ANDALUSIAN AURINGOSSA JA ARABIALAISET MINIPIZZAT

by Beachhousekitchen

Andalusian auringossa – ruoka- ja matkablogin kirjoittajan Erja Ariela Säkkisen herkulliselle makumatkalle johdattavan ja uskomattoman kauniin ruokakirjan* kannesta avautuu sellainen makumaailma, joka vie mennessään. Kymmenen vuoden aikana tehdyt matkat Etelä-Espanjaan, Pohjois-Afrikkaan, Israeliin sekä Palestiinaan on kerätty yksiin kansiin – Andalusian auringossa Kulinaristiretkiä Jerezistä Jerusalemiin – kirjaan, joka julkaistiin tänä keväällä. Tämä Arielan kirja on elämys, se saa aikaan hillittömän matkakuumeen, sieltä löytyy makumuistoja omiltakin reissuilta vastaaviin kohteisiin ja mikä tärkeintä, nyt näitä herkkuja on suhteellisen helppo valmistaa kotona kirjan resepteillä.

andalusian auringossa

Lapsen sairastumisen vuoksi en päässyt kirjan julkkareihin ja jäin kaihoisasti nuoleskelemaan somessakin nähtyjen Arielan arabialaisten minipizzojen (sfiha) perään. Jaamme Arielan kanssa saman rakkauden – intohimoisesti kumpikin rakastamme PIZZAA! Minä myös sitä  juustoista versioita, mutta silloin kun pizzassa on kaikki muut elementit kohdillaan, niin ei se edes tarvitse juustoa.

Näitä arabialaisia minipizzoja tehtiinkin hartaudella ja monen kommelluksen jälkeen. Pizzat valmistuivat perjantai-iltana auringonlaskun aikaan uunin sijaan hiiligrillissä ja ne myös kuvattiin ulkona. Oma kokkausassistenttini, eli taaperoni ihastui noihin pinjansiemeniin ja pizzoihin niitä piti paahtaa toinen satsi, sillä pikkuhiiri noukki ja söi kaikki jo pizzoihin laitetut pinjansiemenet!

andalusian auringossa

Alla oleva resepti on suoraan kirjasta, omasta versiosta puuttuu täytteeseen tullut granaattiomenasiirappi, jota lähikaupasta ei löytynyt. Muistinkin sitten viime tipassa, että pakastimestahan löytyy vielä noita mainioita erillisinä pakastettuja granaattiomenan siemeniä. Niillä sitten koristeltiin nämä kaunokaiset, ja eivätkös näytäkin hyvältä?

andalusian auringossa

Näihin kannattaa ostaa tiskin parhainta vastajauhettua jauhelihaa ja tehdä tuo nelimausteseos itse. Nämä sfihat vaan sulivat suussa ♥

andalusian auringossa

Kirjasta löytyy myös itselleni läheinen Espanjan osio, josta on vihdoinkin tehtävä niitä rapeaksi uppopaistettuja kroketteja (croquetas de jamón) sekä pikkumustekaloja. Erinomainen lahjaideakin tämä kirja, lämmin suositus ja ISO peukku!

Andalusian auringossa

Arabialaiset minipizzat

Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

POHJA (n. 15 kpl)

7 1/2 dl jauhoja

1 rkl kuivahiivaa

1 tl sokeria

1 tl suolaa

5 1/2 rkl öljyä

2-2 1/2 dl lämmintä vettä

 

TÄYTE

3 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

2 sipulia, hienonnettuna

500 g lampaan (tai naudan) jauhelihaa

1 punainen chili, hienonnettuna

2 rkl granaattiomenasiirappia

2 tomaattia, pieninä kuutioina

2 rkl nelimaustetta (ohje: 2 rkl mustapippuria, 1 rkl jauhettua inkivääriä, 1 rkl muskottia ja 1 rkl jauhettua neilikkaa. Sekoita mausteet keskenään ja säilytä purkissa)

1 tl suolaa

2 kourallista persiljaa, hienonnettuna

1 dl pinjansiemeniä, paahdettuna

muutama rkl öljyä paistamiseen

TARJOILUUN sitruunalohkoja

Ohje:

Sekoita pohjan kuivat aineet yhteen. Sekoita joukkoon sitten 4 rkl öljyä ja lopulta vesi koko ajan vaivaten, kunnes koossa on pehmeä, kulhosta ja käsistä irtoava taikina. Sivele loput öljystä taikinan pinnalle ja anna kohota peitettynä lämpimässä, vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Tee sillä välin täyte. Kuumenna öljy pannussa. Kuullota valkosipulia ja sipulia, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää pannulle sitten jauheliha ja ruskista kunnolla. Lisää mausteet ja anna seoksen maustua muutaman minuutin ajan. Lisää pannulle seuraavaksi granaattiomenasiirappi ja tomaattikuutiot. Jatka kypsentämistä vielä 10-15 minuuttia. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Kääntele joukkoon persiljasilppu ja pinjansiemenet. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Jätä pelti uuniin ja valmistele sillä välin sfihapohjat. Jaa kohonnut pohjataikina jauhotetulla tasolla 15 samankokoiseen palaan ja kaulitse halkaisijaltaan noin 15 cm: n kokoisiksi ympyröiksi. Nosta leivinpaperin päälle ja anna kohota peitettynä puolen tunnin ajan. Levitä sitten reilu ruokalusikallinen täytettä kiinni pohjaan, vaikka lusikalla. Nosta leivinpaperi kuumalle uunipellille ja paista, kunnes sfihat ovat kullanruskeita - tähän menee 8-10 minuuttia. Lorauta päälle sitruunamehua ja nauti vaikka limonanan (ohje löytyy kirjasta) kanssa.

Andalusian auringossa

Andalusian auringossa

*Kirja saatu kustantajalta arvostelukappaleena

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

12 Kommenttia

Tiia K 01/06/2017 - 23:05

Oi ihana kirja ja niin odotin tapaavani Turkin matkalla Andalusian auringossa bloggaajan. Taisi hänen nimensä päätyä sanomalehteenkin, kun osallistujat muuttuivat viime tipassa. Upealta kirjalta vaikuttaa, 🙂

Vastaa
Beachhousekitchen 02/06/2017 - 11:13

On kyllä kirja, josta riittää kokkailtavaa ja luettavaa : )
Kaunista viikonloppua!

Vastaa
Tuuli - Lumo Lifestyle 01/06/2017 - 18:35

Onpa taas hyvän näköistä. Kirjassa on monia herkullisia reseptejä, joista olen ehtinyt kokeilla vasta muutamaa, mutta onpahan kesäksi kokattavaa!

Vastaa
Beachhousekitchen 02/06/2017 - 11:23

Tässä kirjassa on niin monta eri osioita ja ruokamaata, joten kyllä riittää kokeiltava kesäkeittiöönkin : )

Vastaa
Outi 01/06/2017 - 16:29

Pizzaa, juustolla, ilman juustoa tai tuplaten juustoa tai…okei, asia tuli varmaan selväksi. Mä rakastan pizzaa!

Vastaa
Beachhousekitchen 02/06/2017 - 11:24

Outi, niin totta töriset. Ja jos puhutaan vielä pohjista, niin minulle käy niin ohutpohjainen kuin pannupizzakin!

Vastaa
Ariela/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 01/06/2017 - 08:57

Voi, miten ihana kuulla – tämä resepti on siihen liittyvien muistojen vuoksi minulle ehdottomasti yksi kirjan rakkaimpia <3

Vastaa
Beachhousekitchen 02/06/2017 - 11:24

Aivan ihan kirja, onnittelut vielä kerran <3

Vastaa
Jael 31/05/2017 - 20:07

Mä niin haluaisin tuon Arielan kirjan, tuntien tekijän se ei voi muuta olla kuin ihana. Ja ihanalta näyttävät nuo minipizzasikin. Muuten,granaattiomenasiirappia on itsekin helppo tehdä jos on granaattiomenia;D Itse käytän paljon granaattiomenasiirappia,täällä se on kauppojen vakiokamaa. Ihanaa loppuviikkoa Heli:)

Vastaa
Beachhousekitchen 02/06/2017 - 11:26

Täällä nuo granaattiomenat eivät olekaan niin ympärivuotisia, ainakaan kaikissa kaupoissa : )
Kirja on kyllä kuin taideteos!

Vastaa
Viikonloppukokki 31/05/2017 - 19:34

Muista laittaa granaattiomenasiirappi ostoslistalle, kun lähdet seuraavan kerran esim. etnisiin kauppoihin! Granaattiomenasiirappi on tosi kätevä mauste grillauksessa, marinadeissa ja salaattikastikkeissa. Ihana assari sulla <3

Vastaa
Beachhousekitchen 02/06/2017 - 12:39

Ehdottomasti! Olen jotenkin missannut koko tuotteen. Assari on kyllä tarpeen näissä hommissa : )

Vastaa

Kommentoi