Karjalaisia perinneherkkuja uudistamaan Break Sokos hotel Bomballe!

by Beachhousekitchen

punajuuripiirakka

Vaikka Beach house kitchenissä kokkaillaan pääsääntöisesti tämän päivän trendien ja makuvillitysten mukaan, niin omia karjalaisia juuria ei ole koskaan unohdettu. Sain jo äidinmaidossa kulinaristin geenit ja karjalaisen mummon hellässä hoidossa minusta tuli karjalaisten herkkujen suurkuluttaja! Niin silloin 70-luvulla yrittäjävanhemmat joutuivat töihin jo melkein synnytyssairaalasta ja minä pääsin vauveliinista asti seuraamaan mummon piirakoiden rypyttämistalkoita. Vatruskoilla taisin sitten elää opiskeluaikani ja voilla läträtyt sultsinat, ne vasta lohturuokaa olivatkin! Piirakkapulikkaan, tai oikeastaan piirakkalevyt unelmaisen ohuiksi tekevään lasagnekoneeseen, uskalsin tarttua vasta muutama vuosi sitten. Ja siitä se riemu repesi, helpot hyvästit heitettiin kauppojen valmispiirakoille ja nyt herkutellaan itsetehdyillä karjalaisilla perinneherkuilla harva se viikko.

Oman karjalaisen taustan ja jatkuvan tuotekehitys- ja innovointi-innostukseni vuoksi olikin luontevaa osallistua ruokabloggaajille heitettyyn karjalaisten perinneruokien uudistamishaasteeseen. Kilpailuun lähdin alkupalasetillä, josta löytyvät minikokoiset siikavatruskat, kvinoasultsinat ja vuohenjuustolla viimeistellyt punajuuripiirakat. Tässä alla kaikkiin reseptit ja kuvat!

Olipa se sitten hienoa saada toissapäivänä kutsu yhdessä kolmen muun bloggaajan kanssa Break Sokos hotel Bomballe. Pääsemme viimeistelemään innovaatiomme huippukokki Jouni Toivasen johdolla, ties vaikka annoksemme koreilisivat hotellin menussa tulevana kesänä!  Parin viikon päästä farkut vaihtuvat siis verkkarihousuun ja tahdissa Dam-dididam-dididam-dididamdamdamdam-dam minä lähden Pohjois-Karjalaan. Kaljaa ei kuitenkaan juoda auringon nousuun, vaan tiiviin viikonlopun aikana tutustutaan itse Break Sokos hotel Bomban hotelliin, sen keittiöön, kylpylään ja pääsemme osalllistumaan aidon karjalaisemännän johdolla Piirakoita, perinteitä ja Pielinen -perinneleivontakurssille. Tästä tulee sitten ehdottomasti juttua blogin puolelle 😆

SAVUSIIKAVATRUSKAT (n. 30 kpl)

800 g perunoita

1 kananmuna

1 dl hiivaleipäjauhoja

50 g voisulaa

1 1/2 tl suolaa

Täyte

3-4 keitettyjä kananmunia

500 g savusiikaa

Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Kuori ja soseuta. Lisää voisula, kananmuna ja jauhot. Mausta suolalla. Keitä kananmunat ja perkaa savusiika. Muotoile perunamassasta pyöreä leipuska, jonne sisään tulee pari kanamunan siivua ja muutama pala savusiikaa. Käännä toinen puoli kiinni ja paista täytetyt vatruskat 225-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

Lisukkeeksi

voisulaa ja silputtua ruohosipulia

PUNAJUURIPIIRAKAT (30-35 kpl)

Kuori

3 dl vettä

5 dl ruisjauhoja

2 dl hiivaleipäjauhoja

1 tl suolaa

Täyte

3-4 dl valmista riisipuuroa

2 punajuurta

1 rkl hunajaa

1 kananmuna

suolaa ja mustapippuria

voi-vesiseosta voiteluun

vuohenjuustoa ja timjamia tarjoiluun

Keitä riisipuuro ohjeen mukaan. Keitä ja paahda uunissa punajuuret. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää mausteet. Sekoita punajuurimassa ja riisipuuro. Täytä piirakan kuoret riisipuuromassalla ja paista kuumassa 250-asteisessa uunissa kypsiksi. Notkista vuohenjuusto maidolla. Pursota piirakalle juustonokare ja koristele timjamin lehdillä.

KVINOASULTISINAT (n. 25 kpl)

Taikinakuoret

sama kuin riisipiirakoissa, 1 annos taikinaa

Täyte

5-6 dl keitettyä kvinoaa

3 porkkanaa

2 tl rakuunaa

1 tl hunajaa

1 rkl voita

suolaa ja pippuria

Lisäksi

voi-vesisulaa

Paista taikinasta kaulitut ohuet levyt kuumalla valurautapannulla. Voitele kuumina ja anna pehmetä. Esikeitä porkkanat ja raasta ne kypsän kvinoan sekaan. Lisää mausteet ja tarkista maku. Voitele sultsinat voi-vesiseoksella, täytä kvinoa-porkkanatäytteellä ja tarjoa heti.

piirakka sultsina vatruska

karjalaisia herkkuja
With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

4 Kommenttia

Teija 02/06/2015 - 15:47

Namskis, nyt herahti vesi kielelle! Minullakin on karjalaiset sukujuuret, jo edesmenneen mummoni tekemät sultsinat ja karjalanpiirakat maistuvat muistoissani vieläkin.
Ihanaa ruokamatkaa Pohjois-Karjalaan!

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 02/06/2015 - 20:07

Ihania muistoja! On yritettävä pitää perinteitä ja taitoa yllä…<3 Nämä häviävät pelliltä kyllä alta aikayksikön...; )

Vastaa
Outi 02/06/2015 - 14:42

Sultsinat ♡♡

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 02/06/2015 - 20:03

Taivaallisia <3 Lapsuus, kesät ja mummo. Onneksi näitä osaa itsekin tehdä!

Vastaa

Kommentoi