Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa
KURPITSARISOTTO JA KULLANKELTAINEN FOCACCIA
Mikä muu symboloisi lokakuuta paremmin kuin kaunis ja muhkea kurpitsa? Satokausi on nyt parhaimmillaan, ja kurpitsalyhdyistä tuttu halloween-juhlakin kolkuttelee jo ovella. Kurpitsasta saa yllättävän moneen ruokaan lisäväriä ja -makua. Se sopii siis muuhunkin kuin sosekeitoksi tai pikkelöidyksi säilykkeeksi. Myönnän, että kurpitsa ei ole ollut ihan suosikkejani, mutta nyt halusin testata miten herkullista ruokaa siitä voisikaan saada aikaiseksi. Kurpitsa on vähäkalorinen ja varsin ravintorikas, sellaisenaan nautittuna kuitenkin hieman puisevan makuinen. Onnistuinpa muutaman kokeilun jälkeen koekeittiössäni löytämään ne niksit, miten siitä saa varsinaista herkkuruokaa aikaiseksi, lue lisää!
Yllätys oli myös huomata miten monta eri lajiketta kurpitsoita nykyään löytyy, oletko sinä kuullut mm. hokkaidokurpitsasta, klikkaapa K-ruoan nettisivuille ja katso, mihin kaikkeen kurpitsa taipuu. Ruokakäyttöön kaupasta kannattaa valita mahdollisimman pienikokoinen yksilö, isokokoiset kurpitsat kannattaa suosiolla säästää koristeiksi, sillä niissä maku ei ole enää paras mahdollinen.
Kurpitsasta valmistui tällä kertaa herkullinen kurpitsarisotto vuohenjuustolla ja savukyljellä maustettuna. Risotto saa ruokaisuutta savukyljestä, näin siitä saa pääruoan miehiseenkin makuun! Kurpitsarisottoon käytin lempeän makuista vuohenmaitojuustoa, jonka maku täydensi mainiosti makeaksi paahtunutta kurpitsaa.
Miedonmakuinen kurpitsa kannattaa käyttää uunin kautta, sillä uunissa paahtaminen tuo parhaiten esille kurpitsan hienon maun. Kuori ensin kurpitsa esim. perunankuorimaveitsellä. Leikkaa lohkoiksi ja pirskottele päälle hieman oliiviöljyä, suolaa ja halutessasi mustapippuria. Paahda kuutioita n. 20 minuutin ajan 220-asteisessa uunissa.
Samalla kannattaa paahtaa isompi pellillinen kurpitsaa ja pakastaa osa kuutioista jälkikäyttöön. Itse tykkään tehdä aina isomman satsin jotakin raaka-ainetta ja ruokaa, siitä hyötyy sitten useamman viikon ajan, kun voi vaikka pakastimesta helposti lämmittää makoisan iltapalan tai helposti jatkovalmistettavan ruoan viikolla!
Vinkki kurpitsan siementen hyödyntämiseen! Halkaise kurpitsa. Kaavi kurpitsansiemenet lusikalla pois, mutta älä viskaa niitä pois. Huuhdo ja kuivaa siemenet ja ripottele niille hieman öljyä ja mausteita makusi mukaan (esim. suolaa, mustapippuria, cayennepippuria tai jätä naturelliksi). Paahda 175-asteisessa uunissa ja käytä esim. salaatteihin, sämpylöiden päälle tai nauti vaikka aamuviilin kanssa.
Samasta pellillisestä valmistuivat siis kuutiot myös kurpitsasoseeseen, joka taas käy hyvin leipätaikinoihin. Nyt sitä testattiin italialaiseen focacciaan. Kullankeltainen focaccia on aivan uskomattoman herkullista laadukkaan oliiviöljyn ja balsamicon kanssa. Pätevä seuralainen myös risotolle!
KURPITSA FOCACCIA RISOTTO Ohje:
Herkullisia hetkiä eri kurpitsalajikkeiden kanssa! Tämä kurpitsarisotto ponkaisi kyllä suoraan makuhermoihin ja sydämeen, sitä tehdään vielä syksyn aikana monta kertaa. Aina kun kurpitsasosetta jää tähteeksi, sillä maustetaan kyllä leipä- ja sämpylätaikinat, niin hyvän maun ja värin se antaa!
P.S. Onko sinulla iPhone? Kokeilepa arkea helpottavaa sovellusta, joka tuo K-kauppojen tarjouksia ja älykkään ostoslistan puhelimeesi. Android ja Windows-versiot ovat tulossa myöhemmin tänä syksynä!
With ♥ from beach house kitchen
17 Kommenttia
Nam, herkullusen näköistä. Kurpitsa on kyllä niin monipuolinen aines. Paahdoin juuri myskikurpitsaa, ja teen siitä ehkä taas kurpitsa -arepoita 🧡Kaunista viikonloppua Heli
Oi arepat, nam! Monipuolinen raaka-aine tuo kurpitsa!
Vitsi mitä kuvia ja miten sylkyrauhaset alkoivat täällä toimimaan kun näin nuo kuvat. Nam <3 Kurpitsa taipuu moneksi, eritoten tänä syksynä olen nähnyt paljon kurpitsareseptejä. Ihanaa viikonloppua <3
Kiitos! Kurpitsasta meinaan pian testata ranskiksia, on muuten sen verran monipuolinen uusi tuttavuus! Aiemmat ennakkoluulot ovat vain historiaa…; )
Tuli ihan sellaanen fiilis, että tänään on risottopäivä….Syytän sua!
Risotto pitää naisen tiellä : ) Ja kurpitsa on niin POP!
Voi nam! Sait jopa minut ei-sitten-yhtään-kurpitsaihmisen innostumaan… ainakin tuota focacciaa on ihan pakko kokeilla! Ja hei, aivan ihania nämä sun kuvat – millä kameralla ja objektiivilla kuvaat? Mulla kun ei ole mitään kunnon makroa…
Kiitos! En minäkään ollut aiemmin kurpitsaihminen, mutta nyt haksahdin oikein kunnolla. Oma kamera on ihan se Sonyn A5100 minimikrojärkkäri, hieman tehot meinaa loppua jos pimeällä kuvaa. Kunnon makro objektiivi pitäisi saada, toivomuslistalle siis : )
[…] tuli kyllä tämän kodin kestohitti. Aiemmassa kurpitsapostauksessa tällä viikolla kerroin kuinka kurpitsaa kannattaa paahtaa suurempia määriä, jolloin näitä […]
Näyttääpä herkulliselta! <3
Kiitos! Tykkään kovasti risotoista <3 Tästä tuli kyllä syksyn suosikki!
Ihanaa viikonloppua!
Tätä tarvitsee kyllä kokeilla. Pari kertaa aikaisemmin ollaan tehty risottoa.
Tällä ohjeella takaan että onnistut! Ja mieskin tykkää.
Herkullista viikonloppua <3
Ihanaa ruokaa ja upeat kuvat! Olet kyllä varsinainen taituri <3
Kiitos kehuista…näistä tuli kyllä loistavat satokauden eväät!
Ihanaa loppuviikkoa : )
Ihanan näköinen ateria. Tuo KURPITSA-FOCACCIA näyttää taivaalliselta.
Kiitos : ) Kurpitsa-focaccia oli taivaallista dipattuna oliiviöljyyn ja balsamicoon. Suosittelen kokeilemaan!