SHAKSHUKAA ISRAELILAISEN HUIPPUKOKIN RESEPTILLÄ

by Beachhousekitchen

Israelin suurlähetystö ja Tallinnan TETkool- ravintokoulu kutsuivat taannoin suomalaisia ja virolaisia bloggaajia israelilaisen ruoan workshoppiin Tallinnaan. Tunnettu israelilaiskokki Yuval Ben-Neriah oli lentänyt paikalle aurinkoisesta Tel-Avivista ja saimme päivän aikana vinkkejä ja ideoita israelilaisten ruokalajien valmistukseen. Nautimme lopuksi täydellisen menukokonaisuuden, jossa tarjolla oli mm. shakshukaa, hummusta, tonnikalatartaria, kanashawarmaa, mustekalaa sekä taboulehsalaattia.

shakshukaa

Israelilainen ruoka on saanut vaikutteita monesta etnisestä keittiöstä ja maasta: Lähi-idän, Pohjois-Afrikan, Välimeren sekä Itä-Euroopan maiden maut näkyvät lautasilla. Juutalaisten ruokakulttuuri ja siihen liittyvät kosher-säädökset ovat nekin vaikuttaneet ruokatapojen ja ruokien syntymiseen, kuten esim. se, että lihaa ja maitotuotteita ei sekoiteta keskenään samalla aterialla.

shakshuka

shakshuka

Israelilaisesta keittiöstä kaikille tuttuja ruokia ovat mm. hummus ja falafelit. Maan suosituin pikaruoka on pitaleipä, jonka väliin voi laittaa melkein mitä tahansa lampaasta munakoisoon. Israelilaisen keittiön saloihin ja makuihin pääsee muuten seuraamalla Appelsiineja ja hunajaa-blogia, joka on Israelissa asuvan suomalaisen Jaelin herkkuruokien keidas. Vahvasti maustettu israelilaisen keittiön makumaailma iskee kyllä suoraan omiin makuhermoihini ja on yksi suosikkikeittiöitäni. Workshopissa saimme maistella mausteista Amba mangosalsaa, joka oli ihan uusi makuelämys. Vahvasti monivivahteinen soosi sopii juuri pitaleipien täytteeksi, erikoista, mutta maistuvaa.

shakshuka

shakshuka

Israelissa ravintolakulttuuri on vilkasta ja paikalliset syövät joka päivä ulkona, ruokailu on sosiaalinen tapahtuma ja moniulotteinen elämys. Israelilaisen aamupalan ehdoton kingi on paprikainen ja tomaattinen munakaspannu shakshuka, josta saimme nautittavaksi raakamakkaraa sisältävän erittäin maukkaan version. Olin taas niin myyty tuolle valkosipulin, paprikan ja tomaattien täydelliselle ruokaliitolle, että seuraavana päivänä oli tehtävä shakshukaa myös kotona juuri tuolla samaisella ohjeella. Shaksukasta olen tehnyt blogiin pari vuotta sitten oman versioni, eli filotaikinakuppeihin tehtyä shaksukaa fetajuustolla.

Workshopissa shakshuka Mergueziin laitettiin raakamakkaraa, itse käytin täyslihaisia valmiita nakkeja, joita sattui olemaan jääkaapissa (shaksuka-himon iskiessä). Merguez kuitenkin antaa syvemmän maun, joten ehdottomasti sitä seuraavalla kerralla. Kauhistelimme hieman tuon öljyn määrää, mutta kyllähän se antaa makua, tosin itse laitoin vain desin, erinomaisen maukas lopputulos siltikin!

shakshuka

shakshuka

shakshukaa

SHAKSHUKA MERGUEZ

Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

120 ml oliiviöljyä

4 valkosipulinkynttä

1 vihreä chili

4 Merguez raaka-makkaraa/nakkia

12 g jauhettua paprikaa (mielellään savustettu paprikajauhe)

4 g juustokuminaa

6-7 kypsää tomaattia

1/2-1 tl suolaa

3 kokonaista kananmunaa +  3 keltuaista (ilman valkuaista) korianteria

Ohje:

  1. Kuumenna oliiviöljy keskilämmöllä.
  2. Lisää neljään osaan halkaistut valkosipulinkynnet ja isoiksi lohkoiksi leikattu chili.
  3. Lisää raakamakkarat ja paista minuutin ajan.
  4. Lisää juustokumina, paista minuutin ajan, lisää paprikajauhe, paista pari minuuttia, varo polttamasta.
  5. Lisää neljään osaan halkaistut tomaatit, suola ja hauduta matalalla lämmöllä, kunnes tomaatit hajonneet (n. 15 minuuttia).
  6. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa, lisää munat ja anna hyytyä kunnes valkuaiset ovat valkoiset. Keltuainen saa jäädä juoksevaksi.
  7. Viimeistele korianterin lehdillä.

shakshuka

shakshuka

shakshuka

Kiitos kutsusta ja mielenkiintoisesta workshopista Israelin suurlähetystö ja TETkool-ravintolakoulu. 

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

8 Kommenttia

Tuuli - Lumo Lifestyle 21/12/2017 - 16:48

Shaksuka on herkullista. Omani tosin teen ihan öljyttömänä, meillä kun shaksuka on yleensä 5:2-paastopäivien ruokaa.

Vastaa
Beachhousekitchen 28/12/2017 - 07:04

Ihan varmasti onnistuu myös öljyttömänä : ) Meille tulee tänään vieraita ja heille kokkailen shakshukaa, maistuu jouluruokien jälkeen!

Vastaa
Jael 19/12/2017 - 13:46

Olipa teillä ihana workshoppi, ja ihanat herkut siellä, kuvista tulee nälkä! Täällä kyllä syödään hyvin ja tosiaankin paljon ulkona. Falafel ja shakshuka,sekä hummus, ovat kyllä koko Lähi-idän ruokaa, mutta täällä niitä on duunattu, ja ovat kai suositumpia kuin missään muualla. Amba on ihanaa,mulla on sitä aina kaapissa; käytän sitä esim. tonnikalasalaatissa:) (tiedän mitä tuon sinulle kun tulen Suomeen;D) Ben Neriahin opissa oli varmaan mahtavaa olla; olen ollut hänen ihanassa Taizu ravintolassaan täällä Tel Avivissa, jossa ruoka on hurjan hyvää, ja joka on valittu jo useana vuotena yhdeksi parhaimmaksi ravintolaksi täällä, vaikkakin ruoka siellä on aasialaistyylistä. Kiitos Heli:)

Vastaa
Beachhousekitchen 28/12/2017 - 07:07

Amba oli ihan uusi tuttavuus ja tykästyin heti!
Nyt pitää vaan selvitellä, saako sitä Suomesta : )
Taizuun halausiin ehdottomasti päästä ja sinne Tel Aviviin, no joku päivä!

Vastaa
Tiia K 18/12/2017 - 08:43

Oi mitä herkkuja. Israelilaisen keittiön ruokia olen jonkun verran päässyt maistelemaan, kun Latviassa asuessa ystäväpariskunnan mies oli Israelista. Sanonko vaan että megahyvää on ja ruokaisaa. <3

Ihanaa uutta viikkoa Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 19/12/2017 - 06:48

On vaan niin makurikasta ja täynnä loistavia yhdistelmiä – pitäisi pitää dieettiä ennen joulua, mutta eihän tässä malta ; )

Vastaa
Outi 17/12/2017 - 18:41

Oi mitä herkkuruokia. Ihanan raikkaita makuja!
Mukavaa sunnuntai-iltaa Heli!

Vastaa
Beachhousekitchen 19/12/2017 - 06:52

Kiitos, ei ihan tavallista jouluun ruokaa, suosittelen kokeilemaan!

Vastaa

Kommentoi