NO NAME yllätysmenu & Södermalmin parhaat menovinkit

by Beachhousekitchen
8 Kommenttia

Yhteistyössä Viking Linen kanssa

Miltä kuulostaa aurinkoinen päivä Tukholmassa Södermalmin kotoisassa kaupunginosassa rennosti kuljeskellen ja yhdeksän ruokalajin huippuillallinen odottamassa takaisin laivalla, kun ei enää jaksa metriäkään kävellä? Viime Tukholman reissulla Viking Line M/S Gabriellalla skippasimme laivan buffan sekä meno- että paluumatkalla ja nautimme sen sijaan laivan à la carten antimista. Ensimmäisen illan erinomaisesta Grande Cuisine -ranskalaisesta menusta kirjoitin jo aiemmin ja odotukset olivat siksi korkealla toisen illan No Name -ravintolan yllätysmenua kohtaan.

KOLMEN TUNNIN RUOKAMARATON NO NAME -RAVINTOLASSA EI JÄTTÄNYT MOITTEEN SIJAA

No Name on skandinaavisen raikkaasti sisustettu, modernia ruokaa ja elämyksellisiä joko 7 tai 9 ruokalajin menuja tarjoileva ravintola Viking Linen Gabriellalla. Kauniisti toteutettuja luonnon elementtejä niin sisustuksessa kuin taiteellisen yksityiskohtaisissa ruoka-annoksissa. Rouhevaa fine diningia maku edellä, eikä jäänyt nälkä, vaikka annokset ovat pienehköjä. Kokonaisuus on niin loisteliaasti hiottu yhteen ruokalajien ja juomapaketin valintojen myötä, että ruokaelämys todella hipoo niitä parhaita koskaan kokemiani.

No Name -menuista valitsimme sen pidemmän, eli yhdeksän ruokalajia (ennakkoon 49 €, laivalla 52 €*) sisältävän maistelumenun, jonka sisällöstä sai vain osittaisia viitteitä makuparit paljastavasta taulusta alla.

Olimme valmiita kokkien intohimoa ammattiinsa uhkuvalla asenteella ja ammattitaidolla laadittuun illan menuun vahvistettuamme ensin, että ei ole menun sisältöön vaikuttavia ja huomioitavia allergioita tai ruokavalioita. Salaisesti toivoin sen kuitenkin sisältävän enemmän kala-merenelävä-kasvislinjaa ja sain niitäkin, mutta myös ihan hillittömän herkullisia lihamaistiaisia!

Samalle pöytäseurueelle tarjoillaan aina sama maistelumenu ja jotta erikoisruokavaliot pystytään parhaiten ottamaan huomioon, kannattaa ne ilmoittaa heti matka- ja pöytävarausten yhteydessä. No name – ravintolasta pöytä on syytä varata tosiaan hyvissä ajoin, joskin paikan päällä varaus voi onnistua riippuen ennakkovaraustilanteesta.

Valitsimme menuun sopivan juomapaketin (35 €, lyhyemmälle menulle 29 €). Alkuun henkilökunnan suosittelema, englantilaista, samppanjan valmistusmenetelmällä tehtyä Gusbourne Blanc de Blancs -kuohuvaa ja keittiön tervehdys, espresson kokoinen, villisorsan lientä sisältävä aromikas consommé -kirkas keitto.

Menun varsinainen ensimmäinen alkupala oli lohta lempeässä piimäkastikkeessa ja lisukkeina juuri uunista tulleita lepuskoita tai rieskoja, kummalla nimellä vain, mutta vaahdotetun voin kanssa pienimuotoinen ruokataivaaseen lento heti alkuunsa. Viini Ranskasta, Belleruche Cotes-du-Rhone M. Chapoutier.

Seuraavaksi yllätyskukkanen, makeatako tähän väliin?


Suussa sulavaa peuran lihaa carpaccion muodossa, sienisalaatti ja friteerattu hapanjuuriyllätys kuoren alla. Yllättäviä rakenteita ja seuralainen, joka ei niin innostu sienistä, oli myyty. Viininä elegantti ja pyöreähedelmäinen, riistalle täydellisesti sopiva Domaine Fouassier Sancerre Rouge.

Sen jälkeen kurvattiin hakemaan innostusta Marsalkka Mannerheimin keittiöstä ja luvassa olisi Vorschmak- lihapataa modernisti tehtynä ja tarjoiltuna. Unelmaisen aromikasta ja pitkään kypsennettyä lihaa, perunablinejä, fenkolia, punajuurta sekä smetanaa. Saattopoikana Marskin ryyppy.

Juomapaketin vaihtoehto tälle annokselle oli runsasvaahtoinen ja miedosti humaloitu Weihenstephaner -olut, mutta Vorschmack maistui myös runsaskuplaisen Vichyn kanssa, kun itselle ei olut maistu. Juomapaketin muuten saa alkoholittomanakin halutessaan. Kun kuunteli toisella korvalla muiden pöytäseurueiden ajatuksia ruoasta, niin yhtä ihastuneita palautteita annettiin sieltäkin – tämä ruoka on taivaallisen hyvää ja tuntuu, että paremmaksi muuttuu, vaikka jo alku oli niin jäätävän kovaa tasoa!

Nyt oli parin liha-annoksen jälkeen tulossa jotakin kevyempää kenties? Menussa lukee Sipuli, kevyempi linja oli tässä vaiheessa tervetullut juttu, olisihan kuusi annosta vielä tuloillaan.

Annoksena siis spelttirisotto, joka sai yllensä kevyesti karamellisoidun ja savustetun sipuliliemen, mukana myös Västerbottenost-juustoa. Risottojen rakastaja sekosi tässä vaiheessa ja onneksi sain selville tarjoilijoiltamme, että samaisesta speltistä keitetään myös á la carte -aamiaisen puuro.

Tuo sipuliliemi ja kokonaisuus, voisin syödä joka päivä! Puolimakea ja orvokkisen runsas Domaines Schlumberger Gewurztraminer -valkoviini taittoi juuston vahvaa suolaisuutta, minulle toimi, seuralaiselle aavistuksen makeahko, muttei jäänyt juomatta.

Kalaa oli nousemassa seuraavaksi avokeittiöstä, jonka menoa pystyi hyvin seuraamaan ikkunan takaa. Itselle kuha on ehkä aavistuksen arkinen kala, sitä kun tulee syötyä sen verran usein, mutta keittiö oli onnistunut jo lisukkeilla saamaan kuhasta salonkikelpoisen fine dining fisun! Jälleen kerran sekunnilleen täydellinen kypsyys kalassa, seurana paistettua ja pikkelöityä mustajuurta ja kalakermavaahtoa. Joskus pieniä (piperrys)annoksia syödessä saa todellakin etsiä sitä 1 x 1 cm kastiketippaa lautaselta, mutta näissä annoksissa ei onneksi oltu kikkailtu liikoja, vaan annettu ruokanautiskelijoille juuri niitä makuja ja elämyksiä sillä mitalla, että takaisin tulevat hyvän ruoan perässä! Me kyllä tulemme ja voin suositella tätä elämystä muillekin, vaikka ei olla edes puolivälissä.

Voisiko Gabriellan keittiö loihtia vielä jotakin parempaa pöytäämme, jossa oltiin jo aika onnesta sekaisin tähänastisista makuelämyksistä? Kyllä näköjään voi, sillä nyt tultiin lujaa etuviistosta annoksella, jossa vaatimattomasti sanat maa-artisokka & muna. Laitoin jo heti siltä istumalta annoksen kuvan instagram-tililleni, sillä nyt oli piirun verran pisimmän korren vetävä annos edessäni. Paahdettua maa-artisokkaa, maa-artisokkapyreetä, muikun mätiä ja täydellisen valuva uppomuna.

Uusi-Seelantilaisessa Ant Moore Signature Series Sauvignon Blancissa alkukesän kuivaa raparperia ja puutarhan vihreitä sävyjä, sopivasti hedelmäinen ja mädille sopiva viini.

Tässä vaiheessa olisin jo voinut siirtyä jälkiruokaan, mutta yksi pääruoka-annos oli vielä tulossa. Pitkään haudutettua vasikanposkea, paahdettua sellerinlientä, kevyesti savustettua luuydintä ja mm. pikkelöityä karpaloa sisälsi tämä Vasikka & Selleri -nimellä kulkeva annos. Niin hyvää ja vielä kerran niin h y v ä ä. Erinomaisen laadukkaista raaka-aineista tehtyä ruokaa ja tavattoman kauniisti esille loihdittuna on ilo syödä. Seurana Chronicle Vineyards Douro Red– punaviini, jonka voisin jo pelkän etiketin perusteella ostaa.

Nyt pieni tauko ennen kahta jälkiruokaa. Ensiksi tullut raparperiyllätys oli sopivan kepeä ja raikasti makumaailmaa, viineissä mentiin makeisiin jälkiruokaviineihin, laseissa jalohomeinen ja täyteläinen Chateau Pierre-Bise Coteaux du Layon-Beaulieu Rouannieres.

Joko tämä yllätyksiä täynnä ollut maistelumenu oli jo loppusuoralla? Tässähän tulee lähes haikea mieli, ihanan rentoa ja rauhallista nautiskelua melkeinpä 3 tuntia, ei jonottamista buffetissa tai hoppua mihinkään suuntaan – ruokaelämys aalloilla ihan parasta laatua!

Joku jossain osasi lukea ajatukseni, sillä olin aina haaveillut yhdistää tyrnin ja salmiakin. No nyt oli luvassa Tyrniä & Lakritsia, menun sykähdyttävä lopetus. Illan viimeinen viini Toscanasta, Fattoria Le Pupille SolAlto – hunajaa, aprikoosia ja paahdettua mantelia. Loistavasti löydetty viini, joka sopi lakritsin makuun.

No Name – ravintolan yllätysmenu oli kyllä jokaisen euron arvoinen – jäimme miettimään olemmeko samalla hinnalla koskaan maissa syöneet näin hyvin? Sama juttu viinien kanssa, laadukkaita ja erikoisiakin valintoja, ei mitään bulkkiputeleita. Suosittelen valitsemaan viinipaketin, sillä se on puoli elämystä.

Menun annokset vaihtelevat jonkin verran, mutta koko menua ei vaihdeta koskaan täysin kokonaan, eli samoja herkkuja on varmasti menussa kevään risteilyilläkin! Kiitokset keittiöön, menu oli fantastinen kokonaisuus sekä erityiskiitokset salihenkilökunnalle, Hannele, Henry ja Sanna. Saimme todella asiantuntevaa ja koko ruokanautinnon kruunaavaa palvelua!

*7 ruokalajin menun hinta etukäteen ostettuna 42 €, laivalla 45 €. Ajan tasalla olevat Viking Line alusten ravintoloiden hinnat ja muut tiedot löytyvät Viking Linen sivuilta.

ILTAPÄIVÄ SÖDERMALMILLA – TIESITKÖ, ETTÄ PÄÄSET TERMINAALISTA KÄVELLEN TUKHOLMAN TRENDIKKÄIMMÄLLE ALUEELLE?

Jos aikaa Tukholmassa on vain se muutama tunti, tässä vinkit niille, jotka ovat aiemmin ottaneet bussin vaikkapa Vanhaan kaupunkiin tai nähneet jo kaupungin päänähtävyydet. Kävellen kun pääset todella nopeasti trendikkäälle Södermalmin alueelle, jossa me vietimme 3-vuotiaan kanssa mukavan iltapäivän rennosti ilman sen kummempia etukäteissuunnitelmia. Kun pääsimme takaisin laivaan, näytti askelmittari 13 kilometriä, joten ansaitsimme kyllä tuon yllä kuvailemani No Name -ravintolan yhdeksän ruokalajin maistelumenun!

Viking Linen Tukholman terminaalista kannattaa ottaa suunta heti oikealle, ylittää parit valot Folkungagatan- kadulle ja reippailla mäki ylös kohti Södermalmin keskustaa. Heti 200 metrin päässä mäellä kannattaa kääntyä oikealle (Erstagatan) ja kävellä parikymmentä metriä Fjällgatanille. Mitkä näköalat täältä aukeavatkaan yli Tukholman!

Södermalm on hyvin käveltävissä ja helposti hallittavissa oleva kaupunginosa, jonne tuskin eksyy ja jos eksyy, aina kannattaa etsiytyä sille Folkungagatanille, jota pitkin pääsee takaisin laivalle. Paljon kävelykatuja, kauniita rakennuksia ja yllättävän monta leikkipuistoa, joissa pysähdyimme muutaman kerran leikkimässä ja istahtamassa.

Ainoat käyntikohteet jotka etukäteen selvittelin ja joissa halusin käydä olivat Designtorget, Södermalmin kauppahalli sekä Urban Deli. Muuten liikkuisimme Södermalmilla ilman sen kummempaa plania.

DESIGNTORGET – SISUSTAJAN JA KOTOILIJAN PARATIISI

Skandinaavisen sisustamisen inspiroivaan ja valoisaan tavarataloon suuntasimme heti satamasta. Södermalmin Designtorget sijaitsee Götgatanilla (31), jolta muutenkin löytyy monenmoista putiikkia ja liikettä ennen kadun laskeutumista Slussenin suuntaan. Tekstiilejä, astioita, kirjoja, erikoisempia elintarvikkeita, design-esineitä, valaisimia, kodintarvikkeita ja -koristeita – inspiroiva elämys tämä Designtorget!

SÖDERMALMIN KAUPPAHALLI MEDBORGARPLATSEN -AUKIOLLA

Söderhallerna-kauppahalli- ja ostoskeskuskompleksi sijaitsee aivan Södermalmin sydämessä Medborgarplatsenin aukiolla.

Juustoja, kalaa, mereneläviä, lihoja ja leivonnaisia tarjoavien tiskien vilskettä ja rentoa asiakaspalvelua on mukava seurata. Kauppahallista löytyy myös pikkuputiikkeja, kahviloita ja ravintoloita.

URBAN DELI – RUOKANAUTISKELIJAN UNELMAPAIKKA

Muutama vuosi sitten yrittäjyyskurssilla maalailin ihannekuvaa ja ehkä Helsinkiin toteutettavissa olevaa ruokanautiskelijoiden kohtaamispaikkaa, josta voisi hakea ruokaostoksensa ja jossa voisi samalla kahvitella, syödä sekä ottaa viinilasillisen! Kauppahalli, ravintola, leipomo ja elintarvikeliike samassa, vähän niin kuin ruotsalaisten Urban Deli! Ei toteutunut unelmani silloin, ehkä joku päivä.

Nytorget -kadulla sijaitseva Urban Deli on yksi yhdeksästä Urban Delin toimipisteestä Tukholman kaupungin alueella. Kävimme pariin otteeseen ihastelemassa paikan ainutlaatuista tunnelmaa – pöytä olisi pitänyt varata hyvissä ajoin ja jonkin aikaa jonotettuamme baaripaikoille, päätimme kuitenkin ottaa take away -eväät läheiseen puistoon. Urban Deli on niin suosittu ja kehuttu paikallisten keskuudessa joten pöytävaraus tänne on ehdoton seuraavalla kerralla.

Kauniissa Nytorget -puistossa oli kiva levähtää hetki ja nauttia aidoista Urban Delin puusteista kanelilla ja kardemummalla.

UUSI LÖYTÖ: IHASTUTTAVAN VÄRIKÄS JA RUNSAS FAT CAT HOUSE & GARDEN -LIIKE

Fat Cat House & Garden -huonekalu- ja sisustusliike (Renstiernas gata 24) oli mitä ihanin löytö ja täältä mukaan tarttui mm. edellisessä postauksessa nähty leikkuulautanen/tarjotin.

Keväisen Tukholman terveisiä tässä vielä lisää muutaman kuvan välityksellä, lämmin kiitos Viking Line & Tukholma, tämä reissu jäi ikuisesti mieleen ja muistoihin <3

Lue nämäkin

8 Kommenttia

Peggy 26/04/2019 - 09:54

Olemme olleet perheen kanssa muutama vuosi sitten NO NAME ravintolassa ja oli silloinkin aivan upea menu ja kattaus. Lasten kanssa istuimme 4 tuntia pöydässä, se on tähän mennessä enkka 😀

Ihanaa viikonloppua teidän perheelle <3

Vastaa
Beachhousekitchen 29/04/2019 - 12:07

Kiitos <3 Wow, mikä suoritus, 4 tuntia, varmasti jäi ikuisesti mieleen. No Namen menuuta muistellaan varmaan vielä kiikkustuolissakin!

Vastaa
Outi 25/04/2019 - 20:56

Sulla on uusi sivusta seuraaja täällä kuule. Mies taas tuossa katseli läpi tämän postauksen minun kanssa ja aikoo kuulemma blogisi innostamana tehdä viikonloppuna kalaruokaa ja ostaa kunnon leipää 🙂
Herkullisen näköinen menu kyllä!
Ihanaa loppuviikkoa sinulle Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 29/04/2019 - 12:08

Ihana kuulla & ihan mahtavaa uutta viikkoa ja wapun odotusta!

Vastaa
Tiia k 25/04/2019 - 19:39

Mikä postaus ja mitkä kuvat. Ruoat. 😋😋😋😋💗Tuli monta uutta vinkkiä ja tänne on hyvä palata, kun seuraava reissu tiedossa.

Ihanaa loppuviikkoa Heli🤗

Vastaa
Beachhousekitchen 29/04/2019 - 12:08

Vinkkejä aina tarvitseekin : ) Ihanaa uuden viikon alkua!

Vastaa
Tuuli - Lumo Lifestyle 25/04/2019 - 15:24

Södermalm on niin kiva, aina jotain uutta nähtävää. Monet ruokatuliaisetkin on hankittu Södermalmilta.

Urban Deli on ollut aina täynnä kun olemme olleet siellä, viimeksi tilaa olisi ollut reilusi, mutta olimme tietysti juuri syöneet.

Yllätysmenu-konsepti vaikuttaa kiinnostavalta, täytyykin kokeilla seuraavalla Tukholman-matkalla.

Vastaa
Beachhousekitchen 29/04/2019 - 12:09

Yllätysmenua suosittelen ehdottomasti, ei yhtään pettymystä, täyttä tykitystä koko setti! Paljon tuotiin ruokatulkkuja mm. näkkäriä ja pastoja, nam!

Vastaa

Kommentoi