Minilomalle Ahvenanmaalle – lähde mukaan sadonkorjuujuhlan tunnelmaan!

by Beachhousekitchen

Viking Linen ja Visit Ålandin kutsumana/lehdistömatka

Ahvenanmaan kesä ei loppunutkaan elokuun lopussa, vaan jo 20. kertaa järjestetyt Sadonkorjuujuhlat (Skördefesten) syyskuun kolmantena viikonloppuna saivat paikalliset liikkeelle sekä toivat turisteja saarelle kolmen päivän ajaksi. Aurinko on kuulemma aina paistanut tässä juuri korjattua satoa ja kaunista maaseutua juhlistavassa koko perheen tapahtumassa. Kesäinen meno ja tunnelma todella olivat aistittavissa tämänkin vuoden tapahtumassa!

Pääsin kiertämään yhden päivän aikana muutaman maatilakohteen, näkemään ainutlaatuista maaseutumaisemaa sekä syömään sadonkorjuun parhaita antimia paikallisessa ravintolassa. Perjantaista sunnuntaihin kestävissä Sadonkorjuujuhlissa oli mukana 15 avointa maatilaa, joissa kussakin oli oma ohjelmansa ja paljon sadonkorjuuherkkuja tarjolla paikan päällä syötävänä sekä mukaan ostettavaksi. Lisäksi tapahtumaan osallistui 5 paikallista ravintolaa, joilla oli oma teemaan sopiva menu tai noutopöytä tarjolla. Täydellinen teema ruoanrakastajalle!

Kävijöitä odotettiin edellisvuosien tapaan tulevan tuhansittain (korvanappiini tuli juuri tieto: 13 700 kävijää syksyn 2020 tapahtumassa), vaikka ruotsalaiset kävijät puuttuivat tänä vuonna. Turvallisuus oli otettu hyvin huomioon, käsidesiä oli tarjolla ja osallistujia muistutettiin pitämään “heinähangon” mittainen, eli noin puolentoista metrin väli muihin. Tottuneet vakikävijät kuulemma jo kuljettavat kylmälaukkua auton takakontissa, jotta ruokatuliaiset säilyvät kylmänä koko päivän kestävän kierroksen ajan. Tilat kun myyvät paljon sellaisia elintarvikkeita, joita ei muulloin saa.

Lämminhenkinen Ahvenanmaa sai minut hyrisemään tyytyväisenä, eikä se ole jättänyt kylmäksi kertaakaan niinä kolmena kertana kun olen saarelle päässyt.

MITÄ KAIKKEA AHVENANMAA TARJOAA

  • Turvallista lähimatkailua ja lomasaaren tunnelmaa ympäri vuoden. Täydellinen syysloma- tai joulukohde.
  • Maarianhaminassa pikkukaupungin eksoottista idylliä, aivan kuin olisi ulkomailla.
  • Kulttuuria ja taidetta, museoita ja muita elämyksiä kotimaan saaristoparatiisissa.
  • On tilaa, mutta onneksi välimatkat eri kohteiden välillä ovat lyhyet, joten päivässä tai parissa ehtii kokea vaikka mitä!
  • Merta, merta ja merta – sekin on rentouttavaa pelkästään ihailla pauhaavaa merinäkymää tai lepuuttaa silmiä auringonlaskujen värikylvyissä.
  • Kulinarististen elämysten mekka: luonnosta ja omilta pelloilta saatavat raaka-aineet ja käsityömeiningillä lautaselle! Viljava maa tuottaa sellaisia makuja, joita ei välttämättä muualta saa. Valittavana on monta mantereellakin tunnettua huippuravintolaa!
  • Saarella loistomahdollisuudet harrastaa mm. frisbeegolfia, pyöräillä, pongata lintuja, golfata, purjehtia, meloa sekä urheilukalastaa. 30 uusittua vaellus- ja ulkoilureittiä.
  • Runsaan 11 500 asukkaan Maarianhaminasta löydät kaikki läheltä: ostospaikat, ravintolat, kahvilat ja kulttuurielämykset. Koko perhe viihtyy mm. Merenkulkumuseossa tai Mariebadin upeassa kylpylä-uimahallissa.
  • Ahvenanmaalle liikennöivät laivat lähtevät Helsingistä, Turusta ja Naantalista. Nopeimmin perille pääsee Turusta lähtevillä laivoilla, jotka saapuvat Maarianhaminaan tai Långnäsiin noin viiden tunnin merimatkan jälkeen.

SKÖKVARTERET- MERIKORTTELISSA TAPAHTUU JA ONHAN SE KAUNIS

Maarianhaminan Itäsataman pohjoispuolen satama-alueella Sjökvarteret -merikorttelissa riittää aina näkemistä ja kokemista. Alueella sijaitsee mm. museo, käsityötalo SALT, veneveistämö, korupaja Guldviva sekä peltileipäpizzoistaan tuttu Pub Niska.

Pääsimme sadonkorjuukieroksella maistamaan Pub Niskan minikokoisia peltileipäpizzoja, makuina punajuuri-vuohenjuusto sekä lohi. Kummatkin niin taivaallisen hyviä! Näitä ahvenanmaalaisittain tehtyjä ja lähiraaka-aineita suosivia peltileipiä saa mantereelta mm. Turusta, Helsingistä, Vaasasta sekä Tammisaaresta.

Käsityöläistalo ja -kauppa SALT on kyllä kaikenlaisten tuliaisaarteiden ilmentymä ja kehto. Täältä ei voi poistua ilman ahvenanmaalaisia erikoisherkkuja.

Historiallisten laivojen rakennusprojektit Emelia ja Alanta tuovat nekin alueelle kävijöitä ja komeat alukset valmistuvat käsityönä muutaman vuoden sisällä.

Merikortteli valmistautuu ottamaan vastaan 100 alusta, kun Tall Ship Race -purjelaivatapahtuma saapuu kaupunkiin heinäkuussa 2021. Maarianhaminan satamamiljöö on vaan niin uskomattoman kaunis ja sinne voi tulla vaikka vaan ihmettelemään näkymiä, istumaan laiturille tai lukemaan kirjaa.

AVOIMIA MAATILOJA JA POP UP – ELÄMYKSIÄ SADONKORJUUJUHLILLA

Skördefesten på Åland – tapahtuman organisaatio julkaisee joka vuosi kätevän ohjelmakartan, josta löytyvät kaikki tapahtumassa mukana olevat avoimet maatilat, ravintolat ja muut Pop up -tyyliset elämykset sekä mitä ohjelmaa kukin tarjoaa. Vihkonen ohjeisti varaamaan pöydän hyvissä ajoin sadonkorjuuravintoloihin, mutta ei täällä nälkäiseksi olisi jäänyt, sillä lukuisissa pop up-kojuissa myytiin ruokaa esim. hot doggeja, hampurilaisia ja houkuttelevia leivonnaisia.

Ehdimme käydä muutamalla tilalla lauantaipäivän aikana, tässä herkullisia tunnelmia & kuvamateriaalia!

Bolstaholms Gård

Getassa sijaitseva Bolstaholms Gårdin tila on Ahvenanmaan suurimpia karjatiloja ja sen historia yltää 1400-luvulle asti. Tilalle oli levittäytynyt useita elintarvikkeiden, käsitöiden, keramiikan sekä lähiruokatuotteiden myyjiä, joilta tulikin ostettua kotiinviemisinä mm. kolakeksejä, mausteita ja käsintehtyjä tikkareita. Lehmäakvarelleista koostuva taidenäyttely tilan vanhassa Mejeriet -meijerihallissa oli tottakai nähtävä.

Lapsille oli monenlaista ohjelmaa kuten aarteenetsintää, polkutraktorirallia, poniratsastusta sekä maatilalabyrintti. Upean aurinkoinen sää houkutteli paikalle perheitä monessa sukupolvessa ja kyllä täällä olisi helposti pari tuntia vierähtänyt! Charolais -rotunaudan lihasta tehdyt hampurilaiset saivat aikaan pitkät jonot puutarhakahvilassa.

Mickels Gårdin tilalla pääsi silittelemään kotieläimiä

Ensimmäistä kertaa Sadonkorjuujuhliin osallistunut Mickels Gärdin tila Gottbyssä oli suunnitellut ohjelmaa, hupia ja aktiviteettejä myöskin koko perheelle. Tilalla kasvaa Ålandsbondenin eläimiä (lampaita, lehmiä, kanoja, porsaita hevosia ja mehiläisiä), niitä pääsi näkemään läheltä ja osaa ruokkimaankin. Lapsille oli myös poniratsastusta, heinissä hyppelyä sekä maalausnurkka.

Tilalla oli useita paikallisia myyjiä ja myytävänä juustoja, mehuja, leivonnaisia, käsitöitä, koruja ja sisustustuotteita. Tilan erikoisuus on oma museo Vita Huset, jossa pääsee vanhojen valokuvien ja hauskojen seinätapettien ja taidekerrostumien kautta palamaan tilan elämään vuosikymmeniä taaksepäin.

Öfvergårdin omenainnovaatiot maistelussa

Omenaviljelijät Anna ja Jan Malm olivat esittelemässä omenista jalostamiaan tuotteita Mickels Gårdin tilalla. Pari vuotta sitten pääsin tutustumaan heidän Öfvergårdin tilaansa ja yritteliäs pari jäi mieleen.

Innovatiivisesta asenteestaan tunnetut Anna ja Jan maistattivat meillä tälläkin kertaa omenamehuja ja makupareja. Todella jännän juusto-omenatikkusuolaisen innoittamana taisimme ostaa heidän myyntikojunsa kaikki pikkelöidyt omenasäilykkeet. Öfvergårdin Pikkuruiset pikkelssiomenat -tuote “JASPI” voitti Artesaaniruoan avoimen SM-kilpailun kultaa vuonna 2017. Mikä mainio idea hyötykäyttää ne omenapuista tippuneet raakileomput ja tehdä niistä vähän oliivia muistuttava säilyke, ei ihme että voitto tuli kotiin!

Saftstuganin tilan mehut hurmasivat

Ahvenanmaalla tuotetaan nykyään koko Suomen omenasadosta yli 70 %, vaikka itse omenanviljely on aloitettu varsin myöhään, eli vasta 1980-luvulla. Nyt viljelystilaa omenalle raivataan koko ajan lisää. Saaristolaisluonto ja -ilmasto tarjoavat ihanteellisen maan, veden, auringon sekä paljon mehiläisiä runsaiden omenasatojen onnistumisen takaamiseksi. Omenan lisäksi saarella kasvatetaan perunaa, sipulia sekä ihan uutena lajina vesimelonia.

Saftstuganin Pop up-pisteellä saimme maistella tilan isännän David Dahlblomin pirtsakan raikasta mehua ja ihastuimme niin, että koko seurueemme osti mukaansa kauniin väristä Discovery-lajikkeesta puristettua mehua.

Pikkelöidyt sipulit ja keksit tekivät hyvin kauppansa nuoren myyjättären tiskillä.

STALLHAGENIN IKIMUISTOINEN KALAKEITTO

Käsityöläisolutta valmistava Stallhagenin pienpanimo hyödyntää paikallisia raaka-aineita juomatuotannossaan. Puhdasta ja raikasta vettä virtaa ihan lähellä, sillä panimo sijaitsee pienen Stallhaga träsk -järven rannalla.

Panimon yhteydessä on kauppa, josta ei voi poistua ilman tuliaisia. On juomia, on jauhoja, on keksejä, on suklaata ja vaikka mitä matkamuistoa.

Lounastimme paikanpäällä Pub Stallhagenissa ja meille tarjoiltiin ehkäpä maailman parhainta lohisoppaa! Siinä maistuivat rakuuna, fenkoli ja timjami – kirsikkana keiton päällä täyteläinen aioli. Jos joku ruoka vetää sanattomaksi, niin tämä runsaasti lohta ja umamia sisältävä keitto sen teki.

ÅLAND DISTILLERY

Åland Distillery on Stallhagenin ja Smakbyn yhdessä perustama tuliterä tislaamo, joka on pian valmis aloittamaan katajaisten ja muiden Ahvenanmaan luonnon innoittamien juomien tislaamisen. Ahvenanmaalaisten ginijuomien (maku)erikoisuutena toimivat saarelta löytyvät yrtit kuten siankärsämö, väinönputki ja pietaryrtti. Åland Distilleryn tuotekehittelijä Johan Falander maistatti meillä tislaamon ginistä tehtyä Long drink -uutuusjuomaa, jossa maistui greippi, basilika ja veriappelsiini. Hämmentävän hyvää ja raikasta.

SMAKBYN MERIMETSO IHASTUTTI

Osuvasti nimetty Smakby (Makujen kylä suomeksi) on ahvenanmaalaista idylliä herkullisimmillaan! Kastelholman linnan läheisyyteen kokki ja ruokalähettiläs Michael Björklundin rakentama ruokamaailma on jo kaikkea tätä: ravintola, kahvila, lähiruokakauppa, tislaamo, astiakauppa, viinikellari ja tapahtumakeskus.

Ravintolassa on ihan oma ja ainutlaatuinen tunnelmansa ja annosten raaka-aineet tulevat läheltä. En ollut koskaan aiemmin maistanut merimetsoa, joten oli kyllä mielenkiintoinen uusi makuelämys. Enemmän kuin linnun lihaa, merimetso muistutti riistaa tai pitkään haudutettua mureaa naudanlihaa. Täydellistä syksyn lohturuokaa. Villiintynyttä merimetsokantaa ei ole rajoitettu metsästysluvilla ja Ahvenanmaalla sitä saa tiettynä aikoina vuodesta pyytää ja tarjoilla ravintoloissa.

Ei Ahvenanmaan visiittiä ilman pannukakkua. Vaikka puuroriisistä tehtävä pannukakku äkkiseltään näyttää tuhdin paksulta pläjäykseltä kokonaisine lumuineen ja kermavaahtoröykkiöineen, on sen koostumus silti kuohkean ilmava. Kiitos Micke & tiimi makuyllätyksistä ja vieraanvaraisuudesta!

Kuulimme myös, että tänne voi pian jäädä yöksikin. Smakbyn ravintolan tiluksille ja melkein viereen vuonna 2023 valmistuva kylpylä-hotelli tulee olemaan ihan Michael Björklundin näköinen, sillä siellä toteutuvat kaikki hänen haaveensa täydellisestä hotellista. Jäämme odottamaan innolla lopputulosta.

PUNAISTEN LAIVOJEN SYKSY ON TÄYNNÄ OHJELMAA

Sadonkorjuuristeilylle matkasimme Viking Linen Gabriella-aluksella, jonka ravintoloista No name ja sen maistelumenu on ollut yksi sykähdyttävämpiä ravintolaelämyksiä ikinä! Nytkin laivan keittiö oli täydessä iskussa ja keittiö valmisti parhaita á la carte -makuelämyksiä aina nälkäiselle seurueellemme.

Syyslomaa silmällä pitäen kannattaa tutkia punaisten laivojen syyslomatarjonta sekä tuleva joulu. Marras- ja joulukuulle on suunnitteilla jouluteemaisia risteilyjä Ahvenanmaalle. Joulutunnelmaisilla teemaristeilyillä pääsee käymään mm. Kastelholman keskiaikaisen linnan lähellä sijaitsevan Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseon pikkujoulumarkkinoilla. Siellä pääosissa ovat saarivaltakunnan perinteiset jouluherkut ja käsityöläisten taidonnäytteet. Ajankohtaiset ja uusimmat risteilypaketit ja teemaristeilyt löydät Viking Linen sivustolta.

On sitä vaan aina niin rentoutunut olo risteilyn jälkeen, sillä lyhyessä ajassa pääsee irti arjesta ja lipuu hetkessä mukaan risteilytunnelmaan♥

Entäs nämä á la carte -annokset? Erinomaisesti valmistettu ruoka on kyllä yksi tärkeimmistä motivaattoreista lähteä risteilemään! Miltä näyttävät ja kuulostavat nämä elämykset: portterigraavattua lohta, lohenmätiä, tilli-fenkolisalaattia ja savustettua majoneesia. Pääruokana paistettua kuhaa, kanttarellia, pinaattia, piparjuuri-hernepyreetä ja beurre blanc -kastiketta. Jälkiruokana puolukkaparfait marengilla ja inkiväärillä maustetulla kinuskikastikkeella – mitä makuja ja silmänruokaa!

Viking Linen teemaristeilyillä on myös ohjelmaa. Sadonkorjuuristeilyllä pääsi tutustumaan Tommasin viinien saloihin Annika Roosin johdolla. Maistelimme myös Ahvenanmaalla tislattuja juomia ruokamaistiaisten kera Roope Hietalan opastuksessa.

Lähde siis aalloille ravitsemaan mieltä ja vatsaa! Eikä pidä unohtaa lainojen runsasta ostosvalikoimaa erikoistarjouksineen. Kiitos Visit Åland ja Viking Line ♥ Ahvenanmaan kuulumiset ja tuoreimmat vinkit pääsee lukemaan täältä ja Viking Linen matkavarauksiin täältä. Lähde virkistymään merimaisemiin!

Lue nämäkin

8 Kommenttia

Tuula / Tuula's life 04/10/2020 - 00:08

Ihastuttava Maarianhamina on minulle tuttu, mutta muilta osin Ahvenanmaa on jäänyt vieraaksi. Oli hienoa päästä myös kiertämään maaseudulle ja sadonkorjuujuhlien tunnelmaan. Oi, mitä herkkuja sadonkorjuu juhlat ovat tarjonnetkaan. Ja todellista maaseutuelämää lehmineen ja lampaineen. Ja Ahvenanmaahan on kuuluisa omenistaan, siellä omenapuut viihtyvät ja tuottavat hyvin satoa. Nuo omenamehut ovat varmasti olleet maittavia.
Åland distillery, tämä oli minulle aivan uutta, että Ahvenanmaalle on valmistumassa oma tislaamo. Saarella kasvaa monenlaisia yrttejä, joten tislaamolle on paikkansa ja tilauksensa.
Ja nuo ruokakuvat! Niin kauniita ja herkullisia. Jos ei ole nälkä, niin ainakin se tulee.
Ahvenanmaalla asuu ahkeria ja taitavia ihmisiä. Tämä oli hieno retki, kiitos!
Ps. Ja kuvasi ovat niin kauniita, mm. noihin satamakuviin sain uppoamaan pitkän tovin.
Ihanaa viikonloppua, Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 08/10/2020 - 09:51

OI kiitos <3 Oli upeata kiertää noilla tiloilla, joille ei muuten pääsisi! Nyt lähdemme oman perheen kesken autolla Ahvenanmaalle syyslomalla, ajatuksena nähdä juurikin upeata luontoa ja tehdä luontopolkukierroksia! Åland Distillerystä varmasti haetaan juomatuliaisia ja saaren lukuisat huippuravintolat takaavat, ettemme jää nälkäisiksi ; ) Kaunista syksyn jatkoa!

Vastaa
Tiia 03/10/2020 - 14:11

Aivan ihania tunnelmia ja kuvia ja omg herkkuja. Haaveissa on käydä Ahvenanmaalla, sillä se on vielä näkemättä. Nämä kuvat ja tunnelmat lyövät kyllä lisää löylyä pesään. Ihanaa viikonloppua Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 08/10/2020 - 09:52

Kiitos <3 Oma perhe innostui niin, että Ahvenanmaalle lähdetään vielä lokakuun puolessa välissä ja omalla autolla, niin päästää kiertämään kaikki mahdolliset paikat!

Vastaa
Tuuli - Lumo Lifestyle 30/09/2020 - 23:45

Kuinka tunnelmallista ja herkullista💚 Tuollaisilta matkoilta haluaisi aina ostaa kaikki herkut mukaan.

Vastaa
Beachhousekitchen 08/10/2020 - 09:52

Taisin kantaa aika monta kiloa juurikin ruokatuliaisia ; )

Vastaa
Outi 30/09/2020 - 19:30

Olipa ihana reissu. Nuo sadonkorjuumarkkinat olisi kiva itsekin päästä kokemaan. Upea tilaisuus myydä itsevalmistamia tuotteita.
Voi noita jälkkärikuvia, apua mitä herkkuja <3
Ihanaa loppuviikkoa sinulle Heli!

Vastaa
Beachhousekitchen 08/10/2020 - 09:53

Oli ihan oma ainutlaatuinen tunnelmansa ja todellakin oli pelkkää herkuttelua koko matka!

Vastaa

Kommentoi