SOLO SOKOS HOTEL TURUN SEURAHUONE on upea ja uniikki elämyshotelli

by Beachhousekitchen

Yhteistyössä Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone

Todella tyylikkään modernisti tähän päivään 1920-luvulta tuotu Solo Sokos Hotel Seurahuone Turun keskustassa on piristävä tuulahdus hotellimaailmaan, ihastuin heti. Kesäloman aloitus Turussa cityloman merkeissä vain parin tunnin ajomatkan päässä kotoa oli juuri se nopea pako arjesta, joka heilautti hetkessä lomamoodiin!

HOTELLI SEURAHUONEEN HISTORIA JA MITÄ UUDISTUKSIA TEHTIIN VIIMEISIMMÄSSÄ REMONTISSA

Turun Seurahuoneen historia juontaa iloiselle kaksikymmentäluvulle; se oli aikansa raikkain arkkitehtoninen saavutus ja turkulaisen seuraelämän kehto ja keskipiste. Vuonna 1928 avattu hotelli olikin ensimmäisiä laatuaan Suomessa ja varmasti vilkasti silloista huvimatkailua, joka pääosin oli suuntautunut mm. Tukholmaan, Kööpenhaminaan ja Pietariin.

Jo silloin 20- ja 30-luvuilla kotimaisen hotellikannan vilkastuessa suomalaiset kaupungit alkoivat kiinnostamaan elämyksiä etsiviä, samoin kuin nyt. Tänä päivänä puhutaan get away -hotelliminilomista tai jopa ihan kotikaupungeissakin staycation-virkistäytymislomaillaan. Miksi lähteä merten taakse, kun Suomestakin ja vielä monesti ihan läheltä, löytyy mielenkiintoisia matkakohteita!

Arkkitehtien Erik Bryggmanin ja Ilmari Ahosen aikoinaan suunnittelemassa hotellissa oli tummanpuhuva väritys ja näyttävät ornamentit mm. ravintolasalissa, mutta muuten hilpeä ilmapiiri ja tanssilattia kopisi. Tämä sama henki haluttiin elvyttää liki 100 vuotta myöhemmin ja keväällä 2019 loppuun saadussa uudistustyössä se näkyykin arvokkaasti ja tyylikkäästi toteutettuna.

Sisustusarkkitehti Jaakko Puron kädenjäljessä näkyvät 1920-luvun pitsihansikkaita käyttävät daamit ja elämän iloinen kepeys. Tummia sävyjä, liilaa, puuta ja kullan kimallusta näkyy pääväreinä ja -materiaaleina sisustuksessa. Hauskana yksityiskohtana läpi hotellin on nähtävissä 1920-luvun kenties yleisin asuste helmet: seinäpeilit roikkuvat helminauhan varassa, tuolien selkänojissa on helminauhaa ja helmet somistavat ravintolapöytiä. Naisellisuutta, jykevyyttä ja viipyilevää 20-lukua – ihan ihmeellisen ihastuttava sekoitus kaikkea tuota on tämä hotelli.

Hotellinjohtaja Sanna-Liisa Byskata kertoikin, että uusi Seurahuone on kuin hänen mielikuviensa maailmaa matkannut ja jännittäviä tarinoita kertonut kummitäti, jonka luota ei halua lähteä pois. Ylellinen, hauska ja historiaa hillitysti uhkuva hotellikaunotar, jonka sisääntuloaula loungemaisine sohvaryhmineen ja silmiä hivelevän kauniissa värityksessä hurmaa heti. Jos nuo tuolit (ks. alla) kutsuivat luoksensa jo kesäkuumalla, voin kuvitella samaisen tilan tunnelman kun syksy saapuu, ilta hämärtyy ja valaistut ikkunat pääsevät loistoonsa.

Huoneita Humalistonkadulla sijaitsevassa hotellissa on 140 ja erityisesti vuoteiden laatuun on panostettu. Solo Up King- huoneessamme (30 m2) oli kaksi osiota ja tilaa vaikka neljälle hengelle, sillä varsinaisen hotellihuoneen ja kylpyhuoneen välissä oli unelmaiset pedit sisältävä kerrossänkyosio. Itse parisänky on 180 cm leveä ja todella muhkea!

Mukanamme matkusti lemmikkikissa, minkä otimme huomioon ja varasimme etukäteen tämän lemmikkiystävällisen huoneen.

Kahden hengen sekä neljän hengen kerrossänkyhuoneiden lisäksi hotellista löytyy yhden hengen huoneita, saunallisia huoneita sekä sviitti. Huoneista löytyy yllätyksellisiä yksityiskohtia ja suosittelen kokeilemaan minibaarista hilpeän kuplivaista Chambord Royalia, joka sekoitetaan Chambord Black Raspberry -likööristä ja kuohuviinistä. Oi miten hyvää, hetkessä singahdus 20-luvulle. Helminauhaa löytyy myös huoneista.

Kylpyhuone oli juuri ihanteellisen tilava, erillinen suihkuosio ja pitkän päivän jälkeen täydellisesti rentouttava ja hellivä kylpyamme. Koska omaa kotoa ei löydy kylpyammetta, nautin kylvyistä aina kun amme hotellihuoneesta löytyy.

Kosmetiikasta innostuvana (ja varsinkin hyväntuoksuisista laatuhygieniatuotteista) iloitsin kylvyssä Rituals -tuotteiden tuomasta luksuksesta.

Upea kokonaisuus ja tunnelma, eikä muuten kuulunut ollenkaan liikenteen tai minkään muunkaan melu huoneeseemme. Tästä kiittelimme respaa aamulla, olimmehan nukkuneet niin sikeästi – kuulemma nuo 20-luvun jykevät seinät ja rakenteet suojaavat kaikelta melulta, vaikka ydinkeskustassa ollaan ja lähistöllä on mm. klo 05 asti auki oleva katukeittiö. Lämmin kiitos tässä välissä myös Seurahuoneen upeasti palvelevalle henkilökunnalle, näin hersyävän sydämellistä palvelua emme muista saaneemme aikoihin ♥

RAVINTOLA GUNNAR EATERY & BAR

Turun lähialueiden pientuottajien herkkuja suosiva hotellin oma Ravintola Gunnar Eatery & Bar, tuttavallisesti Gunu, on rennon tyylikäs kohtaamispaikka, jonka maistelumenu on ehdottomasti jokaisen hehkutuksen ja peukutuksen arvoinen. Tunnettu turkulainen keittiömestari ja ruokayrittäjä Aki Wahlman on ollut mukana konseptoimassa ja kehittelemässä ravintolaa yhdessä henkilökunnan kanssa ja mm. sosiaalisen syömisen teema on näkyvästi esillä.

Ravintola on Art Deco- henkistä mustavalkokuvioista ja nahkaista tyyliä ilmentävä ja siellä oli tuona perjantai-iltana myös paikallisia aloittamassa kenties lomaansa tai ainakin juhlistamassa alkavaa viikonloppua. Viereisistä pöydistä kuului iloisesti sekaisin Turun murre, englanti ja helisevä nauru. Tuo tunnelma oli ainutlaatuisen kupliva!

Gunnarin suositusmenu kahdelle oli valintamme illalliselle. Tulossa olisi siis monen monta jaettavaa annosta ja niille valikoidut juomat. Suositusmenun annokset löytyvät myös á la carte -listalta kahdessa eri koossa, jaettavina tai pelkästään itselle tilattavina.

Alkudrinkkeinä talon GT, gininä Nordic Spirit Lab Gin, jota on käytetty tammitynnyrissä ainutlaatuisen maun saamiseksi. Veikeä tuo puukiehkuralastu!

Paikallisen MBakery -leipomon vähintään kolme päivää kohotettu artesaanileipä ja paahdettu voi maistuivat ja hupenivat lautaselta niin, että niistä en ehtinyt edes kuvaa ottaa. Alkudrinkin ja leivän jälkeen olimme valmiita aloittamaan turkulainen ruokaelämysmatka!

Suositusmenun alkuun kolme alkuruoka-annosta. Gunnarin oma salaatti, jossa vuohenjuustomoussea sekä grillattua varsikukkakaalia ja broccolinia. Sitruunalla kypsennettyä ahvencevicheä, fenkolia, retiisiä, guacamolea ja tillinäkkäriä. Kolmanneksi tartar naudan fileestä. Tartarin keltuaiskreemi, lehtipersiljamajoneesi ja paahdettu ja uppopaistettu amarantti loivat kyllä unohtumattoman makuelämyksen! Kaikki kolme annosta olivat oikein hyviä, tuossa vaiheessa tuntui, että olivatko annokset liian pieniä, kun ne jaettiin, mutta odotettavissa oli vielä monta ruokalajia tällä suositusmenun makumatkalla.

Alkuruokien kanssa nautimme suositusviininä itävaltalaista Rieslingiä, laseissa Brundlmayer Riesling Steinmassl 2017.

Ravintolan kala tulee muuten Airistolta, kalastaja Hannu Lahtoselta ja Kotipellon puutarha toimittaa mm. salaatit ja yrtit ravintolaan.

Seuraavana vuoroon tulevalle kala-annokselle kaadettiin laseihin ranskalainen kuiva ja greippinen Artesis Blanc. Lautasilla puuhiiligrillissä kypsennettyä nieriää tummalla valkoviinikastikkeella ja risottoa. Västerbottenost -juustolla maustettu hernerisotto oli taivaallisen hyvää! Kalan kastike oli todella aromikas, kyselimme keittiöstä maun salaisuutta ja saimme selville, että keittiön oma haudutettu lihaliemi oli tumman värin ja upean täyteläisen maun takana.

Paikallista puuta ja kierrätysmateriaaleja on käytetty mm. ravintolan menuissa, joiden nahka on teollisuuden ylijäämänahkaa ja puu Porthaninpuiston vuorijalavaa (ks. kuva alla vasemmalla.)

Keskitäyteläinen ja maitosuklainen Trapiche Extravaganza oli mutkattoman sujuva punaviini Sikka Talun lammastilalta tulleen luomukaritsan kanssa, joka oli pääruokamme numero 2. Ravintola käyttää hyväksensä koko ruhon, joten annoksen lihat ja osin lisukkeetkin ovat vaihtuvia. Meille maistui ylikypsä ja prässätty karitsanpaisti kesän kasvisten, punakaalipyreen ja friteerattujen varhaisperunoiden kanssa. En nyt muista milloin olisin syönyt näin koukuttavasti valmistettuja perunoita.

Tummapaahtoista kahvia tai haudutettua teetä tarjoiltiin jälkiruokien kanssa. Hunajanugaata sisältävä “Sponge cake” ja mansikkasorbet sekä ranskalainen suklaaruukku “Pot de creme” lähtivät siis jakoon aterian loppuhuipentumana. Hunaja-limejogurtti tasapainotti tuhtia suklaata, erinomaisia molemmat jälkiruoat, nämä olisivat voineet kyllä olla jopa isompia tai kummallekin syöjälle omat lautasensa. Makealle kun on aina oma tilansa vatsassa.

Ikimuistoisen hyvää ja kauniita annoksia, jotka tulivat herkullisesti esille Terraviivan keramiikka-astioilta. Suositusmenu kahdelle maksoi 95 euroa ja siihen valikoidut juomat yhteensä 55 €, eli nautiskelijaa kohti 75 € koko ilta juomineen, ei tarvinnut iltapalaa ja viineistäkin riitti juttua pitkäksi aikaa. Kiitos Ravintola Gunnar loistavasta palvelusta ♥

P.S. Gunnarin lounailla kahden ruokalajin lautasannokset tarjoillaan fiinisti pöytiin. Kun lukaisin lounaslistaa, niin siellä oli makuja tuosta nauttimastamme suosittelumenusta, jo niiden kehumieni tumman valkoviinikastikkeen tai vuohenjuustomoussen (joita löytyy monesta lounassetistäkin) vuoksi Gunnariin kannattaa suunnata lounastamaan. Rohkeimmille ja varsinkin yksin matkustaville suosittelen istumista komiasta vuorijalavasta veistettyyn Chef’s table -pöytään, josta voi löytyä keskusteluseuraa ruokahetkeen!

SUOMEN PARAS AAMUPALA ON TÄSSÄ

Olin siitä jo kuullut huhuja, mutta pääsinpä itsekin todistamaan, mistä elementeistä syntyy kohuttu ja henkeäsalpaavan hyvä aamiaiselämys. Kiireetön tunnelma, nautintoja kaikille aisteille, tarkoin valikoituja ja laadukkaimpia juustoja sekä leikkeleitä, makuvesiä ja -mehuja, valmiita tuorepuuro- ja jogurttiannoksia sekä uunituoretta leipää. Keittiön tervehdyssnapsina oli tuona aamuna tujua porkkanamehua, voisiko enää loistavammin päivä alkaa!

Lisäksi parhaita ikinä syömiäni lehteviä, sisältä kostean voisia, mutta sopivasti pintarapeita (ja pöydän rouheasti muruilla sotkevia) croissantteja. Niille vielä täydellinen juustolautanen hillokkeineen. Tarjolla myös erikoiskahveja ja -teetä, minimutakakkuja, tuoreita hedelmiä ja vohveleita viihtyisässä aamiaishuoneessa ja -keittiössä, jossa paistettiin myös erikoismunakkaita ja makkaroita. Näissä kuvissa on vain osa tarjonnasta. Kaikki niin elegantisti tarjoiltuina ja tarjoiluastioita täytettiin viipymättä, vaikka hotelli oli täynnä ja ruokailijoita riitti. Katsokaa mikä kahvi- ja teevalikoima, löytyy myös monenmoista sokeria ja hunajaa!

Tässä on aineksia Suomen parhaimpaan hotelliaamupalaan. Se titteli olkoon Solo Sokos Hotel Seurahuoneen…toistaiseksi.

Eikä erikoisruokavalioitakaan oltu unohdettu. Muutenkin merkinnät mm. laktoosittomista tuotteista oli esillä näkyvästi.

Kun muistelen hotelleja, joissa olen yöpynyt, muistan ne aamiaisten kautta, miten hekumallisen makumuistojäljen ne jättivät ja ne määrittävät usein myös sen, että menisinkö uudestaan. Laadukas aamupala onkin muuten kohdallani yksi tärkeimmistä valintakriteereistä kun etsin sopivaa hotellia. Luen arvioita, googlaan kuvia ja käyn läpi hotellien somekanavia, etsin todisteita erikoisemmista aamupalaratkaisuista ja “vähemmän mutta laadukkaampaa” – tyylisistä tarjoiluista, silloin olen helposti myyty ja näin kävi kyllä onnellisesti Seurahuoneen kohdalla.

Oli ilo vierailla Seurahuoneella ♥ UPEA hotelli, joka sopii laatutietoiselle matkailijalle, bisnesmatkailuun, romanttisiin get away -viikonloppuihin sekä kun haluat vaikka juhlistaa merkkipäivää ystävien kanssa ja erinomaisesti ruokaillen. Ei täällä lapsia katsella tylysti alta silmäkulman, mutta enemmän hotelli ja sen ainutlaatuisen uniikki atmosfääri viehättävät aikuisia matkustajia.

Toivottavasti sain välitettyä tunnelmia kuvien ja tämän jutun kautta hienon muutoksen läpikäyneestä hotellista, alta löytyy lyhyt fiilistelyvideo, tekisi mieli varata huone heti uudestaan, eikös?

Ja kiitos eläväinen ja lämmin Turku ♥, on aina yhtä sykähdyttävää saapua kaupunkiin! Ihmiset ovat iloisia ja avoimia, ilmassa väreilee tikahduttavan jännittävä ja kansainvälinenkin ilmapiiri, on kuin kotiin tulisi, en tiedä miksi aina niin tunnen Turkuun tullessani vaikken koskaan tuolla puolen Suomea olekaan asunut. Tervemenoa siis minilomalle Turkuun, minä ainakin sain elämyksellisen viikonlopun ja lomastartin ♥

Solo Sokos Hotel Seurahuone ja Ravintola Gunnar

Humalistonkatu 2, TURKU

Lue nämäkin

9 Kommenttia

Tiia 09/08/2019 - 13:10

Mielettömät kuvat tästä upeasta hotellista, josta kertaheitolla tuli oma lempihotelli. Joskus kyllä oman rakkaan kanssa päästävä. Ihanaa, kun teillä kissakin mukana. ❤️

Täytyy sanoa, että Suomen paras aamiainen, jota pakko päästä vielä uudelleen maistamaan ja se omenamehu. 😋

Aurinkoista viikonloppua Heli. 😘

Vastaa
Beachhousekitchen 11/08/2019 - 15:14

Ihana, ihana hotelli oli, juuri sellainen aikuisten lomille sopiva, rento mutta tyylikäs. Tuota aamupalaa on muisteltu ja muistelen varmaan seuraavan vuoden ajan, täydellinen!

Vastaa
Peggy 08/08/2019 - 10:24

Siis VAU! Todella upean näköinen hotelli. Sisustus, ruoat ja ihan kaikki. Tikrun kanssa kaksin tuonne vielä taatusti <3

Vastaa
Beachhousekitchen 11/08/2019 - 15:15

Niin ihanaa luksusta oli tuo miniloma, uskon että tykkäsitte tekin!

Vastaa
Outi 07/08/2019 - 18:06

Minä täällä höpisin ääneen, että siis WAU ja IHANIA RUOKIA, AAH MITÄ AAMUPALAA! Aikas upea paikka <3

Vastaa
Tuuli - Lumo Lifestyle 07/08/2019 - 13:33

Turun Seurahuone on tyylikäs mutta silti kotoisa, Gunnarin ruoat herkullisia -ja se aamiainen, heittämällä paras hotelliaamiainen jonka olen Suomessa nauttinut!

Vastaa
Beachhousekitchen 07/08/2019 - 17:40

Niin samaa mieltä, pidin kovasti rennon tyylikkäästä tunnelmasta ja ilmapiiristä. Hieno paikka & upea ruoka!

Vastaa
Minna Vuo-Cho 06/08/2019 - 20:35

Seurahuone on listalla seuraavana, kunhan taas pääsemme Turkuun koko perheen voimin. Lapset isovanhemmille ja me isännän kanssa nautiskelemaan. Tuo näyttää tunnelmaltaan juuri minulle sopivalta hotellilta 🙂

Vastaa
Beachhousekitchen 07/08/2019 - 17:54

On juuri sellainen paikka johon kannattaa mennä nautiskelemaan niin piiitkän kaavan mukaan! Uskon, että nautitte.

Vastaa

Kommentoi