Yhteistyössä Viking Linen kanssa
Ranska on kulinarismin ja gastronomian kehto – maa jonka keittiö on jälleen vahvasti nousemassa ravintolakartoille. Ranskalaisen keittiön kulmakivet raaka-aineiden kunnioitus, hienostuneet maut ja sensuelli esillepano ovat onnistuneesti pääosissa Viking Linen punaisten laivojen teemamenussa tänä keväänä. Grande Cuisine -teemamenu on Vuoden kokiksi ja tarjoilijaksi 2018 valittujen taitureiden, Kalle Tannerin ja Noora Sipilän, käsialaa. Klassisen ranskalaisen keittiön tunnetut annokset on tuotu tähän päivään raikkaasti ja hienostuneesti, ehkä myös ripauksella skandinaavista makumaailmaa!
Toukokuun loppuun asti 31.5.2019 Viking Linen Helsinki-Tukholma ja Turku-Tukholma reiteillä tarjoiltava menu on kyllä sellainen elämys, joka jää ikuisesti makumuistoihin. Monilla on vieläkin se kuva laivojen ruokatarjonnasta, että tarjolla olisi vain se buffet katkarapuineen. Varsinkin jos edellisestä risteilykerrasta on jo vierähtänyt useampi vuosi, nyt on aika päivittää mielikuvat tälle vuosikymmenelle!

Jo aiemmin keväällä pääsin lehdistölounaalla maistamaan Grande Cuisine -menun antimia ja tapaamaan sen luojat, Kallen ja Nooran! Upean neljä ruokalajia sisältävän menun huipentumia olivat kullekin ruokalajille valitut viinit, olin ihan pyörryksissä niiden sopivuudesta annoksille. Muutenkin on mainittava, että tämä menu viineineen on kyllä murto-osa siitä hinnasta, mitä maissa joutuisi saman tasoisesta ja samat viinit sisältävästä illallisesta maksamaan.
Grande Cuisine -menu lataa jo heti alkuun kovan klassikon: äyriäiscocktailin ja miten kekseliäästi se tuotiinkaan tarjolle. Lautasella on sous vide -sirkulaattorissa 40-asteiseksi kypsennettyä kampasimpukkaa (voi taivas mikä koostumus!), ravunlihaa ja katkarapuja. Cocktail-lasin mm. mätiä sisältävä vaahto nostellaan itse lautaselle ja lusikoidaan paahtoleivälle tai suoraan suuhun yhdessä merenelävien kanssa.
Suosittelen siis vahvasti valitsemaan tälle menulle suunnitellun ja erikoisuuksiakin sisältävän viinipaketin. Voimakkaan makuiselle äyriäisaterialle tämä kuiva, mutta kukkaisen hedelmäinen elegantti Kallstadter Steinacker Riesling oli kaikkia aisteja hivelevä makupari.
Hienostuneen alun jälkeen luvassa oli sipulikeittoa, ei tuhdilla juusto- tai leipäkuorrutteella niin kuin alkuperäisessä, vaan juuri sopivasti mm. ahvenanmaalaisella vuohenjuustolla maustettuna. Huimaavan kauniita yksityiskohtia ja makuja, sipulin kaikki osaset täydellisesti hyödyntävä soppa ennen pääruokaa.

Viininä hunajainen Obladie 2015/2016 Clos des Nines Ranskasta. Viinipaketin viinejä esim. tätä voi hankkia mukaansa Á la carte- ravintolan omasta shopista, eli kun käy salamaihastus, viini kannattaa ostaa tuliaisena mukaan!
Pääruokana ei vähempää eikä enempää: tournedos Rossini, mutta ei suinkaan häränfileestä, vaan peurasta! Alkuperäisen tournedos-pihvin ankanmaksa on onneksi korvattu maukkaalla sienimaustevoilla, joten annos on juuri tähän päivään sopivaksi muokattu ja hyvällä omalla tunnolla nautittava. Hävikkiruoka-ajattelun mukaisesti pääruoan leipävanukas on tehty ylijäämäleivästä, joten tässä annoksessa on isompaakin “ajatusta” erinomaisten makujen lisäksi.

Pääruoan viininä Brunello di Montalcino 2006 Collemattoni, keskitäyteläinen ja ryhdikäs viini Toscanasta – täydellinen viini riistalle.
Peuraa tulee syötyä todella harvoin, ihmettelenkin miksi, sillä se on niin lempeän riistanmakuista ja hienosyistä, menun tournedoksen kypsyys oli täydellistä – kiitokset myös siitä keittiöön!

Tuhatlehtiseksikin kutsuttu, lehtitaikinaa sisältävä Mille feuille on kevyempi ja jopa purskahtelevan keväinen versio klassikkoleivonnaisesta. Kevään ja lähestyvän kesän suloisen maun se tuo kielelle kirpsakan raparperin muodossa. Jälkiruokaviininä on todellinen erikoisuus, eli itävaltalaisen Kracherin ja romanialaisen Liliacin Ice wine. Viileiden tarhojen rypäleet jäätyvät ennen sadonkorjuuta ja niistä saatavaa viiniä kutsutaan “ice wineksi”, eli jääviiniksi. Rypäleet saavat siis pakastua ensimmäisissä pakkasissa ja ne puristetaan heti poimimisen jälkeen. Jäätyneistä rypäleistä tulee itse asiassa todella vähän mehua, mutta sitäkin makeampaa!
On se taas niin jännä huomata, että sitä on mieltänyt itsensä kuivien viinien ja rutikuivien kuohuvien ystäväksi, mutta kahden makean, viinin ja jälkiruoan, liitto toimi ällistyttävän hyvin. Tykkäsin todella! Siksikin valmis viinipaketti on suositeltava juttu, juoma ja ruoka täydentävät toisiaan ja parhaimmat aromit nousevat esille. Ja oppii uutta.
Tämä ranskalainen makumatka, eli Grande Cuisine -menu on listoilla siis 31.5.2019 saakka, suosittelen lämpimästi. Neljä ruokalajia sisältävä menu 62 € ja viinipaketin hinta 36 €. Illalliselämys on hinta-laatusuhteeltaan ihan omaa luokkaansa, tästä menusta varmasti riittää muisteltavaa pitkäksi aikaa!
MITÄ MUUTA KOIMME M/S GABRIELLALLA?
Tiesitkö, että hytteihin voi tilata ennakkoon tervetulolahjan esim. kuplivaa ja suklaata? Matka voi alkaa heti parhaimmissa lomatunnelmissa!

Viking Linen ylellinen Premium-aamiainen kannattaa varata hyvissä ajoin. Àla carte -ravintolan viihtyisyys, lyhyemmät jonot ja laadukas sortimentti nostavat meriaamiaisen heti potenssiin sata!
Kahvi, tee ja kaakao tarjoillaan pöytiin, samoin kuin loman pirskahtelevasti aloittava kuohuviinilasillinen. Mikä maistui erityisesti Premium-aamiaisella? Mango-ja vihersmoothie, kalapöydän lohimousse ja mädit, uunituoreet leivät, taivaallinen spelttipuuro, kuuluisat oman keittiön lihapullat, kuohkearakenteinen munakokkeli sekä pinaatti-fetapiirakka, loistavaa settiä!
Tällä yhteistyöreissulla testasimme myös M/S Gabriellan No name- ravintolan 9 ruokalajin illallisen, kartoitimme minne suuntaan kävellä helposti Viking Linen terminaalista sekä tutustuimme keväiseen Tukholmaan. Niistä lisää seuraavassa postauksessa.
P.S. Tähän väliin on hihkaistava ilouutisia äyriäisten rakastajille!
Gabriellan À la carte -ravintolassa on nyt oma Seafood Bar- osio, jossa tarjoillaan kolmea erilaista äyriäisvatia ja pienempiä annoksia kuten esim. puolikas hummeri mangosalsalla tai vaikka ostereita kappaleittain. Tässä alla kuvassa Royale -vati kahdelle (52 €). Eikös näytäkin houkuttelevalta?

6 Kommenttia
Nykyisin laivan ruoat ovat tosi laadukaita ja se tuli jopa muutama vuosi sitten itselle ihan yllätyksenä. Kuvistasi tuli oikein laivareissu ikävä 🙂 Pitäisi varmaan suunnitella tulevaa..
Kyllä, meillä on jo risteilysuunnitelmia kesäksi – erinomainen hintalaatusuhde ja kokonaisvaltainen elämys tekevät risteilystä meidän perheen suosikkeja <3
Laivan ruoissa on hinta-laatusuhde kohdillaan. Aivan ihania herkkuja jälleen. Olen itsekin suunnitellut jos ehtisi jossakin välissä laivalle pitkästä aikaa.
Me varmasti kesällä risteillään taas hyvän ruoan perässä tietenkin : )
Onpa tosiaan hienostunut menu ja ihanan monipuolinen myös, jokaiselle jotakin. Kyllä on oikeasti ajat muuttuneet niistä lapsuuden risteilyistä. Nyt laivoilla saa huippuhyvää ruokaa joka paikasta!
Ihanaa huhtikuuta sinulle Heli <3
Onneksi on valinnan varaa ja oikeasti niin hyvänmakuista ja hintalaatusuhteeltaan huippua ruokaa, että tekee mieli varata jo uuden risteilyn : )