Katuruokaa taiwanilaisittain: kalpeat kaunottaret eli gua baot

by Beachhousekitchen

 

Sain tammikuussa kutsun osallistua Unilever Foodsin ja HK Scanin järjestämään Fastfood superstar 2015- reseptikilpailuun, jossa haettiin uusia ja herkullisia pikaruokareseptejä kahviloille ja ravintoloille. Kilpailuhenkisyyttä löytyy sen verran, että kisailemaan lähdin kahdella reseptillä. Ensimmäistä kertaa järjestetyn kilpailun voittaja valittiin keskiviikkona messukeskuksessa ammattilaisten Fastfood & Café & Ravintola 2015-tapahtumassa. Iso yllätys ja – mikä kunnia – oli pääsy kolmen parhaimman joukkoon juuri tällä gua bao-reseptilläni. Taiwanilaista höyrytettyä hampurilaista maustoi kehittelemäni pikakimchi, eli puolessa tunnissa hapatettu kiinankaali. Olen jo kerran aiemmin tehnyt gua baoita, tekniikkavinkkejä löytyy postauksesta täältä.

Valmistus on aika helppoa, possunkylki hautuu itsekseen kypsäksi uunissa ja sämpylät valmistetaan höyryttämällä. Jos kotoa ei löydy höyrytintä, niin ei hätää. Itse kypsensin sämpylät höyrytinsiivilän päällä isossa kattilassa. Kypsennysaika on aika tarkasti viisi ja puoli minuuttia, sämpylä jää kalpeaksi ja jos se ruskistuu, on jo liian myöhäistä. Ulkonäkö pettää, sillä tämä kalpea kaunotar runsaine lihoineen ja lisukkeineen saa tyypin kuin tyypin sanattomaksi ja aikalailla rakastuneeksi. Voi veljet, miten hyvää pikaruokaa!

GUA BAOT – ’kalpeat kaunottaret’ – eli taiwanilaiset hampurilaiset (10 kpl)

2,4 kg luutonta possunkylkeä

Esim. HK:n valmis Pork belly tai oma mausteseos:

1 dl fariinisokeria

3 valkosipulinkynttä

2 silputtua pientä sipulia

1-2 chiliä

11/2 dl soijakastiketta

2 rkl seesamiöljyä

2 rkl raastettua inkivääriä

1 rkl mustapippuria

Aja mausteseos tehosekoittimella tahnaksi ja levitä tasaisesti lihalle. Paista uunissa kannen alla vähintään neljä tuntia 120 asteessa.

Höyrytetyt sämpylätaskut (10 kpl)

4 dl maitoa

30g hiivaa

1 rkl sokeria

1 tl leivinjauhetta

8 dl vehnäjauhoja

ripaus suolaa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, lisää sokeri ja hiiva. Vaivaa muut aineet mukaan ja alusta kimmoisaksi taikinapalloksi. Anna kohota tunnin ajan, leikkaa sitten 10 osaan, pyörittele palloiksi ja kaulitse ohuiksi ja pitaleivän mallisiksi. Taita taskuksi (laita väliin n. 10 x 5 cm kokoinen leivinpaperin pala) ja anna kohota vielä 20 minuuttia.

Gua Baot kypsennettään vesihöryn avulla, joten käytä joko hyörystintä tai isoa kattilaa, jonka pohjalle sijoitat höyrytintason ja vettä max. 2 cm. Vuoraa taso leivinpaperilla ja kypsennä koosta riippuen 2-4 kpl kerrallaan kansi kiinni n. viiden ja puolen minuutin ajan. Ole tarkka ajan kanssa, sillä ylikypsentyessään gua baot menevät keltaisiksi ja koviksi. Nosta jäähtymään ja täytä sitten lihalla, pikakimchillä, pähkinärouheella ja korianterilla.

Pikakimchi

600 g kiinankaalia

1 prk (70g) tomaattipyreetä

1 valkosipulinkynsi

1 rkl raastettua inkivääriä

1 rkl chilirouhetta

½ dl riisiviinietikkaa

2 rkl sokeria

2 tl suolaa

Lisäksi

n.3 dl silputtua korianteria

2 dl paahdettua ja murskattua maapähkinää

Gua baot

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

3 Kommenttia

Katsaus tuleviin ruokatrendeihin - beach house kitchen 10/03/2015 - 20:12

[…] Pikaruoka ja varsinkin street food olivat messujen pääosissa ja valittiinpa siellä ensimmäistä kertaa järjestetyn, HK Scanin ja Unilever Food Solutionsin isännöimän Fast Food Superstar 2015 – kilpailun voittaja. Kymmenien reseptien joukosta tittelin sai vuoden 2014 Somekokki Otto Helin (kuva yllä) annoksellansa Cincinnati chili. Tuomareina toimineiden Risto Mikkolan, Sami Rekolan ja Richard McCormicksin mukaan yhteistä parhaimmille resepteille olivat laadukkaat, mutta huokeat ainesosat, kekseliäät makuyhdistelmät sekä yksinkertaistetut ja helposti toteutettavissa olevat reseptit. Kilpailuun olin itsekin osallistunut kahdella reseptillä ja oli yllätys huomata sijoittuneeni kolmen parhaan joukkoon taiwanilaisilla gua bao-hampurilaisillani […]

Vastaa
Jael 28/02/2015 - 17:26

Onnittelut voiton johdosta,hieno saavutus:)

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 07/03/2015 - 21:20

Lämmin kiitos! Spämmiposti on purettu ja sieltähän löytyi melkoinen määrä näitä kommentteja, joihin nyt vastailen. Kiva kun ilmoitit kommentointiongelmasta, enpä olisi osannut itse katsoa…; )

Vastaa

Kommentoi