Brunssille quornia, mantelikvinoaa ja pestomarinoitua kotijuustoa

by Beachhousekitchen
0 Kommentti


Viimeaikaisissa blogi- ja sanomalehtikirjoituksissa on käsitelty paljon ruoka-aineallergioita, autoimmuunisairauksia, oireyhtymiä ja sitten niitä itseaiheutettuja rajoitteita, jotka aiheuttavat eniten närää. Kolme koputusta ja huoahdus että olen varsin vaivaton laktoosin imeytymishäiriötä lukuun ottamatta sekä harvinaisen kaikkiruokainen. Sen enempää analysoimatta omaa terveydentilaani tai elimistöni toimintaa olen huomannut että voin parhaiten kun valkoiset viljat (ja voi pahus…myös se kuitupitoinen ruis) sekä punainen liha ovat minimissä. Vaikka välttelenkin leipää arjessani ja punaista lihaa syön nykyään harvoin, niin en koskaan kieltäydy näistä ravintolassa tai vieraissa.

Minulle ei tuota minkään sortin vaivaa ottaa huomioon vieraani ruokavalio, useimmiten se on juuri gluteeniton ja kasvisruoka,  jos sukulaisia ja kaveripiiriä ajattelee. Otan myös huomioon vieraani mahdolliset inhokkiruoat, sillä haluan että meillä viihtyy ja saa vatsan täyteen ihan jokainen makunautintoa unohtamatta. Paapomista tai ei tämä viimeinen, mutta tosaalta nautin näistä ns. hankalista tyypeistä ja ruokahaasteista, joissa oma luovuus joutuu painetestiin.

Viime viikonloppuna meillä oli käymässä kasvissyöjiä sekä kalaton keliaakikko, ja heille tarjosin myöhäisellä sunnuntai-brunssilla muiden normaalien aamiaisvermeiden lisäksi quornia hunaja-soija-inkivääri-kastikkeessa, paistettua lehtikaalia sekä pesto-marinoitua kotijuustoa, mantelikvinoaa ja marinoitua paprikaa. Marinoitu paprika ruusukkeeksi muotoiltuna muistuttaa muuten aika paljon kylmäsavulohta, eikös?

Quorn oli itselle ihan uusi tuttavuus. Vihiä tästä runsaasti proteiinia sisältävästä, lihattomasta, soijattomasta ja lähes rasvattomasta lihankorvikkeesta antoi taannoisessa kokkikisassa kanssakilpailijatar, joka korvaa tehotuotetun broilerin käytön liki 100 %:sti tällä valmisteella omassa ruoanlaitossansa. Ihailtavaa. Nyt varmaan moni vielä ihmettelee että mikä ihmeen quorn?

Tämä punahomeesta valmistettu lihan korvaava sieniproteiini-valmiste meni heti to do-listalleni ja kestihän se aikansa ennen kuin tuotteen löysin – tällä kertaa Heinon tukun pakastehyllystä. Laitoin kyselyä saatavuudesta quorn.fi-sivustollekin, mutten koskaan saanut vastausta. Jotkut lähteet kertovat sitä saatavan K-ryhmän marketeista, oman kylän liikkeistä sitä ei löytynyt.  Maistui mainiolta aasialaisessa kastikkeessa marinoituna ja wokkipannussa paistettuna. Tässä siis pari maukasta ja ruokaisaa uutta herkkua vaikka tulevan sunnuntain brunssille.

KASVISBRUNSSI

neljälle hengelle

KOTIJUUSTO PESTOLLA JA KVINOALLA

250 g kotijuustoa (esim. Valio)

Pesto

2 dl basilikan lehtiä, 1/2 dl öljyä, 1 valkosipulinkynsi, 1 1/2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä,

1 rkl parmesaania, mustapippuria ja ripaus suolaa

4 dl valmiiksi keitettyä kvinoaa

1 dl paahdettuja ja murskattuja manteleita

suolaa ja pippuria

—-

3 suippopaprikaa

öljyä, suolaa, pippuria ja valkosipulinkynsi

1 1/2 -2 dl laadukkaita oliiveja

basilikaa

Sekoita peston ainekset ja marinoi sillä kuutioiksi leikattu kotijuusto. Keitä kvinoa ohjeen mukaan. Paahda mantelit ja murskaa ne kevyesti kvinoan sekaan. Paahda paprikoita uunissa 220 asteessa n. 15 minuutin ajan. Anna jäähtyä ja poista kuoret. Sivele öljyllä ja murskatulla valkosipulilla, mausta suolalla ja pippurilla. Anna marinoitua hetki. Leikkaa paprika poikittain puoliksi ja tee niistä ruusukkeita. Kokoa salaatti: pohjalle mantelikvinoa, juustokuutiot ja paprikaruusukkeet päälle. Koristele basilikalla ja oliiveilla.

 AASIALAISITTAIN MAUSTETTU QUORN

300 g Quorn-kuutioita

marinadi

1 dl gluteenitonta soijakastiketta

1 rkl seesamiöljyä

1 rkl raastettua inkivääriä

2 murskattua valkosipulinkynttä

1 rkl sitruunamehua

2 rkl hunajaa

pippuria

—–

1 porkkana

2-3 kevätsipulin vartta

puntti korianteria

2-3 rkl seesaminsiemeniä

Paistettu lehtikaali

200 g lehtikaalia

1 valkosipulinkynsi

2-3 rkl öljyä

2 rkl sitruunamehua

suolaa ja pippuria

lisukkeeksi esim. basmatiriisiä

Ota Quorn-kuutiot sulamaan tunti ennen käyttöä. Sekoita marinadi ja laita sulaneet kuutiot marinadiin. Pese lehtikaali ja leikkaa kova keskusosa pois. Paista öljyssä, mausta lopuksi sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Leikkaa porkkana ohuiksi siivuiksi. Kuutioi kevätsipulit. Paista nopeasti Quorn-kuutiot öljyssä rapeiksi, ripottele päälle seesaminsiemeniä ja nosta paistetun lehtikaalin päälle.  Lisää porkkanatikut, korianteri ja kevätsipuli. Paistettu quorn maistuu oikein hyvältä myös riisin kanssa. Bon appetit!

Quorn_lehtikaali_salaatti

Kasvisbrunssilla
With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

Kommentoi