Espanjalainen munakas, tortilla española tai tänään…pakotemunakas!

by Beachhousekitchen
0 Kommentti

Rakkaalla lapsella on monta nimeä…Espanjalainen munakas on yksi suosikkitarjottavistani suupalana sangrian kanssa, pienenä cocktailpalasena tai jopa lounaana. Todella helppo ja huokea isollekin porukalle, ja niin maukas! Espanjassa tämä tosin paistetaan paistinpannulla, mutta onnistuu vallan mainiosti myös uunivuoassa. Munakas sopii gluteenittomana, maidottomana (käytä silloin nesteenä vettä ja jätä smetana pois) ja kasvispohjaisena aika monelle, joten siinä suhteessa passeli juhlatarjottava!

Tarkan euron emäntänä teen tätä aina, kun esim. keitettyjä perunoita on jäänyt lounaalta tai kananmunien viimeinen käyttöpäivä lähestyy. Sopii hyvin lisukkeeksi, lounaaksi tai syötäväksi ihan milloin vain! Jos meillä Suomessa on karjalanpiirakka, niin espanjassa se on tämä munakas. Edulliset ja yksinkertaiset raaka-aineet, joista syntyy ihan hervottoman hyvää!

Kun teen espanjalaista munakasta alkupalaksi, leikkaan sen jäähtyneenä pieniksi n. 2 cm x 3 cm kuutioksi, laitan siivun Jamón Serrano- kinkkua ja keihästän sen cocktailtikulla helposti syötäväksi pikkusuolaiseksi. Tarjoamme aina myös kasvisversion, siihen sopii hyvin puolikas kirsikkatomaatti ja basilikan lehti. Nyt tein munakkaan, koska perunoita jäi eiliseltä ja oltermannia…yllätys, yllätys…oli jääkaapissa aika monta…; )

 

ESPANJALAINEN MUNAKASLEVY

4 perunaa (esikeitä 15 minuuttia, jäähdytä ja leikkaa sitten pieniksi kuutioiksi)

2 sipulia

2 suippopaprikaa

1 valkosipulinkynsi

1 rkl paprikajauhetta

2 rkl oliiviöljyä

1 prk smetanaa tai creme fraichea

5 kananmunaa

1 rkl suolaa

250 g raastettua juustoa (mielellään Manchegoa, mutta jos pakotejuustoja tuli hamstrattua, niin tänne vaan)

1 dl nestettä (maitoa, vettä, riisi- tai kauramaitoa)

silputtua persiljaa, ruohosipulia, mustapippuria

———

Leikkaa jäähtyneet perunat, sipulit ja suippopaprikat pieniksi kuutioksi ja paista niihin nopeasti pinta öljyssä, lisää tässä vaiheessa myös paprikajauhe ja murskattu valkosipuli. Jäähdytä seos. Vatkaa kananmunat, juustoraaste, smetana, neste, yrtit ja mausteet kevyesti sekaisin. Vuoraa n. 20 x 30 cm vuoka leivinpaperilla. Lisää kananmunaseokseen peruna-sipuli-paprika seos ja kaada uunivuokaan. Paista 200 asteessa 35 minuuttia.

Tortilla espanola_valmistus

Jäähdytä hyvin ja leikkaa pieniksi cocktailpalasiksi. Voit myös tehdä munakkaan etukäteen jääkaappiin, tarjoillaan huoneenlämpöisenä, ei siis tarvitse enää lämmittämistä.

tortilla_valmis

buen_provecho-e1346954305740

Kuva: www.imagenet-tiernas.net

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

Kommentoi