Kaupallinen yhteistyö: Original Sokos Hotel Vaakuna
Syntymäpäivä sviitissä kuulostaa megabileiltä, glitteriltä, samppanjan virralta ja korkkarien kopinalta – mutta minulle se oli odotettu hengähdystauko syksyn kiireiden keskellä ja sitä kallisarvoista hemmotteluaikaa itselle. Pippaloiden sijaan lasi skumppaa kyllä kelpasi syntymäpäivänä, näköalaillallinen oli mitä ihanin lahja ja pitkät yöunet silkin pehmeissä lakanoissa enemmän kuin toivottua luksusta tämänhetkisessä pikkulapsiarjessa. No ehkä niistä yöunista pystyin hiukka nipistämään, jotta pääsin rentouttavaan vaahtokylpyyn ennen aamupalaa!
Mistä myöskin nautin suunnattomasti hotellilomilla ovat ne aamiaishetket, jolloin en kokoa ensin aamiaista pienokaiselleni ja joudu viihdyttämään häntä, vaan voin keskittyä oman vatsani kurnahteluihin ja nauttia kerrankin kiireettömästä aamupalasta ja päivän lehdestä. Hesarin lukemiseen ei ole ollut tarpeeksi aikaa viime vuosina ja tilauksen lopetin jo vuosia sitten, sillä stressi lukea viikon lehdet jälkikäteen sunnuntai-iltaisin vaivasi liikaa, olkoon se aamu-Hesari jatkossa siis hotelliaamujen ilo. Näistä lähtökohdista ja kovatahtisen syksyn riuduttamana olin kyllä hemmotteluloman tarpeessa.
Miltä sitten näyttikään kaupungin klassikko- ja funkkishotelli nyt ja sen uudet näköalahuoneet, joista oli kohistu jo kesästä lähtien? Mikä annos Ravintola Loisteen uudelta á la carte -listalta hypähti hetkessä top3 -lohturuokalistalleni ja jonka aion käydä syömässä vielä uudestaankin kun pakkaset oikein koettelevat? Lähdetäänpä kierrokselle uudistuneeseen Vaakunaan, mitä sanoisit minilomasta näissä puitteissa♥
Sain kutsun tulla tutustumaan pääkaupunkimme pääkallopaikalla sijaitsevaan Original Sokos Hotel Vaakunaan, joka valmistui vuoden 1952 olympialaisiin ja jonka jokainen huone, huonekerros sekä hotelliaula uudistetaan nyt yli 65 vuotta myöhemmin talon alkuperäinen henki säilyttäen. Uudistustyö aloitettiin tämän vuoden huhtikuussa ja kaksi ylintä huonekerrosta on jo valmiina.
Pääsin testaamaan yhdeksännen kerroksen näköalahuoneista upean kulmaparvekkeellisen sviitin, joka aukeaa asema-aukiolle. Vaakuna-Sokoksen rakennus on alkujaan arkkitehti Erkki Huttusen suunnittelema funkkistyylin taidonnäyte, kaikki hotellissa ja ravintolassa valaisimia lukuun ottamatta on hänen suunnittelemaa. Hotellin uudistus 2018-19 tulee olemaan yhdistelmä nykyaikaa ja historian kunnioittamista, uniikkia tyyliä elävöitetään ripauksella modernia luksusta.
Harmonisen kauniilla sävyillä sisustetussa sviittihuoneistossa on erilliset makuu- ja olohuoneet. Olohuoneesta saisi hetkessä myös juhlavan tiimilounaan tai pienen porukan pikkujoulujen puitteet: avarasta tilasta löytyy ruokailuryhmä nojatuolineen sekä sohvineen. Erkki Huttusen suunnittelema alkuperäinen nojatuoli on huoneen komistus!
Mikä näköala noista kulmaikkunoista aukeakaan! Vaikka ollaan vilkkaimmassa kohtaa Helsinkiä, liikenteen melu on oikeastaan olematonta – kiitos jykevien funkkisseinien. Näin kylmänä vuodenaikana hulppea parveke melkein jää testaamatta, mutta pitihän noista maisemista käydä ottamassa muutama valokuva. Olisipa ollut lämmin kesäilta, terassin sohvat olivat niin kutsuvat.
Syntymäpäivän vietto tai mikä tahansa hemmotteluloma saa heti arvoisensa startin kun huoneessa odottaa kuohuvaa ja makea yllätys. Ne on helppo tilata etukäteen huonevarauksen yhteydessä, eikä hintakaan päätä huimaa.
Voisin jo heti hypätä tuon extraleveän sängyn laadukkaisiin lakanoihin, olla vaan ja nauttia. Muhkeat kylpytakit ja aamutossut kuuluvat sviitin perusvarustukseen kuten kahvi- ja teekonekin.
Hotellihuoneista löytyy monta tarinallista yksityiskohtaa, huoneiden seinillä lentelevät rauhankyyhkyt, joita myös aulatiloissa voi ihastella. Vanhanmallinen lankapuhelin työpöydällä viestii menneistä vuosikymmenistä. Muotoilija Paavo Tynellin suunnittelemat valaisimet loivat jo 50-luvulla taloon miellyttävän valaistuksen, tänäkin päivänä Vaakunasta löytyy Tynellin alkuperäisiä valaisimia. Vastaanottoaulan seinustan lisäksi valaisimia voi nähdä kymmenennen kerroksen ravintola-aulassa sekä Loiste-ravintolassa.
RAVINTOLA LOISTEEN UUSI Á LA CARTE -LISTA SISÄLTÄÄ KLASSIKOITA JA MODERNIA VEGAANIRUOKAA
Kymppikerroksen brasserietyylinen Ravintola Loiste huokuu hurmaavasti 50-luvun funkkistunnelmaa ja tarjoilee kaupan päälle ehkäpä koko kaupungin kauneimmat panoraamanäkymät. Samasta ravintolakerroksesta löytyvät myös kokouskabinetit ja juhlatilat näköaloin, voisinpa hyvinkin tulla juhlimaan tänne seuraavia tasavuotissynttäreitä vähän isommallakin porukalla. Tilausravintola Kaarre samassa kerroksessa on suosittu häiden viettopaikka. Kuka muuten muistaa vielä legendaarisen Kympin, eli 10th Floor -yökerhon joka oli ysärillä näissä tiloissa kaupungin suosituimpia menopaikkoja?
Kesäkaudella 150-paikkainen ulkoterassi viilentää kepeästi, mutta näin talvikaudella on kyllä aika tunnelmallista istua kynttilän valossa kaupungin tuikkivat valot ja silhuetti taustalla. Loisteen ravintola on auki uutena vuotena klo 01 saakka, täältähän näkisi upeasti vuoden vaihteen ilotulituksen ja samalla voisi nauttia illallista, mikä loistava menovinkki.
Loiste on melkein täynnä, kun seuralaiseni kanssa saavumme ravintolaan tuona perjantai-iltana. Paikalla on pari perheseuruetta vauvasta vaariin, muutama työporukka, pöydällinen ranskalaisia ja espanjalaisia turisteja sekä romanttisella illallisella viikonloppua juhlistavia pareja. Sopivasti sekalainen ja aika moneen eri makuun ruokia tarjoaa myös ravintolan á la carte: löytyy niin sinisimpukoita, klassista lohikeittoa, perinteistä pippuripihviä kuin briossihampurilaista, lisäksi uudet menukokonaisuudet kiinnostavat. Liiankin houkuttelevia vaihtoehtoja uudella listalla, toteamme, päätösten tekoa helpottivat ja hilpeään synttäritunnelmaan nostattivat alkujuomiksi suositellut Kyrö Distillery Companyn erinomaiset Napue Gin & Tonicit.
Uusi á la carte lista sisältää yksittäisten annosten lisäksi myös kolme eri menukokonaisuutta, joista seuralainen nautti kolmen ruokalajin ja aika tuhtejakin makuja sisältävän Talvimenun (55 €). Klassikkomenusta taas olisi löytynyt makuja ruokalistoilta vuosilta 1981, 1966 ja 1986 mm. kaniiniterriiniä. Uusi kolmen ruokalajin vegaanimenu olisi ollut mielenkiintoinen kokonaisuus, mutta nyt suomiklassikot veivät voiton. Tosin vegaanimenusta sain maistiaisen kantarellien muodossa alkuruokalautasella.
Loisteen makuja on suositeltava alkuruoka, jos haluat läpileikkauksen Loisteen mauista. Se oli oma valintani listan uusista alkuruoista. Lautasella oli kolmesta eri alkupalasta miniversio: sokerisuolattua lohta, lasimestarin kasviksia, sinappikreemiä ja saaristolaisleipää sekä palvattua ankanrintaa, savupalsternakkaa, kumkvattia ja saksanpähkinävinaigrettea sekä pikkelöityjä kantarelleja, tattimoussea, yrttiversosalaattia ja siemennäkkileipää. Toinen toistaan yllättävämpiä makuja, palvattu ankka nousi näistä suosikikseni.
Pääruoaksi valitsin herkullisuuskertoimella ykköseksi singahtaneen annoksen: kotimaista kananpoikaa, punajuuririsottoa ja vuohenjuusto-rucolakreemiä. Tämä oli enemmän kuin täydellinen annos♥ Näiden makujen vuoksi kannattaa poiketa Loisteeseen milloin tahansa, tiedän jo monta risoton ja vuohenjuuston ystävää, jotka vien nauttimaan tätä annosta. Kylmien säiden makurikkainta ja sielua hyväilevää lohturuokaa.
Menukokonaisuuksien annoksia saa siis myös erikseen tilattuna ja jälkiruoaksi valitsin klassikkomenusta vuoden 1986 hitin: karpalojäädykettä, rosmariini-kermakaramellia ja rosmariinia. Niin raikas ja täyteläinen, silti kuohkean kevyt illallisen makea kohokohta.
Mitä uusi Talvimenu piti sisällään? Seuralaisen lautasella (kuva alla) aterian aloittanut skandinaavisia suosikkimakuja sisältävä annos: sokerisuolattua lohta, lasimestarin kasviksia, kylmäsavustettua lohen mätiä, sinappikreemiä ja saaristolaisleipää. Suomimakujakin täydellisimmillään, todella runsas ja kauniisti koottu alkuruoka.
Pääruokana pitkään haudutettua kotimaista poron potkaa, juurespyreetä, sipulikastiketta ja porkkanalastuja. Annos on kuin Suomen luontomaisema, jykevä ja jylhän komia.
Talvimenun päätti mikäs muu kuin kaikkien jälkiruokien klassikko, täyteläinen vadelma-suklaakakku. Tämä menukokonaisuus on kuin luotu talvisiin pakkasiltoihin ja silloin kun haluaa paeta kylmästä lämpimään, kokonaisuus ei jätä ketään kylmäksi, eikä varsinkaan nälkäiseksi.
Yhteiseksi viiniksi näille ruoille valikoitui loistavan ja asiantuntevan tarjoilijan avustuksella chileläinen Morandé Reserva Pinot Noir, joka kuljetteli todella erilaisia annoksia varsin hyvin. Poro olisi kyllä vaatinut hieman tuhdimman punkun, mutta pinot noir oli muuten oikein hyvä yleisviini kokonaisuudessa. Nyt oli aika kiittää upeasta illallisesta loistavaa keittiötä ja salihenkilökuntaa. Ennen heittäytymistä lakanoihin, oli käytävä hetki vielä omalla terassilla ihastelemassa öistä Helsinkiä!
AAMUPALA, JOLTA EI PUUTTUNUT MITÄÄN
Hotelliloman yksi nautinnollisimmista hetkistä on saapua hyvin nukutun yön jälkeen tuoreen kahvin ja leivän tuoksuiseen aamiaissaliin mielessä vain yksi kysymys, mistä aloittaisi ja mitä sellaista valitsisi lautaselle, jota ei kotona joka aamu saa. Ilahdun suuresti kun aamiaiselta löytyy mm. itse tehtyjä smoothieita, monta eri leipälajia sekä croissantteja. Minut tuntevat osaavat jo sanoa, mitkä aamiaispöydästä löytyvät jutut saavat kehuni valloilleen: mätitahna, maksapatee sekä juustopöytä! Näitä kaikkia nautin antaumuksella ja onpa Vaakunan aamiaisen hedelmävalikoimakin mainitsemisen arvoinen.
Runsas ja monipuolinen aamupala kuulemma houkuttelee myös niitä kaupunkilaisia nauttimaan valmiista notkuvista pöydistä, jotka eivät sillä hetkellä yövy hotelissa, enkä ihmettele miksi. Todella monipuolinen, superherkullinen ja laadukas aamupala terveysshotteineen, leppoisa tunnelma ja ne näköalat. Tänne olisi helppo tulla myös lapsen kanssa, erillinen leikkihuone aamupalan jälkeen on houkutteleva, tällöin vanhemmat voivat jatkaa aamiaisesta nauttimista kattojen yllä. Ja lukea silti sen lehden rauhassa.
HOTELLILOMA LAHJAKSI TAI PIKKUJOULUYÖKSI
Hotelliloma, mini-irtiotto arjesta tai hemmotteluviikonloppu merkkipäivänä ovat kyllä aika monelle meistä luksusta ja erinomainen lahjaidea silloin, kun ei materiaa enää tarvitse, mutta arvostaa aineettomia elämyksiä ja kokemuksia. Näin pikkujouluaikana on pakko vinkata huonevarauksesta pikkujouluyöksi, ei enää taksijonoissa värjöttelyä ja huone voi S-etukortilla tulla jopa edullisemmaksi kuin taksilla kotiin ajo. Puhtaat lakanat, lämmin suihku ja se aamupala, hotelli joulustressin pakopaikkanakin voisi toimia.
Varmasti lukijaa kiinnostaa tässä vaiheessa minkähintainen on yö sviitissä ja voin ilokseni kertoa, että 9. kerroksen näköalasviitin vuorokausihinnat alkavat vain noin 300 eurosta, verrattuna Helsingin monen hotellin sviittihinnastoihin tuo on vain kolmasosa ja puitteet kyllä yhdet kaupungin parhaimmista. Juuri tämän hetken hinta- ja varaustilanteen löydät täältä. Lämmin kiitos Original Sokos Hotel Vaakuna – tulemme kyllä takaisin ennen seuraavaa syntymäpäivää!
With ♥ from beach house kitchen
10 Kommenttia
En ole koskaan käynyt paikan päällä, mutta näyttää todella viihtyisiltä. Huoneenne on upea ja mitä ruoat <3 Kiitos postauksesta ja vinkistä. Vähän meno jalka alkoi vipattamaan 😀
Olin niin miniloman tarpeessa ja kyllähän ripaus luksusta lapsiarjen keskellä auttaa jaksamaan kummasti. Suosittelen – ja ehdottomasti kannattaa syödä Loisteessa, kaikki valitsemamme annokset maistuivat erinomaisen hyviltä!
Hieno kulmasviitti, tyylikäs tyyny kruunaa tunnelman. Illallinen näyttää mielettömän hyvältä ja aamiainenkin herkulliselta. Varmasti ollut ihana yöpyminen.
Oli juuri sitä kaivattua luksusta ja hetki itselle – sviitti oli ihana kokemus ja se amme : )
Aivan mielettömiä kuvia. Vaikka oma huone ei ollut sviitti, niin oli kyllä kotoisa ja viihtyisä huone. Ihana hotelli, upea. <3
Kivaa päivää <3
Kaikki ne ysikerroksen näköalahuoneet olivat makeita, onnistunut uudistus!
Todella upeita kuvia! Näyttää ihan unelmien syntymäpäivältä <3
Sitä se oli, ikuisesti mieleen jäävä.
Upea huone ja wau mikä näkymä ikkunoista. Heti aloin miettimään, että me miehen kanssa kyllä tarvittaisiin yksi yö hotellissa ihan kaksin.
Ihana synttäripäivä sinulla on ollut ja toden totta, hotellin aamupala on yleensä niin ihanaa!
Olisi tervetullut juttu kenelle tahansa, aineettomat lahjat jakoon : )
Aamupala oli todella maistuva ja laadukas, suosittelen!