ATENEUM-TAIDEMENU: Taidetta & taivaallisia ruokanautintoja

by Beachhousekitchen

Kaupallinen yhteistyö: HOK-Elanto

Ateneum-Taidemenu yhdistää nerokkaasti kaksi eri kulttuurimuotoa: taide-elämyksen taidemuseossa sekä taidenautintoon sopivan ravintolamenun, joka edustaa ruokakulttuurin sitä symbolista ja sosiaalista puolta. Parhaimmillaan taidemenu sopii seuralaisen kanssa nautittavaksi, onhan taidekokemus joko ennen tai jälkeen ruoan aina mukavampi jakaa toisen kanssa ja keskustella esim. siitä mikä sykähdytti, vavahdutti tai mikä jäi mietityttämään jossakin tietyssä teoksessa tai yksityiskohdassa.

Ateneumin taidemuseo ja HOK-Elannon ravintolat tarjoavat 19.5.2019 asti elämyspaketin, joka sisältää runsaan kolmen ruokalajin menun ja lipun tsekkiläisen taidemaalari František Kupkan näyttelyyn. Jo itse taidenäyttely on näkemisen arvoinen, mutta kun siihen yhdistyy upeasti suunniteltu ja tsekkiläisen ruokakulttuurin inspiroima menu, niin diili on ihan loistava hintalaatusuhteeltaan!

Taidemenu-konseptissa ovat mukana seuraavat HOK-Elannon ravintolat: Kaarna Baari & Keittiö, Italo, Casa Largo, Vltava, La Famiglia, BBQ House, Belge, Kappeli ja Salve. Jokaisella ravintolalla näistä on oma uniikki ja taidokkaasti suunniteltu taidemenu. Pääsin testaamaan tässä yhteistyössä silakoistaan ja merimiesten kulta-ajoilta peräisin olevasta Salven pannustaan tunnetun ravintola Salven taidemenun.

TSEKKILÄISEN TAITEILIJAN INSPIROIMIA MAKUJA RAVINTOLA SALVESSA

Merihenkinen ja merimiesmäistä tyyliä huokuva Salve on helposti lähestyttävä,
pitkän historian ja nykyään jo kulttimaineen omaava Helsingin Hietalahdenrannassa sijaitseva ravintola. Kun tulimme lauantai-iltapäivänä ravintolaan, paikalla oli vielä myöhäisiä lounastajia ja pikkuhiljaa se alkoi täyttymään iltaa viettämään tulevista, rouhean rehellisen ja runsaan ruoan ystävistä. Tänne on must varata pöytä varsinkin perjantaisin ja lauantaisin, mutta onneksi keittiö on noina päivänä auki klo 23 asti.

Salvessa on kauniina päivänä kiva pyörähtää yksillä, varsinkin kun keväämmällä terassi aukeaa. Kerran kun pääsee talon klassikoiden kuten niiden rapeaksi paistettujen silakoiden makuun, tästä tulee helposti suosikkipaikka. Kanta-asiakkaat ovatkin tuttu näky Salvessa, samoin taitelijapöytä, joka on päivittäin paikallisten taitelijoiden käytössä. On mielenkiintoista huomata, kuinka ravintolaan ovat löytäneet niin nuoret kaupunkilaiset, treffeillä kävijät ja vanhemmat pariskunnat ja ystäväseurueet. Purjeveneiden, köysien ja majakkalamppujen alle mahtuvat sulassa sovussa kolmen tai neljän sukupolven perheet isoon pöytään ja olipa siellä keikkaansa odottava hevibändikin ruokailemassa tuona lauantaina!

Taideiltapäivän aloitti kuplivasti Nicolas Feuillatte Champagne Brut samppanja.

Testasimme seuralaiseni kanssa kaksi eri menukokonaisuutta, alku- ja pääruokavaihtoehtoja taidemenussa on kaksi ja jälkiruokana on tsekkiläiset letut hunajalla.

Alkuruoista punajuuri-vuohenjuustoetanat tässä alakuvassa, niin suloinen värien ja makujen täydellinen kombinaatio. Punajuuri oli hienostunut kumppani vuohenjuustolle ja etanoille, tämä annos dipattiin leivällä viimeistä pisaraa myöten. Tässä menuvalinnassa ruokajuomana maistui Nicolas Feuillatten samppanja läpi aterian.

Ensimmäiseksi maistelimme pääruokavaihtoehdoista kalaa: kotimaista ahventa ja kasvisperunapaistosta. Kasvikset olivat niin rapsakoiksi paistettuja ja makua oli mahtavasti myös paistetuissa perunoissa. Runsas annos ja todella onnistuneita makuja!

Tsekkiläisiä lettuja Salven tapaan, letut näyttävät paksuilta, mutta vastapaistettuina ne olivat niin kuohkeita juuri sopivan rapealla kuorella. Kyllä maistuivat.

Gulassikeitto smetanalla (kuva alla) on toinen alkuruokavaihtoehto taidemenussa- olipas tässäkin makukerroksia sinfonisesti yhdistettyinä ja väriä kuin koreimmassa maalauksessa!

Ylikypsää porsaanposkea ja smetanassa haudutettua hapankaalia oli toinen Salven taidemenun pääruokavaihtoehdoista. Tässä vaiheessa oli pakko kysäistä tarjoilijaltamme miten taidemenu on otettu ravintolassa vastaan ja onko selkeitä suosikkeja jo noussut. Menua on tarjoiltu helmikuun lopusta saakka oikein hyvällä vastaanotolla ja pääruokien suhteen kuulemma jako on aika selkeä: possunposki on selvästi ollut enemmän miespuolisten asiakkaiden valinta. Possunposki oli täydellisen ylikypsää ja smetanassa haudutettu hapankaali nautinnollisen hyvää, kyllä tämä minullekin maistui, vaikka lihan sijaan valitsenkin useimmin kalavaihtoehdon.

Tälle lihaisalle menukokonaisuudelle pyysimme viinisuositusta ja argentiinalainen, Mendozan alueen runsaan intensiivinen Milamore, joka on Amaronen tapaan valmistettu viini, oli oikea valinta tasapainottamaan annosten hapanta smetanaa.

En nyt heti muista milloin olisin syönyt näin kuohkeita lettuja, täydellisiä koostumukseltaan ja maultaan!

Salven taidemenun hinta S-etukortilla on 32,30€/ilman 38€. Hinta sisältää siis kolmen ruokalajin menun sekä pääsylipun Ateneumin taidemuseoon. Lipun arvo on 15-17 € ja se on voimassa 19.5.2019 asti.

Taide on aina subjektiivinen elämys ja František Kubkan monipuoliseen ja yllätyksiäkin sisältävään, 1800-luvun lopusta 1950-luvulle yltävään näyttelyyn suosittelen varaamaan kunnolla aikaa. Riippuen omasta tahdista, seuralaisesta ja päivästä, taidenäyttely ja sen väririkkaat ja persoonalliset teokset voivat viedä mennessään tunneiksi. Jos Ateneumin näyttelyn haluaa kokea ennen menua, on lippu haettava ravintolasta etukäteen. Muussa tapauksessa lipun saa ruokaelämyksen jälkeen mukaansa.

Miltä Salven taidemenu kuullosti ja näytti? Mitä sinä valitsisit alku- ja pääruoaksi?

Ravintola Salve, Hietalahdenranta 5 C, 00180 Helsinki, puh.
010 76 64280

Ateneumin taidemuseo, Kaivokatu 2, 00100 Helsinki


Lue nämäkin

10 Kommenttia

Tuuli - Lumo Lifestyle 12/03/2019 - 22:55

Hyvä idea yhdistää kulttuuri ja kulinarismi. Näyttelyn jälkeen on kiva istua alas juttelemaan nähdystä – ja tietysti syömään hyvin.

Vastaa
Beachhousekitchen 13/03/2019 - 12:32

Kyllä, toimii myös toisinpäin, eli käydä syömässä ennen näyttelyä ja sitten jaksaa kiertää!

Vastaa
Johanna - hellan ja viinilasin välissä 11/03/2019 - 22:20

Kuullostaa todella hyvältä ja olisi ihana käydä Ateneumissa. Taide ja ruoka on vaan ❤️

Vastaa
Beachhousekitchen 13/03/2019 - 12:33

Sitten kun on vielä näin valmiiksi mietitty konsepti, niin mikäs siinä helpompaa on ruuhkavuosissa ottaa ja nauttia yksi iltapäivä!

Vastaa
Outi 11/03/2019 - 21:33

Tuolta ei ole tarvinnut nälkäisenä lähteä. Ihanan isot annokset. Salve on minulle vähän turhan merellinen ravintola, mutta tykkään kyllä ravintolan tunnelmasta.
Ihanaa viikkoa sinulle Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 13/03/2019 - 12:37

On siellä kuule monenlaista pihviä ja kasvisruokaakin – mukavan rento paikka, jossa ei tärkeillä : )

Vastaa
Tuula / Tuula's life 11/03/2019 - 19:49

Ihana postaus! Nämä herkut ovat värimaailmaltaan kuin Kupkan modernit työt. Punajuuri-vuohenjuustoetanat kuulostavat ja näyttävät herkullisilta eli se olisi alkuruokavaihtoehtoni. Ja kalaa – kotimaista ahventa, kyllä kiitos. Ja tsekkiläisiä lettuja, ne varmasti sulaisivat suussa. Ja tuo ruokajuomapuolikin on hienosti valittu. Kupka ja Salven taidemenu – teillä on ollut täydellinen taidenautinto – niin silmille kuin vatsallekin.
Kivaa viikkoa Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 13/03/2019 - 12:38

Kyllä, värimaailmat kohtaavat! Erinomainen konsepti, täydellisiä nautintoja.

Vastaa
Tiia 11/03/2019 - 16:26

Ihania kuvia ja herkkuja. Salve on niin klassikko ja mummini “kantis” eli siellä tykkäsi käydä syömässä muikkuja, jos muistan oikein. Taidemenun olen kokenut viime kesänä ja tykättiin miehen kanssa kovasti.

Ihanaa viikkoa Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 13/03/2019 - 12:39

Kiitos <3 taidemenu on muuten täydellinen lahja, kokemus josta riittää puhuttavaa pitkään!

Vastaa

Kommentoi