTELI-PAPRIKAKASTIKE

  1. Halkaise paprikat, poista siemenet ja kannat. Laita puolikkaat kuori ylöspäin leivinpaperilla vuoratulle pellille ja sivele öljyllä. Paahda paprikoita 250-asteisessa uunissa n. 15 minuutin ajan, kunnes kuoret ovat paahtuneet tummiksi. Jäähdytä ja kalttaa paprikan liha kuorista korkeaan kulhoon.
  2. Lisää kulhoon myös tomaattipyree, kuoritut valkosipulinkynnet, mantelijauho, oliiviöljy, valkoviinietikka, savupaprikajauhe sekä suola. Aja sauvasekoittimella sileäksi, maista ja lisää tarvittaessa suolaa/paprikajauhetta. Jos haluat juoksevampaa esim. salaatinkastiketta, niin lisää kylmää vettä ja soseuta. Jäähdytä ja säilytä kylmässä. Tarjoa grilliruokien kanssa sekä salaatinkastikkeena.

Mateus Rosé -viinille reseptejä olivat kehittelemässä myös blogit Hannan soppa (Banh mi -parongit), Peggyn pieni punainen keittiö (aasialaiset lohiveneet) ja Viimeistä murua myöten (raparperi-frangipanepiirakka). Juomavinkki- sivustolta löydät kootusti nämä kaikki reseptit.

P.S. Tulevana viikonloppuna kannattaa karata veden äärelle, pakata mukaan Mateuksen kanssa myöskin hyvin mätsääviä portugalilaisia Pastéis de Nata -leivoksia, joihin löytyy blogistakin marjaisa versio. Mateus Rosé -viinissä on pirskahtelevuutta sen verran, että juoman voi tarjoilla myös kuohuviinilasista, kahdelle juuri sopiva määrä tuosta piccolopullosta. Ihania kesän piknik-ja herkutteluhetkiä ♥

Lue nämäkin

8 Kommenttia

Tuula / Tuula’s life 31/05/2020 - 00:05

Ihanat kuvat! Ja upeat merelliset herkut! Rosé -viini ja merellinen salaatti, voin kuvitella, miten hyvin sopivat yhteen. Olisipa ollut kiva istahtaa tähän kauniiseen pöytään nauttimaan hyvästä Mateus -viinistä ja meren herkuista!
Ihanaa viikonloppua!

Vastaa
Beachhousekitchen 01/06/2020 - 13:13

Kiitos <3 Tämä pöytä herkkuineen ja juomineen täytyy kyllä tehdä monen monta kertaa kesävieraille, Hienoa kesäkuun alkua saaristoon!

Vastaa
Tiia 28/05/2020 - 13:55

Jumalaiset kuvat, mitä ihanaa pastellimaailmaa. Tykkään todella paljon Rose viineistä ja on kiva, että ovat hiljakseen tulleet muotiin. Muistan jopa ensimmäisen roseviini hetken. Jurmalassa tanskalaisen pariskunnan pihalla, lasten synttärit ja aikuisilla roseviinilasilliset kädessä. Oli ihana aurinkoinen hetki ja muisto lämmittää yhä.

Ehdottomasti lähtee kokeiluun Mateus roseviini ja tuo salaatti, jättikatkarapuja, pyörryn!

Ihanaa loppuviikkoa Heli ja huomenna tullaankin sinne teidän hoodeille kesämökkeilemään. <3

Vastaa
Beachhousekitchen 01/06/2020 - 13:15

Oi ihana Jurmala, itse päässyt siellä käymään pari kertaa ja todella voisin muuttaa sinne! Muistan yöpyneeni Baltic Beach kylpylähotellissa, joka oli ihan siinä rannalla : ) Matkakaipuuseen onneksi auttavat hyvät viinit ja ruoka, pääsee hetkeksi lomatunnelmiin! Kaunista kesäkuun alkua!

Vastaa
Peggy 28/05/2020 - 09:02

Aivan mielettömän ihana kombo Heli . Tunnelma, juoma ja tarjottavat <3 Nämä herkut päätyvät kyllä meidänkin kesäpöytään.

Vastaa
Beachhousekitchen 01/06/2020 - 13:16

Viinin ympärille saa kyllä taiottua upeita ruokia ja viini maistuu entistä paremmalta : )

Vastaa
Tuuli - Lumo Lifestyle 27/05/2020 - 17:34

Ooh, mikä kesäinen tunnelma! Juuri täydellinen rjuoka ja juoma kesäpäivään.

Vastaa
Beachhousekitchen 01/06/2020 - 13:16

Nyt kaipaa hempeän kesäisiä juomia ja ruokia – onneksi kesäkuu on alkanut aurinkoisilla säillä!

Vastaa

Kommentoi