Ihan(a) uusi katuruoka Aasiasta: höyrytetyt Gua Bao -hampurilaistaskut

by Beachhousekitchen

Gua bao hampurilaiset

Tulevia katuruokatrendejä seuraillessa ja reseptejä kokeillessa tarjoilen tänään onnistuneen maistiaisen koekeittiöstämme: höyrytetyt, mausteisella naudanlihalla, pähkinärouheella, Hoisin-kastikkella ja korianterilla täytetyt aasialaiset hampurilaiset.

Seurailen muutamaa ulkolaista ruokablogia ja uusi suosikkini –  näin täyskyntisenä kissafanina – on australialainen, itseään hieman hulluksi kissanaiseksi tituleeraava akitchencat, jonka blogista nämä Gua Baot löysinkin. Piti hieman tehdä lisää taustatutkimustyötä ko. ruoasta, ja nimi Gua Bao viittaa alun perin kiinalaiseen täytettyyn leipään, jonka taiwanilaiset ovat sitten omineet omaksi katuruoaksensa (taiwanese hamburger). Tämä valkoinen unelmainen sämpylä täytetään sianlihalla (siankylki, niska), uppopaistetulla kanalla tai naudanlihalla, pikkelöidyillä vihanneksilla, makealla maapähkinärouheella ja korianterilla. Versioita lienee niin monta kuin tekijääkin.

Yksi kolmesta ruokarajoitteestani, eli läskin kammo (ne kaksi muuta rajoitetta ovat purkkiherkkusienet ja herne-maissi-paprika-seos), automaattisesti vaihtoi alkuperäisversioiden porsaankyljen rotukarjan naudan ulkofileeksi. Lihan rasva on silloin ok, kun se muuttuu esim. karjalanpaistissa tai haudutettua niskaa valmistettaessa liemeen makua antavaksi ja näkymättömäksi, mutta muuten se jääköön muiden hampaisiin.

Aasialaiselle mausteiselle ruoalle on erittäin haastavaa löytää sopivaa punaviiniä, jonka jäännössokeri olisi tarpeeksi korkea. Sain testiin espanjalaisen Iris de Murviedro -punaviinin* jonka kypsät tasapainoiset tanniinit saivat aikaan erittäin maistuvan lopputuloksen, vaikkakaan aikaisemmin emme ole niinkään tanniinisuudesta pitäneet mausteisen ruoan kanssa. Viinin huikean korkea jäännössokeri 17 g ei suinkaan tuntunut liian makealta, vaan hedelmäisen raikkaalta. Uusi suosikki mausteisen ruoan pariksi, eikä hintakaan päätä huimaa 8,39€/0.75l.

LIHATÄYTE

400 g rotukarjan ulkofileetä tai naudan entrecote-lihaa

1/2 dl fariinisokeria

2 valkosipulinkynttä

1 pieni sipuli

1-2 chiliä

1/2 dl gluteenitonta soijakastiketta

1 rkl seesamiöljyä

2 tl raastettua inkivääriä

1 rkl mustapippuria

öljyä paistamiseen

Pidä lihaa pakastimessa puolisen tuntia, jotta saat helposti leikattua siitä ohuita siivuja. Sekoita marinadin ainekset ja anna lihan maustua ainakin kahden tunnin ajan. Paista lihat parissa kolmessa erässä erittäin nopeasti pienessä määrässä öljyä. Vältä ylikypsentämistä, jotta liha säilyy unelmaisen pehmeänä.

GUA BAO – hampurilaistaskut (12 kpl)

2 dl maitoa

15 g hiivaa

2 rkl sokeria

1/2 tl leivinjauhetta

1/2 tl soodaa

3 1/2-4 dl vehnäjauhoja

ripaus suolaa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, lisää sokeri ja hiiva. Vaivaa muut aineet mukaan ja alusta kimmoisaksi taikinapalloksi. Anna kohota tunnin ajan, leikkaa sitten 12 osaan, pyörittele palloiksi ja kaulitse pitaleivän mallisiksi. Taita taskuksi ja anna vielä kohota 20 minuuttia.

Gua Baot kypsennettään vesihöryn avulla, joten käytä joko hyörystintä tai isoa kattilaa, jonka pohjalle sijoitat höyrytintason ja vettä max. 2 cm. Vuoraa taso leivinpaperilla ja kypsennä koosta riippuen 2-4 kpl kerrallaan kansi kiinni 5-6 minuutin ajan. Ole tarkka ajan kanssa, sillä ylikypsentyessään Gua baot menevät keltaisiksi ja koviksi. Nosta jäähtymään ja täytä sitten lihasuikaleilla.

Tee lisukkeeksi myös pikkelöityä kurkkua tai porkkanaa ohueksi (esim. juustohöylällä tai mandoliinileikkurilla) siivutettuna. Suolaa siivut ja lisää hieman sokeria ja riisiviinietikkaa. Anna maustua tovi jääkaapissa. Laita Gua Bao-hampurilaistaskujen sisään myös makusi mukaan joko Hoisin- tai Sriracha-kastiketta, paahdettua pähkinärouhetta, seesaminsiemeniä, korianteria ja chiliä.

*yhteistyössä Fondberg Oy

Ulkofileen leikkaaminen

Gua baot hyörystimessä

Gua baot valmiina täytettäviksi

 

Suositusviini_Iris de murviedro
Tapani mukaisesti tein myös gluteenittoman version taikinasta (tai oikeastaan kaksi, eri jauhoista) ja tuotekehittely tämän osalta jatkukoon. Olettaisin kypsennysmenetelmän, eli höyryttämisen aiheuttavan sen verran kumisuutta, että nämä eivät ihan heti ruokapöytään kelpaa. Arvanet kummat jäivät syömättä?
Gua bao gluteeniton ja normaali vertailussa

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

5 Kommenttia

Höyrytetyt pulled pork dim sumit | Beach house kitchen 17/01/2016 - 15:22

[…] omaan makuun sopivaksi. Aiemmin meillä oli tehty porsaankyljellä täytettyjä, höyrytettyjä gua bao sämpylöitä, mutta tällainen suljettu umpiversio oli uusi […]

Vastaa
Antti 10/06/2015 - 09:47

Kiitos reseptistä! Taskut liimaantuvat helposti yhteen, lisää jauhoja? Vai voisiko ne höyryttää avonaisina lättyinä?

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 10/06/2015 - 13:33

Ei kannata lisätä jauhoja, laita sellainen 5 x 5 cm leivinpaperipalanen sinne sisään, pari senttiä taskun reunasta ulos. Näin estyy se liimautuminen yhteen. Paperin saa kätevästi liu’utettua ulos ja taskun saa täytettyä. Nämä on hieman haastavia tehdä mutta maku kyllä on sitten sitäkin herkullisempi! Mukavia kokkailuita!

Vastaa
Antti 10/06/2015 - 15:38

Ok, kiitos vinkistä! Maku ja koostumus olivat muuten kyllä kohdillaan =)

Vastaa
Katuruokaa taiwanilaisittain: kalpeat kaunottaret eli gua baot - beach house kitchen 27/02/2015 - 17:45

[…] Sain tammikuussa kutsun osallistua Unilever Foodsin ja HK Scanin järjestämään Fastfood superstar 2015- reseptikilpailuun, jossa haettiin uusia ja herkullisia pikaruokareseptejä kahviloille ja ravintoloille. Kilpailuhenkisyyttä löytyy sen verran, että kisailemaan lähdin kahdella reseptillä. Ensimmäistä kertaa järjestetyn kilpailun voittaja valittiin keskiviikkona messukeskuksessa ammattilaisten Fastfood & Café & Ravintola 2015-tapahtumassa. Iso yllätys ja – mikä kunnia – oli pääsy kolmen parhaimman joukkoon juuri tällä gua bao-reseptilläni. Taiwanilaista höyrytettyä hampurilaista maustoi kehittelemäni pikakimchi, eli puolessa tunnissa hapatettu kiinankaali. Olen jo kerran aiemmin tehnyt gua baoita, tekniikkavinkkejä löytyy postauksesta täältä. […]

Vastaa

Kommentoi