Kurpitsarisotto ja kullankeltainen focaccia

by Beachhousekitchen
17 Kommenttia

Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa

KURPITSARISOTTO JA KULLANKELTAINEN FOCACCIA

Mikä muu symboloisi lokakuuta paremmin kuin kaunis ja muhkea kurpitsa? Satokausi on nyt parhaimmillaan, ja kurpitsalyhdyistä tuttu halloween-juhlakin kolkuttelee jo ovella. Kurpitsasta saa yllättävän moneen ruokaan lisäväriä ja -makua. Se sopii siis muuhunkin kuin sosekeitoksi tai pikkelöidyksi säilykkeeksi. Myönnän, että kurpitsa ei ole ollut ihan suosikkejani, mutta nyt halusin testata miten herkullista ruokaa siitä voisikaan saada aikaiseksi. Kurpitsa on vähäkalorinen ja varsin ravintorikas, sellaisenaan nautittuna kuitenkin hieman puisevan makuinen. Onnistuinpa muutaman kokeilun jälkeen koekeittiössäni löytämään ne niksit, miten siitä saa varsinaista herkkuruokaa aikaiseksi, lue lisää!

Yllätys oli myös huomata miten monta eri lajiketta kurpitsoita nykyään löytyy, oletko sinä kuullut mm. hokkaidokurpitsasta, klikkaapa K-ruoan nettisivuille ja katso, mihin kaikkeen kurpitsa taipuu. Ruokakäyttöön kaupasta kannattaa valita mahdollisimman pienikokoinen yksilö, isokokoiset kurpitsat kannattaa suosiolla säästää koristeiksi, sillä niissä maku ei ole enää paras mahdollinen.

Kurpitsasta valmistui tällä kertaa herkullinen kurpitsarisotto vuohenjuustolla ja savukyljellä maustettuna. Risotto saa ruokaisuutta savukyljestä, näin siitä saa pääruoan miehiseenkin makuun! Kurpitsarisottoon käytin lempeän makuista vuohenmaitojuustoa, jonka maku täydensi mainiosti makeaksi paahtunutta kurpitsaa.

kurpitsa

Miedonmakuinen kurpitsa kannattaa käyttää uunin kautta, sillä uunissa paahtaminen tuo parhaiten esille kurpitsan hienon maun. Kuori ensin kurpitsa esim. perunankuorimaveitsellä. Leikkaa lohkoiksi ja pirskottele päälle hieman oliiviöljyä, suolaa ja halutessasi mustapippuria. Paahda kuutioita n. 20 minuutin ajan 220-asteisessa uunissa.

Samalla kannattaa paahtaa isompi pellillinen kurpitsaa ja pakastaa osa kuutioista jälkikäyttöön. Itse tykkään tehdä aina isomman satsin jotakin raaka-ainetta ja ruokaa, siitä hyötyy sitten useamman viikon ajan, kun voi vaikka pakastimesta helposti lämmittää makoisan iltapalan tai helposti jatkovalmistettavan ruoan viikolla!

Vinkki kurpitsan siementen hyödyntämiseen! Halkaise kurpitsa. Kaavi kurpitsansiemenet lusikalla pois, mutta älä viskaa niitä pois. Huuhdo ja kuivaa siemenet ja ripottele niille hieman öljyä ja mausteita makusi mukaan (esim. suolaa, mustapippuria, cayennepippuria tai jätä naturelliksi). Paahda 175-asteisessa uunissa ja käytä esim. salaatteihin, sämpylöiden päälle tai nauti vaikka aamuviilin kanssa.

Samasta pellillisestä valmistuivat siis kuutiot myös kurpitsasoseeseen, joka taas käy hyvin leipätaikinoihin. Nyt sitä testattiin italialaiseen focacciaan. Kullankeltainen focaccia on aivan uskomattoman herkullista laadukkaan oliiviöljyn ja balsamicon kanssa. Pätevä seuralainen myös risotolle!

focaccia

kurpitsarisotto

KURPITSA-FOCACCIA JA KURPITSA-VUOHENJUUSTO-SAVUKYLKIRISOTTO

Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa KURPITSARISOTTO JA KULLANKELTAINEN FOCACCIA Mikä muu symboloisi lokakuuta paremmin kuin kaunis ja muhkea kurpitsa? Satokausi on nyt parhaimmillaan, ja… Alkuruoat ja pikkusuolaiset Kurpitsarisotto ja kullankeltainen focaccia European Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ohje:

KURPITSA FOCACCIA

  • 1 kg kurpitsaa (esim. talvikurpitsa)
  • 1 ½ dl vettä
  • 1 tl hunajaa
  • 1 kuivahiivapussi (11g)
  • 6 ½ dl Pirkka puolikarkeita vehnäjauhoja
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • pinnalle
  • rosmariinia
  1. Pese, kuori ja paloittele kurpitsa noin 2 x 2 cm:n kuutioiksi. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 20-25 minuutin ajan. Ripottele päälle 1 tl suolaa ja oliiviöljyä ennen uuniin laittoa.
  2. Aja sauvasekoittimella hieman jäähtyneet kurpitsalohkot soseeksi, lisää vesi, hunaja ja desilitraan jauhoja sekoitettu kuivahiiva. Ala lisätä jauhoja ja öljy. Lisää lopuksi suola. Taikina saa jäädä löysäksi.
  3. Anna kohota leivinliinan alla tunnin ajan.
  4. Levitä taikina voidellulle pellille tai leivinpaperilla vuorattuun noin 20 x 28 cm:n kokoiseen vuokaan.
  5. Voitele pinta oliiviöljyllä ja painele rosmariinin oksat pinnalle. Ripottele lopuksi sormisuola ja paista 225-asteisessa uunissa noin 20–25 minuutin ajan.

RISOTTO

  1. Valmista kurpitsakuutiot: paahda kevyesti suolatut kuutiot 200-asteisessa uunissa noin 20 minuutin ajan.
  2. Aloita risoton valmistus: kuullota sipulia voin ja öljyn seoksessa parin minuutin ajan. Pidä kana- tai kasvisliemi kattilassa lämpimänä. Lisää riisit ja kuullota hetki.
  3. Lisää kauhallinen kana- tai kasvislientä. Pidä riisiseos miedolla lämmöllä ja aina liemen lisäämisen jälkeen sulje kansi. Lisää lientä muutaman minuutin välein, aina kun entinen on imeytynyt.
  4. Paloittele vuohenjuusto. Laita puolet risottoon ja jätä muutama siivu koristeeksi. Voit paistaa ne nopeasti pannulla kauniin värisiksi.
  5. Paahda savukylki paistinpannulla tai uunissa nopeasti kypsäksi.
  6. Raasta parmesaanijuusto ja lisää loppuvaiheessa risottoon. Risotto on valmista ja sopivasti al dente noin 20 minuutin lempeän haudutuksen jälkeen.
  7. Lisää lopuksi kurpitsakuutiot ja savukylki. Mausta esim. salvian lehdillä ja persiljalla.

 

focaccia

kurpitsarisottofocaccia

Herkullisia hetkiä eri kurpitsalajikkeiden kanssa! Tämä kurpitsarisotto ponkaisi kyllä suoraan makuhermoihin ja sydämeen, sitä tehdään vielä syksyn aikana monta kertaa. Aina kun kurpitsasosetta jää tähteeksi, sillä maustetaan kyllä leipä- ja sämpylätaikinat, niin hyvän maun ja värin se antaa!

kurpitsarisotto ja focaccia

P.S. Onko sinulla iPhone? Kokeilepa arkea helpottavaa sovellusta, joka tuo K-kauppojen tarjouksia ja älykkään ostoslistan puhelimeesi. Android ja Windows-versiot ovat tulossa myöhemmin tänä syksynä!

kurpitsarisotto

With ♥ from beach house kitchen

 

Lue nämäkin

17 Kommenttia

Jael 02/11/2019 - 12:42

Nam, herkullusen näköistä. Kurpitsa on kyllä niin monipuolinen aines. Paahdoin juuri myskikurpitsaa, ja teen siitä ehkä taas kurpitsa -arepoita 🧡Kaunista viikonloppua Heli

Vastaa
Beachhousekitchen 03/11/2019 - 17:02

Oi arepat, nam! Monipuolinen raaka-aine tuo kurpitsa!

Vastaa
Tiia K 24/10/2015 - 09:49

Vitsi mitä kuvia ja miten sylkyrauhaset alkoivat täällä toimimaan kun näin nuo kuvat. Nam <3 Kurpitsa taipuu moneksi, eritoten tänä syksynä olen nähnyt paljon kurpitsareseptejä. Ihanaa viikonloppua <3

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 24/10/2015 - 19:54

Kiitos! Kurpitsasta meinaan pian testata ranskiksia, on muuten sen verran monipuolinen uusi tuttavuus! Aiemmat ennakkoluulot ovat vain historiaa…; )

Vastaa
Nanna 23/10/2015 - 10:26

Tuli ihan sellaanen fiilis, että tänään on risottopäivä….Syytän sua!

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 24/10/2015 - 09:01

Risotto pitää naisen tiellä : ) Ja kurpitsa on niin POP!

Vastaa
Marja 20/10/2015 - 12:38

Voi nam! Sait jopa minut ei-sitten-yhtään-kurpitsaihmisen innostumaan… ainakin tuota focacciaa on ihan pakko kokeilla! Ja hei, aivan ihania nämä sun kuvat – millä kameralla ja objektiivilla kuvaat? Mulla kun ei ole mitään kunnon makroa…

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 20/10/2015 - 21:44

Kiitos! En minäkään ollut aiemmin kurpitsaihminen, mutta nyt haksahdin oikein kunnolla. Oma kamera on ihan se Sonyn A5100 minimikrojärkkäri, hieman tehot meinaa loppua jos pimeällä kuvaa. Kunnon makro objektiivi pitäisi saada, toivomuslistalle siis : )

Vastaa
Kurpitsasta taivaallista pizzaa! | Beach house kitchen 16/10/2015 - 19:27

[…] tuli kyllä tämän kodin kestohitti. Aiemmassa kurpitsapostauksessa tällä viikolla kerroin kuinka kurpitsaa kannattaa paahtaa suurempia määriä, jolloin näitä […]

Vastaa
Kira Å 16/10/2015 - 03:09

Näyttääpä herkulliselta! <3

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 16/10/2015 - 06:56

Kiitos! Tykkään kovasti risotoista <3 Tästä tuli kyllä syksyn suosikki!
Ihanaa viikonloppua!

Vastaa
Marina 15/10/2015 - 21:58

Tätä tarvitsee kyllä kokeilla. Pari kertaa aikaisemmin ollaan tehty risottoa.

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 15/10/2015 - 22:22

Tällä ohjeella takaan että onnistut! Ja mieskin tykkää.
Herkullista viikonloppua <3

Vastaa
Tiina Varjus 14/10/2015 - 18:53

Ihanaa ruokaa ja upeat kuvat! Olet kyllä varsinainen taituri <3

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 14/10/2015 - 20:46

Kiitos kehuista…näistä tuli kyllä loistavat satokauden eväät!
Ihanaa loppuviikkoa : )

Vastaa
Outi 14/10/2015 - 17:58

Ihanan näköinen ateria. Tuo KURPITSA-FOCACCIA näyttää taivaalliselta.

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 14/10/2015 - 20:45

Kiitos : ) Kurpitsa-focaccia oli taivaallista dipattuna oliiviöljyyn ja balsamicoon. Suosittelen kokeilemaan!

Vastaa

Kommentoi