AHVENANMAA TUTUKSI – 10 MENOVINKKIÄ

by Beachhousekitchen

Ålandhotels, Silja Line ja Visit Åland kutsuivat lehdistöä ja bloggaajia Ahvenanmaa tutuksi -maku- ja elämysmatkalle* taannoin ja kun omasta viime visiitistä noille jylhän kauniille saarille oli jo vierähtänyt 16 vuotta, oli pakko raivata kalenterista tilaa ja hypättävä mukaan laivaan. Oma tietämys Ahvenanmaasta rajoittui parin päivän koulutusreissulle Eckeröön vuonna 2002 ja kun kyselin instagramissa lukijoiden spontaaneja reaktioita ja mielleyhtymiä Ahvenanmaasta, niin tällaisia mietteitä sain niiden saaren luonnon ainutlaatuista kauneutta ylistävien vastausten jälkeen.

“Siellä pitää puhua ruotsia.”

“Ne on sisäänpäin kääntyneitä eikä pidä ellei puhu ruotsia heille.”

“Paikalliset eivät tykkää mannersuomalaisista”.

“Pitää olla syntynyt Ahvenanmaalla, jotta voi ostaa asunnon tai mökin.”

“Kylmää merivettä ja paljon punkkeja.”

Mitä, mitä? Oli siis jo korkea aika ottaa selvää mitä kuuluu Ahvenanmaalle vuonna 2018 ja miten minä voisin tuoda sen tutuksi myös muille kotimaan matkailusta kiinnostuneille ja innostaa lähteä näkemään ja kokemaan mitä kaikkea saari tarjoaa. Mystisen ja unohtumattoman luonnon lisäksi se on paljon muutakin, sen sain kokea toissa viikolla. Aika harva omasta lähipiiristä on käynyt Ahvenanmaalla, ehkä pikaisesti luokkaretkellä tai lapsena vanhempien kanssa. Ahvenanmaan matkailusesonki ajoittuu pääosin kesäkuukausille, mutta matkailualan toimijat ja paikalliset haluavat tuoda esille myös aikaisen kevään ja myöhäisemmän syksyn, jolloin melkein koko saari osallistuu keväisin tervamarkkinoille tai syyskuussa sadonkorjuujuhliin. Silloin sinne erityisesti kannattaa matkustaa.

Vaikka Ahvenanmaa on osa Suomea, niin kyllä tällä reissulla ajoittain tuli tunne kuin ulkomailla olisi – koin kyllä itse valaistumisen ja jonkin sortin ihastumisen! Ehkä sinäkin näet Ahvenanmaan uudesta näkövinkkelistä tämän jutun luettuasi. Ensi vuonna Maarianhaminaan on tultava myös oman perheen kanssa, silloin kohteena ovat erityisesti Ahvenanmaan merenkulkukumuseo sekä purjelaiva Pommern, joka keväällä 2018 avaa ovensa kunnostustöiden ja talven jälkeen ja tarjoaa yleisölle uudistuneen museokokemuksen.

Oppaanamme tällä makujen ja elämysten tourneella oli Ålandhotelsin kaupallinen johtaja ja alun perin Yli-Iistä kotoisin oleva Niko Micklin, jolta saimme myös insidetietoa maasta ja mitä paikalliset todella ajattelevat meistä mannersuomalaisista. Hyppää mukaan matkaan – viihdyt aivan varmasti!

Ahvenanmaa tutuksi

MITEN SINNE AHVENANMAALLE PÄÄSEE

Helposti ja elämyksellisesti. Turusta joka aamu klo 8.15 lähtevä Silja Galaxy pysähtyy Maarianhaminassa n. klo 13.45 ja kansipaikan saa edullisimmillaan hintaan 8€/matkustaja ja A-luokan hytti on alkaen 58€. Laivassa on myös autopaikkoja, jos oman auton haluaa matkaan. Galaxylla ehtii sopivasti nauttimaan meriaamiaista ja/tai lounasta, shoppailemaan sekä ihailemaan kauniita saaristomaisemia. Ahvenanmaalta voi myös vuokrata auton tai oikeastaan parhain menopeli säiden suosiessa on pyörä. Saari on pohjoisesta etelään ainoastaan 50 km pitkä ja lännestä itään 45 km leveä, joten se on hyvinkin pyörällä hallittavissa ja koettavissa.

Maarianhaminasta Helsinkiin takaisin taas pääsee Siljan risteilijöiden kyydissä, jotka pysähtyvät n. klo 23.45 Maarianhaminassa. Tulimme takaisin mukavasti Silja Serenaden kyydissä, kotimatkalle pääsee kansipaikalla alk. 30€ tai A-hytissä makoisten unien saattamana alk. 190€. Viimeisimmät hinnat ja tarjoukset kannattaa tarkistaa suoraan täältä.

Laivalla pääsimme kokeilemaan virtuaaliseikkailua, joka oli kokemuksena itselle aivan uusi ja suosittelen kysymään sitä laivan infosta. Ilmainen ja n. 10-15 minuutin seikkailu on kuulemma ollut hitti kesällä ja siitä ovat innostuneet niin lapset kuin aikuisetkin. Tallink Silja itse asiassa oli ensimmäinen laivayhtiö Itämerellä, joka otti virtuaalimatkailun risteilijöiden käyttöön ja iloksi. Virtuaalilasien (Virtual Reality) kautta koettavaan seikkailuun kuuluu kolme kohdetta: Lågskärin majakkasaari, Vrouw Marian hylky ja Seilin kirkkosaari. Seikkailu on tehty 3D-mallintamalla ja niin todenmukaisesti, että majakassa alaspäin katsottaessa oikein huimaa, laivan hylyssä väistelee oikeasti kaloja ja Seilin hautausmaalla tuntee aaveiden läsnäolon kirjaimellisesti! Laivoilla ollaan siis ajan hermoilla ja matkustajille halutaan tuoda uusia elämyksiä.

ahvenanmaa tutuksi

Ahvenanmaa tutuksi

ÅLANDHOTELS JA KAUPUNGIN TYYLIKKÄIN HOTELLI POMMERN

Matkailualan johtava toimija Ålandhotels Ahvenanmaalla koostuu kolmesta hotellista ja kahdesta ravintolasta. Hotellit Pommern, Savoy ja Adlon sijaitsevat kaikki Maarianhaminan keskustassa ja pääsimme tutustumaan lähemmin täysin uudistettuun hotelli Pommerniin. Hotellin kaikki vanhimmat osat purettiin vuonna 2013 alkaneessa remontissa ja tilalle rakennettiin 95 korkeatasoista huonetta. Täysin uusittu hotelli avattiin uudestaan vuonna 2015 ja aulan kansainvälisen tyylikäs, mutta kodikkaan merihenkinen loungealue viinibaareineen todella kutsuu viihtymään ja majoittumaan.

Hotellin sävymaailma on luonnonläheinen, rauhoittava ja modernin tyylikäs. Näissä huoneissa olisin viihtynyt pitempäänkin. Ilahduttavaa oli, että aamupalalla oli tarjolla paljon paikallisia erikoisuuksia, kuten juustoja, leikkeitä ja tietysti raikasta, saaren runsaan omenasadon mehua!

Ahvenamaaa tutuksi

Ahvenanmaa tutuksi

Ahvenanmaa tutuksi

Ahvenanmaa tutuksiAhvenanmaa tutuksi

SATOKAUDEN PARASTA JA MERELLISTEN ELÄMYSTEN RUOKAA

KVARTER5 (Norragatan 10)

Kvarter5 on hotelli Pommernin yhteydessä oleva paikallisia tuottajia suosiva ja satokauden parhaimpia antimia innovatiivisesti tarjoileva, tyylikäs ja rento ravintola. Tähän hotellin omaan ravintolaan suosittelen tulemaan, sillä täällä nautin reissun ehkä parhaimman menukokonaisuuden ja unelmaisinta koskaan perunamuusia taimenen kyljessä. Taimenen päällä köllöttelevä pökäle herätti alussa ihmettelyä, mutta voi upeus miltä paahdettu maa-artisokka maistui tuossa kokonaisuudessa. Alkupalaksi tarjoiltu lammastataki oli kaikissa kastikkeissaan ja Aasian makuvivahteissaan täydellistä, samoin illan sorbet suklaakakulla.

Keittiömestari Dennis Lindqvist tiimeineen valitsee niin pitkälle kuin mahdollista raaka-aineet paikallisilta tuottajilta. Kaikki komponentit tehdään keittiössä alusta alkaen itse, eikä puolivalmisteita käytetä. Sen kyllä maistoi annoksista. Silmäniloa maku edellä.

Kvarter5 on myös paikallisten suosima kohtaamispaikka, viinilista todella laaja ja laadukas, ruoasta puhumattakaan.

Ahvenanmaa tutuksi

Ahvenanmaa tutuksiAhvenanmaa tutuksiAhvenanmaa utuksiAhvenanmaa tutuksiahvenanmaa tutuksi

P.S. Laivaa odotellessa (jos teet saman reissun kun minä ja hyppäät yöllä Helsingin laivaan) suosittelen pistäytymään hotelli Adlonin (Hamngatan 7) yhteydessä olevassa pizzeria & sporttibaarissa, jonka suojaisella terassilla voi ihailla kaunista auringonlaskua ja nauttia pizzoista, joissa niissäkin suositaan paikallisia raaka-aineita. Ennen kotimatkalle lähtöä nautimme tosiaan iltapalaa pizzeriassa ja maisteltavana ollut kasvispizza vegetaria oli parhaimpia syömiäni kasvispizzoja:  runsaasti grillattua maissia, zucchinia, paprikaa, kirsikkatomaatteja, kaiken kruunasi valkosipulikastike, rukola ja oliivitapenade. Tästä oli helppo ja nopea siirtyä tien toiselle puolelle Siljan terminaaliin ja pötkähtää laivan promenade-hytin valkoisiin lakanoihin!

MITÄ AHVENANMAALTA KANNATTAA TUODA TULIAISIKSI

Vuosia sitten kansainväliset ketjut eivät olleet vielä rantautuneet Ahvenanmaalle, nyt sieltä saa jo kaiken tarpeellisen, vaikka saarelaisten mentaliteetti on suosia paikallista tuotantoa mm. vaatteita, käsitöitä, astioita ja elintarvikkeita. Itäsatamassa sijaitseva Merikortteli ja SALT -käsityöläistalo tarjoavat laajan valikoiman saaren käsityöläisten ja taitelijoiden omia designtuotteita. Persoonallisia ja ainutlaatuisia tekstiilejä, keramiikkaa, ruokatuliaisia ja kirjoja! Korusepänliike Guldviva sijaitsee myös Merikorttelissa, uniikkeja koruja, joita ei muualta saa. Museo löytyy myös samasta pihapiiristä. Merikorttelin satama-alue tarjoaa myös parhaimmat purjealusten kuvaamiskoordinaatit, kaunista eikös?

Ahvenanmaa tutuksi

merikortteli

Merikotteli MaarianhaminaAhvenanmaaAhvenenmaa tutuksiKompakti Maarianhaminan kaupunki on helposti hallittavissa, pääkaupungissa asuu n. 11 000 asukasta ja siellä ei juurikaan voi eksyä. Maarianhaminan keskustasta löytyy myös monta ihastuttavaa putiikkia.

Viktor Crafts & Design -puodin (Torggatan 15) tarjontaan kannattaa varata aikaa! Persoonallisen kaunis kauppa on täynnä houkutuksia ja tyhjin käsin ei pääse poistumaan. Jälleen kerran tuotteita, joita ei muualta helposti löydä. Puodissa on myös pieni kahvilanurkkaus, josta saa pikkunälkään vastaleivottuja rieskoja ja korvapuusteja.

Ahvenanmaa tutuksi

Ahvenanmaa tutuksiAhvenanmaa tutuksiAhvenanmaa tutuksi

NAUTI KIIREETTÖMÄSTÄ KAHVILAKULTTUURISTA MAARIANHAMINASSA

Kaikki tietävät pannukakun, mutta kuinka moni on maistanut aitoa Ahvenanmaan pannukakkua? Manna- tai riisipuurosta tehty kardemummainen ja makea pannukakku on saaren perinneruokaa parhaimmillaan ja se tarjoillaan oikeaoppisesti luumuhillon kanssa, mikä makunautinto! Ahvenanmaan pannukakkua saa melkeinpä joka kahvilasta ja ravintoloiden listoilla se on suosittu jälkiruoka. Korvapuusteja löytyy myös joka kahvilasta ja yksi käynnin arvoinen on herkullisista ja näyttävistä leivoksistaan tunnettu kahvila Bagarstugan Cafe & Vin, jossa vietimme leppoisan kahvitauon ja nostalgisen aikamatkan jonnekin menneille vuosikymmenille. Kakkupalat ja leivokset ovat sitten jättesuuria, suosittelen ottamaan monta ja jakamaan ♥

Ahvenanmaa tutuksi

Ahvenanmaa tutuksiAhvenanmaa tutuksiAhvenanmaa tutuksiAhvenanamaa tutuksiAHVENANMAAN TUNNETUIN KOKKI JA ELÄMYSTEN TALO SMAKBYN

Suomea hassusti murtava ja joka toiseen lauseeseen vitsin tynkää viljelevä Micke Björklund hymyilee veikeästi kirjoittamiensa ruokakirjojen kansissa. Saaren tunnetuin ruokakasvo ja kokki on tuttu myös Strömsö -ohjelmasta ja on hänet valittu sekä Suomen että Ruotsin Vuoden kokiksikin muutama vuosi sitten. Monta ravintolaa pyörittäneen Micken yksi menestyneimmistä on ollut Manner-Suomenkin puolella ihastuttanut Pub Niska, josta saa ahvenenmaalaista peltileipää, jota jossakin maailmankolkassa pizzaksi kutsutaan.

Ahvenanmaan Sundissa sijaitseva Smakbyn on Micken ja hänen vaimonsa suurin hanke ja unelma. Lähelle Kastelholman linnaa rakennettu rouhea maalaisravintola (180 asiakaspaikkaa) kätkee sisuksiinsa myös viinikellarin ja tislaamon, puodin sekä kokoustiloja. Siellä järjestetään maistatustilaisuuksia, kokkikursseja ja aina uutta keksivän ja innovoivan Micken voi nähdä ravintolassa melkeinpä viikoittain. Avokeittiössä oli vierailumme aikana iloinen meininki ja huhut laulavista kokeista osoittautuivat todeksi. Tokihan Micke kävi myös tervehtimässä meitä ja pääsimme kierrokselle mm. tislaamoon ja viinikellariin. Smakbyn distilleryn hedelmälikööreissä ja -viineissä maistuvat mm. omena, kirsikka ja päärynä.

Nautimme myös myöhäistä lounasta tunnelmallisessa miljöössä. Smakbyhyn kannattaa ehdottomasti tulla tutustumaan, nähtävyys ja vaikuttava elämys.

Ahvenanmaa tutuksi

Ahvenanamaa tutuksiAhvenanmaa tutuksiSTALLHAGEN ON OLUEN YSTÄVÄN VAELLUSKOHDE

Stallhagen on paikallisten oluenystävien vuonna 2004 perustama pienpanimo parinkymmenen kilometrin päässä Maarianhaminasta. Äskettäin valmistuneen uuden panimorakennuksen lisäksi alueella on oma ravintola ja kesäisin siellä järjestetään aktiviteetteja ja tapahtumia kauniissa miljöössä veden äärellä. Ravintolalla ei ole varsinaista ruokalistaa, siellä tarjotaan mitä paikallisilta tuottajilta ja kalastajilta saa kunakin päivänä. Varmasti tuore ja sesongissa vahvasti elävä ruoka houkuttelee tänne runsain mitoin turisteja ja paikallisia.

Pääsimme panimokierrokselle ja kuulemaan mm. premium olueiden valmistuksen pitkästä prosessista (nämä oluet eivät synny parissa päivässä) sekä oluttalon kuulumisista. Mukaansa tempaavan historian ja tarinan hohtoa ei suinkaan vähentänyt se karu fakta, että en itse ole vielä päässyt tuon ohrapirtelön makusaloihin, sujuvasti kyllä kuuntelin! Suosittelen ravintolan mielenkiintoista ja erittäin maistuvaa tastingia maisteluannoksineen (n. 36€/hlö) ja jos olut ei maita, niin juomiksi maisteluun saa Ahvenanmaan omia limonadeja. Amalian limonaditehdas käyttää raaka-aineinaan paikallisia tai Manner-Suomesta tuotuja aitoja marjoja, limppareiden makuina mm. raparperia, mustikkaa, vadelmaa ja karpaloa. Ravintolan yhteydessä on oma puoti, josta voi ostaa mukaan panimon tuotteita.

ahvenanamaa tutuksi

Ahvenanmaa tutuksi StallhagenAhvenanmaa tutuksiMIELTÄ RAUHOITTAVAT LUONTOELÄMYKSET

Ahvenanmaan saaristo koostuu yli 6 700 eri saaresta ja saaristo onkin täynnä mielenkiintoisia matkakohteita. Majakoiden lisäksi vierailemaan pääsee mm. kalastajakyliin, luonnonsuojelualueille sekä luotsimökeille. Tällä reissulla pääsimme sellaisiin paikkoihin, jotka ovat vuokrattavissa ainoastaan tilauksesta, eli oivia vinkkejä työpaikan kokous- ja virkistysreissuille tai omiin juhliin. Maagisen pysäyttävä Silverskärin saaristoryhmä 15 minuutin venematkan päässä satamasta oli vierailumme kohteena.

Silverskärin saarikompleksiin kuuluvat Silverskärin pääsaari, Klobben ja Sviskär. Alueella on myös Champagne Island, eli samppanjasaari, johon liittyen saimme kuulla Veuve Cliquotin samppanjatalon kokeilusta varastoida ja säilyttää samppanjaa meren syvyyksissä saaren lähettyvillä, olihan samoilta vesiltä 8 vuotta sitten löydetyn hylyn kuplajuoma juomakelpoista vielä 170 vuoden jälkeenkin! Kuulemme varmaankin 40 vuoden kuluttua, mitä projektille kuuluu ja miltä nyt mereen säilötty keltainen leski silloin maistuu.

Ahvenanmaa tutuksi

KLOBBEN

Klobbenin saari kilpailee kyllä Mauritiusten ja muiden paratiisisaarten kanssa maailman kauneimman, meren syleilyssä kelluvan saaren tittelistä – ainakin omasta mielestäni. Tänne voisi jäädä asumaan ja elämään myrskyluodon maijamaista eloa ja katselemaan television sijaan ikkunasta avautuvaa maisemaa.

Klobbenin 10 mäntymökkiä sekä vähän parempi sviittimökki vuokrataan kerrallaan yhdelle vuokralaiselle, täältä ei siis saa vuokralle vain yhtä mökkiä, mutta ihan kuka tahansa meistä pääsee saaren omistajaksi…hetkeksi. Saari soveltuu hyvin yritysten virkistysmatkoihin, perhejuhliiin, syntymäpäivien viettoon ja jopa häihin! Vuokrahintaan kuuluvat matkat saarelle, oma kokki ja ruokahuolto. Saaren pelkistetyistä mutta ah niin romanttisen merellisistä mökeistä löytyy kustakin 2-3 makuupaikkaa, joten saarelle mahtuu kerrallaan yöpymään jopa 40 henkeä.

Ahvenanmaa tutuksi

Ahvenanmaa tutuksiAhvenanmaa tutuksiAhvenanmaa tutuksiAhvenanmaa tutuksiAhvenanmaa tutuksiSILVERSKÄRIN PÄÄSAARI

Silverskärin pääsaari on suurin kolmesta saaresta ja se tuli ison maailman tietoisuuteen, kun Pohjoismaiden pääministerit kokoontuivat täällä syyskuussa 2016. Vanha saaristolaistila on saaren sydän ja siellä asuttiin 1950-luvulle saakka. Nyt siellä pääsee majoittumaan esimerkiksi kokousten tai juhlien yhteydessä. Saarelta löytyy myös modernimpi hotellirakennus ja upea saunahuvila porealtaineen. Mellangårdsin keittiöstä valmistui lounaamme, päivän kalasoppa ahvenilla ja tietysti sitä saaristolaisleipää!

Ahvenanmaa tutuksi

Ahvenanmaa tutuksi

ahvenanmaa tutuksiAhvenanmaa tutuksiAhvenanmaa tutuksiJuhannus on tärkeä juhla Ahvenanmaalla ja juhannussalkojen koristelu ja sen ympärillä tapahtuva juhlallinen ja perheystävällinen tapahtuma piirileikkeineen eroaa hieman Manner-Suomen juhannuksen vietosta. Juhannussalko korvaa siis koivun, koristeellisten salkojen kauneutta voi sitten ihailla koko vuoden seuraavaan kesäkuuhun saakka.

Saaristolaisvesillä liikkumiseen ja kalastukseen piti olla hyvät veneet ja ne rakennettiin yleensä aina itse. Silverskärin saarilla pääsee todella nauttimaan aidosta saaristolaistunnelmasta ja puhtaasta luonnosta ympäri vuoden, ei ainoastaan kesäisin. Mykistävä kokemus, tänne haluan uudestaan.

Ahvenanmaa tutuksiahvenanmaa tuuksiOMENANTUOKSUINEN SAARI – AHVENANMAA TUOTTAA SUUREN OSAN KOKO SUOMEN OMENASADOSTA 

Tiesitkö, että koko Suomen omenasadosta liki 75 % tulee Ahvenanmaalta? En minäkään, mutta kun näki ne lukuisat omenaviljelmät ja pääsi vierailemaan yhdellä niistä, en enää yhtään ihmettele. Anna ja Jan Malm Öfvergårdsin omenatilalta tutustuttivat meidät omenanviljelyn saloihin ja pääsin ensimmäistä kertaa elämässä omenamehutastingiin. Useita palkintosijoja pohjoismaisellakin tasolla mehuistaan saanut tila kasvattaa omenoita mahdollisimman luomusti ja kaikki työ tehdään omin käsin. Omenat kerätään kangashanskoilla, jottei vaurioita hedelmiin synny. Tilalta voi vuokrata oman omenapuun hintaan 60 €/vuosi ja tulla keräämään omenat kun sato on valmis. Aika mieletön idea.

Omenatastingista löytyi pari ylitse muiden omaa suosikkia, Amorosa ja Discovery. Anna ja Jan kehittelevät myös koko ajan uusia tuotteita hyödyntääkseen koko omenasadon. Allergisille tiedoksi, että tilalta saa myös sellaisia lajikkeita, joita omenasta yliherkkyysoireita saavat voivat syödä.

ahvenanmaa tutuksi

ahvenanmaa tutuksiahvenanmaa tutuksiHJÄRTLIGT VÄLKOMNA TILL ÅLAND

Mitäs ne paikalliset oikeasti ajattelevat meistä mannersuomalaisista? Kuulemma nykysukupolvi tuntee vahvasti olevansa suomalaisia ja ovat ylpeitä siitä. Ruotsin vaikutus tulee olemaan jo Ahvenanmaan sijainnin ja kielen puolesta vahva, mutta vaikka monelta ei suomenkieli onnistukaan, niin kyllä meidät mannermaalaiset toivotetaan sinne lämpimästi tervetulleiksi. Siinä samalla on mainio hetki harjoitella sitä kouluruotsia, jos ei ole ihan muutamaan vuoteen käyttänyt ja ihan varmasti löytyy se yhteinen kieli, jos se on sitten englanti, niin mennään sillä. Ahvenanmaalaiset laittavat kaiken sujumaan, jos sillä hetkellä onkin “vet inte hmmm” kielenpäällä, niin hetken päästä sieltä kuuluukin “javist” tottakai onnistuu! Kaikista selviää ja aina pärjää, saarelaiset ovat sitä mieltä. Ei ihme, että Ahvenanmaalla tutkimustenkin mukaan eletään Suomen onnellisimpien saarella!

Saimme myös kuulla, että kun ulkopaikkakuntalaisen on pitänyt asua ja olla töissä saarella vähintään viisi vuotta ennen kuin on saanut esim. kotiostooikeuden omaan asuntoon saarelta, niin nyt voi hakea sitä jo parin vuoden asumisen ja työskentelyn jälkeen. Mannersuomalainen on kyllä voinut ostaa ja omistaa kiinteistöjä aiemmin, nyt osto-oikeutta voi hakea jo ennen sitä 5 vuoden määräaikaa, kunhan työasiat on kunnossa ja kirjat muutettu saarelle. Aika houkutteleva tarjous tällaiselle meren ja jylhien saaristojen ystävälle! Sitä ennen lupaan vierailla Ahvenanmaalla monta kertaa, osa sydäntä sinne jäi jo nyt.

Vastasinko jo kaikkiin alun epäileviin kysymyksiin Ahvenanmaasta. Yhteen niistä on valitettavasti vastattava kyllä ja se on se punkkiasia. Niitä saarella on, joten punkkitarkistus kannattaa suorittaa luonnossa samoilun jälkeen ja pulahtaa sitten jääkylmään meriveteen, se virkistää!

P.S. Jos haluat päästä nauttimaan Ahvenanmaan mauista ja paikallisesta ruoka- ja käsityöläiskulttuurista elämyksellisesti, lähde jo tulevana viikonloppuna 21.-23.9.2018 Sadonkorjuujuhliin, silloin saarella tapahtuu isosti ja monet maatilat ovat auki, ravintolat tarjoavat satokauden herkkuja ja koko saari on täynnä sadonkorjuuseen liittyviä tapahtumia.

Lämmin kiitos Åland Hotels, Silja Line & Visit Åland – Ahvenanmaa tuli hienolla tavalla tutuksi ja en voi muuta kuin suositella matkaa tähän ainutlaatuiseen kohteeseen! Reissustamme tehty video kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, katso se täältä.

*lehdistökutsu/yhteistyössä.

ahvenenmaa tutuksi

ahvenanmaa tutuksi

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

12 Kommenttia

Tuuli -Lumo Lifestyle 20/09/2018 - 12:10

Teillä on ollut ihastuttava matka! Ahvenanmaalla olisi paljon näettävää, koettavaa ja maistettavaakin. Harmi, ettei aika antanut myöten lähteä mukaan.

Vastaa
Beachhousekitchen 21/09/2018 - 07:43

On kyllä päästävä pian uudestaan, upea paikka & uusia kohteita vierailla!

Vastaa
Tiia 20/09/2018 - 09:19

Paratiisi, henkeä salpaavia kuvia. <3 Toisaalta osittain sellaisia kuin Sipoon kesämökkimaisemat ja silti erilaisia. Täällä kallioisilla merimaisemilla oma sielu lepää, se on paras näky koko maailmassa. Olet ottanut aivan uskomattomia kuvia, taltioinut teidän reissun hengen ihan tänne katsojallekin välitettäväksi.

Oli harmi, että miehellä oli työmatka Saksaan, sillä Ahvenanmaalle olen palavasti halunnut päästä käymään, mutta ehkä joskus omalla lomalla.

Ihanaa viikon jatkoa Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 21/09/2018 - 08:05

Rakastan jylhiä kallioita ja merta – oli oikea unelmakohde ja paikka vierailla, jospa pääsisi pian uudestaan oman perheen kanssa!

Vastaa
Peggy 18/09/2018 - 22:17

Tässähän tuli ihan lomakuume, idylliset maisemat. Olen viimeksi lapsena käynyt Ahvenamaalla, sukuani on lähtöisin sieltä. Vielä minä joskus….

Vastaa
Beachhousekitchen 21/09/2018 - 08:06

Kyllä varmasti pääset & lähdet, lapsetkin nauttisivat kaikista aktiviteeteista ; )

Vastaa
Outi 18/09/2018 - 12:03

Aivan ihana reissu ja paikka. Minä tosiaan olen ollut tuolla myös luokkaretkellä, mutta käytiin muutenkin (kerran kesässä) Ahvenanmaalla perhetuttuja moikkaamassa. Minustakin aina tuntui, että olisi päässyt ulkomaille kun siellä kävi.

Vastaa
Beachhousekitchen 21/09/2018 - 08:07

Oli kyllä ihmeellistä taikaa tuossa saaressa & saaristossa ; )

Vastaa
Tuula / Tuula's life 18/09/2018 - 11:52

Voi, miten ihastuttava postaus Ahvenanmaasta. Meille turkulaisille Ahvenanmaa on monelle tuttu kohde. Itse olen käynyt siellä niin ison laivan kyydissä kuin omalla veneellä. Mutta paljon opin uutta tästä mainiosta tietopläjäyksestä. Me ollaan keikuttu siellä Itä- tai Länsisataman laitureissa, kun veneellä ollaan oltu matkassa ja tehty retkiä sieltä Ahvenanmaan ympäristöön. Tänä vuonna ei vene ole ollut vesillä, joten siellä isolla saarella ei ole tullut käytyä. Mutta ikävä sinne yltyi kun luin Juha Hurmeen uuden käännöksen Sally Salmisen kirjasta Katrina. Kirja kertoo Ahvenanmaasta ja Katrinasta ja elämästä siellä viime vuosisadan alussa. Tarina on hieno ja koukuttava. Ja Hurmeen teksti on upeaa, ei mies turhaan voittanut edellisellä kirjallaan Finlandia -palkintoa. Juha Hurme onkin luonnehtinut Katrinaa yhtä merkittäväksi kirjaksi kuin Täällä Pohjantähden alla. Kirja teki vaikutuksen, sorry, että näin isosti kerron siitä, mutta kirja liittyy Ahvenanmaan historiaan.
Kiitos innostavasta postauksestasi. Jos ensi kesänä vene vie Ahvenanmaalle, niin tämä oli mainio vinkkipostaus! Valoisaa viikko Heli-Hannele <3

Vastaa
Beachhousekitchen 21/09/2018 - 08:09

Kiitos Tuula mainiosta kirjavinkistä, pakko laittaa varaukseen lähikirjastosta : ) Sen verran kovaa iski Ahvenenmaa-kuume!

Vastaa
Marjo 18/09/2018 - 08:54

Ahvenanmaa hurmasi minut täysin ystävällisyydellä, maukkaudella, luonnolla, merellä, omaperäisyydellä, saaristolla…. listaa voisi jatkaa loputtomiin! Nämä kaksi päivää antoivat niin paljon kokemuksia, että niiden sulatteluun menee kyllä tovi. Muistoissani palaan aina Klobbenin luodolle, Uffe pä berget kalliolle, maistelemaan pannukakkuja Bagarstuganissa, Smakbyn hauskalle kierrokselle ja herkkujen ääreen. Ensi kesänä suuntaan varmaan uudelleen Ahvenemaalle – reissu jätti kaipuun sinne.
Kiitos mukavasta seurastasi :) ja nauruterapiasta!

Vastaa
Beachhousekitchen 21/09/2018 - 08:14

Ihan mielettömän hienoissa kohteissa pääsimme käymään, toivottavasti moni muukin innostuu näistä reissupostauksistamme & lähtee Ahvenanmaalle lomailemaan – on kyllä Amos vietävä sinne uudistettuun merenkulkumuseoon joku päivä <3

Vastaa

Kommentoi