Satakunnan makuhelmiä ja elämyksellinen Noormarkun ruukkialue

by Beachhousekitchen

Lupasin vielä palata Satakuntaan hetkeksi, sillä tuo maakunta antoi elokuisella pressimatkalla ihan parasta antiansa, muistattehan myös sen hauskan lausahduksen sikses parasta? Reposaaressa sijaitseva The Merry Monk tuli tuolla reissulla tutuksi ja siellä nautimme maakunnan parhaimmat fish & chipsit. Yövyimme tällä makumatkalla historiallisella Noormarkun ruukkialueella, jossa Ahlströmin suku on kestinnyt vieraita jo toista sataa vuotta. Siitä lisää nyt sekä lopuksi niitä satakunnan makuhelmiä.

AHLSTRÖMIN NOORMARKUN RUUKKIALUE

Noormarkun ruukin kukoistuskausi juontaa juurensa vuoteen 1870, jolloin se siirtyi Ahlströmin suvun omistukseen. Näyttävien puutarhojen ympäröimä alue historiallisine rakennuksineen toimii ravintola-, kokous- ja majoituskäytössä, siellä on myös yksityisasutusta, mutta muuten ruukkimiljöö ja puistot ovat avoinna kenelle tahansa. Todella kaunis ja lämmintunnelmainen miljöö valokuvaukseen ja kosken ihasteluun!

Ahlströmin ruukki

Ahlströmin ruukkiNoormarkkuNoormarkun ruukkiNoormarkun ehkä tunnetuin kohde on ruukin alueella sijaitseva taidekoti Villa Mairea, jossa yhdistyvät upeasti suomalainen design ja muotoilu. Maire ja Harry Gullichsenille rakennetussa talossa on harvinainen kokoelma myös kansainvälistä taidetta.

Noormarkun ruukkialue on arkkitehtonisesti mieleenpainuva ja mittavan Ahlström Voyage -näyttelyn kautta pääsee tutustumaan mm. ruukin rakentumiseen nykyisen kaltaiseksi sekä alueella vaikuttaneisiin asukkaisiin.

Ahlströmin ruukki
Ahlströmin ruukkiNoormarkun alue

Sikses parastaPorista 15 minuutin ajomatkan päässä sijaitsevalta Noormarkun ruukkialueelta löytyy kolme eri vierastaloa, joissa on yhteensä 29 yksilöllistä hotellihuonetta kaikkine mukavuuksineen. Osa meistä yöpyi Vainiolan vierastalossa, joka huokuu edelleen Alvar Aallon taloon 1940-luvulla suunnittelemaa henkeä.

Vierastalo Sahalan harmonisessa huoneessa maistui uni todella makeasti, mikä rauha ja ikkunasta näkyi kaunis auringonkukkapelto. Tasokas ja runsaasti paikallisia ja ruukin keittiön tuotteita sisältävä aamupala tarjoillaan kustavilaistyylisellä Noormarkun Klubilla.

Ahlström ruukki

NoormarkkuNoormarkkuNoormarkun ruukkiNoormarkun Klubin keittiö saa suuren osan raaka-aineistaan ruukin puutarhoista vuodenaikojen mukaan ja omien metsien antimet jalostuvat herkuiksi Ahlströmin keittiössä. Yksi tämän makumatkan kohokohtia oli kuulla keittiö- ja ravintolatoimenpäällikkö Jukka Luojukosken tarinaa ruukkialueen omavaraisuudesta sekä läheisyydessä olevien omien metsien ja järvien marja- ja sienisadoista sekä kala- ja rapusaaliista. Yksi tärkeimmistä pääraaka-aineista on ruukin metsien hirven ja peuran liha.

Saimme illallisella maistella ruukin täyteläisiä makuja Noormarkun Klubilla, jossa á la carten lisäksi tarjoillaan päivisin lounasta. Alkuruokana Pyhäjärven ravuista tehtyä keittoa, pääruoaksi Kuuselan tilan ankkaa sekä Ahlströmin kyyhkyä ja jälkiruokana crème bruleeta tyrnijäätelöllä.

Noormarkun ruukki
Noormarkun ruukki
Noormarkku

NoormarkkuNoormarkku

SATAKUNNAN MAKUHELMIÄ

Ahlströmin ruukilla pääsimme myös tutustumaan Satakunnan elintarvikeyritysten antimiin, heidän suosituimpiin ruokatuotteisiinsa tai uutuuksiinsa: maistelussa mm. Finnish Plantin ruusun terälehdistä tehtyä hilloa (täydellistä juustojen kanssa), Koivun tyrnitilan tymäköitä tyrnituotteita, Venesjärven Highland pihvikarjan lihatuotteita mm. erinomaisia maksapihvejä, Liha-Aitta Vahekosken makoisia makkaroita, Sunniemen rapsakoita porkkanoita, lähihunajaa, Makeistamon karkkeja, Saaren luomuosuuskunnan tuotteita, Olu Bryki Raum sahtimestareiden sahteja, Namsin tomaattisia uutuussmoothieita sekä Anttilan tilan helmeileviä juomia. Saimme myös kotiin viemisiksi Yrttipajan suomalaisista yrteistä tehtyä laadukasta yrttiteetä ja mausteita, Takalan myllyn lisäaineetonta lättyjauhoseosta sekä Ullan Pakarin gluteenitonta snäkkäriä. Mitä tuotteita ja yrittäjiä, WOW & kiitos Satakunta ja Sikses parasta♥

Noormarkun ruukki
Sikses parasta
yrttitarha

siskes parasta

Sikses parastasiksen parasta

Sikses parastasikses parastasikses parastasikses parastaSikses parasta
Sikses parasta

 

sikses parastasikses parastaWith ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

4 Kommenttia

Tuuli - Lumo Lifestyle 27/09/2018 - 12:09

Onpa ihania kuvia ja tunnelmia, kerrassaan lumoavia maisemakuvia! Kyllä tuolla on kelvannut herkutella

Vastaa
Beachhousekitchen 01/10/2018 - 15:48

Oli kyllä mainio makumatka ja sitä osaa arvostaa tällaisten reissujen jälkeen ihan eri tavalla pientuottajia ja maakunnan helmiä!

Vastaa
Outi 24/09/2018 - 18:57

No siis wautsi millaisissa paikoissa olet päässyt käymään. Aivan ihana tunnelma tuossa hotellihuoneessa.
Ihanaa uutta viikkoa sinulle Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 24/09/2018 - 19:42

Oli ihana tuo majatalo ja yöpyminen ruukkimiljöössä, nyt tiedän mistä buukkaan huoneen, kun tuolla liikun!

Vastaa

Kommentoi