Ravintolavinkki Tartoon: Restoran Aparaat

by Beachhousekitchen

Lehdistömatkan satoa/yhteistyössä Tallink

Yksi houkuttelevimmista syistä matkustaa Tartoon on kaupungin kohtuullinen hintataso sekä korkealaatuinen ja monipuolinen ravintola- ja kahvilakulttuuri sekä -tarjonta. Viikon takaisella pressimatkalla tutustuimme mm. kaupungin mielenkiintoisimpiin ja palkittuihinkin ravintoloihin ja nyt kerron lisää yhdestä niistä.

Tarton keskustasta noin parinkymmenen minuutin kävelymatkan päässä sijaitseva luova kaupunginosa, Aparaaditehas, vanhassa tehdasmiljöössä on ehdottomasti kaupungin vetonauloja ja visiitin arvoinen. Karlovan laitaman vanhasta tehdasmiljööstä löytyy mm. taitelijoiden ja designereiden työtiloja, käsityöläisbutiikkeja, leipomo, kirpputori, useita ravintoloita sekä kahviloita.

Kauniisti asetelluista ja herkullisista annoksista tunnettu Ravintola Aparaat oli yksi alueen ensimmäisistä ravintoloista ja sijaitsee sisäpihalla, jossa muuten kesäisin on vilkasta musiikki- ja kulttuuritarjontaa esim. konsertteja ja festareita.

Ravintola oli tuona maanantai-iltana kivasti täynnä väkeä ja tunnelma oli katossa kuin konsanaan perjantai-iltaisin voisi sen kuvitella olevan! Hieman hälyisässä mutta lämmintunnelmaisessa ravintolassa on 80 asiakaspaikkaa sisällä ja ulkona terassilla 30. Ravintola toivottaa tervetulleeksi erityisesti lapsiperheet, siellä on oma leikkitila lapsille ja koirienkaan tuloa ei kielletä. Sopivasti boheemia hipsterimeininkiä, lämmin ja kutsuva ilmapiiri – tänne White Guide 2018 -ravintolaoppaan suosittelemaan paikkaan on helppo tulla ja pukukoodia ei ole.

Hintataso on todella edullinen verrattuna Helsingin ja jopa Tallinnan hintoihin. Aparaatin lounaat ovat n. 2,5 – 4,5 € ja illallisen pääruoat 4,50 -13,90 €. Erikoisruokavaliot ja allergeenit on hyvin merkitty, ruokalistoilta löytyy laktoosittomia, gluteenittomia ja monta vegaaniakin vaihtoehtoa. Valitsin alkuruokavaihtoehdoista Vitello Tonnaton (5,90 €) ja se oli täydellistä. Seuralaisten valinnat myös olivat onnistuneita, maistelin Tiian hummus-ciabatta lautaselta bataattihummusta ja ai että veti sanattomaksi.

Italialainen Vitello tonnato -annos alkuperäisenä tehdään vasikanlihasta ja kastikkeesta löytyy tonnikalaa. Virolaisessa versiossa liha oli matalassa lämpötilassa pitkään kypsennettyä sianlihaa ja kylmässä kastikkeessa oli kilohailia – niin kekseliästä ja paahdettu tattari toi vielä runsaasti raksuvaa rakennetta annokseen.

Kun alkuruoat olivat niin runsaita ja täynnä monikerroksellisia makuja, olisi ehkä pitänyt valita pääruokakin siltä listalta, mutta koska pääruokalistan Butter fish (suomeksi voikala, en ollut kuullutkaan) oli niin eksoottisen kuuloinen, se oli valintani. Jos alkuruoka oli täysi kymppi, niin voiko päruoalle antaa 10 1/2? Täydellisesti kypsennettyä kalaa, voikala kuulemma kuuluu ahvenkalojen heimoon ja on rasvaisempaa kuin lohi, niin suussa sulavaa!

Eipä olisi Aparaatin keittiö osannut täydellisempää petiä tuolle kalalle luoda kuin täyteläisen kurpitsa-porkkana risoton – kastikkeena annoksessa sitruunaruoho-kookossoosi. Aika sanaton olin tuon annoksen jälkeen ja nuohosin jokaikisen pisaran ja murun lautaselta.

Viinilistalta Pinot Rosa Cantine Maschio (4 €/lasi), pirskahtelevan roseinen ja mustaherukkainen viini oli juuri sopivan kevyt valinta kalalle. Viinilista on lyhyehkö, mutta henkilökunta osaa suositella kullekin annokselle parhaimman viiniparin. Muutenkin ravintolassa palvelu oli todella ystävällistä ja iso seurueemme sai aina samaan aikaan ruoat pöytään.

Jälkiruokavalinta sekin osui niin nappiin, creme brulee (4,50€) minttu-kurkkusalaatilla, aika raikas illan viimeinen.

Pöytävarausta suositellaan tekemään etukäteen, sillä tämä paikka on suosittu! Ravintola Aparaat on auki ma-to 12-23, pe-la 12-01 ja sunnuntaisin 12-18.

Restoran Aparaat, Kastani 42, Tartto 50410 Viro (varaukset info@aparaadiresto.ee tai +372 510 3294)

Samalta aukiolta löytyy myös katuruokamaisista annoksista tunnettu Kolm Tilli – ravintola, sekin näytti houkuttelevalta. Ravintola Aparaatin vasemmalta puolelta löytyy Muhu Pagarid -leipomo, jonka saaristolaisleivän tyylistä ja siemenpitoista leipää tuon aina kotiinkin.

P.S. Tartto hurmasi niin monelta kantilta, kaupunki vei sydämeni ja tulossa vielä tarinaa lisääkin blogiin kaupungista ja menovinkeistä!

Lue nämäkin

10 Kommenttia

Tuula / Tuula's life 10/04/2019 - 13:00

Oi! Viron länsirannikko jo hurmasi minut. Ja tuntuu, että Viro -kuume vain jatkuu. Tartto tulee ehkä olemaan seuraava kohteeni Viroon. Ja Aparaatin – otan blogistasi mukaani. Ihania herkkuruokia. Aparaatissa osataan. Ja olen kyllä enemmän kuin tyytyväinen Länsi-Vironkin ruoka -tarjontaan. Siis näin pitää sanoa: Virossa osataan.
Kiitos Heli herkullisesta postauksesta!

Vastaa
Beachhousekitchen 15/04/2019 - 10:28

Kyllä osaavat, ihanan innovatiivista keittiötä, laatua & makuja! Viron länsirannikko on itselle vielä tuntematon alue, ehkä sinne seuraavaksi? Herkullista uutta viikkoa!

Vastaa
Tuuli - Lumo Lifestyle 08/04/2019 - 21:51

Onpa herkullisen näköistä ruokaaa ja mielenkiintoinen ympäristö! Tartossa en ole ollut vuosiin, silloinkin vain pikaisilla työmatkoilla.

Vastaa
Beachhousekitchen 10/04/2019 - 10:03

Tartto on kyllä vierailun arvoinen, ehdimme nähdä vain murto-osan! Ihastuttava kaupunki varsinkin kun kevät vielä etenee : )

Vastaa
johanna / hellan ja viinilasin välissä 08/04/2019 - 13:08

Mä en ole ikinä käynyt Tartossa, mutta pientä suunnittelua on ollut ilmassa, jos ensi kesänä. Jään odottelemaan lisää juttuja inspiraatioksi kesään 🙂

Vastaa
Beachhousekitchen 10/04/2019 - 10:04

Tulossa on! Autolla on jotenkin niin helppo liikkua Virossa, maa sopivan pieni ja näkee monta paikkaa yhdellä road trip-reissulla!

Vastaa
Outi 07/04/2019 - 20:01

Voi apua mitä herkkuruokia. Ihanat kuvatkin <3
Kaunista sunnuntaita sinulle!

Vastaa
Beachhousekitchen 10/04/2019 - 10:16

Kiitos <3 Tällä reissulla ei jääty nälkäisiksi!

Vastaa
Tiia 07/04/2019 - 15:54

Ihanat kuvat. <3 Jestas miten hyvää tuolla ruoka olikaan, aivan täydellistä kaikki. Oli sama jälkkäri ja jälkkäri tuntui kivan raikkaalta ja kevyemmältä vaihtoehdolta massuun, kuin esimerkiksi tuhti suklaakakku, joka olisi kyllä taatusti ollut pala taivasta sekin.

Ihanaa sunnuntaita Heli. <3

Vastaa
Beachhousekitchen 07/04/2019 - 18:38

Kiitos, täällä toivutaan rankasta reissuviikosta <3 Oli kyllä niin upeata settiä, että tämä ravintola jää lämpimästi suositeltavien listalle : ) Upea Tartto, josta riittää tarinaa moneen postaukseen!

Vastaa

Kommentoi