Ihan kuin ulkomailla – ruokaretkellä Läntisellä Uudellamaalla osa I

by Beachhousekitchen

Sain kutsun, kiitos Lumomatkailu Oy ja Visit South Coast Finland, viettää kaunis toukokuinen lauantaipäivä yhdessä muiden bloggaajien kanssa tutustuen Läntisen Uudenmaan ruokakohteisiin. Päivän hienosta ohjelmasta ja tarjonnasta innostuin sen verran, että ainakin omaan kesään tulee kuulumaan pari visiittiä kesävieraiden kanssa nyt esiteltäviin kohteisiin. Osa oli minulle aiemmin tuttuja, mutta esimerkiksi Fiskarsissa olin viimeksi lapsena käynyt ja nyt aikuisen silmin oli hienoa huomata miten monipuolinen matkakohde se onkaan kaikkine historioineen ja kauniine miljöineen. Kaikki tämä ainoastaan tunnin päässä Helsingistä. Hetken tuntui olo jopa absurdilta ja teki mieli sanoa bonjour, ja kysyä mikä maa, mikä valuutta?

Jos haluaa nopeasti irti arjesta ja suhteellisin pienin kustannuksin päästä kokemaan jotakin uutta, niin päiväreissulle kannattaa poimia tärpit tästä artikkelista. Jatko-osa tulee heti sunnuntaina ja lupaan että varsinkin ruokailotulitus jatkuu yhtä herkullisena!

Päivän vierailuja yhdisti näiden eri kohteiden pienyrittäjien vahva yhteistyöhenki ja verkostoituminen, jossa kateuden sijaan suositellaan reilusti naapuriyrittäjää. Yhteiseen kirstuun ne kolikot kuitenkin kilahtavat! Näin ajattelee myös hersyvän positiivinen liikunta-, matkailu- ja ohjelmapalveluiden yrittäjä Susse Ekström (kuva alla), joka muutama vuosi sitten perusti yrityksensä oheen oman jäätelötehtaan!  Sjundbyn jäätelö tehdään puhtaista suomalaisista raaka-aineista ja se on laktoositonta! Runsaasti aitoja marjoja ja hedelmiä sisältävää jäätelöä tuotetaan vielä pieniä määriä ja sitä saa mm. Helsingistä Petri’s Chocolate Roomin myymälöistä sekä Kirkkonummelta Maaseutupuodista ja Siuntiosta Four season’s fish -kalasavustamolta. Aidosti oikeanmakuista jäätelöä, jota kannattaa tulla nauttimaan paikanpäälle Sjundbyn kesäkahvilaan ja ihastelemaan itse linnaakin!

Sjundby

Mikä täydellinen hetki, tuoksuva kevät, soliseva koski ja niin herkullista mustaherukka- ja mansikkajäätelöä!

sjundby

Aamun jäätelöhetken jälkeen suunnistimme Inkooseen, 1600-luvulta peräisin olevaan Westerby Gårdiin, jonka päärakennus on 1850-luvulta ja hotellirakennus muutaman vuoden takaa. Kukkulan laella sijaitseva idyllinen kartanoravintola ja hotelli tarjoavat maalaisromanttiset ja uniikit puitteet niin sukujuhlille, häille kuin ihan kenelle tahansa yksittäiselle matkailijalle, joka haluaa nauttia luonnon rauhasta, kauniista miljööstä ja erinomaisesta ruoasta. Näissä yksilöllisesti sisustetuissa huoneissa ei varmasti tarvitse kauan houkutella unta ja mikä lumoava maisema ikkunasta avautuukaan!

maalaishotelli

uniikit huoneet

Westerby Gårdia pyörittää kaksi toimeliasta ja idearikasta yrittäjää, Gunilla Wikström ja Jeanette Bäckström. Kartano on muutama vuosi sitten remontoitu ja kaikessa on kunnioitettu sen vanhaa historiaa.

Westerby gardItseään countryside fine diningiksi kutsuvaa Westerby Gårdin keittiötä luotsaa nuori ja innovatiivinen keittiömestari Sebastian Malm. Ruokaretkeilijät saivat maisteltavaksi uskomattoman kauniin ja herkullisen lihatartar-annoksen. Liha oli tietysti lähituotantoa West Charkin tilalta.

tartar pihvi

Ihan vähän vielä 1850-luvulta peräisin olevan alkuperäisen kattomaalauksen ihastelua!

kattomaalaus

Matka Westerbystä jatkui kohti Pohjaa, joka on nykyään osa Raaseporia. Siellä sijaitsee vuosi sitten perustettu lähiruokamyymälä, kahvila ja grilliravintola Delitukku. Jan Westmanin (kuva alla) luotsaama monitoimipaikka on loistava pysähtymispaikka, siellä voi nauttia herkullisen lounaan tai illallisen ja ostaa mukaan paikallisten tuottajien tuotteita.

delitukku

delitukku

delitukku

Lähiruokamyymälän takaosan muhkea uunikompleksi johdattelee viihtyisään ravintola Glödeniin, jossa käytetään pääasiassa lähialueen pientuottajien tuotteita ronskiin fine dining tyyliin.

Ravintola Glöden

Suussa sulavaa possua, paahdettuja vihanneksia, friteerattuja perunoita ja aiolia. Kaikissa potenssiin sata makua ja voin kehaista syöneeni maailman maukkainta possua, lautasen tuotteiden alkuperä saman kylän pientuottajat. Ja kyllä sen maussa huomasi! Silloin harvoin kun punaisen lihan himo iskee niin silloin suunta on ehdottomasti tänne.

ravintola glöden

Jättikokoisen lounaan jälkeen suuntasimme Fiskarsin taajamaan.  Lisätietoja, parhaimmat tehtaanmyymälät ja ostospaikat sekä vinkkejä kesän tapahtumiin löytyy täältä Fiskars Villagen sivuilta klik.

Kahvitteluun sopii Fiskarsin kyläbulevardin varrella sijaitseva Petri’s chocolate room, jossa voi nauttia laatukahveja, leivoksia ja käsintehtyjä suklaita niin sisätiloissa kuin kesällä ulkoterassillakin.

petris chocolate room

Petri’s Chocolate Room löytyy Fiskarsin lisäksi Helsingin Töölöstä (Runeberginkatu 31) ja Vanhasta Kauppahallista. Pääsimme kahvittelun lomassa suklaatastingin makuun ja jumalaisimmat makuelämykset olivat juuri marjaisat tryffelit ja supersuosittu suolasuklaa.

Petri's chcolate room

Ruokaretki on vasta puolessa välissä, nyt on vedettävä henkeä. Loppunautinnot ansaitsevat kyllä ihan oman postauksensa, I promise. Rattoisana matkaseurana ja sen varmistajana ettei bussissa tullut kertaakaan hiljaista hetkeä toimivat symppis pariskunta Metallia matkassa -blogin takaa ja hiljaiseksikin seuramieheksi luonnehdittu Timo Habanero kicthen -ruokablogista 😆

Matka siis jatkuu heti huomenna, pysy mukana!

  • Yhteistyössä Länsi-Uudenmaan Lumo matkailu Oy ja Visit South Coast Finland

Erityiskiitos myös loistava oppaamme Birgitta Kurten ja turvallisesta bussikyydistä vastannut R.Lundström -kuljetus!

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

9 Kommenttia

Länsi-Uudenmaan ruokaretki jatkuu osa II - beach house kitchen 31/05/2015 - 16:00

[…] vielä syödä päiväreissumme aikana!  Jos missasit ensimmäisen osan, hae matkavinkit täältä. Fiskarsin keskustassa sijaitsevasta Petri’s Chocolate roomista matkaa siis jatkettiin […]

Vastaa
Habanerokitchen 31/05/2015 - 11:38

Love uuu!

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 31/05/2015 - 16:05

Rakas kollega, Länsi-Uudenmaan ruokasarjan toinen osa on juuri livenä ja siellä maistellaan sitten kuivaa Timoa!

Vastaa
Belladonna 30/05/2015 - 00:32

Kiva postaus! Aivan liian harvoin tulee tehtyä “turistimatkoja” kotimaassa ja varsinkin suht lähelle omaa kotipaikkaa.

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 30/05/2015 - 08:18

Oi kiitos. Todellakin nyt avautuivat omat silmäni ja toivottavasti moni rohkaistuu tästä tekemään enemmän päivän tai parin kotimaan reissuja!

Vastaa
Lumo 29/05/2015 - 22:55

Sjundbyn jäätelö on niin hyvää, haluan ehdottomasti syödä mustaviinimarjajäätelöä jokakesäisellä Fiskarsin antiikkimarkkinareissulla. Viime viikonlopun juhlissa Siuntiossa isäntäväki oli hankkinut koko kimaran Sjundbyn jäätelöä. Olin varmaan onnellisin vieras, niin haltioissani olin jäätelöstä!

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 30/05/2015 - 08:22

Oli kyllä niin aidon ja herkullisen makuista jäätelöä että tänne viedään kummilapset kesällä! Ja Fiskarsin karkeloihin tulevana kesänä ja syksymmällä, jolloin siellä ne kuuluisat Slow food -festivaalit!

Vastaa
Outi 29/05/2015 - 22:10

Tuliko valokuvissa valinnan vaikeus? Niin paljon kaikkea kaunista ja herkullista ympärillä.

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 30/05/2015 - 08:27

Tuli valinnan vaikeus! Sen takia kaksi eri postausta, sillä on kiva esitellä kaikki ne kiertämämme kauniit paikat ja myös ihmisiä niiden takana!

Vastaa

Kommentoi