Andalusian auringossa – ruoka- ja matkablogin kirjoittajan Erja Ariela Säkkisen herkulliselle makumatkalle johdattavan ja uskomattoman kauniin ruokakirjan* kannesta avautuu sellainen makumaailma, joka vie mennessään. Kymmenen vuoden aikana tehdyt matkat Etelä-Espanjaan, Pohjois-Afrikkaan, Israeliin sekä Palestiinaan on kerätty yksiin kansiin – Andalusian auringossa Kulinaristiretkiä Jerezistä Jerusalemiin – kirjaan, joka julkaistiin tänä keväällä. Tämä Arielan kirja on elämys, se saa aikaan hillittömän matkakuumeen, sieltä löytyy makumuistoja omiltakin reissuilta vastaaviin kohteisiin ja mikä tärkeintä, nyt näitä herkkuja on suhteellisen helppo valmistaa kotona kirjan resepteillä.
Lapsen sairastumisen vuoksi en päässyt kirjan julkkareihin ja jäin kaihoisasti nuoleskelemaan somessakin nähtyjen Arielan arabialaisten minipizzojen (sfiha) perään. Jaamme Arielan kanssa saman rakkauden – intohimoisesti kumpikin rakastamme PIZZAA! Minä myös sitä juustoista versioita, mutta silloin kun pizzassa on kaikki muut elementit kohdillaan, niin ei se edes tarvitse juustoa.
Näitä arabialaisia minipizzoja tehtiinkin hartaudella ja monen kommelluksen jälkeen. Pizzat valmistuivat perjantai-iltana auringonlaskun aikaan uunin sijaan hiiligrillissä ja ne myös kuvattiin ulkona. Oma kokkausassistenttini, eli taaperoni ihastui noihin pinjansiemeniin ja pizzoihin niitä piti paahtaa toinen satsi, sillä pikkuhiiri noukki ja söi kaikki jo pizzoihin laitetut pinjansiemenet!
Alla oleva resepti on suoraan kirjasta, omasta versiosta puuttuu täytteeseen tullut granaattiomenasiirappi, jota lähikaupasta ei löytynyt. Muistinkin sitten viime tipassa, että pakastimestahan löytyy vielä noita mainioita erillisinä pakastettuja granaattiomenan siemeniä. Niillä sitten koristeltiin nämä kaunokaiset, ja eivätkös näytäkin hyvältä?
Näihin kannattaa ostaa tiskin parhainta vastajauhettua jauhelihaa ja tehdä tuo nelimausteseos itse. Nämä sfihat vaan sulivat suussa ♥
Kirjasta löytyy myös itselleni läheinen Espanjan osio, josta on vihdoinkin tehtävä niitä rapeaksi uppopaistettuja kroketteja (croquetas de jamón) sekä pikkumustekaloja. Erinomainen lahjaideakin tämä kirja, lämmin suositus ja ISO peukku!
POHJA (n. 15 kpl) 7 1/2 dl jauhoja 1 rkl kuivahiivaa 1 tl sokeria 1 tl suolaa 5 1/2 rkl öljyä 2-2 1/2 dl lämmintä vettä TÄYTE 3 valkosipulinkynttä, hienonnettuna 2 sipulia, hienonnettuna 500 g lampaan (tai naudan) jauhelihaa 1 punainen chili, hienonnettuna 2 rkl granaattiomenasiirappia 2 tomaattia, pieninä kuutioina 2 rkl nelimaustetta (ohje: 2 rkl mustapippuria, 1 rkl jauhettua inkivääriä, 1 rkl muskottia ja 1 rkl jauhettua neilikkaa. Sekoita mausteet keskenään ja säilytä purkissa) 1 tl suolaa 2 kourallista persiljaa, hienonnettuna 1 dl pinjansiemeniä, paahdettuna muutama rkl öljyä paistamiseen TARJOILUUN sitruunalohkoja Sekoita pohjan kuivat aineet yhteen. Sekoita joukkoon sitten 4 rkl öljyä ja lopulta vesi koko ajan vaivaten, kunnes koossa on pehmeä, kulhosta ja käsistä irtoava taikina. Sivele loput öljystä taikinan pinnalle ja anna kohota peitettynä lämpimässä, vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Tee sillä välin täyte. Kuumenna öljy pannussa. Kuullota valkosipulia ja sipulia, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää pannulle sitten jauheliha ja ruskista kunnolla. Lisää mausteet ja anna seoksen maustua muutaman minuutin ajan. Lisää pannulle seuraavaksi granaattiomenasiirappi ja tomaattikuutiot. Jatka kypsentämistä vielä 10-15 minuuttia. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Kääntele joukkoon persiljasilppu ja pinjansiemenet. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Jätä pelti uuniin ja valmistele sillä välin sfihapohjat. Jaa kohonnut pohjataikina jauhotetulla tasolla 15 samankokoiseen palaan ja kaulitse halkaisijaltaan noin 15 cm: n kokoisiksi ympyröiksi. Nosta leivinpaperin päälle ja anna kohota peitettynä puolen tunnin ajan. Levitä sitten reilu ruokalusikallinen täytettä kiinni pohjaan, vaikka lusikalla. Nosta leivinpaperi kuumalle uunipellille ja paista, kunnes sfihat ovat kullanruskeita - tähän menee 8-10 minuuttia. Lorauta päälle sitruunamehua ja nauti vaikka limonanan (ohje löytyy kirjasta) kanssa.Ainesosat:
Ohje:
*Kirja saatu kustantajalta arvostelukappaleena
With ♥ from beach house kitchen
12 Kommenttia
Oi ihana kirja ja niin odotin tapaavani Turkin matkalla Andalusian auringossa bloggaajan. Taisi hänen nimensä päätyä sanomalehteenkin, kun osallistujat muuttuivat viime tipassa. Upealta kirjalta vaikuttaa, 🙂
On kyllä kirja, josta riittää kokkailtavaa ja luettavaa : )
Kaunista viikonloppua!
Onpa taas hyvän näköistä. Kirjassa on monia herkullisia reseptejä, joista olen ehtinyt kokeilla vasta muutamaa, mutta onpahan kesäksi kokattavaa!
Tässä kirjassa on niin monta eri osioita ja ruokamaata, joten kyllä riittää kokeiltava kesäkeittiöönkin : )
Pizzaa, juustolla, ilman juustoa tai tuplaten juustoa tai…okei, asia tuli varmaan selväksi. Mä rakastan pizzaa!
Outi, niin totta töriset. Ja jos puhutaan vielä pohjista, niin minulle käy niin ohutpohjainen kuin pannupizzakin!
Voi, miten ihana kuulla – tämä resepti on siihen liittyvien muistojen vuoksi minulle ehdottomasti yksi kirjan rakkaimpia <3
Aivan ihan kirja, onnittelut vielä kerran <3
Mä niin haluaisin tuon Arielan kirjan, tuntien tekijän se ei voi muuta olla kuin ihana. Ja ihanalta näyttävät nuo minipizzasikin. Muuten,granaattiomenasiirappia on itsekin helppo tehdä jos on granaattiomenia;D Itse käytän paljon granaattiomenasiirappia,täällä se on kauppojen vakiokamaa. Ihanaa loppuviikkoa Heli:)
Täällä nuo granaattiomenat eivät olekaan niin ympärivuotisia, ainakaan kaikissa kaupoissa : )
Kirja on kyllä kuin taideteos!
Muista laittaa granaattiomenasiirappi ostoslistalle, kun lähdet seuraavan kerran esim. etnisiin kauppoihin! Granaattiomenasiirappi on tosi kätevä mauste grillauksessa, marinadeissa ja salaattikastikkeissa. Ihana assari sulla <3
Ehdottomasti! Olen jotenkin missannut koko tuotteen. Assari on kyllä tarpeen näissä hommissa : )