PAPRIKAINEN LINSSI-NACHOPELTI – maukas kastike toimii pastankin kanssa!

by Beachhousekitchen

Oikein herkullista uutta vuotta! Kehoa on nyt kuunneltu ja on aika lisätä enemmän kasviksia ruokavalioon – tehdään se makuhermoja kutkuttavalla tavalla. En ole äärilaitojen kulkija, joten totaaliset ton ton -haasteet jätän väliin ja teen maltillisempia korjausliikkeitä, joilla on mahdollisuus säilyä arjessa myös tammikuun jälkeen. Pitkät talvikuukaudet edessä ja vielä kotoillen, joten kyllä se hyvin tehty ruoka on, joka lohduttaa ja saa myös voimaan hyvin! Lihapitoisen joulukuun jälkeen niveletkin kiittävät, kun viikkoihin lisää kasvisruokapäiviä.

Kyllähän takaisin ruotuun -päiviä tai viikkoja on hyvä pitää juhlakauden jälkeen, itselle sopii se, että jos viisi päivää syö laadukasta perusruokaa ilman herkkuja, niin viikonloppuisin voisi syödä rennommin. Sokerikoukun taltuttaminen ei ihan helpoin jobi ole, varsinkaan silloin kun niitä konvehtirasioita kaapeista vielä löytyy. Onneksi kuitenkin talvi näyttää talvelta etelässäkin ja ulkoilu kutsuu, sillä kaikenlainen reippailu kohottaa mielialaa ja saa ryhtiä suoremmaksi, vaikkei salille pääsisikään. Sopivan balanssin löytäminen stressaamatta olisi se punainen lanka syömisten, painonhallinnan ja hyvinvoinnin suhteen.

PUNAISET LINSSIT = OIKEA PROTEIINIPOMMI

Punaiset linssit ovat yksi suosikkini, kun puhutaan lihankorvikkeista. Sen tässä on oppinut vuosien varrella, että vähäproteiininen ja liian niukka ruokavalio vain tekee vihaiseksi ja saa aikaan kroonisen nälkätilan. Minulle ei siis sopisi puputtaa pelkkää kylmää vihersalaattia, jos haluan keventää tai syödä vähemmän. Hyvät kasviproteiinin lähteet ovat siis tervetulleita jokapäiväiseen ruokavalioon!

Nachopeltiin tuleva paprikainen linssikastike on muuten loistava pastan kanssa tai nestettä lisäämällä se toimii keittonakin. Valkosipulituorejuustolla maustettu kastike on runsaan maukas, joten erillistä cheddarkastiketta ei tämä vuoka enää kaipaa.

Punaisia linssejä ei tarvitse keitellä tai käsitellä, ne huuhdotaan juoksevan veden alla ja lisätään ruokaan ihan loppuvaiheessa, etteivät puuroudu.

Todella helppo, nopea, ravitseva ja värikäs herkutteluvuoka viikonloppuun!

VIVA LA MEXICO

Nachot veivät ajatukset Meksikoon ja pitikin ihan selata läpi kuvia reissultamme Jukatanin niemimaalle muutamia vuosia sitten. Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva historiallinen temppelikaupunki ja arkeologinen kohde Chichén Itzá oli kyllä kaiken hehkutuksen arvoinen. Aika todellakin pysähtyi aluetta kiertäessä ja vieläkin oppaan kertomukset julmista “peleistä” ja ihmisuhreista sykähdyttävät. Hieno paikka, mutta tuon päivän jälkeen kyllä piti nollata pää ja keho todella oudon raskaista energioista rantalomaillen ja margaritoja nauttien.

Matkoilta rahdatut “matkamuistot” ilahduttavat varsinkin nyt, kun ei ole tietoa tulevista reissuista vielä aikoihin. Vieläkin hymyilyttää samaiselta Meksikon matkalta ostettu massiivinen kissa- tai jaguaarijumala saviseinätaulu, jonka hinta oli vaivaiset 100 pesoa, eli vain nelisen euroa. Se painoikin sitten sen verran paljon, että sain pulittaa sadan dollarin ylipainomaksun maasta poistuttaessa. Matkalaukkua täyttivät myös tuo käsinmaalattu meksikolainen juomalasi- ja kannusetti (kuvassa yllä). Piti ihan tuoda se pölyttymästä kaapin perältä kuvaan ja voisihan tuota käyttää useamminkin. Tosin rommia tulee aika harvoin juotua, mutta inkiväärishoteille aamuisin olisi aika sähäkkä kannu ja lasit. Sittemmin painavat tai tilaa vievät matkamuistot ovat vaihtuneet jääkaappimagneetteihin..

Valmiin ja uunista tulleen nachovuoan päälle voi laittaa tomaattilohkoja (tai halutessasi laita tomaatit jo kypsennysvaiheessa vuokaan), avokadoa, yrttejä, chiliä ja versoja. Tätä eivät ehkä Meksikossa sulattaisi, mutta revin päälle myös puhvelin mozzarellaa, joten tuli oikein ruokaisa tästä nachopellistä! Kastiketta tulee reilusti, joten sitä voi jemmata seuraavan päivän lounaspastoihin. Ohjeen mukaisesta määrästä nachoja tulee uunipellillinen, voit myös jakaa määrän valmiiksi annoksiksi ja paistaa pienemmissä uunivuoissa.

linssi nachopelti paprikainen

LINSSI-NACHOPELTI

Oikein herkullista uutta vuotta! Kehoa on nyt kuunneltu ja on aika lisätä enemmän kasviksia ruokavalioon – tehdään se makuhermoja kutkuttavalla tavalla. En ole… Makumatkalla PAPRIKAINEN LINSSI-NACHOPELTI – maukas kastike toimii pastankin kanssa! European Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

1 pss (185-200 g) nachoja

150-200 g raastettua cheddarjuustoa

KASTIKE

1 punasipuli

1 suippopaprika

1 rkl kasviöljyä

1 tl paprikajauhetta

1 tl juustokuminaa

400 g tomaattimurskaa

1 prk (100 g) Creme Bonjour - tuorejuustoa esim. kreikkalainen valkosipuli 

1 prk (380-400 g) punaisia linssejä

suolaa ja mustapippuria

LISÄKSI

kirsikkatomaatteja

salaattia tai versoja

avokadoa 

mozzarellaa

korianteria

limelohkoja

chiliä

mustapippuria

 

Ohje:

  1. Pilko kastikkeeseen tulevat sipuli ja paprika pieniksi kuutioiksi. 
  2. Kuullota niitä tilkassa öljyä ja lisää paprikajauhe. Lisää myös juustokumina. 
  3. Lisää tomaattimurska ja anna hautua miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia.
  4. Lisää tuorejuusto ja sekoita kunnolla. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria.
  5. Lisää lopuksi linssit. 
  6. Levitä 2/3 osaa nachoista pellille ja lusikoi linssikastiketta päälle.
  7. Ripottele osa cheddarjuustoraasteesta pinnalle ja asettele loput nachot päälle.
  8. Lisää loppu juustoraaste ja anna paistua 200-asteisessa uunissa sen aikaa että juusto sulaa (n. 10-12 min).
  9. Lohko päälle kirsikkatomaatteja, avokadoa ja mozzarellaa.
  10. Purista päälle limen mehua ja rouhi mustapippuria. 
  11. Mausta korianterilla ja chilillä halutessasi.

Lue nämäkin

3 Kommenttia

Maiju 10/01/2021 - 15:10

Matkoista haaveillaan varmaan monessa osoitteessa, ja kyllä ihania matkamuistoja on kiva katsella ja palata takaisin reissuihin. Ja tämä on kyllä niin ihanan kuuloinen resepti♥ Teen itse linssikeiton tämänkaltaisella ohjeella, mausteet ehkä siinä enemmän aasialaistyyppiset. Tämä menee kyllä kokeiluun pastan tai vaikka riisinkin kanssa.

Vastaa
Tuuli - Lumo Lifestyle 07/01/2021 - 19:27

Nachovuoka on niin hyvää, linssikastike tuo vafmasti oman maukkaan lisäns.

Matkailua on vähän ikävä, joulun pyhinä katseltiin yhdessä Youtubesta livekävelyjä Tokiosta ja haaveiltiin matkoista. Meksikossa olen käynyt vain pikaisesti, kaksi kertaa saman päivänä. Ensin veneellä Rio Granden yli lähikylään ja myöhemmin vielä uimalla edes takaisin! Laittomasti, totta kai. Ei taitaisi enää onnistua.

Vastaa
Outi 07/01/2021 - 18:12

Nachopellit on kyllä niin herkkuja ja juurikin tuo, että täytteinä voi käyttää vaikka mitä omia lemppareita.
Herkullisen näköistä ja kivoja Meksiko muistoja samalla <3
Ihanaa loppuviikkoa sinulle Heli!

Vastaa

Kommentoi