Espanjalainen munakas ja miniburgerit

by Beachhousekitchen
2 Kommenttia

Espanjalainen munakas, eli tortilla española on kuin espanjalaisten oma pizza, johon voi upottaa melkeinpä mitä tahansa jääkaapista tai tähteeksi jäänyttä. Alkuperäinen munakas paistetaan paistinpannulla ja siihen tulee perunaa, sipulia, kananmunia ja persiljaa. Itse paistan munakkaan vaivattomasti uunissa ja se sopii nautittavaksi niin aamulla, lounaalla kuin tapaksena ennen illallista.

Opiskelin vuosituhannen vaihteessa Barcelonassa ja ensimmäinen kokemukseni tästä munakkaasta oli hieman erikoinen. Tilatessani yliopiston kanttiinista tortilla españolan, kuvittelin saavani ohuen tortillaletun kevyehköillä kasviksilla, mutta eteeni iskettiin paksulla ja tuhdilla munakkaalla täytetty valkoinen patonki. Alkushokin (ja kohentuneen espanjan kielen taitoni) jälkeen minusta kuitenkin tuli tämän munakkaan kaveri. Kun itse valmistan espanjalaisen munakkaan, haluan että se on mehevä ja pehmeä. Esikeitän perunat n. 10 minuutin ajan ja paistan sitten lohkot valkosipulissa ja oliiviöljyssä, jotta makuelämys on mahdollisimman lähellä Espanjaa. Joskus laitan mukaan myös juustoraastetta ja lohkottua paprikaa.

Munakas on erityisen maukas pehmeiden perunasämpylöiden välissä minihampurilaisen tai ns. slidersin tapaan. Sivele sämpylän puolikkaat murskatulla tomaatilla tai tomaattimarmeladilla. Lihaisampaan versioon väliin voi sujauttaa myös laadukasta Iberico-kinkkua. Mainio, edullinen ja helppo tarjottava kevään juhliin.

PERUNASÄMPYLÄT (n. 30-35 kpl)

30 g hiivaa

5 dl vettä

1 rkl hunajaa tai sokeria

1 tl paprikajauhetta

0,75 dl öljyä

10-12 dl hiivaleipäjauhoja

n. 2 dl perunasosetta

1 1/2 tl suolaa

1 muna voiteluun

päälle seesaminsiemeniä

Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva ja hunaja (tai sokeri). Anna levätä muutama minuutti. Lisää kaikki ainesosat taikinaan ja alusta kimmoisaksi. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Kohota ainakin tunti ja leivo minisämpylöiksi. Anna kohota pellillä vielä n. 20-30 minuuttia. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 200-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

ESPANJALAINEN MUNAKAS

7 keitettyä perunaa

oliiviöljyä paistamiseen

1 iso sipuli

1 valkosipulinkynsi

5 kananmunaa

1 1/2 -2 tl suolaa

paprikajauhetta

1/2 dl lehtipersiljaa

mustapippuria

Esikeitä perunoita n. 10-15 minuutin ajan ja lohko jäähtyneet perunat pieniksi kuutioiksi. Pilko sipuli ja murskaa valkosipulinkynsi. Paista sipulisilppu ja perunat oliiviöljyssä, lisää pannulle myös paprikajauhe. Vatkaa kananmunat yhdessä suolan kanssa sekaisin. Lisää peruna-silppuseos kananmunamassaan, kaada seokseen myös silputtu lehtipersilja ja mausta mustapippurilla. Paista silikonivuoassa 200 asteessa n. 20 minuuttia. Lohko sopiviksi annospaloiksi.

Juhliin sopiva erinomainen luomuhanaviinisuositus: Fuzion Cabernet Malbec Organic 2014 hanapakkaus, hinta 29,90€*

espanjalainen munakas

Espanjalaiset slidersit munakkaalla

*viini saatu testiin maahantuojalta

With ♥ from beach house kitchen

 

Lue nämäkin

2 Kommenttia

Tiia K 18/03/2015 - 19:04

Mä en kestä tässä dieetissä näitä mielettömiä ruokia. Nämä on aina niin kauniita, värikkäitä, herkullisia, oih ja voih ja nam. <3

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 19/03/2015 - 08:08

Pieni kevennyksen sananen, tässä minihamppiksessa ei ole ollenkaan majoneesia tai juustoa…joten se on hieman sallitumpi vaihtoehto herkutteluun. Ja ei näistä sellaista ähkyä tullut kuin rasvaisista purilaisista. Ihanaa viikonvaihdetta!

Vastaa

Kommentoi