Vaikka Beach house kitchenissä kokkaillaan pääsääntöisesti tämän päivän trendien ja makuvillitysten mukaan, niin omia karjalaisia juuria ei ole koskaan unohdettu. Sain jo äidinmaidossa kulinaristin geenit ja karjalaisen mummon hellässä hoidossa minusta tuli karjalaisten herkkujen suurkuluttaja! Niin silloin 70-luvulla yrittäjävanhemmat joutuivat töihin jo melkein synnytyssairaalasta ja minä pääsin vauveliinista asti seuraamaan mummon piirakoiden rypyttämistalkoita. Vatruskoilla taisin sitten elää opiskeluaikani ja voilla läträtyt sultsinat, ne vasta lohturuokaa olivatkin! Piirakkapulikkaan, tai oikeastaan piirakkalevyt unelmaisen ohuiksi tekevään lasagnekoneeseen, uskalsin tarttua vasta muutama vuosi sitten. Ja siitä se riemu repesi, helpot hyvästit heitettiin kauppojen valmispiirakoille ja nyt herkutellaan itsetehdyillä karjalaisilla perinneherkuilla harva se viikko.
Oman karjalaisen taustan ja jatkuvan tuotekehitys- ja innovointi-innostukseni vuoksi olikin luontevaa osallistua ruokabloggaajille heitettyyn karjalaisten perinneruokien uudistamishaasteeseen. Kilpailuun lähdin alkupalasetillä, josta löytyvät minikokoiset siikavatruskat, kvinoasultsinat ja vuohenjuustolla viimeistellyt punajuuripiirakat. Tässä alla kaikkiin reseptit ja kuvat!
Olipa se sitten hienoa saada toissapäivänä kutsu yhdessä kolmen muun bloggaajan kanssa Break Sokos hotel Bomballe. Pääsemme viimeistelemään innovaatiomme huippukokki Jouni Toivasen johdolla, ties vaikka annoksemme koreilisivat hotellin menussa tulevana kesänä! Parin viikon päästä farkut vaihtuvat siis verkkarihousuun ja tahdissa Dam-dididam-dididam-dididamdamdamdam-dam minä lähden Pohjois-Karjalaan. Kaljaa ei kuitenkaan juoda auringon nousuun, vaan tiiviin viikonlopun aikana tutustutaan itse Break Sokos hotel Bomban hotelliin, sen keittiöön, kylpylään ja pääsemme osalllistumaan aidon karjalaisemännän johdolla Piirakoita, perinteitä ja Pielinen -perinneleivontakurssille. Tästä tulee sitten ehdottomasti juttua blogin puolelle 😆
SAVUSIIKAVATRUSKAT (n. 30 kpl)
800 g perunoita
1 kananmuna
1 dl hiivaleipäjauhoja
50 g voisulaa
1 1/2 tl suolaa
Täyte
3-4 keitettyjä kananmunia
500 g savusiikaa
Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Kuori ja soseuta. Lisää voisula, kananmuna ja jauhot. Mausta suolalla. Keitä kananmunat ja perkaa savusiika. Muotoile perunamassasta pyöreä leipuska, jonne sisään tulee pari kanamunan siivua ja muutama pala savusiikaa. Käännä toinen puoli kiinni ja paista täytetyt vatruskat 225-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.
Lisukkeeksi
voisulaa ja silputtua ruohosipulia
PUNAJUURIPIIRAKAT (30-35 kpl)
Kuori
3 dl vettä
5 dl ruisjauhoja
2 dl hiivaleipäjauhoja
1 tl suolaa
Täyte
3-4 dl valmista riisipuuroa
2 punajuurta
1 rkl hunajaa
1 kananmuna
suolaa ja mustapippuria
voi-vesiseosta voiteluun
vuohenjuustoa ja timjamia tarjoiluun
Keitä riisipuuro ohjeen mukaan. Keitä ja paahda uunissa punajuuret. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää mausteet. Sekoita punajuurimassa ja riisipuuro. Täytä piirakan kuoret riisipuuromassalla ja paista kuumassa 250-asteisessa uunissa kypsiksi. Notkista vuohenjuusto maidolla. Pursota piirakalle juustonokare ja koristele timjamin lehdillä.
KVINOASULTISINAT (n. 25 kpl)
Taikinakuoret
sama kuin riisipiirakoissa, 1 annos taikinaa
Täyte
5-6 dl keitettyä kvinoaa
3 porkkanaa
2 tl rakuunaa
1 tl hunajaa
1 rkl voita
suolaa ja pippuria
Lisäksi
voi-vesisulaa
Paista taikinasta kaulitut ohuet levyt kuumalla valurautapannulla. Voitele kuumina ja anna pehmetä. Esikeitä porkkanat ja raasta ne kypsän kvinoan sekaan. Lisää mausteet ja tarkista maku. Voitele sultsinat voi-vesiseoksella, täytä kvinoa-porkkanatäytteellä ja tarjoa heti.
4 Kommenttia
Namskis, nyt herahti vesi kielelle! Minullakin on karjalaiset sukujuuret, jo edesmenneen mummoni tekemät sultsinat ja karjalanpiirakat maistuvat muistoissani vieläkin.
Ihanaa ruokamatkaa Pohjois-Karjalaan!
Ihania muistoja! On yritettävä pitää perinteitä ja taitoa yllä…<3 Nämä häviävät pelliltä kyllä alta aikayksikön...; )
Sultsinat ♡♡
Taivaallisia <3 Lapsuus, kesät ja mummo. Onneksi näitä osaa itsekin tehdä!