Tuttu ja turvallinen lounaspaikka – vai joskus jotain ihan muuta?

by Beachhousekitchen

Lounas. Yksi päivän tärkeimpiä aterioita ainakin sosiaalisessa mielessä. Aika usein näkee työporukan vaeltavan joka päivä siihen samaan ketjutyöpaikkaruokalaan. Tuttua? Yleensä julkaisen lounaskuvia lähinnä Instagramin puolella @beachhousekitchen, mutta nyt tämän pienen tarinan siivittämänä samalla tulee esiteltyä sympaattinen ja huikean herkullinen lounaspaikka Töölössä.

Olin seurueeni kanssa lounastamassa toissa päivänä ja yleensä tämä porukka käy siistissä kaikkeakaikille-lounasravintolassa joka minulle jo parin kerran jälkeen jäi sen verran vaisuksi ja mitäänsanomattomaksi, että halusin kokeilla jotakin muuta. Mutta mitä tekikään puolet tästä seurueesta (hih, taidatte tunnistaa nyt minut!), kääntyi pois ehdottamastani eksoottisemmasta, afrikkalaista ruokaa tarjoavasta paikasta jo ovella. Ehkäpä ravintolan huumaavat mausteiset tuoksut ja erilaisia herkkuja tarjoava buffet olivat sittenkin liikaa ja kannat kääntyivät kohti sitä tuttua ja turvallista lounasmestaa. Me muutamat, jotka paikkaan jäimme, koimme järisyttävän herkullisia, tavallisesta poikkeavia makuja ja palvelu – se oli aidon ystävällistä ja erittäin sydämellistä!

kuningatar saba

Kun vuodessa on yli parisataa työpäivää, niin onko se suuri riski kokeilla joku päivä ihan jotain muuta ruokapaikkaa kuin sitä tuttua ja turvallista? Ei se niin pieleen voi mennä, sillä jos ei maistu ruoka uudessa paikassa, niin aina voi ottaa maitojunan sinne tuttuun vatsantäyttöpaikkaan. Minulle elämä on liian arvokas ja jotta ehdin tehdä ja kokea joka päivä jotakin uutta, pyrin tekemään asiat aina eri tavalla. Kävelen tutun reitin siksakaten eri katuja, kadun toista puolta tai jollain muulla tavalla; mitä jos missaisin jonkun uuden kivan kahvilan, jos joka päivä kävelen sitä samaa reittiä? Sama koskee ravintoloita. Vaikka joku olisi hyväksi koettu, silti haluan kokeilla sellaista, missä en ole käynyt. Sama juttu matkakohteiden tai hotellien kanssa.

Mechelininkadulla sijaitseva Kuningatar Saba tarjoilee etiopialaista ruokaa ystävällisesti ja lounasannoksen saa vaikka mukaan. Etiopialaisen keittiön salaisuus ovat hyvin maustetut ja maukkaat kastikkeet. Henkilökunnan kanssa keskustellessamme selvisi että punapippuria sisältävä berbere -mausteseos antaa ruoalle juuri sen tulisen ja maukkaan maun sekä punaisen värin.

Etiopialaisen lounaan ideana on syödä käsin, taittaa pala hapatettua indsera leipää ja dipata sillä eri kastikkeita. Siisti sisätyöntekijä taas toimii käytännöllisesti ja sormia sottaamatta:  kääräisee ohukaisen sisään eri kastikkeita, kääntää sen sitten rullalle ja nauttii haarukalla ja veitsellä. Illallisella ja läheisen kanssa sormin syöminen voisi olla ihan yes, mutta minäkin sievistelin ja söin aterimilla. Hiivalla hapatettu indsera leipä valmistetaan teff- ja ohrajauhoista. Saatavilla on myös gluteenitonta indseraa, jossa ei ole käytetty ohrajauhoja.

Kaikki kastikkeet maistuivat ja lettuja tuli syötyä kaksi, ei tarvinnut tankata enää illalla. Ainoa mitä olisin ehkä kaivannut lounaspöytään olisi ollut ihan tavallinen laadukas vihersalaatti. Ehdottomasti lounaan tai jopa illallisen arvoinen paikka.

LOUNASMENU (ke 13.5, vaihtuu päivittäin)

Indsera -leipää

Sipulin, valkosipulin ja yrttien kanssa kypsennettyjä, berberillä maustettuja halkaistuja linssejä

Sipulin, valkosipulin ja yrttien kanssa keitettyjä ja kurkumalla maustettuja halkaistuja herneitä

Tulista naudanlihakastiketta

Punajuuri-perunasalaattia

Papuja ja porkkanaa

indsera

 

kuningatar saba

kuningatar saba

Ravintola Kuningatar Saba
Mechelininkatu 8
00100 Helsinki
tel  358 (0)50 433 4546
ravintolasaba@gmail.com

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

6 Kommenttia

Sofia 16/05/2015 - 13:48

Juuri näin! Uusia makuja, uusia kokemuksia, uusia näkökulmia saa vain tutustumalla itselleen uusiin asioihin. Joskus se vaatii comfort zonen ulkopuolelle astumista, mutta sitä kyllä toivoisi nykypäivän Suomessa tapahtuvan yhä useammalle. Ihanalta kuullostava lounasmenu! Paikka pääsi heti kesän to-do listalleni ihan sinne kärjen tuntumiin 🙂

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 16/05/2015 - 20:57

Niin totta! Kun kerran astuu oman mukavuusalueen ulkopuolelle, niin voi löytää elämäänsä vaikka mitä yllättävää! Ihanaa iltaa…

Vastaa
Jael 15/05/2015 - 22:16

Etiopialainen ruoka on hyvää:) Täällähän on paljon etiopialaisia ja samoja ruokia olen syönyt täällä eräässä ravintolassa,tosin siellä kaikki oli kasvisversioina.Jos tykkäät etiopialaisesta ruuasta,niin suosittelen heidän berbere-maustesekoitustaan;itse laitan sitä lähes kaikkeen.Sitä pitäisi löytyäkin hyvin kaupoista Suomessa
http://www.mama-ethiopia.fi/mista-ostaa/

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 15/05/2015 - 22:35

Ihastuin etiopialaisiin makuihin! Tuo mausteseos on hankittava, oli ihan uusi tuttavuus. Kaunista viikonloppua!

Vastaa
Outi 15/05/2015 - 18:20

Onpa herkullisen näköisiä ruokia. Olenkin päässyt näitä Etiopialaisia herkkuja kerran maistamaan ja herkkua kyllä oli.
Mukavaa viikonloppua!

Vastaa
admin 15/05/2015 - 22:36

Kiitos. Mitä upeinta viikonloppua sinullekin! Etiopialainen keittiö oli uusi juttu – ja olin kyllä heti myyty!

Vastaa

Kommentoi