Venäläisen keittiön herkullinen makulahja maailmalle, eli blinit onnistuvat hyvin kotikeittiössä ja ovat mitä maistuvinta talviruokaa! Blinikausi on nyt kuumimmillaan ja Suomessa blineistä nautitaan aina tammikuusta maaliskuuhun. Venäjällä blinejä syödään lähinnä vain laskiaisviikolla juuri ennen paaston alkua. Suomessa suositaan paksuja blinejä, kun taas alkuperäinen venäläinen blini on ohut ja muistuttaa suomalaista ohukaista.
Blinibuffet sopii hyvin hiihtolomaviikkojen ruoaksi, kun pöytään katetaan kaikille maistuvat täytteet. Blinit nautitaan perinteisesti mädin, punasipulin ja smetanan kanssa, mutta täytteiksi sopivat myös poro, katkaravut, kinkku, lohi, juusto sekä makeat marjat hunajan ja mascarponen kera.
Eli jääkaapista voi tyhjentää blinibuffettiin melkein mitä tahansa, mainiota hävikin minimoimista siis! Siitä me tarkan talouden kannattajat tykätään. Surffaillessani K-ruoka.fi saitilla, löysin todella hyvät ohjeet mitä tähteistä tehdä ja miten minimoida ruokahävikkiä, nappaa talteen!
Blinien teossa on muistettava muutama vinkki, joita noudattamalla tämä venäläisen keittiön maukkain salaisuus aukeaa myös kotikeittiössä.
- Blinitaikina kannattaa tehdä päivää aiemmin tai ainakin antaa sen käydä huoneenlämmössä muutama tunti. Näin maku syvenee ja saa happaman säväyksen.
- Vaahdota blinitaikinaan tulevat valkuaiset juuri ennen paistoa, näin saat kuohkeimmat blinit.
- Blinien paistoon käytettävä voi kannattaa kirkastaa, silloin se kestää parhaiten korkean paistolämpötilan ilman että maku kärsii. Katso videolta miten kirkastettu voi valmistetaan!
Blinien tekoon tarkoitettu valurautablinipannu kannattaa ehdottomasti hommata, jos tykkää paksummista blineistä. Niitä yleensä jaksaa syödä vain yhden kappaleen, joten monta eri täytevaihtoa sisältävään blinibuffetiin kannattaa paistaa tavallisella ohukaispannulla miniblinejä.
Itse tykkään nauttia paksun ja kuohkean blinin perinteisten mädin (kirjolohen isokokoista raksuvaa mätiä sen olla pitää!), smetanan ja punasipulin kanssa. Miniblinien kanssa meneekin sitten laajempi täytesortimentti.
Aloitetaanko siis blinibileet? Tässä monta eri täytekombinaatiota, joista löytyy vaihtoehtoja niin kasvissyöjälle kuin kala-allergikollekin! Blinien taikinan vahva hapan maku vaatii vahvemmat maut. Esimerkiksi poro on täydellinen lihavaihtoehto blinibuffetiin! Sienien ystävälle täytteeksi maukas sienisalaatti!
BLINITAIKINA (n. 8 isoa tai 25-30 minibliniä) Ohje: Vispaa kermaviili ja maito sekaisin. Lämmitä hetki mikrossa kädenlämpöiseksi. Lisää hunaja ja murenna hiiva sekaan. Vatkaa mukaan jauhot. Laita kelmu astian päälle ja riko siihen muutama reikä. Liian tiiviissä tilassa taikina voi käydä liikaa ja räjähtää. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli tai huoneenlämmössä n. 4 tuntia. Lisää juuri ennen paistoa sulatettua voi, suola ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää lopuksi seokseen. Paista heti blineiksi runsaassa kirkastetussa voissa. Kirkastettu voi paistamiseen 200 g voita Kirkastettu voi: Anna voin sulaa hitaasti miedolla lämmöllä. Seisota sulanutta voita muutama minuutti. Voisakka laskeutuu pohjalle ja pintaan jää kirkas voi. Kaada se varovasti toiseen astiaan. TÄYTEVAIHTOEHTOJA BLINEILLE Punasipulia, smetanaa ja mätejä Poromousse Lohitahna Sweet chili katkaravut Possua ja aurinkokuivattua juustoa Raikas kasvistahna Juustotäyte Marja- ja mascarponetäyte www.beachhousekitchen.fiOhje:
P.S Jos ei ole aikaa paistaa yksittäisiä blinejä, kannattaa tehdä hurjan hauska blinipannukakku, joka on myös täysin gluteeniton!
Mikä on sinun suosikkitäytteesi?
Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa
With ♥ from beach house kitchen
13 Kommenttia
[…] vuonna nautittiin blinejä kaikilla mahdollisilla täytteillä, mutta oma täytesuosikkikomboni on yksinkertaisesti kirjolohen mäti, punasipuli ja […]
Rakastan yli kaiken, ehkä ihan yhtä paljon kuin sushia. 😉 Makeinakin on syöty, oijoi.
Aika tasoissa blinit ja sushi, ja suklaa…: )
Silloin kun ei ehdi paistaa blinejä, laitan mätiä ja sipulia paahtoleivälle, hieman voita alle, NAM!
Siis niin mahtavat kuvat ja ohjeet jälleen kerran , että tätä on pakko testata. Minä olen aivan huumaantunut tästä blogistasi, jossa on toinen toistaan herkullisimpia kuvia ja ohjeita <3
Ihanaa viikkoa 🙂
Oi kiitos <3 Toivottavasti löydät kivasti ohjeita : ) Blogia olen pitänyt puolitoista vuotta, joten jo jonkin verran reseptejä on kertynyt!
Mahtavaa loppuviikkoa!
Voi, rakastan blinejä! etenkin suolakurkulla, smetanalla ja mädillä! mädit oli tämän blinikauden kiellettyjen listalla, joten seuraavalla aion syödä tuplasti 🙂 blinit on kyllä mitä parhainta ja helppoa ruokaa isommallekin porukalle.
Jaamme siis blinirakkauden! Olinko lukevinani jotakin iloista uutista rivien välistä? Nyt täytyy kyllä myöntää että taisin pari kertaa syödä mätiä tuon 9 kuukauden aikana, niin kuin myös juustoja.. Tykkään yli kaiken suolakurkuista, mutta jotenkaan en osaa niitä blinien kanssa syödä, kun olen niin kiintynyt tuohon mäti-sipuli-smetana juttuun. Ihanaa kevättä & kuulemisiin!
Voi, mitä ihania herkkuja ja kuvia! Kiitos hienosta blini-postauksesta. Syönyt olen blinejä, vaan en itse koskaan tehnyt. Tuo bliniohjeesi ja nuo maittavat täytteet houkuttelevat kokeilemaan. Blinipannua en omista, mutta lettupannun kyllä.
Ja sinä pakastat blinejä. Hyvä tietää, jos rohkenen hellan ääreen kokeilemaan.
Kiva jos postaus inspiroi kokeilemaan uusia juttuja! En minäkään vasta ole kuin muutaman vuoden ajan tehnyt itse blinejä. Kerran kun kokeilee, niin varmaan jatkossa onnistuu helposti : ) Lettupannu on itse asiassa oiva välinen noiden miniversioiden tekoon. Itse paistan kerrallaan aina muutaman(!)litran taikinan, voin kertoa että himo näihin tulee! Ja tosiaankin voi pakastaa, jos jää tähteeksi…
Miksi, oi miksi mä aina alan nälkäisenä lukemaan näitä ruokapostauksia?
Nyt mun sitten tekee mieli blinejä vaikka uunissa muhiin uuniriisi ja broilerin nuijapalat 🙂
Blinit rocks tässä kodissa, tosin ei kuulosta huonolta arkiruoalta uuniriisi ja broilerikaan! Blinejä kannattaa paistaa iso satsi ja pakastaa. On kiva sitten lämmittää kun iskee blinihimo vaikka tiistai-iltana!
Voi pahus kun menin ekopaastoni aikana lupaamaan välttää vaaleaa jauhoa ja viljaa;) Onneksi on paaston jälkeinen aika – ja onneksi ainakin tuolla sienisalaatilla voin jo nyt herkutella:)
Blinit maistuvat pääsiäisenäkin, ohjetta vaan talteen! Jään seuraamaan ekopaastoasi mielenkiinnolla, paljon hyviä juttuja, joita omassakin elämässä käytössä sovellettuna : )