Makuja merellä – menovinkkejä talviseen Tallinnaan

by Beachhousekitchen

Yhteistyössä Eckerö Line & 40+ blogit/Itämerenjoulu-kolmen varustamon pressimatkan* satoa

Itämerenjoulu -kiertueen yksi etapeista oli Tallinna ja miten upeassa talvisessa auringonpaisteessa kaupunki näyttäytyi meille mukana olleille! Pääsimme ihastelemaan kaupunkia Toompean mäeltä, joka sijaitsee vanhan kaupungin yläpuolella ja kuulemaan muutaman hyytävän kummitustarinan! Lounaalle laskeuduimme Raatihuoneen torille, jossa kaksikerroksinen Kaerajaan-ravintola tarjoili meille maistiaisia virolaisen keittiön joulumauista modernisti valmistettuina. Katariinankuja on yksi Tallinnan kuvatuimpia katuja ja sen varrelta löytyy monta käsityöläispajaa ja – studiota, joissa pääsimme kokeilemaan kättemme taitoja. Kotiin meidät vei turvallisesti Eckerö Line ja mm. sen juhlapöydästä myös lisää juttua alla!

Toompean mäki

HAE JOULUMIELI TALLINNASTA ECKERÖ LINEN KYYDISSÄ

Helsinki-Tallinna väliä kulkeva M/S Finlandia on vikkelä Suomenlahden ylittäjä: matkustusaika on 2 h 15 minuuttia ja lähtöjä on vuoden 2018 alusta ollut 3 päivässä. Ensimmäinen lähtö Tallinnasta Helsinkiin on jo klo 6.00 (ma-la). Vuonna 2017 Eckerö Linen matkustajamäärä oli puolitoista miljoonaa, tänä vuonna matkustajamäärät ovat kasvaneet 24 % ja 1,8 miljoonan matkustajan raja ylittynee tämän vuoden lopussa.

Jouluristeilyt ja – yhdistetyt hotellilomat kasvattavat suosiotansa vuosi vuodelta ja myös Eckerö Line tarjoaa Joulu Tallinnassa -paketteja (hinnat alkaen 180€/hlö/2hh/3 vrk). Suosittelen kokemaan stressivapaan joulun kerrankin, aina ei tarvitse tehdä kaikkea itse ja 2-3 päivän joululoma voi saada ihan uudet ulottuvuudet ja rentoutumisen tunteen valmiissa puitteissa.

Itämerenjoulu

Tiedoksi! M/S Finlandia on parin viikon telakointitauolla 2.-12.1.2019 teknisten huoltotoimenpiteiden sekä ympäristöystävällisyyteen ja matkustusmukavuuteen liittyvien uudistusten vuoksi. Uudistuksista sen verran, että massasähkövalmiuteen siirtyminen tulee vaikuttamaan melun pienenemiseen yöaikaan, kun laivan oman moottorin ei tarvitse olla enää käynnissä laiturilla ollessa. Laivaan tulee myös uusi sisäänkäynti, se sujuvoittaa ja nopeuttaa laivaan lastausta. Laivan hyttien ja yleisten tilojen tekstiilejä ja pintoja uusitaan ja mm. tanssiravintola Nosturi saa uutta ilmettä ja kalusteita. Iso ja toivottu muutos on buffet-ravintolan sisäänkäynnin muutos, joka nopeuttaa ravintolaan pääsyä. Tiedossa siis erinomaisia parannuksia meille tiuhaan väliä matkustaville!

P.S. En muuten tiennyt, että M/S Finlandialta löytyy todella tyylikäs ja tilava Captain’s Lounge, jonka saa vuokrattua edulliseen hintaan max. 15 hengelle ja sinne voi myös etukäteen varata tarjoilua. Ei hassumpi tapa matkustaa ja kilistellä tulevalle reissulle vaikkapa pienemmänkin porukan kesken!

captain's lounge

JUHLAPÖYTÄ ECKERÖ LINELLA

Eckerö Linen juhlapöytä ei ole pelkästään jouluruokia täynnä, vaan mukana on myös juhlavia klassikoita ja onhan buffet todellinen makujen sateenkaari, josta kukin voi koota omat lempiannoksensa. Seitsemän kertaa vuoden aikana vaihtuva menu takaa sen, että tarjolla on aina kyseisen satokauden maut aidoimmillaan ja parhaimmillaan. Ruokien omavalmistusaste on jopa 80%. Eckerö Line on mukana myös Portaat luomuun -ohjelmassa ja mm. kaikissa laivan kahviloissa ja ravintoloissa tarjottu kahvi on Kulta Katriina luomu suodatinkahvia ja aamiaispuuro on luomukaurapuuroa.

Joulukauden 2018 juhlapöydästä löytyy monipuolisesti kala-, liha- ja kasvisruokia, itse keskityin jälleen kerran kalapöydän antimiin. Punajuuren ystävä varmastikin ilahtuu piparkakkupaahdetuista punajuurilohkoista ja lihan ystävää hemmotellaan suussa sulavalla härän fileellä. Perinteisten makujen ystävät tuskin ohittavat kinkkua, lipeäkalaa sekä laatikoita. Todella maistuva uutuus juhlapöydässä oli paneroitu kukkakaali voissa paistettujen porkkanoiden ja paahdettujen hasselpähkinöiden kanssa, oikein maistuva ja kivasti esille laitettu kasvisruoka!

Eckerö Linen keittiöpäällikkö Tuomas Sillanpää (kuva alla) esitteli meille juhlapöydän antimia ja mm. sinappimarinoitu leipäjuustosalaatti nousi sieltä omaksi suosikikseni. Se on kuulemma jo klassikko ja löytyy melkein aina buffetpöydästä. Ennakkoon ostettuna juhlapöytä maksaa 28-30 euroa (riippuen lähdöstä) sisältäen myös kahvin sekä alkoholipitoiset hanajuomat.

Eckerö Line

ItämerenjouluItämerenjouluJuhalpöytä eckerö linejuhlapöytä ItämerenjouluVoiko ruokakuvia olla koskaan liikaa? No ei tietenkään, tässä vielä juhlapöydän parhaimpia paloja!

Itämerenjoulu

Eckerö line ItämerenjouluEckerö Linen buffetEckerö linen juhlapöytäTOOMPEAN MÄELLÄ KUMMITUSJAHDISSA JA MAISEMIA IHASTELEMASSA

Tallinnan loma alkaa mukavalla reippailulla, kun kiipeää ensiksi Toompean kukkulalle ja ottaa vaikka selfien kuuluisan ja kesyn birdien (ks. alla) kanssa! Kaupungin parhaimmat näköalat aukeavat juuri täältä ja moneen suuntaan.

Tallinna Itämerenjoulu

ItämerenjouluToompea edusti keskiajalla Tallinnan yläkaupunkia ja vallan keskittymää, ympäristössä voi kuljeskella ja kierrellä itsenäisesti, mutta opastetulle kierrokselle osallistuminen avaa eläväisesti paikan historiaa. Oppaamme historiallisia faktoja vilisevä tarina ottaa vauhtia ja saa viehkeään valtaansa, kun tietyn taistelun tai vuosiluvun käänteeseen liittyy henkilö, joka vieläkin tänä päivänä näyttäytyy satunnaisesti alueella yöpyville tai siellä liikkuville. Kummituksia voi siis aistia näissä maisemissa.

Vaikket uskoisi yliluonnolliseen, niin ainakin alueen historia on äärimmäisen mielenkiintoinen ja jäljellä oleviin torneihin kannattaa tutustua.

Toompea Eckerö Line

Kummitusteemaisia kierroksia oppaan johdolla järjestetään englanniksi, suomeksikin löytyy, jos olet hyvissä ajoin liikenteessä ja varaat kierroksen etukäteen. Kierrokset kulkevat osin ulkona, joten varaudu pukeutumalla lämpimästi varsinkin talviaikaan. Kiek in de Kökin 38 metrinen puolustus- ja museotorni (kuva yllä) on myös käynnin arvoinen keskiaikaisen Tallinnan elämästä kiinnostuneille.

Tallinna

Toompea mäki

Tallinna ItämerenjouluTiesitkö muuten, että tykin kuula saattoi kulkea jopa viiden kilometrin matkan? Historia on vavisuttavan läsnä täällä ja kun palasin kotiin, oli etsittävä lisätietoa mm. 1200-luvun tapahtumista. P.S. Kun kaipaat lämmikettä ja pikkusyötävää, pistäydy Neitsitornin museokahvilassa, kipuaminen ylös kannattaa, näköalat huikaisevat!

Tallinna

KAERAJAAN TARJOILEE MODERNEJA MAKUJA

Raatihuoneen torin laidalla (Raekoja Plats 17) sijaitseva ravintola Kaerajaan tarjoaa näköalapaikan juuri Euroopan kauneimmaksi äänestetylle joulutorille, joka ilostuttaa ja vilkastuttaa kaupungin elämää 5.1.2019 saakka. Perinteisiä ruokia modernisti sovitettuina, sitä oli lounaallamme luvassa.

kaerajaan

Alkuruokana saimme lajitelman, jossa oli mm. monnikalalla täytettyä makisushia. Riisi oli korvattu ryyneillä ja maistui minulle erinomaisen hyvin! Myös sillitartarannos oli kaunis kuin kukka!

Kaerajaan

ItämerenjouluMakeahko ja syvän kurpitsainen pikku cappuccino oli välikeittona, kurpitsakeitto kuulemma kuuluu virolaisen joulun ruokaperinteisiin. Perinteisempiä virolaisia jouluruokia edusti ravintolan pääruokalajitelma, josta löytyi mm. lihasylttyä, verimakkaraa, mustajuurta, pikkelöityä kurpitsaa ja hapankaalia.

Kauniita annoksia ja aitoja virolaisia makuja, sijaintikin mainio! Hauskana detaljina ravintolan toisen kerroksen WC, se sijaitsee nimittäin vanhassa savupiipussa ;-)

Tallinna kaerajaan

ItämerenjouluKAUNEIMMAT KÄSITYÖT JA DESIGNASTIAT KATARIINAN KÄYTÄVÄN PUTIIKEISTA

Vanhassa kaupungissa Vene- ja Müürivahe -kadut yhdistävä kaunis ja romanttinenkin Katariinankuja (Katariina Gild) on täynnä käsityöläis- ja taidetiloja sekä gallerioita.

itämerenjoulu

TallinnaKatariinan Killan savipajassa on mahdollisuus tutustua keramiikan työprosessiin ja ostaa valmiita tuotteita galleriasta. Pääsimme valmistamaan oman saviastian, meillähän heti yhdessä Tuulin kanssa roihahti luovuuskipinä, eikä olisi malttanut millään lähteä pois – on kyllä mielenkiintoista nähdä miltä lautasemme näyttävät, kun ne lasituksen jälkeen saapuvat Suomeen. Jos workshop ja käsien iskeminen saveen kiinnostaa, lisää voi tiedustella täältä. Kanssamme savikodassa askaroi Jonna Lempipaikkojani -blogista, kannattaa myös käydä lukemassa hänen matkakertomuksensa. Kiitos tämän etapin emännöimisestä Luova Comms & Rauha Kiljunen-Ruotsalainen ♥

Itämerenjoulu

Itämerenjoulu*Kolmen varustamon (Viking Line, Tallink Suomi ja Eckerö Line) yhteistyössä järjestämä lehdistömatka

Samasta reissusta kirjoittelin jo aiemmin: Hiiohoi, Itämeren joulu horisontissa- Tallink Suomi.

captain lounge

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

4 Kommenttia

Tuuli - Lumo Lifestyle 12/12/2018 - 22:43

Toompealla tulee harvoin käytyä, vaikka sieltä on upeat näköalat ja paikalla mielenkiintoinen historia.

Savityöpaja oli todella kiva, olisipa aikaa ollut enemmän. Toivottavasti lautasesi kestää lasituksen ehjänä, se on niin kaunis!

Vastaa
Beachhousekitchen 16/12/2018 - 15:07

Jännityksellä odotetaan minkälainen on lopputulos, se sun tekemäsi kulho vasta kaunis oli!

Vastaa
Outi 12/12/2018 - 19:28

Upeilta astioilta ruokakin maistuu paremmalta :) Upeita nuo saviastiat. En ole vieläkään päässyt kokemaan Tallinnan joulutoria. Ihastelen sitä aina kuvista ja ymmärrän hyvin, miksi se valittiin Euroopan kauneimmaksi.
Herkullista keskiviikkoa sinulle Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 16/12/2018 - 15:09

Kiitos. Tallinnan joulutorilla on kyllä ihan erikoislaatuinen tunnelma, en ole samaa kokenut missään vielä <3

Vastaa

Kommentoi