Oi mitä herkkuja omakin kasvimaa menneenä kesänä tarjosi, vaikka itse kesä olikin varsin oikukas ja haastava. Omin tai sukulaisten voimin kasvatettu sato yhdessä kotimaisten lähituottajien tuotteilla saivat aikaan tämän kekrijuhlan menun. Koska näitä kekrikemuja vietettiin syksyllä 2017, niin pieni modernisointi toi raikkaan tuulahduksen kokonaisuuteen.
Kekri on syksyinen ja yhteisöllinen sadonkorjuujuhla ja suomalainen vastine halloweenille. Kekrin ytimen muodostavat kotimaiset ja satokauden raaka-aineet, jotka nautitaan yhdessä parhaassa seurassa. Oletko sinä viettänyt kekriä ja mitä ruokia sinun perinteisiisi kuuluu?
KEKRIKEMUT
Oman kekrijuhlan teemana olivat suomalaiset tapakset tai sapakset. Espanjassa suositut perunatapakset eli batatas bravas onnistuvat maukkaista oman maan potuista ja niiden seurana oli paholaisen hilloa, joka oli keitetty ruukkupaprikoista, kirsikkatomaateista ja chileistä. Rohkeita (brava suomeksi rohkea) ja niin rapsakoita perunoita, jotka yleensä ensimmäisenä pöydästä loppuvat!
Itse kasvatetut ja esikeitetyt porkkanat saivat kuorrutteen korppujauho-parmesaanijuustoraasteseoksesta ja viimeisteltiin kuumassa uunissa. Nämä porkkanaranskikset dipataan anopin naapurin kasvattamassa ja tekemässä hunajassa! Suolaista ja makeaa sopivassa suhteessa.
Lihaa ei ole unohdettu tästä juhlamenusta ja mehevän riistainen hirvenliha on meksikolaistyyppisten nachorieskasten se jumalainen pääosan esittäjä! Hirven lihaa löysin läheisestä maatilapuodista. Uunissa hetken aikaa paahdettujen nachojen päälle laitetaan kurpitsa-puolukkapikkelsiä ja smetanaa – suomalaisia ja todella hyvin yhteen sopivia makuja.
Juhlajuomana toimii äidin puutarhan omenista tehty raikas omenamehu. SYKSYISEN RAIKASTA KEKRIÄ ♥

Ainesosat:
PATATAS ROHKEAT JA PAHOLAISEN HILLO
perunoita
öljyä
jauhettua paprikaa
suolaa
tarjoiluun paholaisen hilloa
HIRVINACHOT JA KURPITSA-PUOLUKKAHILLOKE
400 g hirven jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
suolaa ja pippuria
juustoraastetta tarjoiluun
kurpitsa-puolukkahilloa
smetanaa
PARMESAANIPORKKANAT JA HUNAJAA
400 g esikeitettyjä porkkanoita
1 dl parmesaaniraastetta
1/2 dl korppujauhoa
ripaus suolaa
tarjoiluun timjamia ja hunajaa
Ohje:
- Lohko perunat pitkiksi lohkoiksi n. 6 osaan.
- Sekoita öljyyn suola ja paprika. Sivele lohkoille ja paista 200-asteisessa uunissa n. 25-30 minuuttia.
- Silppua sipulit ja kuullota niitä hetki öljyssä. Lisää hirven jauheliha pannulle ja paista kypsäksi.
- Lohko esikeitetyt porkkana pienemmiksi, ja dippaa ne parmesaanin ja korppujauhon seoksessa.
- Paista porkkanalohkoja uunissa sen verran että ne saavat kauniin värin (n. 10 minuuttia)
- Leikkaa rieskat tai tortillat pienemmiksi kolmioiksi ja laita niille hirven jauhelihaa sekä juustoraastetta.
- Paista leivinpaperin päällä pellillä n. 5 minuuttia, kunnes juusto on sulanut.
- Tarjoa perunat paholaisen hillon kanssa ja porkkanat hunajan kanssa.
- Laita hirvinachoille nokare smetanaa ja kurpitsa-puolukkahilloketta.
- Tarjoa menun kyytipoikana raikasta omenamehua!
P.S. Osallistun tällä reseptillä Talonpoikaiskulttuurisäätiön avoimeen bloggareille tarkoitettuun reseptikilpailuun.
With ♥ from beach house kitchen
8 Kommenttia
Nyt herahti vesi kielelle! Kiitos vinkeistä joista noita rohkeita perunoita olenkin joskus tehnyt – mutten ole älynnyt paholaisen hilloa niiden kanssa tarjota.
Tykkään itse tästä kekriperinteestä paljon enemmän kuin halloweenista ja vaikka en kekrijuhlia olekaan viettänyt, niin sadonkorjuujuhlia useimpina vuosina!
Oikein hyvää uutta viikkoa <3
Kiitos! Kekri on jotenkin omaankin sielunmaisemaan se sopivampi juttu, ehkä halloween tulee tuon kasvavan lapsen myötä sitten ajankohtaiseksi.
Upeat kekrijuhlat teillä on ollut. Ihania herkkuja ja niin upeasti olet ne kuvannut. Maistui varmasti juhlaväelle. Mukavaa uutta viikkoa 🙂
Voi kiitos, ihaninta viikkoa sinnekin herkkujen keittiöön!
Porkkanaherkkuja pitääkin testata, tytär ja minä niistä ainakin tykättäisiin.
Ihania kekrijuhla herkkuja olet loihtinut.
Mukavaa sunnuntaita Heli!
Kiitos! Mitä ihaninta viikkoa & pirtsakkaa energiaa sinnekin, hyvä ruoka = hyvä mieli : )
Minulle kekri on vieras, en ole tälläisiä kemuja viettänyt.
Ihan huikean ihanalta kuitenkin teidän kemunne näyttää <3
Mukavaa sunnuntaita heli<3
Aina oppii jotakin uutta : ) Nyt tiedän, että meillä on joka syksy kekrijuhlat – jotakin maagisen hienoa & kiehtovan keskiaikaista näissä on!