Lihavartaat ja turkkilainen Gözleme, eli feta-pinaatti focaccia

by Beachhousekitchen
4 Kommenttia

Silloin kun voita ja suolaa ei säästellä 😆 niin haetaan resepti superherkullista kotiruokaa suoltavasta Voita ja suolaa -blogista. Maukasta ja helppoa kotiruokaa syntyy laadukkaista aineksista, eivätkä nämä mausteiset lihavartaat ja muhkea pinaatilla, valkosipulilla ja fetajuustolla täytetty focacciatyyppinen leipä nyt mitenkään erityisen epäterveellisiltä vaikuta, vaikka näihin voita tulee! Gluteenittomat lihavartaat laitoin maustumaan jo edellisiltana (ja tein tuplasatsin). Alkuperäisestä reseptistä poiketen lisäsin niihin myös pari teelusikallista kuivattua minttua lisämakua tuomaan.

Turkkilaisen Gözleme -piiraan tai leipäsen ohje oli alunperin Hans Välimäen Lidlille luoma resepti, josta bloggaajakollega Mika oli tehnyt oman versionsa, jonka mukaan minäkin Gözlemeni valmistin! Itse taikinaan lisäsin hieman oreganoa ja jauhoja meni 11 desin sijaan vain 9. Taikina pulputteli kohota iloisesti liki 3 tuntia ja pannulla paistamisen sijaan tein peltifocaccian, joka sopi täydellisesti vartaiden ja valkosipulilla, mintulla ja kurkulla maustetun jugurtin kanssa! Pinaatti oli omasta kasvimaasta kerättyä pakastetun sijaan, nyt kun tuoretta satoa vielä saa!

LIHAVARTAAT

gluteeniton, 4 kpl

400g parasta naudan jauhelihaa

1 punainen mieto chili

1 valkosipulin kynsi

1 sipuli

1 kananmuna

1,5 tl tuoretta rosmariinia

2 tl tuoretta timjamia

1 rkl tuoretta persiljaa

1 tl savupaprikajauhetta

1 tl chilijauhetta

1 tl suolaa

1/2 tl juustokuminaa eli jeeraa

1/4 tl kanelia

mustapippuria myllystä pari rouhaisua

voita paistamiseen

(+ 2 tl minttua)

Sulata voi pannulla ja kuullota sipulia hetken. Nakkaa mukaan valkosipuli ja tuoreet yrtit. Rouhaise pannulle myllystä merisuolaa ja mustapippuria ja paista kunnes sipulit ovat pehmenneet. Ei tarvitse ruskistaa. Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja laita jääkaappiin kelmun alle maustumaan. Jaa taikina neljään osaan ja pyörittele tiiviiksi pötkylöiksi. Työnnä varrastikku pötkön keskelle ja purista vielä paketti tiiviiksi. Jos käytät puisia varrastikkuja niin liota niitä ensin vedessä etteivät syty niin helposti palamaan grillin kuumuudessa. Grillaa kohtalaisella lämmöllä useasti käännellen, että pötkö ruskistuu tasaisesti. Omalla grillillä aikaa meni joku kymmenen minsaa. Tässäkin kannattaa kääntelyssä käyttää apuna isoa paistinlastaa niin vartaat pysyy paremmin kasassa (teksti lainattu Voita ja suolaa-blogista).

lihakebakot

GÖZLEME (feta-pinaattileipä)

puolikas pellillinen

4,5 dl vettä

1 pss kuivahiivaa

60g voita sulatettuna

1,5 rkl hunajaa

1,5 tl suolaa

10-11 dl jauhoja

Täytteeseen:

1 sipuli

1 valkosipulin kynsi

80g pinaattia

200g Apetina Salaattijuustokuutioita (tai fetajuustoa)

voita sipulin kuullottamiseen

1 kananmuna

Sekoita kuivahiiva ja hunaja reilusti kädenlämpöiseen veteen. Vaivaa jauhot erissä mukaan. Jatka kunnes taikina on kiinteää ja lisää mukaan voi ja suola. Vaivaa tasaiseksi. Laita taikina liinan alle lepäämään ja valmista täyte. Sulata voi pannulla ja kuullota hienonnetut sipulit. Kun sipulit ovat pehmenneet laita mukaan pinaatit. Pyörittele aineksia hetki pannulla ja laita talouspaperin päälle valumaan. Kun taikina on kohonnut niin kumoa se reilusti jauhotetulle työtasolle. Jaa taikina kuuteen osaan ja kauli ohuiksi ympyröiksi. (Tai tee niin kuin minä, eli levitä iso taikinalevy leivinpaperin päälle, täytä toinen puoli täytteillä ja taita taikina kaksin kerroin). Voitele kananmunalla kauttaaltaan ja levitä pinaatti-sipulipaistos sekä murustettu fetajuusto levyn toiselle puolikkaalle. Taita toinen puolikas kanneksi ja painele ilmakuplat pois. Varmista reunojen kiinnitys vielä painelemalla ne haarukalla. Paista kiertoilmauunissa 250°c tai grillaa pizzakiven päällä kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin.

♥ ♥ ♥

Liekö pitkä kohotusaika tehnyt sen, että taikina oli varsin helppo leipoa, vaikka Mika oli sen kanssa hieman tuskaillutkin. Leivästä tuli uusi suosikki picnicevääksi ja juuri tällaisten grilliruokien kaveriksi. Lisukkeeksi runsas ja simppeli vihersalaatti, niin avot! Maailma hymyilee ja vatsa huokaisee taas kiitoksesta.

focaccia

lihakebakot

lihakebakot

kebakot

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

4 Kommenttia

Outi 10/08/2015 - 17:10

Mä olen nyt tullut siihen tulokseen, että en enää nälkäisenä ala sun blogia lukemaan. Aivan ihania herkkuja taas 😀

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 10/08/2015 - 19:58

Hih, tämä on sitä parasta palautetta, kiitos. Herkuteltu näillä toista päivää ja hyvältä maistuu <3

Vastaa
Marina 10/08/2015 - 13:09

Oi kuinka herkullisen näköistä, tarviipas vinkata tästä miehelle 🙂

Vastaa
Heli 10/08/2015 - 19:49

Uskon että mies tykkää! Tein eilen tuplasatsin noita vartaita ja tänään siivutin lihanuijat ohuiksi siivuiksi ja oli aivan kuin kebabia! Maistui niin hyvältä salaatin kanssa : )

Vastaa

Kommentoi