PATARUOKAA JA HERKULLINEN JUUSTOFONDUE

by Beachhousekitchen
13 Kommenttia

Syksyyn ja talveen voi näköjään ruoan näkökulmasta ihastua! Näin kesäihmisenä ja helteisiä lämpötiloja rakastavana olen oppinut pitämään kylmemmästäkin vuodenajasta, sillä silloin voi haudutella patoja, syödä mausteisia ruokia ja nauttia vaikkapa valuvainen juustofondue hilpeässä ystäväporukassa!

Pataruokaa

TV-kokki ja ruokakirjailija Meri-Tuuli Lindströmin Pataruokaa -kirja julkaistiin alkusyksystä ja se on oikea toivekirja lämmittämään mieltä ja vatsaa tulevana syksynä ja talvena. Kirjan reseptien takana on ajatus tunnelmallisista illoista, jolloin voi kutsua ystävät koolle ja nauttia yhdessäolosta padan valmistuessa uunissa melkein itsekseen. Tällöin illan isäntä tai emäntä ei hyöri köökissä, vaan nauttii vieraiden seurasta ja vaikkapa seurapelien peluusta.

Pataruokaa -kirjasta löytyy pitkään haudutettavia klassikkopatoja kuten karjalanpaistia, kukkoa viinissä sekä osso bucoa. Makkara-osiosta löytyy taas mm. chorizosimpukoita, jotka menevät omassa keittiössä seuraavaksi kokeiluun.

Kirjan herkulliset ja tunnelmalliset ruokakuvat on ottanut Kreetta Järvenpää (kuvassa vasemmalla). Reseptit ovat Meri-Tuulin käsialaa ja niissä näkyvät mm. vaikutteet matkoilta Portugalissa, Intiassa ja Vietnamissa.

pataruokaa-2

Kirjan lämminhenkisissä julkaisupippaloissa tarjottiin mm. munakoisopataa sichuaninpippurilla, sienipataa, voipapuja ja pecorinoa sekä filippiiniläistä adoboa. Nämä padat olivat hautuneet useamman tunnin (kiitos myös Meri-Tuulin isän kokkausavun!) ja maistuivat erinomaisen maukkailta.

Pataruokaa

Kirja innosti heti kokeilemaan juustofondueta – ennen kuin tajusinkaan, että eihän minulla edes ole juustofonduen tekemiseen tarvittavaa pataa, eikä niitä tikkuja! Pienen pohdinnan jälkeen uskaltauduin kuitenkin tekemään fonduen teflonpohjaisessa kattilassa. Jos jollakulla on kaapissa pölyttymässä fonduepannu, niin olen kiinnostunut  antamaan sille rakastavan kodin loppuelämäksi. Meri-Tuuli ohjeistaakin kirjassa etsimään 60-70-luvun fonduepannua, sillä juuri niissä rautaisissa malleissa juusto ei pala niin herkästi pohjaan.

Ikimuistoisimman juustofonduen olen nauttinut lokakuisessa Prahassa muutamia vuosia sitten. Se oli järisyttävän hyvää, joten luonnollisesti jännitystä oli ilmassa, kuinka tämä pärjäisi makuvertailussa sille. Ja hyvinhän se pärjäsi – rapeakuorisen maalaisleivän kanssa makuelämys oli taivaallinen. Innostankin kokeilemaan, jos juustofondueta ei ole aiemmin tullut tehtyä. Kirjan ohjeella tehty fondue on helppo ja se ei voi epäonnistua. Pataruokaa -kirja varmasti jää ahkeraan käyttöön, ennustan että se nousee TOP10 isänpäivä- ja joululahjakirjojen joukkoon.

Pataruokaa

Pataruokaa

Juustofondue

Syksyyn ja talveen voi näköjään ruoan näkökulmasta ihastua! Näin kesäihmisenä ja helteisiä lämpötiloja rakastavana olen oppinut pitämään kylmemmästäkin vuodenajasta, sillä silloin voi haudutella patoja, syödä mausteisia… Kirja-arvostelu PATARUOKAA JA HERKULLINEN JUUSTOFONDUE European Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

  • 1 valkosipulinkynsi
  • 400 g gruyerejuustoa
  • 400 g emmentaljuustoa
  • 200 g appenzellerjuustoa
  • 3 dl valkoviiniä
  • 2 tl maissitärkkelystä
  • 1/2 dl kirschwasseria tai muuta kirsikkaviinaa

Lisäksi

  • 1-2 leipää (eilistä)

Ohje:

Leikkaa valkosipuli puoliksi ja hiero padan sisäpohja sen leikkauspinnoilla. Heitä palat pois. Raasta kaikki juustot. Laita puolet juustoraasteesta pataan valkoviinin kera. Nosta liedelle ja ala lämmittää hitaasti, koko ajan hämmentäen. Kun juusto alkaa sulaa, lisää loput juustot vähän kerrallaan. Kun kaikki juusto on sulanut ja seos alkaa hiljaa kuplia, sekoita maissitärkkelys kirsikkaviinaan. Kaada seos ohuena norona juuston sekaan ja kiehauta koko ajan sekoittaen. Nosta pata pöytään tulen päälle tai kaada sula juustomassa fonduepataan.

Pataruokaa

Pataruokaa

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

13 Kommenttia

Lady of The Mess 24/10/2016 - 15:52

Juustofondue – ihan unohdettu herkku. Opiskeluaikoina vielä fondueilla herkuteltiin ja minulla pitäisi olla pannukin jossain varastossa – tosin ei enää opiskeluaikainen;)
Pitäisiköhän kaivaa esille ja kokeilla?

Vastaa
Beachhousekitchen 25/10/2016 - 07:03

Eikös : ) Tälle herkulle soisi riemukkaan comebackin….Tulen tekemään toisenkin kerran talven aikana!

Vastaa
Tiia K 24/10/2016 - 11:33

Juusto fondue on vaan niin hyvää, että oksat pois ja siihen ei kyllästy koskaan. Pataruuat on muutenkin omia lemppari kotiruokia. <3 Ihanaa viikkoa <3

Vastaa
Beachhousekitchen 24/10/2016 - 13:37

Kiitos : ) On niin helppo laittaa ainesosat pataan ja jättää hautumaan muutamaksi tunniksi! Tosin tämä juustofondue valmistui hetkessä ja vaati hieman vahtimista lieden vieressä.

Vastaa
Hanna 24/10/2016 - 09:39

Nuo julkkarit olivat kyllä ihanimmat naismuistiin! Nyt alkoikin tekemään mieli fondueta, vitsi se on kyllä ihanaa! Meillä on Ikeasta pari vuotta sitten ostettu valurautainen fonduepata, ihan vain vinkkinä, jos ei käytettyä löydy 😉

Vastaa
Beachhousekitchen 24/10/2016 - 13:41

Näissä julkkareissa olisi viihtynyt puoliyöhön saakka, aivan supermahtava ohjelma ja tunnelma : ) Sain vinkin käytetystä retrokappaleesta, mutta jos ei natsaa, suuntaan Ikeaan! Kiitti vinkistä!

Vastaa
tyynenkaa 22/10/2016 - 20:41

Pataruoat on parhautta varsinkin kun ilmat viilenee. Juustofondue oin nam. Pitääpä viritellä tunnelmallinen ilta Kätevän isännän kanssa kera kynttilöiden <3

Vastaa
Beachhousekitchen 22/10/2016 - 20:49

Syksyssä on parasta juuri takkatuli, kynttilät ja hyvä ruoka : ) Fondue sopii myös romanttisiin iltoihin!

Vastaa
Merituuli Hemilä 22/10/2016 - 17:58

Fondue-pata on hyvä lahjatoive joulupunkinkonttiin ;).
Meillä muhii samaisesta kirjasta just lammasta Intialaisella meiningillä. Harmittaa kun en ehtinyt julkkareihin. Kättely olis ollu kiva: “Meri-Tuuli” “Merituuli”

Vastaa
Beachhousekitchen 22/10/2016 - 20:50

Pata on toivelistalla täälläkin! On monta ohjetta testattava tästä ruokakirjasta – valtavan herkullisia reseptejä: )

Vastaa
sari 22/10/2016 - 13:08

Voi mahtavuutta, vesi herahti kielelle niin herkullisia kuvia ja tuon kirjan reseptit ihan valioluokkaa. Nyt kun ilma on kylmennyt tekee mieli juuri tuollaisia lämmöllä haudutettuja ja aromikkaita patoja. Fonduet on niin ihania illanistujaisiin.

Vastaa
Lumo 21/10/2016 - 22:53

Nämä olivat kyllä yhdet kivoimmista julkkareista, niin tunnelmallista.

Meillä kirja ja pata kaivetaan huomenna esiin. Siipan lähetin jo tänään Hakaniemen halliin lihaostoksille.

Vastaa
Beachhousekitchen 22/10/2016 - 20:53

Oli kyllä parhaimmat julkkarit ikinä! Aivan ihanaa ohjelmaa ja ruokaa – taidettiin olla viimeisten joukossa kun piti lähteä kotiin!

Vastaa

Kommentoi