Kesä tulee viimeistään silloin, kun nappaa käteen Sari & Patrik Spåran Suuren suomalaisen grillikirjan! Alkuvuonna julkaistu Suuri suomalainen grillikirja oikein innostaa siirtämään keittiön taivaan alle ulkosalle ja elämään monta kuukautta pelkän grillin varassa. Nälän saa aikaan jo pelkästään kirjan kuvia ihastelemalla ja heti tekeekin mieli kutsua ystäviä koolle. Grillaaminenhan on parasta hupia ja sosiaalista long talkkia mitä Suomen suvessa voi tehdä. Grilli lämmittää kylmässä kesäsäässä, yhdessä on kiva kokata ja varsinkin syömiseen varataan paljon aikaa!
Muhkeasta ja värikkäästä kirjasta (yli 100 reseptiä) löytyy monipuolisesti ohjeita punaiselle lihalle, kasviksille, kalalle ja kanalle; yksinkertaisia, mutta kekseliäitä lisukkeita ja kastikkeita sekä tietysti jälkiruokia. Alussa on perustietoa grillauksesta (mm. mitä tarkoittavat suora lämpö ja epäsuora lämpö), savustusvinkkejä sekä ohjeita lihan kypsyyden mittaamiseen.
Kirjan kirjoittajat ovat tuttuja suositusta Sweet Food O’mine -ruokablogista ja vuosien kokemus ja taito näkyvät läpi kirjan.
Helmikuussa hangen keskelle viriteltiin grilli ja silloin sinne meni kirjan reseptillä tehty fetajuustonyytti. Ihastuin kirjan flank steak -ohjeeseen ja kun talvella en naudan kuvetta löytänyt lähikaupoista, jäi lihan grillaus odottamaan sopivan lihan löytymistä ja kesäkelejä.
Muutama viikko sitten olimme ruokabloggaajien kanssa vierailulla HK Scanilla, jossa liha maustettiin vasta grillauksen jälkeen. Itse taidan edustaa molempi parempi -koulukuntaa ja ainakin tämä flank steakin korianteria sisältävä marinadi kolahti niin makuhermoihin, että sitä tullaan tekemään jatkossakin!
Kun aina on myös sovellettava ja lisättävä se oma jälki, vaikka vieraissa sallitusti ollaankin, niin nyt valmis leikattu flank steak-siivu tortillan päällä sai hauskan maun parmesaanijuustosta. Taivaallisen hyvää! Muuten alla oleva ohje on suoraan kirjasta.
n. 800 g Angus flank steak MARINADI KORIANTERI-CHIMICHURRI Sekoita marinadin ainekset yhteen. Lisää öljy ja sekoita. Hiero marinadi lihan pintaan ja laita liha marinadeineen suljettavaan pussiin. Poista ylimääräinen ilma ja sulje pussi tiiviiksi. Anna lihan marinoitua noin 4-24 tuntia. Öljyä grillin ritilä kevyesti ja nosta liha grilliin. Grillaa suoralla lämmöllä noin 250 asteessa noin 4 minuuttia per puoli tai kunnes sisälämpötila saavuttaa 54 asteen. Nosta liha grillistä ja anna vetäytyä noin 10 minuuttia. Viipaloi liha ohuiksi siivuiksi poikkisyin ja tarjoa esimerkiksi tortillojen täytteenä yhdessä korianteri-chimichurrin kera. Sekoita korianteri-chimichurrin kaikki ainekset yhteen ja laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua. Ohje:
Parasta tässä kirjassa on se, että se todellakin innostaa kokeilemaan muitakin ohjeita kuin niitä perinteisiä ja kyllästymiseen asti kotona tehtyjä. Kirjan resepteistä mm. savustettu siirappikana, hickorysavustetut ribsit, kana goes Marocco, donitsi burgerit ja ananas-relish taitavat ainakin meillä kuulua juhannuksen toivottujen grillattavien listalle.
Tämä kirja on muuten aika nappituliainen mökkivieraille ja kyllä se järkälemäisesti myös omaa keittokirjahyllyä komistaa! Kirja löytyy monesta kirjakaupasta ja ainakin täältä sen saa nopeasti postilaatikkoon!
Kirja saatu arvostelukappaleena.
With ♥ from beach house kitchen
13 Kommenttia
[…] sianniska. Flank steakia grillattiin blogissa keväällä Suuren suomalaisen grilliruoka -kirjan ohjeella ja ihastuttiin kovasti kirjan aasialaistyyppiseen marinadiin! Sillä ohjeella tämäkin kuve sai […]
Jestas mitä herkkuja! Tuo kirja kuulostaa hankkimisen arvoiselta, taidan ostaa sen miehelleni 😉
Täydellinen lahjakirja grilliherkkujen ystävälle!
Olen ihan koukussa flank steakiin, tämän kesän hitti ainakin meillä : )
Angus on niin herkullista ja flank steak myös! sitä grillattiin viime kesänä tooooodella monta kertaa, tänä kesänä varmaan myös 😉
Taidan tulla hieman jälkijunassa, kun löysin tämän herkun vasta nyt. Onneksi kesä on vasta alussa, niin ehtii grillailemaan vaikka mitä : )
Totta, tässä on monta kuukautta aikaa 🙂
Meillä on kelpo grilli taloyhtiön asukkaiden käytössä. Harva sitä käyttää emmekä mekään olen vielä tänä kesänä grillanneet. Kunhan säät taas paranevat, uuden arvonnousun kokenut flank steak sihahtaa grilliin.
Aika kiva että kerrostaloissakin on mahdollisuus grillata! Kuuntelin taannoin erästä radiokeskustelua ja olipa käsittämätöntä kuulla, että on joukko ihmisiä jotka kieltäisivät muilta grillauksen…hajuhaittojen vuoksi.. Ei ymmärrä ei.
Lihan ystävänä tuo kirja kuulostaa herkulliselta. Ihanaa viikonloppua <3
Kiitos. On kyllä herkullinen kirja, en olisi ilman tätä kokeillut vaikka tuota naudan kuvetta, joka osoittautui valtavan hyväksi ja mureaksi lihaksi!
Kiitos ihanainen <3 Upeat kuvat, kuten aina!
Mahtava kirja inspiraatioiden lähteenä, kiitos <3
Aika monta juttua lähtee testiin kirjasta, tykkäsin myös alun info-osiosta, varsinkaan kun en ole mikään lihaekspertti!
Oh my God, nyt olisi Jussille täydellinen lahjakirja ja mikä näky noi kuvat ja tuo liha! Kivaa päivää. <3