Ainutlaatuinen Pranglin saari rauhoittumiseen ja luonnossa samoiluun

by Beachhousekitchen

Lehdistömatkan antia (järjestäjinä toimivat Visit Tallinn, Visit Estonia, Tallink Silja, Viking Line ja Eckerö Line)

Tallinnan lähin alkuperäisasutettu saari Prangli hurmaa karun kauniilla luonnollansa ja on yksi Viron kahdeksasta asutetusta saaresta. Rentoa saaristolaiselämää ja seisauttavaa hiljaisuutta, jonka rikkoo ainoastaan mereltä kantautuva vesilinnun ääni – nyt ollaan luontoparatiisissa josta monikaan ei ole kuullut.

Minkälainen kohde meille suomalaisille on tämä vahvasti omaa elämäänsä elävä ja kalastuskulttuuriansa vaaliva saari vain 70 km päässä Suomen rajalta? Aito ja vähän vaatimatonkin. Pienistä kalastuskylistä koostuva saari ei ole myöskään massaturismin marinoima, vaan täydellinen kohde luonnon rauhaa etsivälle. Pranglista tulee jotenkin mieleen ainutlaatuisen tunnelman ympäröimä Seilin saari Nauvossa, samanlaista luonnon taikaa ja salaperäisyyttä molemmissa.

Pinta-alaltaan 6 neliökilometrin kokoinen Prangli kuuluu siis Viroon ja Viimsin maakuntaan. Saarella asuu ympärivuotisesti noin 70 asukasta, joskin kesäaikaan asukasmäärä nousee hieman yli sadan. Silti kun saarelle saapuu, niin aika omassa rauhassa saa olla niin hiekkapohjaisessa mäntymetsikössa kuin myös upeahiekkaisilla rannoilla. Saarella on oma kirkko, koulu, museo, posti ja vain yksi kauppa ja ravintola. Kauppaan tulee tuoretavaraa pari kertaa viikossa ja se on auki vain viitenä päivänä viikossa. Koulussa on 5 oppilasta ja 7 opettajaa, kuulostaa todelliselta saaristolaisidylliltä ja lintukodolta.

MITEN PRANGLIN SAARELLE PÄÄSEE

Linjalaiva Wrangö (aikataulut täällä) liikennöi Prangliin Leppneemen satamasta Viimsistä vuoden ympäri (meno-paluu 12 euroa). Kesäkaudella lauttoja kulkee muutaman kerran päivässä, talvikaudella harvemmin. Lähdimme klo 9 lähtevällä vuorolla Wrangön kyytiin kohtia Pranglia. Matka kestää tunnin ja sen voi viettää kansipaikoilla tai suojassa sisätiloissa, jossa on pieni kahvio.

Omaa autoa saarelle ei missään nimessä kannata ottaa ihan jo kalliin kuljetuksen (60 eur/suunta) ja hieman haastavien teiden vuoksi. Kelnasen kalasatamassa Pranglissa on vierasvenelaituri, joten sinne pääsee myös omalla veneellä.

Jos olet tulossa isomman ryhmän (max. 35 henkeä) kanssa, silloin kyyti yksityisellä Helge-aluksella on oiva ratkaisu (tiedustelut info@pranglireisid.ee). Lehdistöryhmämme tuli Pranglin saarelta takaisin juuri Helgen kyydissä ja matka oli miellyttävän turvallinen, vaikka sää olikin muuttunut aamusta aika tuuliseksi.

Saarelta löytyy muutamia b&b-tyylisiä majoituspaikkoja (Praaga Talu Puhkemaja, Mardi Puhketalu) ja Ylesaaren leirintäalue, jossa on pieniä vuokrattavia mökkejä. Polkupyörällä saaren kiertää kätevästi ja pyörän saa saarelta vuokrattua koko päiväksi tarpeen mukaan. Parhaiten kokonaiskuvan saaresta saa paikallisen oppaan kierroksella ja saaren omaan ainutlaatuiseen tyyliinsä, kuorma-auton lavalla istuen.

Satamassa heti vasemmalla puolella sijaitsee turisti-info ja pieni KoduSadama Kohvik-kahvila. Perinteisten virolaisten, kilohailia sisältävien kiluleipien voimalla lähdimme tutkimaan mystisen kaunista Pranglin saarta.

SAARIKIERROS REKKA-AUTON LAVALLA

Suosittelen lämpimästi eksoottiselta kuulostavaa rekka-ajelua, jossa saaren maisemia pääsee kokemaan kaikilla aisteilla kuorma-auton lavalta.

Uskalla siis kivuta neuvostoaikaisen kuorma-auton lavalle ja nauti välillä kuoppaisestakin kyydistä. Missään vaiheessa ajo ei ylly sellaiseksi, että matkapahoinvointilääkettä tarvittaisiin. Välillä kapeilla metsäteillä tosin joutuu väistelemään puun oksia. Kiinni kannattaa pitää toverista tai penkistä, varsinkin jos istut reunapaikoilla.

Kuva: Timo Raussi/Visit Estonia

Vanhoilla venäläisillä kuorma-autoilla tehtävät saarikierrokset kestävät 2-3 tuntia palveluntarjoajasta riippuen. Jos tulet omatoimisesti saarelle, ajelun voi varata vaikkapa meitä kyydinneen sympaattisen Taavin (alakuvassa) Mardi Puhketalu -monitoimiyrityksestä (info@mardipuhkemaja.ee).

Paikallisen oppaan mukana pääsee kuulemaan ne kutkuttavimmat tarinat ja saaren historian vaiheet versus jos yksin liikkuisi. Pranglin saaren historia juontaa juurensa 1300-luvulle asti, jolloin siitä löytyvät ensimmäisen historiankirjamerkinnät. Saarelaisten mielissä kuulemma on vieläkin tarina merirosvojen saarelle piilottamasta aarteesta, joka odottaa löytäjäänsä. Saarikierros tarjoaa yllätyksiä, niitä kaikkia en halua paljastaa, mutta kannattaa pitää hatusta kiinni ja ihastella menoa!

PRANGLIN PYHÄN LAURENTIUKSEN KIRKKO

Pranglissa on ihan oma murteensa; suomalaisella aksentilla lausuttua viroa, josta löytyy monta suomen kielestä lainattua sanaa. Suomi vilahtaakin puheissa ja saaren historiassa usein. Vuonna 1848 valmistuneen saaren kirkon hirret on tuotu vettä pitkin Sipoosta. Samalla paikalla on ollut sitä aiemminkin kirkon tyyppinen kappeli, jonka rakensivat merihädästä pelastuneet suomalaiset hylkeenmetsästäjät.

Pyhän Laurentiuksen kirkko ja hautausmaa ovat näkemisen arvoiset. Humisevalla harjulla sijaitseva hautausmaa kutsuu poluillensa ja tutkailemaan hautakivien ja koristeellisten hautaristien nimiä. Saarta asuttivat ensimmäiseksi ruotsalaiset, joiden nimiperimää on luettavissa hautakivistä.

Pappi tulee saarelle saarnan pitoon harvakseltaan, koska normaali sunnuntaijumalanpalvelus saa paikalle vain muutaman ihmisen. Jouluna kirkko taas on se paikka, jonne koko saaren asukasväki kokoontuu.

Samalla kannattaa käydä pikkuisen kirkon sisällä, jonka erikoisuutena ovat tapetoidut seinät. Aika tuntuu pysähtyneen ja tunnelma on jälleen kuin 1800-luvulta.

EESTI RAND MUISTOMERKKI

Saaren kaakkoiskärjessä sijaitseva Eestirand-höyrylaivan uppoamisessa hukkuneiden muistomerkki on vierailun arvoinen paikka. Vuonna 1910 rakennettu laiva upposi vuonna 1941 Tallinnan evakuoinnin aikana Pranglin saaren edustalla. Järkyttävä onnettomuus, mutta toisaalta pelastus alkujaan 2 600 Neuvostoliittoon pakkoevakuoiduille virolaisille ja he “saivat” onnettomuuden jälkeen jäädä kotimaahansa, vaikka muutama kymmen menetti henkensä.

SAAREN AINOA RAVINTOLA SAARE-RESTO

Prangli Saare-Resto on saaren ainoa ravintola ja se on auki ainoastaan kesäkaudella. Silloinkin kannattaa varmistaa aukioloajat etukäteen ja pöytävarauksen tekeminen on suositeltavaa.

Ylesaaren leirintäalueen läheisyydessä sijaitseva ravintola on viihtyisä ja kauniilla ilmalla sen terassi on varmasti suosittu. Kalastuskolhoosina toimineen saaren ruokakulttuuri nojaa vahvasti kalaan ja sen suhteen saarelaiset ovat omavaraisia: joka talossa on kalastaja ja kala on jokapäiväistä ravintoa.

NÄE JA KOE MYÖS NÄMÄ

Saaren kaakkoispuolella luonnonsuojelualueella sijaitsee maakaasuaukko, josta saa tulen retkieväiden kypsentämiseen. Näitä luonnonmukaisia ja 6-7 metrin syvyydessä olevia kaasuaukkoja läytyy saarelta useampi, mutta tämä on sopivasti tien varrella ja ruoanlaittovälineet ovat valmiina vaikka kananmunien, makkaroiden tai lettujen paistamiseen.

Saaren suurin tuliainen Suomesta ja jääkaudelta on valtava jättikivisiirtolohkare, jonka läheisyydessä olo voi lisätä hedelmällisyyttä vanhan kansan kertomusten mukaan.

Viroon liikennöivät aina turvallisesti Tallink Siljan, Viking Linen ja Eckerö Linen alukset kymmeniä kertoja päivässä. Lähde siis päiväretkelle Prangliin, suuntaa Tallinnan satamasta Viimsiin (n. 20-30 minuutin ajomatka) ja siitä lautalla Pranglin saarelle. Autottomalle suosittelen koko päivän reissua, johon sisältyvät kuljetukset Prangliin jo Tallinnasta: Pranglin saaren retki ja saunakierros varataan etukäteen ja koko päivän hinta lounaineen on 69-83 euroa ajankohdasta riippuen.

P.S. Viimsin kaupunkiin kannattaa myöskin tutustua Pranglin reissulla! Modernisti uusittu Tallinn Viimsi SPA kylpylähotelli ja viihdekeskus kutsuu yöpymään ja kylpemään. Viihtyisän ja virkeän kaupungin ylpeys ja olohuone on Helsingin Oodista innoituksensa saanut uusi kirjasto. Eikä sovi unohtaa kodikkaassa koulurakennuksessa sijaitsevaa Rantakansan museota, jossa pääsee kokemaan neuvostoaikaista nostalgiaa. Museon lahjatavarakauppa on täynnä merihenkisiä esineitä, astioita ja tekstiilejä – kauniiden tavaroiden aarreaitta!

Matka turvalliseen, monipuoliseen ja yllättävään Viroon on aina hyvä idea! Lämmin kiitos upeasti toteutetusta lehdistömatkasta Visit Tallinnan Mall Oja, Visit Estonian Timo Raussi, Viking Linen Christa Grönlund, Eckerö Linen Ida Toikka-Everi ja Tallink Siljan Marika Nöjd ♥

Lue nämäkin

5 Kommenttia

Jael 20/09/2020 - 11:56

Ikinä en ole kuullut tuosta saaresta, mutta onpa kiehtovalta tuntuva paikka. Ihanalta vaikuttaa reissunne sinne ja siellä. Kaunista sunnuntaita Heli:)

Vastaa
Maaria 15/09/2020 - 10:14

Hienoja kuvia ja varmasti mieleenpainuva reissu. Kuorma-auton lavalta näkee ja kokee maastoa ja maisemia ihan eri tavalla, joten kiinnostaisi kyllä kokeilla. Viro on muutenkin niin lähellä ja sieltä löytyy varmasti juuri tällaisia pienempiäkin kohteita, joihin kannattaisi tutustua. Vaatii vaan vähän vaivaa selvittää liikenneyhteyksiä, jos omaa autoa ei ole käytettävissä.

Vastaa
Taru 14/09/2020 - 07:21

Mielettömän kuulloinen paikka, jonne toivon joskus pääseväni. Kiitos vinkistä ja valoisaa uutta viikkoa <3

Vastaa
Tuula / Tuula's life 14/09/2020 - 00:29

Prangli vaikuttaa sympaattiselta saarelta. Kuulostaa tosiaan lintukodolta – oma kirkko, koulu, museo ja posti. Ja toki kauppa ja ravintola. Jännä suhde tuo koulussa 5 oppilasta ja 7 opettajaa.
Tuli muuten nälkä, kun katselin noita kiluleipiä. Kilohailia ja kananmunaa, maistuis kyllä täälläkin. Ja rekka-ajelulla pääsitte tutustumaan saaren kauniisiin maisemiin, ihan huikeata. Ja mikä rekka-auto!
Saarella on mielenkiintoinen historia, niinkuin Virolla muutenkin. Historiafriikki taas minussa heräsi.
Ja herkullisia nuo kala-annokset. Tuore kala vain on niin hyvää!
Kiitos kierroksesta Pranglin saarella. Olipa kiinnostava ja erilainen matkakohde Virossa.
Hyvää alkavaa viikkoa Heli <3

Vastaa
Outi 13/09/2020 - 20:05

Aivan ihana reissu! Oi vitsit, ois kyllä aika siistiä olla tuollaisen rekan kyydissä maisemia ihailemassa <3 Upea ravintola ja tunnelmallinen kirkko näyttivät myös paikoilta joissa olisi ihana vierailla.
Kaunista sunnuntaita sinulle Heli <3

Vastaa

Kommentoi