SIKSES PARASTA TUO SATAKUNNAN RUOKA-AARTEET KAIKKIEN ULOTTUVILLE

by Beachhousekitchen

Satakunnan maakunta kutsui joukon toimittajia ja bloggaajia makuelämysten matkalle* elokuun lopussa. Pääsin kahden päivän aikana tutustumaan satakuntalaiseen ruokakulttuuriin ja paikallisiin tuottajiin, joista tässä postauksessa esittelyssä muutama. Vietimme myös aikaa ja yövyimme Noormarkussa sijaitsevassa Ahlströmin ruukkimiljöössä, se ansaitsee oman juttunsa kuin myös liuta satakuntalaisia yrittäjätarinoita!

SATAKUNNASTA – SIKSES PARASTA

Satakunnasta – Sikses parasta on paikallisia ruokatuottajia ja -toimijoita tukeva projekti, joka pyrkii lisäämään satakuntalaisen ruoan tunnettuutta. Satakuntalainen ruokakulttuuri on runsasta ja kuulemma sanonta ‘sen seitsemää sorttia’ tulee juuri satakuntalaisista pitopöytäperinteistä. Silti monikaan ei tunne alueen ruokaperinteitä tai yrityksiä, ei edes kaikki siellä asuvat. Olikin mielenkiintoista päästä tutustumaan alueen ruoan tuottajiin ja jalostajiin, tiesitkö sinä, että lempimarjani tyrni on satakunnan maakuntakasvi? Kun lähdin tälle makumatkalle, oli tehtävä pientä salapoliisityötä satakunnassa valmistetuista tuotteista, mutta taisin oikeastaan tietää etukäteen vain herkullisista kakko-leivistään tunnetun Ulla Pakari -leipomon ja Kivikylän Kotipalvaamon lihapitoiset Wanhanajan nakit. Reissun jälkeen tiesin sitten paljon enemmän satakunnasta ja sen rikkaasta ruokakulttuurista, tässä parhaimpia paloja! 

Sain jo makumatkalla instagramin #sikses häshdageista kysymyksiä, että mikä ihmeen sikses? Sikses on satakunnassa viljelty sana, jolla loivennetaan ylenpalttista kehumista. Jos jotakuta on kehunut kovasti, niin loppusanaksi lausuttu sikses ikään kuin palauttaa kehun kohteen maanpinnalle. Tällä makumatkalla pääsin sellaisten herkkupöytien äärelle, joten varoituksen sana, tulen päästämään aika monta ylistyssanaa paikallisista yrityksistä ja niiden tuotteista että oksat pois! Satakuntalaiset, saatte olla ylpeitä alueenne rikkaasta ruokakulttuurista, ruokatuotteistanne sekä herkullisista tuoteinnovaatioistanne.

sikses parasta satakunnasta

LOHIRANTA JA NAKKILAN KOSKIMILJÖÖ

Kalaonnea pääsee kokemaan ja koettelemaan upeissa Kokemäen joen maisemissa ja aivan joen partaalla. Nakkilassa sijaitseva Lohiranta on vuokrattavissa oleva juhla- ja kokoustila, jonka yhteydessä palvelee niin yksityisiä kuin yrityksiäkin Lohijoki Oy:n kalastuspaketti ja -opaspalvelu. Nakkilan kosket tarjoavat loistavan mahdollisuuden perhokalastaa lohta ja meritaimenta. Paikallisten oppaiden opissa pääsee kuulemaan parhaimmat kalastusniksit ja myös testaamaan niitä käytännössä.

Satakunta on tunnettu kalamaakunta: siika ja silakka kaikissa muodoissaan edustavat alueen vesien parhaimmistoa. Lohirannan keittiö tarjoili meille kalaa eri muodoissa, pääsin maistamaan silakoiden ja lohen lisäksi mm. särjen erittäin maistuvasti hyödyntäviä ekologisia kalapihvejä. Nakkila on kuuluisa nahkiaisistaan, mutta juuri alkanut nahkiaiskausi ei suonut antimiaan ja nahkiaisten maistelu jäi toiseen kertaan.

Satakunnasta on viime vuosina tullut monta rohkeaa yrittäjää pienpanimoalalle ja Pori on jo pienpanimoiden määrässä maan ykköskaupunki. Lounaalla saimme kuulla Rocking Bear Brewersin kuulumisista ja panimolla on suunnitteilla myös aloittaa kuivan siiderin valmistus, sitä odotan innoissani! Tällä reissulla pääsimme myös tutustumaan  Ruosniemen pienpanimon, Moose on the Loosen sekä Beer Huntersin yrittäjiin ja tuotteisiin, joista pääsee lukemaan lisää Happy Hoppy Life – blogista. 

sikses parasta

satakunnasta sikses parasta

sikses parasta

sikses parastasikses parastaYYTERI IHASTUTTAA AINA

Nakkilasta matkamme jatkui kohti Yyteriä, jossa olimme oman perheen voimin polskineet kesälomalla muutamaa viikkoa aiemmin ja nauttineet helteisestä rantapäivästä. Pääsimme kuulemaan Porin Yyterin 6 kilometriä pitkän rannan ytimessä sijaitsevan Virkistyshotelli Yyterin kuulumisista, sinne on tulossa mm. upea sviittimaailma hienoilla näköaloilla, kahvila sekä á la carte ravintola. Yyterin hiekkarannat kaipaavat myös lisää toimijoita ja aktiviteetteja, rannoilla on potentiaalia vaikka mihin, mutta ehkäpä uusi ravintola ja loungekahvila innostavat vierailulle myös rannoilla ulkoilevia, eikä tarvitse tulla enää viettämään rantapäivää omien eväiden turvin!

sikses parasta

MERIKARVIALLA KALASAVUSTAMON VIERAANA

Makumatkalla pääsimme myös kuulemaan kalastuksen nykytilasta ja maistelemaan perheyritys Kalaliike Eljas Santa Ky:n kalatuotteita. Kalasavustamo sijaitsee Merikarvialla, Porista reilut 40 kilometriä pohjoiseen ja se on toiminut vuodesta 1958 lähtien. Kalat savustetaan tiiliuuneissa ja perinteisten savukalojen lisäksi tarjolla on tuoretta kalaa sekä erikoisempiakin kalaherkkuja. Erinomaisen hyvästä palvelusta tunnetun kalasavustamon yrittäjä, aina iloisen pirteä Mari Santa oli kattanut pöydän täyteen fantastisen hyviä kalaisia makuja sekä muita herkkuja, nyt teidän mistä haen kalat kun täällä päin Suomea liikun!

Kalasavustamo sijaitsee aivan merenrannassa, jossa vielä oli kalastusaluksia, mutta kuulemma kalastus ammattina ja toimeentulon lähteenä ei enää nykynuoria kiinnosta. Ammattikalastajista on siis pulaa, vaikka kalan kysyntä kasvaa koko ajan. Mikä tähän auttaisi ja innostaisi myös nuorempia jatkamaan kalastusperinteitä? 

sikses parasta satakunnasta

satakunnasta sikses parastasatakunnasta sikses parastasatakunnasta sikses parastasikses parasta satakunnastasatakunnasta sikses parastasatakunnasta sikses parastasatkunnasta sikses parasta

KUUSELAN LINTUTILALLA KAAKATTAA ONNELLISIA ANKKOJA

Ei jäänyt epäselväksi tällä ankkoja ja kalkkunoita kasvattavalla ainutlaatuisella tilalla, että lintujen hyvinvointi on ykkösasia. Kuuselan tilalla linnut saavat kesäisin laiduntaa ulkoilmassa ja talvisin niillä on tilaa temmeltää isoissa karsinoissa. Lintuja ruokitaan kauralla, heinällä ja kotimaisella valkuaisrehulla ilman gmo-soijaa ja kalajauhoa. Iloisesti kaakattavia ankkoja oli hilpeän hauskaa seurata, kuulemma naaraspuoliset ovat selvästi äänekkäämpiä (ja pomottavampia) kuin urosankat.

Kalkkunoiden kasvatuksessa ja määrässä Satakunta on ykkönen. Tilan isäntä Timo Sorvali kertoi, että Kuuselan tila on jo valmistautumassa joulukalkkunoiden myyntisesonkiin, verkkokaupasta tilauksen saa tehtyä jo syyskuussa. Tilan oma myymälä on avoinna lauantaisin klo 10-14.00.

sikses parasta

sikses parastasikses parasta satakunnastaTENHON TILAN LUOMULIHA VIEDÄÄN KÄSISTÄ

Tenhon tilalla Kullaalla kasvatetaan luomupihvikarjaa ja -lampaita, tila on ollut suvun hallussa jo 1920-luvulta ja kokonaan luomutuotantoon se siirtyi vuonna 1999. Saimme kuulla tilan sydämelliseltä emännältä Laura Tenholta paljon asiaa luomusta sekä heidän tilan eläinten hyvinvoinnista.

Tilalla eläinten hyvinvoinnin perustana ovat vapaus, puhtaus ja mahdollisuus lajinomaiseen käytökseen. Kaikki eläimet asuvat vapaina pihatoissa, jotka on mitoitettu vaatimuksia väljemmiksi. Eläimillä on aina puhdas ja kuiva alusta ja kesäisin ne ovat vapaasti laitumella. Karjan ruokintaan käytetään tilalla tuotettua omaa rehua. Oma teurastamo takaa sen, että teuraseläimet eivät joudu stressaaviin kuljetuksiin missään elämänsä vaiheessa. Tutut hoitajat ja laumat ovat eläinten arjessa koko ajan mukana.

Limousin -rotuisen karjan liha on mureaa ja vähärasvaista, sitä voi ostaa suoraan tilalta joka toinen viikonloppu. Tarkat aukioloajat löytyvät tilan nettisivuilta. Tulevana lauantaina 15.9.2018 tilalla on avoimet ovet Osta tilalta -päivän merkeissä, paljon aktiviteetteja luvassa ja pääsee ihastelemaan läheltä noita komeita eläimiä!

sikses parasta

sikses parastasikses parastaSATA-LIHAN MAKKARASTA SE PARAS PORILAINEN

Makumatkalla pääsimme myös maistamaan aitoja porilaisia, eli paahtoleipähampurilaisia makkarapihvillä. Porilaiset maustetaan ja täytetään sinappikurkkusalaatilla sekä raa’alla sipulilla, sinne väliin sujahtivat mainiosti myös juusto ja vihreämmät täytteet. Olen joskus lapsena edellisen kerran maistanut tätä legendaarista grilliruokaa ja se maistui niin hyvältä, että porilaisia oli tarjolla heti parin päivän päästä vieraillemme omissa pihajuhlissa. 

Ulvilalaisen Sata-Liha Oy:n pääosaamista edustavat erilaiset makkarat ja pihvilihat, kauniin Palusjärven rannalla saimme maistaa myös erikoisempia makkaramakuja kuten katajanmarjoilla ja persiljalla maustettua makkaraa, oli muuten aromikasta. Sata-Lihan yksi raaka-ainetoimittajasta on yllä esittelemäni Tenhon tila ja tuotteissa todellakin maistuu laatu! 

sikses parasta

sikses parasta*pressimatka, kutsujana Sikses parasta- hanke

P.S. Tulevissa Satakunnan postauksissa kerron lisää mm. Ahlströmin ruukista, alueen ruokatuotteista sekä Reposaaren asukkaiden omasta olohuoneesta, joka tarjoaa laajan listan englantilaisia herkkuja ja satakuntalaisten pienpanimoiden tuotteita!

With ♥ beach house kitchen

Lue nämäkin

10 Kommenttia

Lady of The Mess 05/09/2018 - 01:36

Voi mitä herkkuja – ei pitäisi illalla nälkäisenä ollenkaan tällaisia kuvia katsella;)
Ja Ahlströmin ruukkimiljöö on upea – olen sinne joskus järjestänyt useamman päivän kokouksen ja palvelu pelasi loistavasti – ja ihmiset viihtyivät!

Vastaa
Beachhousekitchen 05/09/2018 - 09:31

Oli minulle ihan uusi miljöö tuo Ahlström, aivan mielettömän hieno ja kaikki ne tarinat mitä ruukissa on tapahtunut!

Vastaa
Tuula / Tuula's life 04/09/2018 - 22:20

Olipa mielenkiintoinen makumatka! Hienoja yrittäjätarinoita!
En tiennyt, että Tyrni on Satakunnan maakuntakasvi. Ulla Pakarin kakkoleipää olen jostakin tapahtumasta ostanutkin.
Ja Nakkilan kosket tarjoavat perhokalastusmahdollisuutta – kiinnostava yritys tuo Lohijoki Oy:n kalastuspaketti ja opaspalvelu.
Ja pienpanimoita! Niitäkin näyttää olevan useita Satakunnassa.
Yyterin rannat ovat ainutlaatuiset. Olipa kiva lukea, että sinne rakennetaan uutta ravintolaa ja loungekahvilaa. Jos meillä kesät jatkuvat tällaisina kuin tämä kesä, niin miksi mennä kauemmaksi kuin Yyterin hienoille hiekkarannoille.
Kun katselen näitä kuviasi, niin voin tuntea nuo Merikarvian kalasavustamon tuoksun tänne asti – ihana tuoku. Ja niin herkullisia nuo kala-annokset. Olen kalaruokien suuri ystävä.
Ankkoja ja kalkkunoita! Ja Tenhon tilan luomupihvikarjaa ja -lampaat. Minkä loistavan tietopaketin oletkaan saanut. Ja vielä sen parhaan Porilaisenkin!
Kiitos ihan huikeasta makupostauksesta. Tämän tarinan seurassa viihtyi. Vähän kyllä nyt nälkä nipistelee vatsassa…

Vastaa
Beachhousekitchen 05/09/2018 - 09:33

Kyllä kotimana matkailu avartaa ja sitä haluaa enemmän tukea kotimaisia pienyrittäjiä ja tuotteita ylipäätänsä! Satakunnasta jäi vielä paljon näkemättä, ehkä sinne on kesäreissulla mentävä uudestaan!

Vastaa
Tuuli - Lumo Lifestyle 04/09/2018 - 14:48

Oi mikä makumatka!

Satakunnan anti ei tosiaan ole kovin tuttua, vain Ullan Pakarin tunnen minäkin.

Vastaa
Beachhousekitchen 05/09/2018 - 09:34

Nyt tuli tutuksi itselleni, voi kun meillä hienoja maakuntia ja ruokayrittäjiä!

Vastaa
Johanna / hellan ja viinilasin välissä 03/09/2018 - 14:31

Ihanaa juttua, on meillä vaan hyvää antia – sanoo hän rinta rottingilla 😉

Vastaa
Beachhousekitchen 05/09/2018 - 09:35

Ihana että sain tulla mukaan ja jäi niin paljon satakuntalaista ruokaperinnettä takataskuun, kaurakakkoihin ja niihin gluteenittomiin uutuuskekseihin tuli ihan himo!

Vastaa
Tiia 03/09/2018 - 13:35

Aivan mieletön reissu ja mitkä kuvat ja tunnelmat ja herkut! Kalafanin unelma. Heh voitaisiin miehen kanssa lähteä reissuun niin, että mies perhokalastaa ja minä syön.

Ihanaa uutta viikkoa Heli 3

Vastaa
Beachhousekitchen 05/09/2018 - 09:36

Kiitos, aika hyvä työnjako, sanoisinko!

Vastaa

Kommentoi