Kreikkalainen filopiiras, parakaló!

by Beachhousekitchen
0 Kommentti

valmis pala

Filotaikina on uusi tuttavuus keittössämme ja sinne myös jää, sillä tästähän saa vaikka mitä ja on jotenkin kevyempää kuin lehtitaikina! Ihan turhaan olin pelännyt filotaikinalevyjen käsittelyä, mahdollista taikina-arkkien repeilyä ja kuivumista. Kun muistaa muutaman niksin, niin tämä piiras valmistuu nopeasti ja erittäin pienellä vaivalla. Jos viikonlopusta jäi jäljelle keitettyä riisiä tai vihanneksia, niin tähän piiraaseen ne uppoavat hyvin suolaisen fetajuuston, aurinkokuivattujen tomaattien ja tuoreen pinaatin kera. Näihin makuihin ihastuimme ja tästä tuli yksi suosikki suolaiseksi tarjottavaksi!

FENA-PINAATTI-RIISI FILOPIIRAS (L, K)

puolet filotaikinasta (450 g pakkaus, josta saa kaksi piirasta)

1/2 dl sulatettua rasvaa tai juoksevaa margariinia taikinalevyjen voitelemiseen

1 dl aurinkokuivattua tomaattia

1 -2 dl kirsikkatomaatteja, paprikaa, parsaa

1 sipuli

1-2 valkosipulinkynttä

2 dl pinaattia

3 dl keitettyä riisiä

400 fetajuustoa (tai 200 g fetajuustoa ja 200 g raejuustoa, kuntoilijan versiona)

1 dl turkkilaista jugurttia

2 munaa

2 rkl pinjansiemeniä

suolaa ja mustapippuria

kananmunaa voiteluun ja seesamin siemeniä voidellun piiraan päälle

Filotaikinarullasta tulee kaksi piirasta, joten leikkaa rulla kahtia ja anna toisen puolen olla pakastimessa vaikka vierasvarana. Toki jos haluat taikinamaisemman lopputuloksen, niin silloin käytä kaikki levyt. Itse tykkäsin ohuemmasta versioista!  Ota sulamaan tunti ennen leipomista ja tee sulamisen aikana täyte valmiiksi. Kuutioi sipulit, tomaatit, mahdolliset muut vihannekset, pinaatti ja fetajuusto. Sekoita munat, jugurtti ja mausteet keskenään ja lisää riisin sekaan. Pilko pinjansiemenet veitsellä rouheeksi.

Pidä sulaneet taikina-arkit kostutetun liinan alla. Vuoraa piirakkavuoka leivinpaperilla ja voitele aina jokainen vuokaan nostamasi taikinalevy kevyesti rasvalla. Laita kerrallaan kolme levyä siten että reunat tulevat vuoasta ulos. Lisää sitten täyte (tulee kolme eri kerrosta) ja jälleen muutama taikinalevy.

Filopiiraan täyttö

Kun olet levittänyt viimeisen täytekerroksen, taittele reunan yli menneet taikinareunat piiraan päälle. Säästä pari taikinalevyä, jotta saat kauniin kannen lopuksi!
Filotäyte
Voitele valmis piiras kananmunalla ja ripottele päälle seesamin siemeniä. Paista 200 asteessa puolisen tuntia. Nauti raikkaan salaatin kanssa!

Valmis uunii

valmis leikattu

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

Kommentoi