RAVINTOLA SALVE JA MERIMIESTEN JALANJÄLJILLÄ

by Beachhousekitchen

Konstailematonta kotiruokaa kalapainotuksella tarjoileva Salve- ravintola sai vastikään uuden kodin ja melkein tuplasi asiakaspaikkojensa määrän. Vuodesta 1927 saakka uljaan rakennuksen kivijalassa merimiehiä, poliitikkoja, taiteilijoita, kirjailijoita, lähitoimistojen lounastajia sekä kanta-asiakkaita palvellut paikka löytyy nyt Hietalahdenrannasta vain sadan metrin päässä vanhasta sijainnista.

Salven tarina itse asiassa juontaa jo 1800-luvun loppupuolelle, jolloin se ensin toimi kioskina, jonka luukusta myytiin ruokaa ja tupakkaa merimiehille. Eli historiaa ja tarinoita löytyy kyllä tästä Helsingin kaupunginosasta ja itse ravintolasta.

ravintola Salve

Mukana muutti koko kalusto, henkilökunta ja menukin pysyi täysin samana. Miltä uusi Salve sitten näytti? Oliko tunnelma sama kuin entisessä Hietalahden olohuoneessa? Kyllä oli. Minä katsoin paikkaa ihan uusin silmin ja uskallan sanoa sen olevan parempi kuin aiempi. Tilat ovat avarammat, sisustus onnistunut ja  kanta-asiakkaiden mielipiteitä on kyselty mm. sisustuksen ja tilaratkaisujen suhteen.

ravintola Salve

ravintola Salve

Ja se tunnelma, henki ja tuttu silakoiden tuoksu. Tämä paikka kuhisi tunnelmaa ja iloista puheensorinaa perjantai-iltana, kun siellä 40+ bloggaajaporukalla kilisteltiin ja maisteltiin ravintolan suosikkimakuja. Ruokailijoita oli ihan lapsiperheistä taiteilijoihin ja koko kaupungin kirjo siltä väliltä. Ravintola on juuri niin kutsuva ja lämminhenkinen, johon tekee mieli spontaanistikin poiketa syystuulien tuiverruksesta.

Ravintola Salve tekee yhteistyötä Galleria Ortonin kanssa, joten seiniltä löytyy taidetta niin edesmenneiltä kuin vielä vaikuttavilta maalareilta. Hyvällä tuurilla taulun maalannut taiteilija saattaa istua viereisessä pöydässä ja antaa pienen esittelyn töistänsä.

ravintola Salve

ravintola Salve

Täällä ei tarjota piperryksiä tai kauden trendiruokia. Tämä on aito ja hienostelematon kala- ja liharavintola, josta ei tulla kysymään nyhtökaura-annoksia. Seurueemme kasvisruokailijoita palveltiin toki ja lohikeiton sijaan he saivat herkullista punajuurikeittoa.

ravintola Salve

Salve– ravintolan kolme suosituinta annosta kautta vuosikymmenten ovat olleet paistetut silakat ja pottumuusi, lohikeitto ja Salven pannu. Tämä Salven pannu on klassikko, se luotiin ravintolan alkuaikoina, kun merimiehille piti saada edullisesti täyttävää ruokaa. Salven pannusta löytyy possua, paistettua kananmunaa, nakki, chronkastiketta ja paistettuja perunoita. Voisi olla juhlien jälkeisen aamun loistava brunssiruoka!

Valkosipuliruisleivät alkunaposteltavina. Tämän annoksen kylkeen kuiva omenasiideri, niin viikonloppu voi alkaa!

ravintola Salve

Suolakurkkuja, hunajaa ja smetanaa. Liekö tämä annos ollut venäläisten merimiesten toivelistalla? Joka tapauksessa valtavan hyvää.

ravintola Salve

Kirkas lohikeitto. Jos kalakeitto maistuu tältä ilman kermaa, niin avot! Itsekeitetyt ja haudutetut liemet ovat tämän ravintolan tavaramerkki.

ravintola Salve

Vadelmasorbetti. Yksinkertaisen hyvää.

ravintola Salve

Suosittelen Salvea lämpimästi hyvän kotiruoan ystäville. Täällä voisi myös piipahtaa after work– henkisesti pikkusuolaisella. Eipä kuulemma tavatonta sekään, että yhtäkkiä paikalle saattaa tupsahtaa itse tasavallan presidentti Sauli Niinistö silakka-annokselle.

Torstain hernekeittolounaalla on kuulemma tarjolla kaupungin parhaita lettuja, ne täytyy käydä joku kerta kokeilemassa! Kiitos Salve kutsusta.

ravintola Salve

ravintola Salve

Yhteistyössä 40+ blogit/Salve

Lue nämäkin

17 Kommenttia

Cride -Kristallin hohtoa 13/10/2016 - 09:15

Olipas kiva ilta ja oli kiva nähdä kaikkia hyvän ruoan parissa.

Vastaa
Beachhousekitchen 13/10/2016 - 17:31

Niin oli, onneksi tulossa lisää mukavia illanviettoja tässä syksyn aikana : ) Iloisten ja positiivisten ihmisen tapaamisesta saa valtavasti virtaa ja energiaa!

Vastaa
tyynenkaa 11/10/2016 - 17:26

Olipa mukava kokoontua porukalla nauttimaan hyvästä ruuasta ja seurasta kotoisen viihtyisässä miljöössä. Kiitokset Salvelle <3

Vastaa
Lady of The Mess 09/10/2016 - 23:52

Oi voi – kylläpä näyttää herkulliselta – ja miljöö mielenkiintoiselta! Harmi kun en ehtinyt paikalle – olisi ollut kiva nähdä pitkästä aikaa!

Vastaa
Beachhousekitchen 10/10/2016 - 20:57

Voi kun olisit päässyt mukaan, oli ihanaa ruokaa : ) Toivottavasti nähdään iloveme -messuilla!

Vastaa
vuocho 09/10/2016 - 20:21

Oli tosi kiva ilta ja Salve oli ihana paikka. On aina ihana vierailla ravintolassa, jolla on sielu.

Vastaa
Beachhousekitchen 09/10/2016 - 20:38

Tällä paikalla todella on sielu, jollakin tavalla nautin siitä epätrendikkyydestä ja boheemista ilmapiiristä…; )

Vastaa
Jael 09/10/2016 - 19:34

Aikaisemmin tänään yritin kommentoida puhelimen kautta mutta eipä onnistunut,joten uusi yritys.Tämä oli nyt taas se kerta,jolloin todella harmitti välimatka.Olen kerran ollut ,kauan sitten,vanhassa Salvessa,ja uusi versio näyttää hyvältä:)Kalaruokien ystävänä olisin nauttinut tuolla kunnolla,sekä tietysti myös seurasta;D

Vastaa
Beachhousekitchen 09/10/2016 - 20:27

Olit niin ajatuksissani perjantaina, tiesin että olisit tykännyt! Perusrehellistä ja herkullista kalaruokaa – niin hyvää! Tykkään myös Salven boheemista ilmapiiristä ja vanhoista kanttiksista istumassa aina vakiopöydissänsä – hurmaavaa nykypäivänä, jolloin ravintolat vaihtavat muutaman vuoden välein nimeänsä ja konseptiansa…; )

Vastaa
Tuula / Tuula's life 09/10/2016 - 15:57

Salve taitaa olla oikea monumentti Helsingissä. Siellä ovat “kaikki” käyneet ja sama meno jatkuu.
Olipa mainio kirjoitus Salvesta. Harmittelen täällä nyt etten päässyt mukaan. Paistetut silakat ja pottumuusi! Vaikka kuulemma on väittelyä siitä, kumpi on parempaa silakat tai Salven pannu. Minulle olisi myös tuo lohikeitto maistunut. Mutta turha täällä nyt on surkutella 🙂
Teillä +neljäkymppisillä on ollut herkullinen ilta mainiossa seurassa. Ja perinteitä täynnä olevassa paikassa. Niinkuin meillä pikkuväki sanoisi illastanne, teillä oli huisin kivaa!
Tuolla haluan poiketa jollakin Hgin vierailulla.
Mukavaa sunnuntaita!

Vastaa
Beachhousekitchen 09/10/2016 - 19:26

On todella legendaarinen paikka! Oli aika mahtava fiilis paikanpäällä viime perjantaina, lämminhenkinen ravintola toivottaa tervetulleeksi ihan jokaisen : ) Kyllä jäi monta annosta mieleen ja pakko päästä pian uudestaan…

Vastaa
souliina 08/10/2016 - 21:15

On teillä ollut aivan upea ilta, harmittaa kun en päässyt paikalle, mutta toisen kerran sitten 🙂
Tuo kalakeitto on pakko päästä testaamaan ja ne silakat <3

Vastaa
Beachhousekitchen 09/10/2016 - 19:33

Salven silakat tulivat tutuiksi, kun aiemmin olin duunissa Ruoholahdessa. Salvessa on kyllä ihan omanlaisensa fiiliksenä, tykkäsin kovasti : )

Vastaa
Outi 08/10/2016 - 19:15

Kivan näköinen paikka ja oikea ravintola varsinkin kalan ystävälle!

Vastaa
Beachhousekitchen 09/10/2016 - 19:34

Olihan se mielessä, että kun ravintola muuttaa sijaintiansa, että se ei välttämättä ole hyvä juttu, mutta tässä se toimi ja muutos oli parempaan suuntaan : )

Vastaa
Lumo 08/10/2016 - 12:24

Kiva oli, kiitos järjestämisestä!

Vastaa
Beachhousekitchen 09/10/2016 - 19:35

Oli niin mukava nähdä taas kaikkia blogikamuja, toivottavasti pian taas nähdään muissa merkeissä : )

Vastaa

Kommentoi