TRAAGINEN RAKKAUSTARINA MADAMA BUTTERFLY

by Beachhousekitchen

Suomen kansallisoopperan ja Göteborgin oopperan yhteistuotantona tehty traagisen koskettava Madama Butterfly sai ensi-iltansa muutama viikko sitten. Oopperan tammikuisessa lehdistötilaisuudessa pääsimme kuulemaan tarinaa tästä Puccinin melodisia sävelmiä tulvivasta oopperasta japanilaisessa hengessä. Yksi maailman esitetyimmistä oopperoista on tarina yksipuoliseksi jäävästä rakkaudesta, kaipuusta, pettymyksistä, surusta ja lopulta raastavan tuskallisesta luopumisesta.

Oma aiempi kokemus oopperasta rajoittuu valitettavasti vain yhteen kertaan, Barcelonan Liceussa vuonna 1999, esityksen nimi on jo unohtunut. Pidän kyllä mahtipontisesta musiikista ja sävelistä, ooppera on kuitenkin jäänyt hieman vieraaksi. Nyt kun oli mahdollisuus* päästä nauttimaan oopperaelämyksestä ja kuulemma niin koskettavasta tarinasta, että harjoituksissakin on vieritetty monta raskasta kyyneltä, lähdin oopperaan monin odotuksin yhdessä Minäkö keski-ikäinen-blogin Tiian kanssa.

Oopperassa ei tietenkään saa kuvata tai somettaa tunnelmista, joten turvaudun lehdistökuviin, joiden avulla upean visuaalinen ja aidosti japanilainen tunnelma välittyy myös blogin lukijoille. Japanilaissyntyisen, 84-vuotiaan Yoshi Oïdan (ei muuten uskoisi, nuorekkaan olemuksen salaisuus on kuulemma jooga ja villi oma veikkaus, sushi) ohjaama Madama Butterfly hurmaa ja koskettaa Suomen kansallisoopperassa maaliskuulle saakka.

Madama Butterfly

Kuva Heikki Tuuli / Suomen kansallisooppera ja -baletti

MADAMA BUTTERFLYN JUONI LYHYESTI

Yoshi Oïdan omakohtaiset kokemukset lapsuuden Japanista toisen maailmansodan jälkeen, kun nuoret amerikkalaissotilaat tulivat maahan, ovat olleet vaikuttamassa hänen ohjaukseensa. Tarinassa amerikkalainen, Japaniin sijoitettu upseeri (Pinkerton) ihastuu nuoreen japanilaiseen tyttöön (Butterfly), rakastaa häntä hetken, menee naimisiin, hylkää sitten ja lähtee pois maasta. Tyttö synnyttää parin yhteisen lapsen yksin, unohtaa uskontonsa, joutuu sukunsa hylkäämäksi ja kaukorakastaa sokeasti petturiaviomiestään.

Alkaa vuosien odotus, kunnes amerikkalainen palaa maahan uuden vaimonsa kanssa. Tulee raastavien valintojen hetkiä, onko 3-vuotiaalla pojalla sittenkin paremmat mahdollisuudet elämään Amerikassa isänsä uuden perheen luona kuin köyhyydessä äidin luona. Tässä kohtaa omaa kurkkua riipii ja nielaisen monta kertaa, varsinkin kun lavalla ja esityksessä on mukana pieni pellavapää, josta äiti kenties joutuu luopumaan. Butterflyn tuska yltää niin aidosti katsomoonkin asti, että nenäliinoja kaivetaan puolella jos toisella esiin. Puccinin sävelet ottavat valtaansa lujemmin ja loppuhuipennus on aika shokeeraava.

Butterfly pleads with Pinkerton to “Love me, please.” She asks whether it is true that, in foreign lands, a man will catch a butterfly and pin its wings to a table. Pinkerton admits that it is true but explains, “Do you know why? So that she will not fly away.” He embraces her and says, “I have caught you. You are mine.” She replies, “Yes, for life.”

madama Butterfly

Kuva Heikki Tuuli / Suomen kansallisooppera ja -baletti

Koskettiko? Isosti kyllä. Bravo, bravo, bravo. Jotakin tapahtui sielussani, se avautui oopperalle ihan ensimmäistä kertaa. Malttamattomana odotin jo heti esityksen jälkeen, että pääsen selaamaan kevään ohjelmistoa, haluan kokea uudestaan oopperan taian, tämä oli yksi hienoimpia taide-elämyksiä aikoihin!

Esityksen kesto (liki 3 tuntia väliaikoineen) toki hieman alussa hirvitti, mutta tarina tempaisi heti ensimmäisistä melodioista mukaansa ja aika meni siivillä väliaikaan asti. Pääosaa esittävät Hiromi Omura ja Mika Pohjonen (vuorottelevat toiset pääosan esittäjät Hyeseoung Kwon ja Markus Nykänen) onnistuivat rooleissaan erinomaisesti ja niin teki myös muu esittäjäkaarti, upeita roolisuorituksia, BRAVO ♥

Henkeäsalpaavan upea orkesteri, puvustus, valaistus ja lavastus ansaitsevat myös aplodit, täydellistä.

VÄLIAIKATARJOILUT OSA ELÄMYSTÄ

Oopperaelämyksen kruunaa lasi kuplivaa ja pieni makea tai suolainen suupalanen. Lehdistötilaisuudessa saimme nauttia Madama -nimikkoleivoksista, joiden kauniin kuoren alta löytyy maitosuklaata ja hasselpähkinäpraliinia. Vähän niin kuin kaikille tutut Geisha-makeiset. Muutama kyynel leivoksella, niin herkkä ja ajateltu yksityiskohta. Kansallisoopperan oma samppanja on takuuvalinta seuralainen muille tarjoiluille.

Madama butterfly

Madama Butterfly

Kanrestan suussa sulava kylmäsavulohi-jokirapuleipä Maalahden limpulla oli erinomaisen hyvää. On kuulemma suosituin suolainen makupala väliaikatarjoiluissa, jotka kannattaa muuten varata aina hyvissä ajoin. Lähestulkoon kaikki näytöksen pöydät myydään loppuun lipunmyynnin yhteydessä, kannattaa olla siis ajoissa liikenteessä.

Vaikkei tämä (kuva alla) aiemmin lehdistötilaisuudessa tarjoiltu lohta ja jättirapuja sisältävä japanilainen lounas olekaan listoilla, niin Kanrestan tilausravintola valmistaa asiakkaan haluamat menut Kansallisopperan tiloissa järjestettäviin kokouksiin ja yksityistilaisuuksiin.

BEHIND THE SCENES

Suomen kansallisooppera ja -baletti työllistää reilut 500 ihmistä. Jokaisen esitettävän teoksen takana on tuhansia työtunteja, orkesterissa soittaa 111 muusikkoa, kuorolaisia on 50 ja tanssijoita on 78. Lisäksi talossa työskentelee huippukaarti käsityöläisammattilaisia, tarvitaanhan vuodessa neljään oopperaensi-iltaan sekä kolmeen balettiensi-iltaan melkoinen määrä pukuja, kenkiä, koruja, peruukkeja sekä lavastus- ja valaistuselementtejä.

Pääsimme pressitilaisuudessa katsomaan miltä näyttää mm. Oopperatalon puvustamossa ja maskissa. Silloin työn alla olivat vielä Madama Butterflyn puvut. Näimme myös miten nopeasti geishan valkopohjainen meikki syntyy, kuulemma koko komeus on valmis 20 minuutissa, niitä kun pitää tehdä useampi kuhunkin näytökseen. Visiitti kulisseihin kasvattaa vielä enemmän arvostusta tätä kulttuurimuotoa kohtaan, mikä lahjakkaiden ihmisten tiimi pyörittää ja tarjoilee ainutlaatuisia elämyksiä – lämmin kiitos mielenkiintoisesti vierailusta kulissien taakse sekä itse esitykseen♥

madama butterfly

Madama Butterfly

madama butterfly

* Liput esitykseen saatu pressilippuina, kiitos♥

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

12 Kommenttia

Tuuli - Lumo Lifestyle 17/02/2018 - 23:48

Ihania tunnelmia – vaikka niin surullinen tarina – ja Japani-kuume nousi.

Vastaa
Beachhousekitchen 19/02/2018 - 11:41

Japani-kuume nousi tämän oopperan myötä, se olisi unelmamaa foodielle käydä ja koko se kulttuurikin <3

Vastaa
Jael 17/02/2018 - 12:35

Voi miten ihana kokemus,mä.olisin niin tykännyt,ja Madame Butterfly on hieno ooppera.Kun vielä asuin Helsingissä,kuuluin oopperarinkiin jonka kautta lippuja sai edullisemmmin.Ja mustahan piti tulla oopperalaulaja:sain 16 -vuotiaana stipendin Sibelius-Akatemiaan,jossa opiskelin laulua.No mulla oli silloin niin paha esiintymiskammo,ettei musta koskaan tullut sellaista,mikä on välillä hieman harmittanut.Ihana pinkki prinsessakakku🌸

Vastaa
Beachhousekitchen 19/02/2018 - 11:46

Aivan uskomatonta, olipa hienoa kun kerroit. Sinulla vois olla uraa edessä vaikkapa laulamisen saralla, kenties eläkeiän ammatti ja siihen mennessä olisi jo esiintymiskammokin helpottanut? Ihastuin yli kaiken oopperaan, japanivaikutus toi taas hillittömän sushihimon!

Vastaa
Tuula / Tuula's life 15/02/2018 - 14:41

Sait niin hienosti välitettyä oopperan tunnelman tänne kotikatsomoonkin. Riipaiseva tarina. Ja nähdä ja kuulla tuo vielä livenä – näyttelijät ja musiikki ja koko hieno atmosfääri!
Ja tuo Madama- leivos ja muu herkullinen väliaikatarjoilu! Teillä on ollut täydellinein ilta.
Minä olen muutaman oopperan nähnyt, ja ehkä mieleenpainuvin on ollut Puccinin Turandot Veronan amfiteatterissa jo vuosia sitten.
Voin kuvitella että olet vielä tänäänkin oopperan tunnelmissa :)
Ihanaa päivää sinulle <3

Vastaa
Beachhousekitchen 19/02/2018 - 12:38

Taidan olla vieläkin ihan oopperatunnelmissa, you tubestakin on ooppera pauhannut kotona. Tervetuloa elämääni taide- ja kulttuurielämykset taas näiden vauvavuosien horroksen jälkeen : )

Vastaa
Outi 14/02/2018 - 20:15

Aivan mahtava kokemus tämä on teille ollut. Tarina kuulostaa riistävän traagiselta.
Voi tuota leivosta, eihän tuollaista raaski syödä, tai söisin ja voivottelisin, että jouduin pinnan rikkomaan :D
Ihanaa ystävänpäivää Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 15/02/2018 - 13:57

Tarina oli todella surullinen, sitä jäi miettimään että miten toimisi, jos olisi itse samassa tilanteessa.
Söin tuon Madama-leivoksen tammikuun pressissä – se oli ihanaa, itse näytöksessä se vaihtui lohiherkkuun, koska #sokeritonhelmikuu : )

Vastaa
Riitta 14/02/2018 - 15:34

Madama Butterfly on niin ihana, kamalan ihana! Näin sen muutama vuosi sitten ja muistan itkeneeni lopussa vuolaasti. Ja niin teki onneksi 50 % yleisöstä, niin en ollut ainoa, jonka piti hetken aikaa koota itseään esityksen jälkeen.

Vastaa
Beachhousekitchen 15/02/2018 - 13:58

Ihan samaa mieltä, niin upea, mutta samalla niin traaginen! Itselläkin kyyneleet tulivat esityksen lopussa, olimme aika sanattomia.

Vastaa
Tiia K 14/02/2018 - 13:41

Saimme kyllä tämän koko kokonaisuuden kokea mitä uskomattomilla tavoilla. Kiitos niin paljon seurasta, oli eilen aivan sykähdyttävää. Madama Butterfly oli omalla kohdalla koskettavin ja upein ooppera, jota olen käynyt kuuntelemassa. Pääosan esittäjä wow. <3

Ihanaa päivää Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 15/02/2018 - 14:00

Kiitos itsellesi, tämä kokemus oli niin upea, että oopperaan on päästävä toistekin. Olin niin innoissani eilen, että piti kaivaa kaikki tieto noista esiintyjistä jne. Upeita lahjakkuuksia!

Vastaa

Kommentoi