8 menovinkkiä Saarenmaalle Viroon – mitä nähdä ja kokea

by Beachhousekitchen

Saarenmaa on Viron suurin saari ja lumoaa kauniilla luonnollansa jokaisen sinne saapuvan. Niin minullekin kävi, olen käynyt jo kaksi kertaa saarella saman vuoden aikana ja haaveissa on ensi vuoden puolella pidempi loma rauhallisen vehreissä ja myyttisissä maisemissa. Kulttuuria, luontoa, historiaa ja hämmentävän kauniita pihapiirejä – tervetuloa unohtumattoman hienolle Saarenmaalle!

Tallinnasta Saarenmaalle pääsee reilussa parissa tunnissa, matka on vain 145 km pitkä ja lauttamatka Virtsusta Muhuun kestää puolisen tuntia. Parhaimmillaan Helsingistä esim. klo 7.30 lähtevällä autolautalla on saarella jo lounasaikaan. Lauttamaksu kolmelta hengeltä autoineen oli kesällä 2019 yhteensä 14 euroa suuntaansa. Aiemassa postauksessani suosittelin varaamaan autopaikan etukäteen (täältä), myös lautta-ajan vaihto onnistui jouhevasti ja ilmaiseksi, me kun olimme satamassa jo tuntia ennen lipun aikaa. Lautalla on kohtuuhintainen ravintola ja R-kioski, josta myös saa kahvia, hotdogeja sekä maukkaita salaatteja.

Viimeksi vietimme elokuussa mukavan aktiiviloman yöpyen Kuressaarren Georg Ots Spa -kylpylähotellissa, joka toimi mainiona tukipaikana omalla autolla saarella liikkuessamme. Siitä teinkin jo juttua aiemmin.

1. VIEHÄTTÄVÄ SAARENMAAN PÄÄKAUPUNKI KURESSAARE

Pääkaupunki Kuressaare sijaitsee siis saaren eteläosassa (78 km Kuivastun satamasta) ja siellä asuu 15 000 asukasta. Muutama vuosi sitten 450 vuotta täyttäneen Kuressaaren vanha keskusta katuineen on sitä idyllisintä osaa ja se kannattaa ottaa haltuun kävellen. Kaupunki on tunnettu myös kylpylöistään ja upeasta hiekkarannastaan aivan Piispanlinnan takana.

Käsityö-, vaate- ja pellavaputiikit kutsuvat ihastelemaan paikallisten kätten persoonallisia ja laadukkaita tuotoksia ja hankkimaan matkamuistoja kotiin. Saari on tunnettu katajistaan ja suosittu ruokatuliainen on katajasta valmistettu siirappi. Keskusaukiolla on paljon ravintoloita ja putiikkeja löytyy sen ympärillä olevilta pikkukaduilta. Keskustan ulkopuolella sijaitsee saaren ainoa isompi kauppakeskus Auriga Center, pieni sekin mutta kaikki tarpeellinen löytyy.

Lossipark -kaupunginpuistossa viihtyy kauemminkin, puistossa (ent. hautausmaa) on oma ainutlaatuinen tunnelmansa ja kauniita suihkulähteitä. Siitä onkin lyhyt matka rantaan ja Piispanlinnaan, joka onkin kaupungin tunnetuin nähtävyys.

2. KESKIAIKAINEN PIISPANLINNA KURESSAARESSA

Piispanlinnan alueella riittää jo itsestään nähtävää ja puuhasteltavaa, vaikkei sisään linnaan ostaisi lippua. Linnassa toimiva Saarenmaan museo tosin on ihan oman vierailunsa arvoinen, paljon värikästä historiaa ja mielenkiintoista tietoa tarjolla. Linnan alueelta löytyy mm. kivasti toteutettu lasten leikkipaikka, jännittäviä käytäviä ja voisipa noille kukkuloille kattaa vaikka piknikin!

Linna ja sen vallihauta rakennettiin 1300-luvulla silloisen piispan tukikohdaksi, sitä on vuosisatojen aikana laajennettu ja 1900-luvulla kunnostettu ja entisöity. Nykyään linnassa ja sen alueella järjestetään näyttelyitä, tapahtumia ja konsertteja. Heinäkuiset linnan sisäpihalla järjestettävät oopperajuhlat tuovat kaupunkiin tuhansia kävijöitä ja se onkin Baltian maiden suurin oopperafestivaali.

3. SÕRVEN NIEMIMAA JA MAJAKKA

Yksi Viron korkeimmista majakoista sijaitsee Saarenmaan eteläkärjessä Sõrven niemimaalla noin 45 minuutin ajomatkan päässä Kuressaaren kaupungista. Viiden euron hintainen pääsylippu on ehdottomasti oston arvoinen, sillä pääsee kapuamaan reilut 250 porrasta ylöspäin ja ihastelemaan joka puolelle avautuvia maisemia. Etelän suunnassa näkyy mm. Latvian rannikko ja sanomattakin selvää, huipulta saa otettua upeita valokuvia.

Suosittelen kävelyä rantaa pitkin niemen suuntaan, aikaa kannattaa varata parisen tuntia ja käydä vaikka syömässä alueen idyllisissä kahvila-ravintoloissa.

4. OHESSAAREN KIVITORNIT

Sõrven niemimaalta kannattaa ajaa pois läntistä rannikkotietä pitkin ja pysähtyä Ohessaaren kivitörmällä, joka on 500 m pitkä ja noin 4 metriä korkea kalkkikivijyrkänne. Siellä on myös lukemattomia ihan ihmisten kasaamia kivitorneja ja voi sinne omankin käden jälkensä jättää.

5. OHESSAARE TUULIK & SUVEKOHVIK

Ohesaaressa on myös myös tuulimyllyhostelli, jossa voi yöpyä. Voisi olla unohtumaton (ja tuulinen) kokemus, me kuitenkin tyydyimme nauttimaan kahvit ja leivokset viereisessä kodikkaasti sisustetussa kesäkahvilassa.

Lähtiessämme ajamaan takaisin kohti Kuresaarta, näimme matkalla mm. merikotkan ja ketun. Muutenkin tuli ajettua hiljempaa ja hidastettua aina kun näköpiiriin sattui upea talo ja sen pihapiiri, niitähän saarella riittää!

6. PANGAN JYRKÄNNE

Saarenmaan pohjoisrannikolla sijaitseva Pangan jyrkänne oli toisen lomapäivämme ensimmäinen kohde. Jääkauden aikainen jyrkänne hipoo jopa 21 metrin korkeuksia ja on vaikuttava nähtävyys. Jyrkänteeltä voi todella helposti horjahtaa, joten uhkarohkeisiin selfieasetelmiin en suosittele ryhdyttävän, enkä sinne lähtisi viinipiknikille. Polkuja siellä riittää ja käveltävää, tykkäsimme kovasti elokuussa auki olleesta kioskista, jonka juomat ja jäätelöt olivat kohtuuhintaisia, ei turisteille ylihinnoiteltuja.

7. KAALIN KRAATTERI

Yli 7 000 vuotta sitten maahan syöksyneen meteoriitin osanen sai aikaan 110 metriä leveän ja 22 metriä syvän kraatterijärven ja se onkin yksi Euraasian vaikuttavimmista kraatterikentistä. Kraatterijärvi sijaitsee noin vartin ajomatkan päässä Kuressaaresta (Kuivastu-Kuressaare maantien varrella) Kaalin kylässä ja sinne on vapaa pääsy. Jos kraatteri sattuu ajoreitille, kannattaa siellä pistäytyä, vaikkei paikka herättänytkään sen suurempia tunteita.

8. ANGLAN TUULIMYLLYKYLÄ JA PERINNEKULTTUURIKESKUS

Anglan kylässä (saaren pohjoisosassa, Pangan ja Muhun saaren puolessa välissä) sijaitseva Angla Tuulikud -tuulimyllykylä on mielenkiintoinen aikamatka menneisyyteen ja alueella viihtyy varsinkin kesäaikaan, sillä siellä on paljon kotieläimiä ja tuulimyllyihin pääsee sisään. Itse alueelle on muutaman euron pääsymaksu ja siellä on myös kahvila. Satuimmme paikalle iltapäivällä, jolloin kaikki lounasvaihtoehdot olivat jo loppuneet, joten hengailimme vain alueella tuulimyllyissä vieraillen.

Paljon jäi vielä kokematta ja näkemättä, siksi paluu Saarenmaalle varmasti toteutuu lähitulevaisuudessa. Muhun saarella sijaitsevasta Veinitalusta ja Pädasten kartanosta kirjoittelinkin jo aiemmin, jutun löydät täältä.

Lue nämäkin

10 Kommenttia

Katrin 20/10/2019 - 12:01

Kiitos, erittäin hienot kuvat! Yhdessä kuvassa on talomme 🙂 Tässä on lisää kuvia: http://www.uusmaakad.ee/

Vastaa
Beachhousekitchen 23/10/2019 - 08:11

Eihän, WOW! Ihanassa paikassa asutte <3

Vastaa
Katrin 20/10/2019 - 11:57

Aitäh, väga ilusad pildid! Ühel pildil on meie maja:) Siin on rohkem pilte: http://www.uusmaakad.ee/

Vastaa
Beachhousekitchen 23/10/2019 - 08:13

Piti heti mennä selailemaan blogiasi, asutte niin upeassa miljöössä ja talossa! Pääsisinpä pian uudestaan Saaremaalle <3

Vastaa
Tuula / Tuula’s life 12/10/2019 - 22:24

Ihana Saarenmaa! Minä olen nähnyt vain ripauksen Saarenmaasta. Anglassa käytiin ja Pädasten kartanolla… Muuten kun televisiosta tulee Viikkarin mainos, jossa Georg Ots laulaa Älä kiiruhda, niin minulle tulee Saarenmaa mieleen, siellähän aika pysähtyy.
Nyt alkoi jo tulla omia muistojakin 🙂 On se vaan niin suurenmoinen saari. Ihanat kuvasi kutsuvat Saarenmaalle käymään jossakin vaiheessa uudestaan.
Kiitos mielenkiintoisesta kierroksesta.

Vastaa
Beachhousekitchen 23/10/2019 - 08:16

Pädaste oli hieno myöskin! Onneksi jäi vielä saarelle monta paikkaa, missä käydä vaikka ensi kesänä.

Vastaa
Outi 12/10/2019 - 19:58

Kyllä osaakin olla kaunista. Itseäni aina kiinnostavat majakat ja siellä varmasti vierailisin ehdottomasti.
Ihanaa viikonloppua sinulle Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 23/10/2019 - 08:17

Majoissa on jotakin käsittämättömän hienoa ja mystistä, voisin jopa asua : )

Vastaa
Tiia Koivusalo 12/10/2019 - 19:32

En kestä näitä kuvia😍Oi ihana Saarenmaa. Nyt alkoi kutkuttamaan kivitornit ja tuulimylly😍

Kivaa viikonloppua Heli
😘

Vastaa
Beachhousekitchen 23/10/2019 - 08:18

Omalla autolla oli kyllä todella rentoa reissata saarella, saattoi pysähtyä milloin halusi ja tutkia mitä kunkin tien viitan takaa löytyy : )

Vastaa

Kommentoi