KOHTI PERHEYSTÄVÄLLISEMPÄÄ RAVINTOLAKULTTUURIA #perheetsafkaa

by Beachhousekitchen

Perheet safkaa on ravintolakonsepti, joka tähtää kohti perheystävällisempää kaupunki- ja ravintolakulttuuria. Tapahtuman tarkoituksena on madaltaa lapsiperheiden kynnystä lähteä ruokailemaan ravintoloihin, sellaisiin joissa rattaita ei katsottaisi silmiä pyöritellen tai joissa olisi tarjolla muutakin kuin niitä nakkeja ja ranskalaisia. Kukapa meistä vanhemmista ei olisi joskus kokenut jonkunlaista syrjintää, vaikka tarkoituksena olisi ollut tulla syömään siististi, vaunuilla ei jyrättäisi kenenkään päälle, eikä lapsen annettaisi myöskään ihan holtittomasti juosta tarjoilijoiden jaloissa.

perheet safkaa

Siksi tämä #perheetsafkaa on tervetullut konsepti ja ihan varmasti työnsarkaa riittää. Ei pelkästään ravintoloilla, vaan havahtumista ja asennemuutosta lapsiystävällisempään suuntaan soisi ihan kaikille. Toki syömään ja tietyille käytöstavoille opettelu tapahtuu kotona, mutta onhan se myös lapselle vaihtelua päästä kokemaan ravintolamiljöö sekä maistella uusia makuja. Kotona opittujen taitojen testaukseen nämä Perheet safkaa -tapahtumat ovat mitä oivimpia, silloin tuskin kaikista meluherkimmät ja lapsiallergisimmat ovat liikenteessä varsinkaan juuri tapahtuman logoissa merkityissä paikoissa.

Moni on muuten kritisoinut, että miksi tällaisia tarvitaan? Eivätkö lapset muka luonnollisesti soljahda siihen elämän jatkumoon ja ruokailuhetkiin niin kuin monessa muussa maassa, joissa lapsista kasvatetaan jo pienestä pitäen ravintoloiden kanta-asiakkaita ja joita tullaan hellästi tervehtimään heti sisään tullessa. Ehkä olen ollut huomaavina tiettyä kulttuurillista eroavaisuutta eri maissa matkustettaessa. Kyllä, minun lasta saa tulla koskettelemaan ja tukkaa pörröttelemään. Vuoden takaisella Thaimaan matkalla ihanista ihanin tarjoilija pelasti meidän sen matkan panostetuimman ja myös kalleimman hummerihetken viihdyttämällä pikkuista, joka ei juuri sillä hetkellä jaksanut istua tuolissansa.

perheet safkaa

Ehkä kärjistetty esimerkki, mutta sitä rennompaa pilkettä silmäkulmaan, empaattisuutta, tunneälyä eri tilanteisiin ja eri ihmisten kesken minä tahtoisin lisää maahamme. Enkä todellakaan vaadi erityiskohtelua, en paapomista tai lapsenvahtia taaperollleni ravintolavisiitillä, mutta ravintolan henkilökunta voi ja saakin yllättää positiivisesti. Aina ollaan siivottu jälkemme ja osaamme torua pilttiämme tarvittaessa.

Onhan se myös rahallinen satsaus lähteä vaikkapa brunssille, kun on vaikka enemmän lapsia perheessä. Jos sitten joutuisin kaikki makuelämykset niska köyryssä ja anteeksi pyydellen nauttimaan muiden paheksuvilta katseilta suojautuen, niin herkempi ehkä ei lähtisi enää lasten kanssa ulos. Taas joudun vetämään samat liirum laarumit ja puolustautumaan, että en todellakaan lähde lapsen kanssa vaikkapa ilta-aikaan hienoimpaan fine dining ravintolaan, sillä vaikkapa itsekin puolison kanssa kynttilädinnerillä en tahtoisi seurata sitä taaperoarkea, mitä kotona kaikkine kommelluksineen tapahtuu joka päivä.

On muuten herkkä asia nuo ‘ravintolassa ruokailevat lapset’ ja monenlaista mielipidettä mukaan mahtuu. Nyt sitten ihan omakohtaista kuvamateriaalia ja tekstiä itse tapahtumasta, miten meidät otettiin vastaan Kirkkonummen Dennis- ravintolassa.

PERHEET SAFKAA 20.1.2018 JA RISTORANTE DENNIS KIRKKONUMMI

Suurin osa suomalaisista perheistä pitää yhdessä syömistä jokapäiväisenä tavoitteena, perheet safkaa kannustaa tähän myös ja opettamaan lapsia myös monipuolisiin makumaailmoihin ja sosiaalisiin kohtaamisiin niin muiden aikuisten kuin lastenkin kanssa. Olemme käyneet oman nyt 2-vuotiaan kanssa syömässä aika pelottomasti jo ihan pienestä saakka. Aika hyvin on selvitty, ei isompia katastrofeja, kun on vähän suunniteltu etukäteen, mutta on niitä hetkiä tullut, kun toinen on yksin nauttinut sen jälkiruoan toisen hyppyytellessä lasta toisaalla. Toisaalta nuokin hetket kuuluvat elämään ja yhteisöllisemmässä kulttuurissa tuo olisi aika normaali ja ymmärrettävä kuvio.

Lauantaina 20.1.2018 oli vuorossa kolmas ja laajin koskaan järjestetty tapahtuma, jossa oli mukana jo 18 ravintolaa. Sain kutsun perheeni kanssa Kirkkonummen Ristorante Dennikseen, jossa en ollut vielä koskaan käynyt, onko se ollut liian lähellä vai mitä, mutta nyt pääsimme maistelemaan maankuuluiksi kehuttuja pizzoja sekä muita italialaisia herkkuja rennon mutkattomassa ravintolassa. Denniksestä muuten saa kaikkia menun annoksia lasten annoskokoina hintaan 8,90€ myös tapahtuman ulkopuolisina aikoina ja muutenkin paikka näytti ja kuulosti aika lapsiystävälliseltä. Jo menukin sen kertoo, että tarjolla on ruokaa, josta lapset tykkäävät: pizzaa, pastaa ja jäätelöä.

perheet safkaa

Otimme alkuun Antipasto della Casa – italialaisten herkkujen lajitelman, josta riitti reilusti kahdelle. Taaperokin sai maistella mm. mozzarellaa ja salamia, oliiveihin hän taisi eniten tykästyä. Lapselle tuotiin kyllä omakin alkupalalautanen, jossa oli mm. vesimelonia, kurkkua, tomaattia ja paahdettua leipää. Tarjoilija toi myös heti tapahtuman oman Perheet Safkaa – tehtäväkartan ja tussit.

Perheet safkaa

perheet safkaa

Kun paperi oli sutattu, väritetty ja siitä kaikki mielenkiintoinen jo tutkittu, toi henkilökunta myös Denniksen oman lasten tehtävämonisteen. Siitäkin riitti iloa ja aktiviteettia jopa siinä määrin, että itse ruokailu meinasi jäädä toiseksi. Taaperolle valitsimme italialaiset yrttiset lihapullat spagetilla, joka olikin aika runsas, vaikka se oli lasten kokoa. Ehkä se oli liian turvallinen veto, olisi pitänyt kokeilla sittenkin vaikkapa sitä avokado-limevoikastikkeessa pyöräytettyä feta-tomaattipastaa tai jopa jättikatkoja hummerikastikkeessa.

Vanhemmille tilattiin pizzat Salmone (kylmäsavulohta, tuoretta pinaattia, punasipulia, lehtikaalipestoa, pinjansiemeniä, mozzarellajuustoa) ja Strove (jokirapuja, mozzarellaa, bruchettatomaattia, basilikaa ja mozzarellajuustoa). Strove- pizzaan kuuluvan parmankinkun sain vaihdettua kylmäsavuloheen – huh miten hyvä yhdistelmä – se oli myös taaperon mieleen ja lohi maistui erityisen hyvältä!

perheet safkaa

Pohjavaihtoehtoja on useita, normaalin pohjan sijaan oli kokeiltava täysjyväpohjaa, jossa on runsaasti auringonkukansiemeniä sekä seesaminsiemeniä. Tykkäsin! Rapsakan ruispohjan testaaminen jää sitten seuraavaan kertaan. Eipä täällä ole keliaakikkojakaan unohdettu, gluteeniton pohja on kuulemma valittu makutestin ykköseksi.

Perheet safkaa

Erinomaisen hyviä pizzoja, joissa oikein ohut pohja ja täytteet on levitetty ihan ulkoreunoille asti. Jälkiruoaksi cappuccino ja jaettuna italialaista pistaasijäätelöä. Oikeasti nuo annokset ja pizzat ovat niin valtavan kokoisia, että kotiin kuljetettiin tähteet seuraavaksi päiväksi. Minä vain jaksan tyytyväisenä myhäillä ja tiedän mistä haen seuraavan kerran raikkaan lohipizzan, sillä aika harvinaisia on paikat, joissa on tarjolla pizzaan näinkin tuoreita aineksia ja sitä rakastamaani tuoretta lohta!

perheet safkaa

perheet safkaa

OMAT VINKIT JA HUOMIOTA PERHEET SAFKAA-PÄIVÄÄN TAI YLIPÄÄTÄNSÄ LASTEN KANSSA RAVINTOLOISSA KÄYNTEIHIN

  • Rohkeasti mukaan, pyydä vaikkapa ystäväpariskunta lapsineen seuraksi, silloin on turvallisempi olo.
  • Me menimme lounastamaan jo klo 11.30, silloin oli vielä virtaa jäljellä. Valitse siis paras ajankohta omalle lapselle, oli se aamulla, päivällä tai sitten illemmalla. Taannoisella Siljan jouluristeilyllä oma lapsi nautti kovasti istua iltaa pitkän kaavan mukaan illallisilla.
  • Pyydä heti jotakin alkupalaa esim. leipää tai pilkottuja kasviksia, muutenkin henkilökuntaa voi muistuttaa, että lapsille voi tuoda annokset ensin, eikä niiden tarvitse olla höyryävän kuumia, varsinkaan näille malttamattomille taaperoille.
  • Monella ravintolalla on Perheet safkaa- tapahtumapäivinä hieman eri menu kuin tavallisesti, lapsiystävällinen kuitenkin ja mikä estää haastamasta ravintolaa jos vaikka sillä omalla muksulla olisi heittää muutama toive valikoiman suhteen!
  • Jos on pienempi lapsi niin kuin minulla, niin buffetpöydässä haen hänelle maisteltavaksi pieniä suupaloja vähän niinku kaikkea! Nyt on se mitä loistavin tilaisuus kertoa lapselle mitä mikin (uusikin) ruoka on ja rohkaista maistamaan. Ihan pieni lapsi ei osaa itse päättää, joten vanhemman on autettava.
  • Mikä mahtava hetki jutella eri ruoista, mikä kuulostaa houkuttelevalta ja pähkäillä koko perheen kesken mitä kukin ottaa.
  • Näillä pienemmillä on oiva hetki opetella käytöstapoja ja muistuttaa kiitoksen tärkeydestä ja vähän isommat voisivat jopa miettiä miten antaa palautetta ruoasta ja vaikkapa kiittää mahtavista makuelämyksistä. Minulle on tärkeää opettaa omaa lasta ruoan nautinnollisuudesta ja miten se on osa sosiaalista tapahtumaa, ei pelkkää polttoainetta tai pakollista tankkausta.
  • Ravintolat huomioivat lapsia kivasti, tarjolla Perheet safkaa- tapahtumissa voi olla puuhakassia, lehtiötä tai ilmapalloja. Silti varaa mukaan vaikkapa jotakin omaa lempipuuhaa, esim. duploja, kirja, palapeli ja sitten joku ladattu Ryhmä Hau tai muu lapsen tykkäämä ohjelma – kukin tyylillänsä.
  • Mukaan runsaasti leppoisaa ja iloista mieltä sekä sitä ruokahalua!

Kiitos Perheet safkaa & Ristorante Dennis Kirkkonummi kutsusta tulla maistelemaan erinomaisia makuja ♥ Vaahtosammutinkin kiittää huomioinnista ja superystävällisestä palvelusta!

Perheet safkaa

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

13 Kommenttia

Tuula / Tuula's life 24/01/2018 - 22:33

Hyvä aihe myös minusta. Annat hyviä vinkkejä lasten kanssa ruokailuun. Otan tuon ruokakeskustelun tavaksi, kun taas meidän pikkuväen kanssa mennään ravintolaan.
Ja minä myös tykkään noista Denniksen pizzoista. Tuota lohipizzaa en olekaan maistanut, kuulostaa maittavalta. Tykkään myös tuosta, kun ainekset ovat koko pizzan päällä, eikä vain keskellä ja reunilla ei ole mitään.
Ihanat kuvat! Ja herkulliset!
Ihanaa talvista viikkoa sinne <3

Vastaa
Beachhousekitchen 28/01/2018 - 21:02

Uskon, että ihastuisit tuohon lohipizzaan! Lasten kassa ruokailusta ja ravintoloiden suhtautumisesta lapsiasiakkaisiin tuleekin olla äänekäs ja kiva on itsekin lukea vinkkejä, miten niistä ruokailuhetkistä saa eniten irti.

Vastaa
Sari/Saaran lautasella 21/01/2018 - 22:21

Hyvä aihe, vaikka itse en muista koskaan tunteneeni häpeää tai saanut mulkaisuja meidän suuntaan vieraillessamme ravintoloissa, silloin kun tyttäreni oli pieni, Jännä juttu mulla on samanlainen kokemus juurikin tuosta hummerista, jota nautimme Kyproksella ranskalaisessa ravintolassa, Sara oli vain 3 kk ikäinen, vähän pelotti kun tarjoilija tuli ja vei hänet pois, olivat kuulemma keittiössä kokitkin saanet ihastella pientä. Mutta joo, vähintään 2-3 kk käytiin ulkona syömässä, tosin taisimme valita ravintolat sen mukaan, löytyikö sieltä paikka myös perheen pienemmille välillä päästä leikkimään. Olen sitä mieltä, että kyllä lapset oppivat miten käyttäytyä ravintolassa, niin kuin vierailuilla ja juhlissa, kunhan vaan pääsevät mukaan, mutta kyllä meillä kotonakin piti oppia rauhassa syömään ruokapöydässä. Kyllä lapset kuuluvat ruokaravintolaan siinä missä aikuisetkin eikä lasten äänet (nauru tai itku) ainakaan minua ole koskaan haitannut, sehän on elämää <3.

Vastaa
Sari/Saaran lautasella 21/01/2018 - 22:27

Ai niin meinasi unohtua kokonaan, mahtavat ja niin herkulliset kuvat olet napannut, vesi tuli kielelle, pitääpä pistää ravintola mieleen. Ja miten ihan pikku vesseli on Amoksesta jo tullut ja taatusti tottunut ravintoloissa vierailija, luulenpa, että myöhemmin osaa jo vaatia ruualtakin makua <3.

Vastaa
Beachhousekitchen 23/01/2018 - 10:53

Dennis oli minulle ihan uusi tuttavuus ja olipa herkullinen paikka. Alkupalalautasta suosittelen ja nuo pizzat – erinomaisen hyviä!

Vastaa
Beachhousekitchen 23/01/2018 - 11:01

Totta niin joka sana! Lapsienkin pitää päästä kokemaan ravintolamiljöö, eihän heistä muuten tule tulevaisuuden asiakkaita. Itse pidän elämänmakuisesta meiningistä lian hiljainen ravintola ja miljöö on jopa ahdistava, jos jokainen kuiskauskin tai haarukan kolahdus kuuluu ; )

Vastaa
Tiia K 21/01/2018 - 20:15

Kyllä me aikanaan kävimme juuri tälläisissä perheystävällisissä ravintoloissa, vaikka toki pienten lasten kanssa monet erilaiset sukulaisten juhlat valkeidenkin pöytäliinojen paikassa meni oikein yes. Mutta valitsin kyllä lasten ollessa pieniä ja erittäin villejä, tyyliin Peppi Pitkätossu ja Vaahteranmäen Eemeli, ravitoloita, joissa oli mm. leikkipaikka. 🙂 Hyvin meni meidän ravintolavuodet, enkä muista, että vinoon olisi katsottu. Mutta kenties jos ajattelee, niin esim. Italia on ihan lempimaita, miten lapset otetaan huomioon ja mukaan illallisille. Samaa menoa Suomeenkin. <3

Vastaa
Beachhousekitchen 23/01/2018 - 11:04

Minusta on ihan hauskaa ollut tutustua myös ns. lapsiystävällisiin ravintoloihin, joista löytyy mm. se leikkinurkkaus. Näille ravintoloille on hetkensä (vauvan ja taaperon kanssa ne ovat täydellisiä!). Sitten vähän isompana voi kokeilla hieman fiinimpiä paikkoja. Italian ja Espanjan relaxia menoa ja elämänmakuisuutta toivoisi Suomeenkin : )

Vastaa
Tuuli - Lumo Lifestyle 21/01/2018 - 20:09

Dennis täytyykin vinkata juuri Kirkkonummelle muuttaneille ystäville, joilla ei ole ehkä se matalin kynnys lähteä vauhdikkaiden neljävuotiaan ja kaksivuotiaiden kaksosten kanssa uos syömään.

Vastaa
Beachhousekitchen 23/01/2018 - 11:05

Vinkkaa ehdottomasti. Oli lapsiystävällinen paikka ja mikä tärkeintä, ruoka oli oikein hyvää!

Vastaa
Outi 21/01/2018 - 19:49

Tyytyväisen näköinen tenava siellä on ollut. Minusta on niin hienoa, miten hän maistelee reippaasti uusia makuja, oliivitkin maistui. Liikaa minusta arvostellaan lapsiperheitä ravintoloissa. Aina ei vaan satu lapsillekaan sitä hyvää päivää.

Vastaa
Jael 21/01/2018 - 19:19

Suloinen pikku Amos, ja ihanan herkulliset kuvat, tuli ihan nälkä:) Hyvä tempaus tuo #perheetsafkaa, mutta täällä etelässä asuvana minun on välillä hieman vaikeaa ymmärtää miksi on tullut tuollainen lapsinegatiivinen ilmapiiri ravintoloissa Suomessa, niin että pitää ihan erikseen tehdä tuollainen tempaus. Ymmärrän kyllä että joitakin häiritsee lasten melu ravintoloissa, mutta on hyvä että lapset jo pienestä pitäen tottuvat syömään julkisissa paikoissa, ja että he myös oppivat miten ravintoloissa käyttäydytään. Hyvä että nyt on paneuduttu enemmän tuohon perheystävälliseen ravintolakulttuuriin. Täällähän on ihan normaalia viedä lapset mukaan ravintolaan,eikä kukaan katso pahasti, ellei sitten ole kyse jostain kauhukakaroista;D Mun täytyy tunnustaa että kun asuin täällä ensimmäistä kertaa, kävin vauvani kanssa joskus lähiravintola&pubissa ,iltaisin;D Aika hurjaa kun nyt sitä ajattelen,mutta kukaan ei sanonut pahasti,kaikki tuli vaunujen eteen ihastelemaan vauvaa ,ja oli niin hauskaa että monta kertaa minä ja vauva kävimme siellä;D
Tuo lohipizza näyttää sairaan hyvältä!

Vastaa
Beachhousekitchen 23/01/2018 - 11:07

Apuah, tulit niin mieleeni noista lohipizzoista, olisit varmasti tykännyt! Ja minusta ei ole ollenkaan paheksuttavaa vaikka lapsen kanssa ruokaillessa maistelisi myös ruokalajeille sopivia viinejä.

Vastaa

Kommentoi