Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa
Katuruoka tai maailmalta sujuvasti Suomen kieleen sujahtanut street food on helposti syötävää, aidon makuista ja paikan päällä valmistettua ruokaa, oli se sitten nautittu ruokarekasta, pop up -ravintolasta tai paikallisen torin lihapiirakkapisteestä. Katuruokatrendeissä Meksiko ja eksoottinen Lähi-itä ovat sitä makumaailmaa, josta muodikas katuruoka saa erityisesti tänä syksynä innoituksensa.
Vähän aikaa sitten pääsin jakamaan iloiset uutiset yhteistyöstäni K-ruoan kanssa ja tämähän merkitsee sitä, että kerran kuussa ideoin omaa makumaailmaa ja -filosofiaa edustavan reseptin K-ruoan antaman aiheen, tuotteen tai muun teeman ympärille. Olin enemmän kuin tyytyväinen, kun me kymmenen mukana olevaa blogia saimme syyskuun ruokateemaksi juuri satokauden kauneimman herkun, eli punajuuren!
Punajuuri kelpasi aiemmin ruokapöytääni ainoastaan jouluisin ja rosollin muodossa, mutta nyt sitä löytyy niin pizzasta, piirakoista, kasvispullista, salaateista ja uunissa yrttien kanssa paahdettuna lisukkeena minkä tahansa ruoan kanssa. Kun pitää oman maailmansa ja katseensa avoinna 360°, niin näitä ruokarakkauksia voi syntyä ykskaks lähellä oleviin kotimaan satokauden antimiin! Tällaiselle myöhäisheränneelle punajuuri sellaisenaankin on vaan niin hyvää ja mikä kivennäisaineiden ja vitamiinien lähde se onkaan. Punajuuri sisältää mm. punasolujen uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan vaikuttavaa folaattia, jonka puutteesta aika moni suomalainen kärsii. Eikös laitetakin tulevana syksynä folaattitasot nousuun punajuuren avulla : )
Punajuuri on herkullista myös juustojen esim. vuohenjuuston sekä sinihomejuuston kanssa, mutta tällä kertaa kylmien säiden lähestyessä lähdin hakemaan inspiraatiota ja lämpöä mausteisesta Lähi-idästä. Punajuuri-feta-falafelit ja pitaleivät, siinä se oli! Terveellistä, mutta silti niin makuhermoja hyväilevää ja juuri sellaista street food –henkistä ruokaa, jota on aika helppo kotikeittiössä valmistaa.
Falafel on Lähi-idästä kotoisin oleva kikherneistä ja erilaisista mausteista valmistettu kasvispulla tai -pihvi. Yleensä se uppopaistetaan kypsäksi, mutta omat falafelit paistuvat ilman rasvaa uunilla leivinpaperin päällä. Vinkki! Kun otat nämä tuoksuvat pyörykät uunista, anna niiden levähtää 5-7 minuuttia. Sillä on ihmevaikutus koossa pysymiseen, nämä pullat kun tahtovat helposti murentua. Falafeleihin saa todella raikkaan vivahteen, kun taikinaan lisää sitruunan kuorta raastettuna ja myös pienen lorauksen sitruunan mehua.
UUNIPUNAJUURET 8 kpl Pirkka suomalaisia pestyjä punajuuria FALAFELIT TARJOILUUN Pirkka-pitaleipiä tomaatteja, silputtua punasipulia ja korianteria salaattia kermaviiliä Ohje:
Nämä falafelit saivat kauniin punaisen värin ja maun kauden tuoreista Pirkka-sarjan punajuurista. Näihin voisi periaatteessa käyttää valmista punajuurisosetta, mutta koska satokausi on nyt parhaimmillaan ja maku kohdillaan, niin uunissa paahdetuista tuoreista punajuurista tulee ihan eri makua näihin kotikeittiön falafeleihin. Taikinaan murusteltu fetajuusto antaa mukavan uuden säväyksen näille pyöryköille!
Puolet taikinasta tein pullia, jotka pyörittelin seesaminsiemenissä, näin niihin tulee lisätekstuuria ja kauniiltahan ne näyttävät. Pullat tosiaan voi uppopaistaa öljyssä, mutta ne onnistuvat myös uunissa.
Lisukkeeksi pöytään kannattaa tehdä punasipulikorianterisalsaa ja varata salaattia sekä kermaviiliä. Olen aina leiponut pitaleivät itse, mutta nyt kokeilin Pirkka-sarjan valmiita pitaleipiä. Hieman epäluuloisena hypistelin pakkausta kotona ja mietin mielessäni että pitäisikö sittenkin leipoa itse, mutta annoin mahdollisuuden. Pakkauksen ohjeen mukaan pitaleivät voi lämmittää mikrossa tai uunissa, itse kokeilin parilapannulla, jolla niihin myös hauskat raidat saisi. Pannulla käyttö teki ihmeitä, leipä pehmeni ja se tuoksu! Nämä olivat oikeasti hyviä. Ja makukin oli mitä mainioin. Aina oppii uutta ja jatkossa pystyn tarjoamaan hyvillä mielin näitä valmiitakin, kun aika ei riitä niitä itse leipomaan.
Jos punajuuri sellaisenaan ei uppoa perheen nuorisolle tai muille nirsoille, se kannattaa maustaa hyvin ja piilottaa ruokaan. Ja varmaan kodin ruokapöytä täyttyy uteliaista kun vihjaa jo aamulla, että tänään keittiöstä valmistuu herkullista street foodia! Uusille mauille helposti nenäänsä nyrpistävän perheenjäsenen saa helposti käännytettyä tällä reseptillä. Lisää inspiraatiota ja street food henkisiä ruokia löydät K-ruoan Pirkka goes street food -artikkelista. Kurkista, mitä ovat ranskalaisen, tanskalaisen ja italialaisen keittiön omat katuruokaherkut!
Maukkaita makuelämyksiä ja paljon väriä syksyiseen keittiöön!
Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa
With ♥ from beach house kitchen
8 Kommenttia
Mä kyllä muutan teidän KADULLE! Nam!
Hih, ja olen myös kutsunut itseni sinne pohojamanmaan lakeuksille myöskin!
Onpa hyvän kuulloisia – mä rakastan punajuurta! Ja noin pitan kanssa nautittuna varmaan erityisen herkullisia 🙂
Sitruunankuori antaa kivaa raikkautta kun kyse on aika vahvoista mauista kuten punajuuri ja kikherne. Voin kertoa että näistä ei tullut ruokatähdettä. Loput menivät lounaseväiksi tai iltapalaksi! Niin suosittuja olivat : )
Oih nam! Kyllä näyttää ja kuulostaa herkulta! Pitaleivät kuuluvat suosikkiruokiini, joten täytyy varmasti joskus kokeilla myös tätä versiota! 🙂
Sellaista kotitekoista street foodia, terveellistä ja paljon raikkaita makuja! Näitä tehdään toistekin!
Pari kertaa olen nyt syönyt hyvin valmistettua punajuuriruokaa, en niin ole aiemmin punajuuren mausta välittänyt.
Herkulliselta taas näyttää tämä street food annos <3
Voin kyllä kertoa että olen myöhäisherännäinen punajuuren suhteen ja nyt himoitsen sitä. Ehkä kammo tuli kouluaikojen kylmistä ja mauttomista lohkoista, mutta nyt kunnon maustein ja lämpimänä tämä on mitä mainiointa herkkua!