Outi Väisäsen ja Elvi Ristan Samasta padasta – huippuhyvää kotiruokaa vauvalle ja itsellesi ruokakirja oli lämpimästi tervetullut talouteemme, jossa pienokainen juuri opetteli uusia makuja ja oli valmis siirtymään soseista ihan oikeaan kotiruokaan. Värikkään ja informatiivisen kirjan takakannessa kysytään vihjaavasti ‘tomaattispagettia puolivuotiaalleko?’ Kyllä, kiitos meillekin!
Vauvamme on saanut kiinteitä jo nelikuisesta, jolloin päästiin hyvin soseiden ja vellien makuun. Kesällä oli helppoa kokeilla kauden makuja kuten tuoreita kurkkuja, tomaatteja, mansikoita sekä luonnon marjoja. Keitetty spagetti on maistunut sellaisenaan, mutta vasta tämä kirja sai minut kokeilemaan enemmän ja vaativimpiakin reseptejä. Kirjan vahva ja kantava idea on se, että samaa ruokaa voi syödä niin vauva kuin vanhempikin. Helposti ja monesti ainoastaan mausteita lisäämällä vauvan tai taaperon ruoka kelpaa myös vanhemmillekin!
Kun aikaa ei tunnu koskaan olevan liikaa, niin mikäs sen sopivampaa kuin että samasta padasta riittää syötävää koko perheelle, eikä mene aikaa monen eri annoksen tekemiseen.
Samasta padasta -kirjan elokuisten julkkareiden* jälkeen olin todella innostunut kokeilemaan kirjan reseptejä. Julkkareissa tarjottiin kirjan reseptillä tehtyä mausteista linssipataa, mehevää chialeipää ja basilikavoita (kuva yllä). Suolaton chialeipä oli silloin seitsenkuisen Amoksen mieleen ja ensimmäinen kerta maistella leipää yleensä.
Kirjasta tuli ihan ensiksi testattua vaivaamatta valmistuvia porkkanasämpylöitä. Tein koko satsin suolattomina ja kyllähän ne maistuivat suolavoin kanssa todella makoisilta myös äidille! Tein minikokoisia sämpylöitä, joten taikinasta tuli niitä yli 30 kpl. Sämpylät on kätevä pakastaa ja niistä saa välipalan helposti sulattamalla.
Nämä sämpylät todella maistuivat! Seuraavaksi testiin meni teriyaki-kana, jonka seuraksi valikoitui palsternakkamuusi. Kirjassa palsternakkamuusin kanssa oli esitelty herkullisten timjamilihapullien ohje, mutta juuri kokkaushetkellä jääkaapissa oli sopivasti kanan rintafileitä, joten niistä tämä lounassetti. Nämä maut vaativat hieman sulattelua, mutta tärkeintä mielestäni kulinaristin (hih, kun sen sanoo ääneen, niin varmasti saa nirsoilijan) kasvatuksessa on se, että saa maistella mahdollisimman paljon erilaisia makuja ja ensiksi itse sormiruokaillen!
Aina kun joku uusi ruoka-aine ei ole ihan heti ollut suosikki, niin olen pakastanut loput ruoasta ja tarjonnut seuraavalla kerralla. Tämä on aika hyvin toiminut! Sanotaanhan että lapsi tarvitsee ainakin 15 maistelukertaa tottuaksensa uuteen makuun, mutta meillä se on onneksi sujunut hieman nopeammassa tahdissa.
Porkkanasämpylät Vauvan Teriyaki-kanaa Teriyaki-kastike Palsternakkamuusi Ohje: Kuori ja paloittele porkkanat. Keitä pehmeiksi kannen alla, noin 12 minuuttia. Soseuta porkkanat kylmän vesitilkan kanssa aivan sileäksi sauva- tai tehosekoittimella. Liuota hiiva kylmään veteen. Sekoita muna, siirappi, öljy ja lämmin porkkanasose joukkoon. Vaivaa jauhot joukkoon, lopuksi desi kerrallaan, kunnes taikina on muotoiltavaa mutta pehmeää. Vaivaa vielä muutama minuutti. Laita vauvan taikina, esimerkiksi neljännes, toiseen kulhoon. (Vaivaa loppu suola taikinaan, vain yli 1-v). Kohota liinan alla 45-minuuttia. Levitä leivinpaperit kahdelle pellille. Muotoile taikinat pötköiksi jauhotetulla alustalla, vaivaa mahdollisimman vähän. Ripottele hieman jauhoja päälle ja paloittele taikina 24 palaan. Voit myös tehdä vauvalle pienempiä sämpylöitä. Katso, että vauvan sämpylät eivät sekoitu muihin. Kohota sämpylät liinan alla muhkeiksi, noin 30 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Paista sämpylöitä 12-15 minuuttia, pelti kerrallaan. Teriyaki-kana Leikkaa broilerin fileet muutamaan palaan. Kuumenna tilkka seesamiöljyä paistinpannussa. Kypsennä pari palaa vauvalle keskilämmöllä kannen alla. (Vain yli 1-v: sekoita teriyaki-kastikkeen ainekset ja sekoita kastike aikuisten kanoihin). Muusi: Kuori ja paloittele palsternakka. Keitä kypsiksi, noin 15 minuuttia. Kaada keitinvesi talteen. Lisää kaurakerma kattilaan. Muusaa kasvikset sähkövatkaimella tai survimella ja ohenna keitinvedellä sopivan paksuiseksi. Ota osa muusista sivuun vauvalle. Voit pakastaa muusia. (Vain yli 1-v: Mausta loppu voilla ja suolalla. Tarjoa halutessasi voisilmän kanssa.) VINKKI - Kokeile muusia porkkanasta, mukulaselleristä tai bataatista.Ainesosat:
Ohje:
Mistä tykkäsin?
- Kirjassa on 60 helppoa ja silti superherkullista reseptiä.
- Enemmän kuin reseptikirja, tietoa vauvojen ruokailusta, raaka-aineista ja monipuolisesti vinkkejä.
- Resepteissä on erotettu eri värillä ne ainesosat, joita voi huoletta lisätä yli 1-vuotiaan annokseen.
- Näpsä symboliikka kertomaan milloin ruoka sopii pakastettavaksi jne.
- Ikäsuositukset kunkin reseptin yhteydessä.
- Paljon vegereseptejä.
- Ilman kirjaa en olisi osannut vielä antaa eri yrttejä ja mausteita niinkin pienelle.
- Kirjasta löytyy monta lempireseptiä ilman ikärajaa ihan koko perheelle!
- Toivelahja jokaiselle lapsiperheelle ♥
*Kirja saatu arvostelukappaleena
With ♥ from beach house kitchen
4 Kommenttia
Meillä on koitettu soveltaa juuri tällaista filosofiaa lasten kanssa – oikeastaan myös pakon sanelemana, muuten olisivat äidin kädet loppuneet ajat sitten kesken 😀 Hienoa, että sopivia reseptejä on kerätty kansien väliin, hyviä (ruoka)ideoita ei koskaan ole liikaa!
Juuri näin! Vaikka itseltäkin löytyy ideoita ja ruoanlaittoataitoa, niin on kiva käyttää joskus apuna muden keittokirjoja ja reseptiikkaa! Todella hienosti tehty kirja ja onnistunut idea kaiken takana!
Tämä kirja vaikutti tosi kivalta! Itselläni kirjaa ei ole, koska meillä vauva-ajat ovat jo takanapäin, mutta vein tämän kirjan joku aika sitten lahjaksi esikoistaan odottavalle äidille babyshower-kutsuille. 🙂
On kyllä vuoden paras lastenruokakirja : ) Suosittelen niin lämpimästi!