Miksi mennä merta edemmäs kalaan, kun läheltäkin saa? Tämä sanonta on varsin pätevä meille seutukuntalaisille, jotka aiemmin joutuivat sitä parempaa kulinaarista elämystä hakiessaan jyryyttämään junalla Helsinkiin asti, mutta enää ei tarvitse. Läheltäkin saa loistoruokaa, onhan kirkkonummelainen Bistro O’Mat jo vakiinnuttanut paikkansa yhtenä läntisen Uudenmaan kehutuimpana ruokaravintolana. Skandinaavista, usein lähi- ja luomuraaka-aineista tehtyä ruokaa tarjoava Bistro O’Mat on laatua arvostavalle sopiva paikka niin lounaalle, illalliselle kuin viikonlopun brunssille. Oman rahan ruokailijalle tämä on varsin kohtuuhintainen – laskun loppusumma ei kauhistuta.
Kukapa olisi uskonut, että liki viisi vuotta sitten kauppakeskuksen kainaloon rakennettu ravintola toimisi vielä tänä päivänä, samalla nimellä ja ravintoloitsijalla. Tähän miljööseen olisi nopeasti ajateltuna istunut ennemmin kylmän kalskein värein kirkuva, valmiskastikkeita ruuttaava ketjuravintola, mutta onneksi paikkaan valikoitui ravintoloitsijoiksi mm. Helsingissä ravintola Nokassa vaikuttanut Marko Palovaara ja hänen vaimonsa, ravintola-alan ammattilainen Päivi Palovaara.
Ei mikään iisi homma taantuman ankeuttamassa ilmapiirissä. Nyt ei maailman kartalle tosiaankaan henkseleitä paukuttamalla singahdettu, vaan nousu tapahtui nöyrällä, pitkäjänteisellä ja laadukkaalla työllä. Hatunnoston arvoinen suoritus. Skål Päivi ja Marko!
Itse olemme käyneet paikassa useita kertoja lounaalla ja on siellä vietetty monet pikkujoulut ja muut pienimuotoiset juhlahetket. Sesonkien menujakin on vuosien varrella maisteltu useampi. Joulukuussa kävimme bistrossa kahden viikon sisällä niin lounaalla kuin isommalla seurueella illallisella. Lounaalla asiakaskunta koostuu laidasta laitaan raksahaalarityypeistä (vieressä rakennustyömaa) valkokaulusväkeen. Tarjolla on viikoittain suosittuja kala-annoksia ja hienosti elävöitettyä perinteistä kotiruokaa kuten pyttipannua. Lounasvaihtoehdoista parhaiten makumuistiin viime vuodelta ovat jääneet mm. rapukakku hummeriaiolilla, täyteläiset kasviskeitot, paistetut muikut perunapyreellä ja Taste of Helsinki-tapahtumassakin mainetta haalinut haukiburgeri. Lounaan hintaan kuuluu yksinkertainen, mutta laadukas salaattibuffet ja itse tehty talon leipä.
Itsenäisyyspäivän aattona kirjava ja valinnoissaan ei-niin-yksioikoinen kuuden hengen seurueemme saapui ravintolaan juuri vilkkaimpaan aikaan. Palvelu kuitenkin pelasi ja alkukilistelyyn pääsivät raikkaat karpalo vodka martinit ja kelpo espanjalainen kuohuva, Jaume Serra cava.
Vaikka kuinka yrittäisi välttää täyttämästä vatsaa leivällä, niin täällä se ei valitettavasti onnistu: itse tehdyn leivän tuoksu huumaa ja huomaan maistaneeni jokaista laatua, myös sitä rapeakuorista vaaleaa leipää runsaalla suolavoilla…no, kerrankos sitä, ehkäpä toinenkin vielä…
Osa seurueestamme valitsi Bistro menu kakkosen, jossa erityiselämysmaininnan saa pääruokana ollut haudutettu luomukaritsanniska! Viinipaketin sijaan ruokajuomana meillä tämän menun valinneilla oli läpi aterian haudutetulle lihalle passeli valencialainen punaviini Cueva dél Perdon 2o10.
Alkuruoaksi herkullisia herkkutattikroketteja, porsaanposkea (josta en osannut olla niin innostunut…) ja ah-niin hyvää tryffelimajoneesia.
Pääruoaksi haudutettua luomukaritsanniskaa, rosmariinipaahdettua porkkanaa, pähkinää ja jogurttikastiketta.
Jälkiruokana Bistro menu I:n jälkiruokavaihtoehto (menujen sisällä annosten vaihto onnistuu, siitä kiitos!) Pomme & Chocolat, sillä ei nainen yhtä iltaa ilman suklaata pärjää… eli uuniomenaa, suklaaganachea ja mantelia. Konstailemattoman maukas illallisen päätös.
Iloksemme meitä palveli ja viihdytti koko illan ajan omistajatar Päivi. Ääntä ja nauruahan meistä lähti…
Kolmesta pariskunnasta muodostuneesta seurueesta kaikki eivät valmiita menuja nauttineet, vaan osa valitsi yksittäisiä annoksia á la carte-listalta. Tässä yksi esimerkki alla kuvassa. Ihan alusta saakka mukana ollut supersuosittu Gambas Paris, eli grillattuja jättikatkarapuja, vuohenjuustoa ja valkosipulileipää.
Blinien sesonkiaikaan jo useana vuonna listalla ollut taivaallisen rapea, muikunmätiä, savusmetanaa ja punasipulia sisältävä muhkea blini. Yksi ehdoton suosikkini!
Summa summarum, eli tiivistetysti huomioita Bistro O’Matista:
+ hienovarainen, nopea ja erittäin ystävällinen palvelu.
+ itsetehty leipä, usein rapeakuorista maalaisleipää ja maukasta mallasleipää…sitä on ostettu kotimatkallekin!
+ suosii luomu- ja lähiruokaa, raikkaita sesongin makuja.
+ jazzahtava loungemainen musiikki ja idyllinen ilmapiiri.
+ laaja menu, monta vaihtoehtoa ja menujen sisällä annosten vaihto mahdollista.
+ laatuviinejä saa myös laseittain. Suppeahko, mutta laadukas viinilista, hinnat alk. 38,-/0,75l.
+ silmää ihastuttavat, kauniit annokset, joissa jokaisella elementillä on oma paikkansa.
+ kohtuuhintainen: lounaat 8,50-15,-, kolmen ruokalajin menukokonaisuus n. 45,-, alkuruoat alk. 7,90, pääruoat alk. 14,90. Viikonlopun monipuolinen brunssi 31,-.
+ ilmainen pysäköinti, asema 5 minuutin kävelymatkan päässä
– Ainoa miinus ja kehittämispontti: ulkofile- ja entrecótepihvien laatu. Pienehkö pihvi, jossa purukumituntumaa ja lautaselle jääviä sattumia hieman liikaa hintaan nähden.
Paikan vahvuus onkin mielestäni pitkään haudutetuissa ruoissa, joiden maku ja koostumus on erinomainen. Suosittelen suurella sydämelläni!
P.S Kuvien (tärähtäneen) laadun varmisti espresson kanssa nautittu taivaallinen hasselpähkinälikööri. Upea illallinen, rento miljöö ja parasta seuraa. Kiitos Jenni, Ari, Katja ja Kari!
With ♥ from beach house kitchen
6 Kommenttia
Aivan ihana paikka! Olemme täällä juhlineet niin synttäreitä, isänpäivää ja pikkujouluja – joka kerta herkullista ja kaunista ruokaa. Palvelu on aina hyvää ja huomaavaista. Pikkuihmiset syövät myös hienot annokset pikkurahalla. Brunssilla olemme myös käyneet useasti – leipä ruuan kera on muuten tosi hyvää (itsetehtyä).
Kauniita kuvia muuten, ihana blogi <3
Kaunis kiitos! Brunsseille täytyy kyllä ehtiä kevään aikana useamman kerran…ainakin viimeistään vappubrunssille…; )
Hieno kirjoitus! Bistro O’Mat on suosikkiravintolani ja siljaitsee kilometrin päässä kodistani 🙂
Oi kiitos! Olemme me kirkkonummelaiset onnekkaita kun meillä on tällainen herkkubistro…; ) melkeinpä hilpaiset ravintolaan jalan ja meidänkin matka taksilla täältä 5 kilometrin päästä kestää vain viitisen minuuttia…; )
Tasavuosiani juhlittiin tuolla. Paikka oli ehdottomasti pienen reissun arvoinen. Kiva olisi käydä toistekin.
Sunnuntain brunssille on kyllä päästävä, kunhan tämä detox-kuuri ja vähäsokerinen tammikuu päättyvät…; ) Ja voihan olla, että Bistro O’Mat tarjoaa jälleen herkkupaloja kesäkuisessa Taste of Helsinki-tapahtumassa!