LOUNAS RAVINTOLA POLPOSSA JA ENKELINSILTA

by Beachhousekitchen

Yhteistyössä Tallink*

Tarton pressimatkalla tutustuimme kävellen vanhan kaupungin kujiin ja kävimme ihailemassa maisemia ja muutamaa patsastakin Toomemäen puistoalueella. Tartto on kompakti kaupunki liikkua ja kaikki tuntuu sijaitsevan lähellä kaupungin sykkivää keskusta, eli Raatihuoneen toria (Raekoja Plats). Varsinkin kesällä eloon syttyvällä torilla järjestetään paljon tapahtumia ja kahvilat sekä ravintolat rantautuvat kaduille.

Täältä (kuva alla) aloitimme kierroksen muutamilla pääkaduilla ja nousimme ylös Toomemäelle ja Enkelinsillalle.


Veistossuihkulähde Suutelevat opiskelijat Raatihuoneentorilla (kuva alla) on kaupungin keskeisiä ja kuvatuimpia symboleita ja valmistui vuonna 1998. Patsas kuvaa hyvin Tarton opiskelijakaupunkimaista ja iloisen nuorekasta, jopa romanttista ilmapiiriä.

Kohti Toomemäen kukkulaa, mukava aamulenkki V Spa & Conference -hotellimme runsaan aamupalan jälkeen. Tartto on täynnä toinen toistaan hienompia rakennuksia, julkisivuja ja kuvauspaikkoja, persoonallinen kaupunki, jossa ihan omanlainen henkensä. Kävelykierrokselle voi lähteä paikallisen oppaan (suositus Reet Kalamees, joka myös maalaa kauniita enkelitauluja) johdolla tai käyttää apunaan tätä kätevää Visit Tartun suomeksi kirjoitettua opasta ja karttaa.

Ohitimme matkalla ehkäpä herkullisimman kahvilan koskaan, oli ihan pakko käydä kuvaamassa kahvila Wernerin käsittämättömän näköisiä vitriinejä ja niiden sisältöjä. Tänne seuraavan kerran! Kahvila sijaitsee tuon seinämaalauksen (kuva alla) oikealla ja tien toisella puolella.

Enkelinsilta on ensimmäinen levähdyspaikka mäelle kivuttaessa ja täältä saa kauniita kuvia etenkin kun maisema alkaa vihertämään enemmän. Kuulimme oppaaltamme, että kun sillan ylittää ensimmäisen kerran ja pidättää hengitystään, kaikki noiden sekuntien aikana mielessä lausutut toiveet toteutuvat! Arvatkaapa oliko hiljaista kun muuten äänekäs ja iloinen seurueemme lähti siltaa ylittämään.

Mainiossa seurassa: Tiia (Minäkö keski-ikäinen), Pauliina (http://souliina.blogspot.com/), minä itse ja Maarit (Sopusointuja).

Enkelinsillalta on vain parin minuutin kävelymatka vanhan tuomiokirkon raunioille, mikä ainutlaatuinen ja ajan pysäyttävä tunnelma. Emme ehtineet kiipeämään ylös näköalatasanteelle joten jatkoimme matkaa puiston läpi mm. pusujensillalle.


Toomemägi- puistoalue oli Venäjän keisari Paavali I:n lahja yliopistolle ja kaupunkilaisille ja se on suosittu kokoontumispaikka, alueella sijaitsi muuten todella monta leikkipistoa. Osoitus jälleen kerran mm. siitä, miten lapsiystävällinen kaupunki Tartto onkaan.

Huhtikuun alussa näytti vielä harmaalta maisema, mutta nyt siellä kuulemma ovat jo puiden silmut aukeamassa ja kevät ainakin pari viikkoa edempänä kuin Etelä-Suomessa. Alla puiston ehkä mielenkiintoisin patsas ja tarina, liekö tämä vain 21-vuotiaana kuollut runoilija ja kääntäjä Kristjan Jaak Peterson nuorin koskaan oman patsaan saanut merkkihenkilö? Poikkeuksellisen lahjakas ja ainakin kahdeksaa kieltä puhunut Kristjan ei levännyt laakereillaan lyhyen elämänsä aikana, hän mm. käveli matkat Tartosta synnyinkaupunkiinsa Riikaan 1800-luvun alussa ja silloisilla teillä, melkoinen kaveri!

Nyt meidän olikin jo kiirehdittävä lounaalle yhteen kaupungin tyylikkäimmistä ravintoloista.

RAVINTOLA POLPO

Eläväisellä Rüütlin kävelykadulla sijaitseva Ravintola Polpo on Hotelli Londonin oma ravintola. Hotelli London kuuluu Tartu Hotels- ketjuun ja sen hotelleja kaupungissa on kaksi muutakin, Hotel Sophia ja Art Hotel Pallas.

Vanhan olutpanimon kellariin entisöity ravintola on jo kahminut monta mainintaa Viron 50 parhaimman ravintolan listauksissa ja on juuri sellaista modernia virolaisella käsityötaidolla ja makujen yhdistämisen sinfonioinnilla tehtyä ruokaa, jota on ilo nauttia. Fine diningia silleen sopivan rennosti ja erinomaisen palvelun siivittämänä.

Ravintola Polpo tarjoaa joka päivä useita eri lounasvaihtoehtoja (hinnat n. 4-7 €). Talon itseleivottu leipä ja unelmainen pähkinä-voilevite olivat niin hyvää, että tarjouduimme ostamaan keittiön leipomat leivät mukaamme. Tuona päivänä kun lounastimme sen verran myöhään, leipää ei enää ollut jäljellä ostettavaksi asti. Melkein yhtä hyvää tai jopa parempaakin kuin aiemmin kehumani Muhun leipä.

Pitkä päivä mm. Tarton kansallismuseossa edessä, joten valitsin reilusti proteiineja ankan ja linssien muodossa, ihan pienenä täkynä punaviinikastike, jota rakastan! Pallottelin ensin mielessäni vegeannosta, eli leivitettyä zucchinia maapähkinämajoneesilla tai päivän pastaa!

Naapurin pasta (kuva yllä) oli juuri niin hyvää miltä näyttää, samoin seuralaisten pekoni-perunasalaatti ja se leivitetty kesäkurpitsa (kuvat alla).

Kun oma annos tuotiin silmieni eteen, ei vaivannut enää annoskateus, tämä valintani oli paras: paahdettua ankkaa linssisalaatilla ja punaviinikastikkeella.

Jälkiruokana espresso ja hillittömän kokoinen mustikkamousse kekseillä ja kirsikoilla, ehkä ripauksella rommiakin!

Niin kuin kerroin aiemmassa Tartto-postauksessani ravintola Aparaatista, kaupungin ravintoloiden hintalaatusuhde on erinomaisen hyvä ja ruokaelämykset kyllä jäävät mieleen. Varsinkin tuo Polpon leipä, jo sen vuoksi lounas nousee arvoon melkoiseen.

Ravintolan menua silmäiltyäni nauttisin illallisella Polpossa mustekalaa & chorizoa sekä ankkaravioleja, kuulostavat sen verran herkullisilta.

Vielä jäi kymmeniä kuvia talteen ja palailenpa Tartto mielessä postauksen verran, onhan vielä kertomatta juttua mm. hotellistamme sekä siitä kaupungin kuuluisimmasta kissasta.

*Nopea yhteys Helsinki-Tallinna sujuu vaivattomasti ja ripauksella ylellisyyttä Tallink Megastarin Business-luokassa. Matka-aika on vain 2 tuntia ja aamupäivälähtö klo 10.30 on juuri aamu-uniselle sopiva.

Lue nämäkin

8 Kommenttia

Raija 10/03/2020 - 20:07

Tartto on kaunis kaupunki. Vain yksi lyhyt visiitti tähän mennessä tehty mutta toukokuussa pääsen uudelleen ryhmän mukana.

Vastaa
Beachhousekitchen 24/03/2020 - 13:04

Tartto oli upea ja niin paljon nähtävää! Sinne on päästävä uudestaan, kun maailmantilanne se sallii ; )Nyt voi haaveilla ja suunnitella etukäteen, toivossa on hyvä elää!

Vastaa
Maarit / Sopusointuja_lifestyle 17/04/2019 - 21:55

Istun mökillä saunanjälkeisesssä nirvanassa ja kirjoituksesi myötä paluumatkalla Tarttoon. Vitsit, siellä oli just tuollaista – tajuttoman hyvää ruokaa ja mieluisalla, konstailemattomalla tavalla tehtyä sekä tarjoiltua. Hyvä reissu, hyvää seuraa ja hyvää ruokaa.

Vastaa
Beachhousekitchen 18/04/2019 - 10:12

Ihanaa pääsiäisen aikaa sinne teidän kauniille mökillenne! On aika mahtavaa palata noihin Tartto-reissuseikkailuihin ja lukea postauksistamme kohokohtia, pressimatkat ovat kyllä rankkoja mutta sillä tavalla saakin paljon irti kun on se minuuttiohjelma : )

Vastaa
Outi 16/04/2019 - 20:24

Onpa kaunis tuo puistoalue! Herkullista lounasta olet päässyt nauttimaan. Itse olen ihastunut täysillä Virolaiseen leipään, jota voisin syödä suolaisen voin kanssa helposti puolikkaan kerrallaan 😀
Ihanaa tiistai-iltaa sinulle Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 18/04/2019 - 10:13

Virolainen leipä on maailman parasta <3 Kaunista pitkää viikonvaihdetta!

Vastaa
Tiia 16/04/2019 - 19:46

Apua miten ihana paluu meidän reissuun ja mitä kuvia taas. On niin hauska myös nähdä miten kaikki tekee niin erilaiset jutut. Korjaan kaikki muut ihania kuvia paitsi oma kaksoisleukakuva, haha. 🙂

Ihanaa iltaa Heli. <3

Vastaa
Beachhousekitchen 18/04/2019 - 10:14

On kyllä ollut mielenkiintoista lukea juttuja huippureissustamme ja varmasti tuonne Tarttoon palaan omankin perheen kanssa : ) Mikä kaksoisleuka, näen vaan kaunottaren kuvissa!
Kaunista pääsiäisen aikaa!

Vastaa

Kommentoi